Det klagas vitt och brett över bristen på tid i dagens samhälle, t ex att det förkastliga RUT-bidraget behövs för att kunna rätta till livspusslet för de stackars barnfamiljerna. Det gissas tydligen en hel del om RUT kan vi läsa i DN, ett bidrag som är till för att man alltså skall kunna köpa sig tid med stöd av staten.
Två av tre vill tydligen ha kvar denna subvention av torkandet av deras toaletter.
Så de får mer tid.
Mer tid att titta på TV.
För svensken tittar i snitt på TV i tre timmar och 18 minuter. Inte i veckan, utan om dagen. 23 timmar och sex minuter i veckan. Av detta blir åtminstone några timmar reklaminslag i reklam-TV. Två vuxna lägger alltså ner 46 timmar i veckan på att i mottagligt alphastadie stirra på TV:n och reklaminslag. Mer än en hel arbetsvecka.
Och har då mage att kräva statlig subvention för att få någon annan att städa åt dem, vilket på sin höjd tar två timmar om man gör det noggrannt varje vecka. Oj vad skönt att spara in den där tiden, så man kan se på mer reklam på TV.
Nu baserar sig rekordsiffrorna troligtvis på OS och dåligt väder, men man kan ju fundera på om inte RUT-avdraget bidragit där på marginalen. Istället för att städa så kan man nu sätta sig framför TV:n lite mer. Bra att få ordning på livspusslet som det heter, det där pusslet när man skall pussla in alla TV-tider.
För egen del har vi inte haft TV på över tre år. Eller rättare sagt, ingen TV-anslutning. I samband med en renovering satte vi helt enkelt inte in något TV-uttag och kan alltså inte längre ta emot TV-sändningar här ute på landet. Vi har kvar en TV-skärm, som vi använder till att titta på DVD-filmer på, och även via Plex ibland kan titta på t ex SVT Play eller hyrfilm från Headweb. Förr eller senare kommer även iTunes få igång sina tjänster för film och TV-serier även i Sverige, vilket kommer utöka on demand-utbudet igen.
Nu tycker väl vän av ordning att SVT Play visst är TV. Kanske är det så, men det är ett utbud begränsat till SVT:s egna public service-produktioner, några BBC-program och även HBO-serier.
Och det är on demand.
On demand visar sig nämligen göra att man tittar mindre. Man disponerar sin egen tid, och råkar inte av någon slump hamna framför något man egentligen inte vill se. Man kan pausa och titta färdigt en annan gång, vilket faktiskt minskar TV-tittandet. On demand styr också upp vad man tittar på, och det gäller också barnens TV-tittande.
Redan efter några månader utan traditionell TV så visar det sig att TV blivit totalt ointressant, t ex när man bor på hotell. Ointressant skit, och även försök att låtsas vara intresserad slutar i att man stänger av efter 5-10 minuter och läser en bok istället.
Istället frigör man alltså upp till 23 timmar tid varje vecka. Tid du kan ägna åt familjen, en hobby, en sport, bygga ut huset, driva ett företag vid sidan om jobbet på, stoppa strumpor, spela sällskapsspel eller för den delen städa hela huset med tandborste.
Dessutom sparar man pengar. Har man en bildskärm utan TV-mottagare kan man rent av säga upp TV-avgiften hos Radiotjänst helt lagligt.
Digital TV är nämligen alldeles utmärkt. Ett alldeles utmärkt tillfälle att bryta sig fri från TV-tittandet.
Ta nu digital TV-boxen och bär iväg till återvinningsstationen. Börja ditt nya liv idag. Ni kanske får abstinens i början, men ni kan försöka ägna er åt sängsport istället för att titta på TV-sport under abstinenstiden. Eller kanske ut i spåret och spring. Klaga inte på din övervikt om du sitter framför TV:n i 23 timmar varje vecka. Du kunde istället spenderat tre av de där timmarna i motionsspåret.
En dag upptäcker ni att ni inte ens saknar TV:n och kan flina i smyg åt arbetskamraterna som spenderar en stor del av sin tid runt fikaborden med att disktuera reklamfilmer och dokusåpor och alltså lägga ut hur innehållslösa deras liv verkar vara.
Skall du skaffa en ny TV, köp en bildskärm utan dekoder och utan TV-antennuttag. Det räcker att du kan koppla den till din DVD-spelare, eller eventuellt till ett mediacenter. Då sparar du också rejält med pengar och får ett bättre liv.
Förkasta slaveriet och bryt dig fri. TV-tittande gör dig helt seriöst faktiskt bara riktigt dum.
38 kommentarer
På landet har vi ingen TV och heller ingen dator. Abstinensen drabbar olika, men totalt! Men det är rätt trevligt faktiskt…
Jag tittar också ytterst sällan på TV. Istället använder jag tiden som blir över till att göra något kul med barnen och till hobbyverksamhet.
Eftersom jag bor så fint på "gräddhyllan" så har jag, eller rättare sagt, min sambo, som är den som tjänar stålarna, skamlöst utnyttjat RUT-avdraget och haft städning varannan vecka. Ironiskt nog är det hon som är den som röstar rött i familjen.
Varje gång vi kommer hem från jobbet till ett hem som luktar nystädat, och vi kan tillbringa helgen med att göra vad vi vill istället för att städa känns det som att det är värt pengarna.
Men den största nyttan av städtjänsten är nog att vi varannan vecka har varit tvingade att plocka ordning all bråte så att städtjejen kommit åt att skura, damsuga etc. Utan den "piskan" hade det städats betydligt mera sällan hemma i vårt "chateau".
Vi kommer självklart överleva utan ROT, RUT och andra avdrag. Men istället för att åka och hälsa på vänner, göra något kul med barnen eller bara slöa efter en arbetsvecka måste vi lägga en halvdag på att skura toaletter.. och det får bli med någon annans tandborste!
Å andra sidan kommer vi ha råd med fler tandborstar eftersom vi ju kommer spara pengarna som vi spenderar på städning.
mvh
Erik G
Fantastiskt bra Cornu!!! Tackar och bockar! Ytterligare ett OERHÖRT viktigt inlägg, även om de flesta ALDRIG kommer förstå det. Är man Hjärntvättad sedan födseln är det svårt att inse hur illa ställt det är.
Konsumenter ska hållas i okunnighet och evig skuldsättning. Vi ska konsumera oss in i framtidens ljusnande vår. Teve fyller ju på detta sätt en funktion.
En alldeles utmärkt artikel, men jag undrar om du har rätt i att man bara kan strunta i teveavgiften.
Har du ingen TV-mottagare kan du "strunta i TV-avgiften". Men dekodern får alltså inte ens stå och samla damm. Det får inte finnas något i hushållet man kan koppla in en TV-antennsladd i.
Det är nog rent av så att det är själva utrustningen, inte uttaget, som är problemet. Tror jag skall fråga Radiotjänst om detta, kan tänka mig att göra antennuttaget obrukbart om det sparar mig 2800:- om året eller vad nu avgiften är.
Snart får man betala till radiotjänst i alla fall, bara man har en dator och en internetuppkoppling.
Nix, det blev nämligen inga kontinuerliga live-sändningar på nätet från SVT.
Då hamnar det på skattsedaln, vi kommer inte undan det. För som du resonerar så ska andra betala för ditt TV-tittande.
Det hade ju gällt om jag tittade på TV. Men det gör jag ju inte. Om SVT Play hade räknats som TV-tittande hade alla datorer med nätverksanslutning varit belagda med TV-avgift, och det är de inte.
Hej Cornu,
Snittet säger inget om hur mycket en småbarnsfamilj t.ex. tittar på TV om det nu är dem det är synd om. Dessutom hur går det ihop att frånvara av skatt är bidrag? Som anarkokapitalist borde du väll glädjas över att folk jobbar. Om de putsar fönstret eller om de målar det spelar väl ingen roll? Vill inte låta gnällig då jag gillar din blogg, men att använda statistik på detta sätt klagar du själv över…
japp, inte haft TV på en 5-6 år nu, om inte mer..
Så himla ointressant o glo på dumburken, Torrents ftw.. 😛
Härligt elakt inlägg !
Sen är ju städning så bra motion och gymping också. Du sparar in avgiften till Friskis o Svettis.
RUT skulle dock kunna göras om till ett sorts sjukbidrag som kan sökas av personer med barn som bevisligen har en slarv-gen.
Barn skall inte behöva växa upp i ett skitigt, slarvigt och ostädat hem, det är ohälsosamt och ger skador för livet. Vore en reform i klassisk liberal anda, i enlighet med att alla skall ges lika livschanser från start
Freddy, eller så ger ett skitigt hem bra immunförsvar och mindre allergier. Plus en avsmak mot stökighet vilket leder till ordning och reda på barnen när de flyttar hemifrån.
Varannan generation har städat respektive ostädat. De som har föräldrar som städar, lär sig inte att städa och frigör sig genom att ha stökigt när de flyttar, och tvärt om.
Summan av sina laster är kostant brukar man ju säga lite skämtsamt, kanske stämmer? Iställer för att titta på tv, så ägnar sig man kanske åt att surfa på datorn och blogga 😉
Och om blogga är en del av ens arbete, är det då en last?
Har själv inte tittat på teve annat än vid enstaka tillfällen sedan 1986. Det blir högst några gånger per år nuförtiden.
Tyvärr blir man ju sedd som ett ufo av alla tevemissbrukare i omgivningen, men det får man stå ut med. Jag är van nu efter nästan 24 år…
Barnen tittar inte heller på Bolibompa utan får titta på en film ibland (typ en gång i veckan).
Jag tycker dock det är ganska roligt att passa på att titta på dumburken när jag bor på hotell, för att kolla in vad som händer på massindoktrineringsfronten.
Teve är och förblir onyttigt, särskilt för barn. Men det är ett bra sätt att hålla folket lugnt.
Anonym, det är ju just av marknadsliberala skäl jag är emot riktade stöd som RUT och ROT, se http://cornubot.blogspot.com/2010/02/rut-och-rot-tva-fel-gor-inte-ett-ratt.html
Hur kan man kalla sig liberal och ge riktade stöd till två branscher, som bara cementerar höga priser och felaktiga strukturer?
Har sett på TV väldigt sparsamt i många år och nuförtiden har den gamla TV-spel/DVD skärmen fått ge vika för en projektor. Sant är att en del ser en som lite knepig då man hävdar att man inte har nån tv-mottagare men nu har tom. radiotjänst gett upp och folk frågar mest på skoj om jag inte såg melodifestivalen igår. Dels handlar det väl om motvillja mot "massindoktrineringen", men sen tror jag också att som del av internetgenerationen är man van och till större del kräver "on-demand". TV och radio har nog degraderats mer till bakrundsbrus då man bekvämt hittar det man är intresserad av på on-damandtjänster som svt-play, tv4play, Voddler, Spotify mm.
Sen har nog dataspel tagit mycket av den yngre publiken. Särskilt kanske online-spel. Detta ser jag som positivt då online-spel erbjuder eget tänkande och social interaktion där TV:n bara kräver ett apatiskt tittande.
Varför inte se det som ett steg åt rätt håll? Orättvist när det som nu bara är två branscher, men framåt åtminstone. Felet som jag ser det, är att privatpersonen beskattas två gångar, först via lönen (min "vinst" i företaget "familjen") sedan via tjänsten. Företag som köper tjänster betalar ju inte dubbell skatt på detta. Inte heller dubbell skatt på sina anställda.
låter riktigt trevligt, även om det inte motiverar mig att dissa tvn. men angående tv-avgiften (att man slipper betala den för att man tittar digitalt) kan jag inte hålla med riktigt… det är inte till tvn du betalar avgiften, det är folket bakom som du premierar/stödjer, att det ska vara fortsatt kvalitativa program som visas för sin egen skull. inte som avbrott för reklamen.
Allt är relativt. Att t ex facebooka (som ett gigantiskt fikabord) och modeblogga är definitivt mer fördummande än att glo på SVT, Discovery, National Geograpic, CNN etc.
För att inte tala om snuttifieringen i form av Twitter, Youtube och SMS.
Tänk om det finns ett eftersträvansvärt mål som svenskarna kunde enas om att uppfylla, och som de ägnade sin tid åt i stället för TV:tittande. Hur många mantimmar per år skulle då kunna användas för att nå det målet?
Väldigt många mantimmar används ju för att genomföra saker som företag/stater vill se genomförda, men detta skulle ju kunna vara ett folkens/människornas mål.
/Naiv idealist
Helst skulle jag vilja ha någon som städade min skit, så jag kunde glo på TV när jag ville och träna när jag ville och arbeta lite mindre.
Tja, det låter väl bra.
EA
Jag slutade titta på tv för 5 år av just denna anledning.. men på senare år har jag sett en märkbar ökning av mängden reklam jag exponeras för. Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur mycket reklam jag ofrivilligt kommer i kontakt med samt hur mycket tid jag lägger ner på facebook och spotify..
Haha! jag känner igen hotell-problemet. Jag ville kolla lite nyheter och vad det skule bli för väder nästa dag. Efter några sekunders zappande insåg jag att jag var tvungen att anpassa mig efter när de behagade sända ut den informationen i etern.
Frivilligt TV-lös sen det första egna boendet 1991.
ErikG: du är alltså tvungen att städa för att nån annan skall kunna städa hos dig? 😉
Vilket brinnande engagemang för vilken hemelektronik folk använder.
Jag kör light-varianten, och det funkar superbra:
1/5 varje år åker TV:n långt in i förrådet. 1/10 tas den fram igen. Fantastiskt bra!
Och det funkar bra med Radiotjänst: ett vykort i maj, där jag berättar att jag inte har TV, och ett motsvarande i okt.
Visst, jag HAR ju TV även under sommaren, men så gör jag. Betalar alltså ingen licens under sommaren.
Betr reklam: under vintern, då jag har TV, tittar jag ALDRIG på reklamkanalerna.
Nuförtiden har SR ett fantastiskt utbud, och har man dessutom inspelningsmöjlighet, så ser man det man vill.
Tack för detta inlägg. Slutade själv med TV i för runt 2,5 år sedan. Saknar den inte det minsta. Kollar knappt ens på film. Har nu mycket tid över för världens bästa hobby, som du alltid har med dig, navelskådande i form av meditation. Varför ständigt söka yttre stimulans när allt du behöver finns inom dig? Sätt dig bara ner och börja följa andningen och njut av nuet. Hoppas det inte börjar krypa allt för mycket i kroppen av tanken ha ha.
Simma lugnt Megin
Själv har jag gjort mig av med TV'n. Vad ska man med den till när man har en dator? Ändå bara skräp som sänds.
/Starvid
ni som "skryter" om att ni aldrig tittar på tv, saknar ni inte Aktuellt eller TV4-nyheterna? Det är ju inte samma känsla att se eller läsa nyheter på internet.
Så himla bra inlägg! Bor själv i Tokyo och innan jag flyttade hit kan jag erkänna att jag var en som tittade vansinnigt mycket på TV. Men eftersom vi inte längre har en TV som funkar här kan vi bara använda den till som du skrev SVT play och filmer. Har också insett att jag hinner så mycket mer och har läst mer böcker än på väldigt länge.
Den enda kanalen/kanalerna jag saknar är Discovery. Nyheterna ser jag på jobbet. Då jag inte jobbar hittas nyheter på nätet. Både böcker och handarbete faktiskt har fått ett uppsving senaste åren. Det ser jag som något av en revolt mot konsumtionssamhället där man ska få allt nertryckt i halsen. Tyvärr är det svårt, som någon sa längre upp, att värja sig mot oönskad reklam då dom innovativa reklamnissarna snabbt hakar på trender.
Tips till alla som inte gillar reklam på TV: Det finns något som hetar "video" och "time shifting"
Känner ni er tvungna att läsa all reklam i tidningar också? 🙂
Vad gör ni om boken ni läser är dålig? "Måste" ni läsa allt också då? Skit finns väl i all media (och bra saker också)
"ErikG: du är alltså tvungen att städa för att nån annan skall kunna städa hos dig? ;)"
Ja, man vill ju inte släppa in folk när det ser ut som fan..
Nu är det ju så att det bara är dammtorkning, dammsugning, golvskurning och liknande som vi betalar för. Hade jag varit prins Akeem av Zamunda hade jag givetvis haft lite fast anställt tjänstefolk som sett till att smutstvätt inte ligger kvar på golvet och att böcker hamnar i bokhyllan etc..
För att inte tala om tvätterskorna..
För att anknyta till diskussionen om VoD så är jag också av den övertygelsen att det kommer att på sikt ändra människans vanor. Det kommer givetvis även i fortsättningen finnas folk som inte vet hur man bättre spenderar tiden än att ligga i soffan och titta på gamla amerikanska sit-coms. Jag har haft hårddiskinspelande digitalbox i flera år nu, och man blir snabbt bortskämd med dylika finesser. Att ha SVT-Play, filmuthyrning och liknande tjänster direkt i teven kommer tvinga TV-bolagen till nya affärsmodeller. Tyvärr lär de ju komma på hur man irriterar tittarna med reklam ändå, men på sikt kanske reklamavbrotten på 15 minuter kommer att försvinna.
"Särskilt kanske online-spel. Detta ser jag som positivt då online-spel erbjuder eget tänkande och social interaktion där TV:n bara kräver ett apatiskt tittande."
Kunde inte låta bli att skratta när jag läste detta. Jag tänkte bara direkt på det sociala interagerande och det avancerande tänkande man utövar när man spelar t.ex Call of Duty Modern Warfare 2.. Nu finns det med all sannolikhet intelligentare spel med mer social interaktion. Men jag kan i alla fall inte påstå att jag känner mig smartare av ett par timmar CoD MW2, snarare väldigt trött dagen efter.. 😀
Onlinespelande är som att delta i ett flamewar mellan Cornucopia och M.K om kärnkraft, fast med mindre risk för strålningsskador.
För övrigt har jag nog lagt mer tid på denna bloggen denna veckan än på städning, tv-spelande och tv-tittande tillsammans..
Apropå sociala medier kontra tevetittande så undrar jag om inte kanske Farmville på Facebook har snott många av de som annars följer serier som Days of Our Lives? 🙂
/E
Ja, flamewar är lite som det var med slagsmål på rasten i skolan. Alla bara måste titta 🙂
Känner igen mig helt i din beskrivning, för egen del så gick TVn sönder efter att föräldrarna varit barnvakt en kväll för sex år sen. Den ersattes aldrig med någon ny dumburk. Istället köpte jag den elaka lilla brittiska boken "Get a Life" och fick mina TV-fördomar bekräftade.
Ur ett livstidsperspektiv blir det än mer skrämmande. Tre timmar om dan blir hela 68000 timmar i vuxen ålder under en medellivslängd. Eller drygt sju år, dygnet runt.
Intressant att on demand minskar tittandet, intuitivt borde det vara tvärtom. Har du någon referens?
Instämmer också om skadan av ROT, RUT och liknande bransch-riktade avdrag. Om man vill styra om konsumtionen från varor till tjänster så vore det bättre att slopa AGA:n helt och lägga avgiften på energi och råvaror. Uj vad dyra dessa skulle bli då, och uj vad man skulle gneta 🙂 Kanske inte en helt stabil skattebas förstås.
Ivan L, on demand var bara anekdotisk bevisföring i det egna fallet. Finns ju ingen risk att man tittar på något som inte intresserar en, man upptäcker inte nya serier man annars inte hade sett, det krävs ett aktivt val, inte bara "slå på TV:n", inga "titta de sista 10 minuterna på ett annat program innan det man vill se på börjar" osv.
Vi tittar kanske 0-5 timmar i veckan, inklusive DVD-filmer och TV-serier på DVD. Resten SVT Play, TV4 Play, hyrfilm etc. Mest barnen kanske. Där ligger risken med on demand, eftersom barn inte har ngt emot repetition, och alltså kan se samma sak flera ggr. Å andra sidan har de aldrig ngnsin sett ngt baserat på sändningstider, och kommer förhoppningsvis aldrig ngnsin lära sig det heller. Kringkastad TV dör förhoppningsvis med denna generationen.
Ser inte heller på tv men det bästa är att folk blir så provocerade av det.
Skatteavdrag tycker jag inte är en subvention (eller bidrag med ett annat ord). Det är bara bra att folk får behålla mer av sina intjänade pengar och kan lägga det på det dom vill.
Måns