I raden av mail från PR-byråer jag överhopas med, och brukar förpassa till skräpkorgen, fick jag idag ett brev från Riksbankens byrå som hanterar informationen om avskaffandet av 50-öringen. Man har rent av gjort en sajt om det hela där det står att läsa följande som anledning till avskaffandet av 50-öringen.
“Målet är att hanteringen ska bli mer effektiv och att belastningen på miljön ska minska.”
Jorå.
Men samtidigt har man en lysande exposé över vad man kunnat köpa för 50 öre genom tiderna.
År 1555: En årslön till en mjölkpiga
1700: Frakt av 100 ostron mellan Stralsund och Rostock
1880: En varmrätt med dryck på restaurang
1895: 1kg torkad gädda
1905: Tre rullar tapeter
1910: En glödlampa
1930: 2 liter bensin
1935: En biobiljett
1955: En liter mjölk
1960: Tio barnkolor
1968: En puckstång
1976: En dagstidning
1985: Ett tuggumi
1995: Sex sekunders mobiltelefoni
2009: En tom ölburk
Jo, jag tror jag vet varför man avskaffar 50-öringen.
Inflation.
Jag har även en gnagande misstanke att det kostar mer att tillverka en 50-öring än just 50 öre idag, när man räknar in maskin- och arbetskostnader. Oavsett kan det vara ett bra läge att samla in 50-öringar i mängder och spara. Förr eller senare kommer smältvärdet för metallerna i mynten att vara värda mer än 50 öre, om de inte redan är det.
Riksbanken meddelar också följande:
“Fram till den 31 mars 2011 kan du lösa in 50-öringen på banker. Efter det kan du lägga 50-öringarna i sopsorteringen för metallskrot om du inte vill behålla dem.”
Vill man ge bort dyr metall som gratis skrot, så visst.
13 kommentarer
Aha är det så? Men lite inflation är iaf bra, det har jag fått lära mig i skolan. Att värdet på mina pengar urholkas sakta men säkert är bra, det är jag övertygad om. Ju mer jag funderar så borde väl rimligtvis en högre inflationstakt vara än bättre?
Jag försökte räkna på det förut och kom fram till att de gamla 50-öringarna (som väl inte cirkuleras längre) hade ett metallvärde på 38 öre och de nya ett på 19 öre (38 % av det nominella).
Bättre i så fall att samla enkronor som har ett metallvärde på 56 öre ( 56 % av det nominella), där nickelinnehållet (25 %) står för häften av värdet.
Som månskensbonden sa, det är mycket smartare att ta sina 50öringar och köpa koppar på marknaden. Att spara dem för kopparvärdet är ganska dumt.
Mycket intressant inlägg, skrev om detta för ett tag sedan (se länk) och kunde konstatera att det troligen är andra skäl bakom avskaffandet än vad Riksbanken gör gällande. Dessutom kommer värdet av innehållet troligen att överstiga det nominella värdet och det är nog inte så långt bort i tiden!
Så RB antar en klimatsmart profil.
Såg att en enkrona från 1968 innehåller silver till ett värde av mer än 2 kr. Har inte kollat uppgiften men funderar på att kräva min lön i kronor från 1968.
För att vara investerare så verkar det lite dumt att spekulera i att råvarupriset stiger såpass mycket att 50-öringens råvaruvärde är större än 50 öre.
Som sagt, växla in slantarna och köp råvaror direkt istället…
Annars kan du få köpa mina 50-öringar för 50 öre stycket…
En enkrona från -67 eller tidigare har ett silverinnehåll på 2,8 g vilket motsvarar ungefär 13 kronor, men det får man ju inte ut med mindre än att man smälter ner den själv ( och några hundra till så att det blir en tacka)
"1960: Tio barnkolor"
Mintkola, smörkola, barnkola… var svenskarna kannibaler på 60-talet?
Priserna är väl inte fullt jämförbara över tid eftersom kronor har ersatt riksdaler.
Att spara 50-öringarna för metallvärdet är nog inte en så bra idé. Men de kommer förr eller senare att få ett numismatiskt värde. Och har man pizzaaffär kan man ha dem som distans mellan värmeplattan och kaffekannan, så att man kan ge kunderna riktigt surkaffe som har stått hela dagen.
Intressant att vi avecklar 50öringen med tanke på att amerikanerna fortfarande handlar med 1 cent, ca 8 öre. Undrar vad 1 cent är gjorda av och även om de är förskräckligt tunna så bör de väl ändå vara värda mer än 8 öre?
Så här förhåller det sig med metallpriser och inflation: Metallvärdet i enkronor är värt mer än en (1) krona i dagens nickelvärde. Metallvärdet i gamla enkronor är över 30 kronor i dagens silvervärde! Eftersom gamla mynt har en silverhalt som motsvarar det värde som står skrivet på mynten, så är gamla femtioöringar värda 15 kronor i silver.
Bankirerna skriver att en femtioöring 1930 kunde köpa två liter bensin. Men med femtioöringar från 1930 kostar dagens "rekorddyra" bensin under femtio öre litern! Bensinpriset har alltså stigit, men nästan hela prisökningen beror på inflation orsakad av de bankirer som nu avskaffar femtioöringen. De får nu ta sig en rejäl funderare på hur de ska göra med enkronorna, för med stigande nickelpris lönar det sig snart att smälta ned dem. Kanske har de redan ersatt nickel med någon billigare metall, eller så avskaffar de enkronan också när de ändå är i farten.
@Anonym 10.34
Metallvärdet i amerikanska encentsmynt är cirka 45% av det nominella värdet enligt http://www.coinflation.com/.
Japanerna handlar som minst med en yen, som också är cirka 8 öre. De mynten känns som leksakspengar och väger bara obetydligt mer än plastmynt. Kanske något för Riksbanken att titta lite extra på och inspireras av? Eller varför inte trämynt, som man kan elda med istället för sedlar i hyperinflation?
Det är klart att det är inflation. Ingenting annat.
Årslön för en tekniker 1931: 5495 kr.
2480 kr per kg guld ger att han tjänade 577 000 kr om året.
Sedan kom sossarna och tog över. Vi kan historien därefter.
Intressant att du hade bensin där.
Det blir alltså 21980 liter bensin för den där arbetaren, eller 263760 kr om året. Bensin var alltså dyrt på den tiden?
Ost var billigare, det hittade jag. Den bästa kvaliten Engelsk ost kostade i Stockholm bara 94 kr kg i dagens priser. Industrialiseringen av ostproduktionen har alltså inte haft någon effekt alls. Keynes att skylla på det eller ostkartellen.
Det verkar helt sanslöst att avskaffa 50-öringen. I Euro-zonen har man mynt för 1, 2, 5 cent motsvarande cirka 10, 20 och 50 öre. Varför skall vi alltid föregå med allt dumt?
10 år senare, nickelpriset är dubbla mot det höga kopparpriset, borde inte skrorvärdet på alla utgångna mynt efter 1969 nu överstiga de nominella värdena?
Mynthandlarna ger bara 10-20 kr /kg…