Det är lätt att bli känslomässigt engagerad i sina investeringar. Populärt kallas det för att “gifta sig med en aktie”. I ur och skur. Till döden skiljer oss åt osv. När man är gift gör man förstås allt man kan för att få saker att fungera och stödja sin partner.
Men investeringar skall aldrig vara giftermål. Varje dag skall man kritiskt ompröva sina investeringar. Om du hade samma summa pengar på bankkonto, skulle du idag köpa den aktie du gift dig med till dagens kurs? Om inte, varför sitter du kvar i placeringen?
Att man inte tål att en investering eller placering blir kritiserad eller ifrågasatt, utan reagerar känslomässigt, är ett god varningssignal på att du kanske investerat lite för mycket känslor tillsammans med dina pengar. Och inte sällan finns det även en koppling till den risk man tar.
Ju större risk, dvs belåning, desto känslosammare blir det förstås. Även om uppsidan blir större, så kan nedsidan innebära en katastrof. Blir känslorna för stora vid kritik så skall du nog reducera dina hävstång och minska din risk. För när det smäller riskerar du inte kunna hantera läget om du redan är känslosam vid enkel kritik.
Det de flesta ser som sin största investering, och som dessutom i de allra flesta fall sker med kraftig belåning på upp till över 100%, är deras bostad. Inte konstigt att det blir känslosamt när man talar om bostadsbubbla. Men känslorna är innerst inne bara en bekräftelse på att man tagit en för stor risk. Nu är förstås inte en bostad en investering, utan en kostnad, men det hela handlar som alltid om vad folk tror att det är, inte vad det faktiskt är.
9 kommentarer
Detta är det väl ingen tvekan om man kan ju dra det till inköp också. Fallen där två/eller fler konkurrerande produkter får "fans" jag tänker på Playstation och Xbox lägren eller varför inte Volvo och Saab lägren. iPhone mot Android osv hela tiden är det ena lägret helt säker på att de köpt den bästa telefonen, bilen eller TV-spelet! Den som säger att så inte är fallet är ju uppenbart en idiot för denne har ju inte köpt samma pryl. Man delar naturligtvis in sig i vi mot dom!
Det kanske är gruppkänslan man vill åt alltså gemenskapen med lika och på så vis gestaltar det med inköp i en slags grupptillhörighet.
På många aktiechatt kan man se många exempel på folk som "gift sig" med en aktie. Det jag har uppmärksammat är att många "gifter sig" med hopplösa aktier som under flera år tappat i värde. Många sitter säkert med stora förluster, men de hävdar ständigt att det kommer att vända och skyller fallet på okunniga aktieägare och blankare.
Detta beteende har jag främst märkt bland aktieägare i Eniro, SAS och Epicept, men det finns säkert många fler. Gemensamt för de nämnda bolagen är att de genom åren sjunkit som en sten, och att det inte finns några tecken på vändning…
@Micke
När det gäller tv-spel så utmärker sig Nintendo med att de med undantag för ett ynka halvår 2003 alltid har gått med vinst. På 50 år har företaget bara gått med förlust i ett halvår.
Det omvända kan sägas gälla PARE, där kritiken under många år var helt känslobaserad och oseriös. Det gjorde nog att många aktieägare hade svårt att ta till sig de dåliga nyheterna när de sedan väl kom.
Nästan lika farligt att gifta sig med investering som med en idé, Cornu.
Jag har några procent som jag låter hedgefonder hantera och då bara de två som nämnts här redan: Brummer Multi-Strategy 2x och Lynx. Det blir en riskspridning att inte alla pengar investeras med min egen strategi (som är ganska mycket centrerad på ädelmetaller och råvaror just nu – med undantag för att ligga kort amerikanska bankaktier).
Kritisera gärna mina investeringar, men nämn inte ordet vete. Då blir det känsligt.
Jag håller med, bostadsbubblan är känslig för de som köpt. Men varför verkar den vara lika känslig för de som propagerar för nedgång? Förmodligen eftersom att det aktiva valet att INTE ha köpt också kan ses som en slags alternativinvestering.
Kan faktiskt komma på en god anledning att inte gå ur en investering som man inte är nöjd med. Vanlig hederlig skatteplanering.
1. Aktievinst över 30% är ju skattefri vilket gör den värd 30% mer. Bättre att tjäna 100skattefria kronor än 149 beskattningsbara.
2. Ligger man +-0 i slutet av året be befintlig handel och inte skall sälja med vinst är det ofta en god ide att spara förlusten till efter nyår så man får ett år på sig att skapa vinster att kvitta förlusten emot..
Båda exemplen förutsätter ganska lugna rörelser i portföljen säg max 10-20% upp/ner per år och ofta mindre än så.