Den europeiska centralbankens chefekonom, Otmar Issing, menar i ett debattinlägg i en tysk tidning att varje medlemsland själv ansvarar för att hantera sin egen skuldsättning. Det här gäller specifikt Grekland.
Issing menar att att eftersom varje land för sin egen ekonomiska politik, så är det naturligtvis deras eget ansvar att reda upp den egna politikens konsekvenser.
Vad som är extra intressant är påpekandet att om man skall hjälpa en, Grekland, så finns det inget sätt att undvika att hjälpa resten. Hur det nu skulle gå till, med tanke på hur många länder som har stora problem med de krav på budgetdisciplin och statsskuld som ett euromedlemskap kräver.
Men underligt nog gällde inte detta inte för EU:s banker. De är privata företag, och som sådana ansvarar de för sin egen skuldsättning och ekonomi, och deras aktieägare får ta konsekvenserna av detta. Men istället så ordnades det massvis med förmånliga lån och andra stöd för att rädda bankerna.
Så antagligen kommer man göra det samma med till en början Grekland. Inte stöd, utan lån. Tyskland kan låna ut pengar till Grekland till obefintlig ränta. Även ECB kan göra detta, t ex trycka nya digitala euros och köpa grekiska statsobligationer, sk monetary easing, dvs skapa inflation. Ett lån belastar inte statsbudgeten, och bokförs som en tillgång så det belastar inte heller nettostatsskulden. En duktig revisor trollar bort det hela.
Så några stöd blir det nog inte. Bara förmånliga lån. Som kanske rent av aldrig behöver betalas tillbaka. Men stöd, det är det inte. Nix.
Nu minskar ju inte Greklands statskuld av att man lånar ut mer pengar till dem, men tanken är förstås att genom att euro-länderna står för lånen så pressas räntorna ner, och Grekland får lite lättare att hantera sina utgifter. Å andra sidan är det ju inte så enkelt att få fason på ekonomin när finansdepartementet själva går ut i strejk i protest mot att deras löner och förmåner försämras…
Och efter Grekland så står resten av PIGFIST på tur. Men den enda som har möjlighet att låna ut dessa pengar till alla PIGFIST råkar vara just ECB, som sitter på den digitala sedelpressen. För Tyskland kan inte bära upp hela EU.
PIGFIST? Lite krystat för Portugal-Irland-Grekland-Frankrke-Italien-Spanien-(Treasury crisis). Någon som har ett bättre förslag för vad T skall stå för?
18 kommentarer
Jag har inget förslag till T:et i PIGFIST (LOL) men däremot tror jag ECB öppnar (genom olika uttalanden) för en uppdelning av Euron. Ska vi gissa nord och syd? Tyskland kommer aldrig officiellt att gå in med pengar till Grekland och ser gärna att Euron delas upp. Det skulle vara politiskt självmord för Angela Merkel o Co att gå in med pengar till Grekland, åtminstone officiellt.
England då? De ligger ju sämre till än många av de länder du nämner.
Jag kan bara inte förstå resonemanget A. Borg för, han vill tydligen på fullt allvar att vi ska gå med. Om tio år har vi ingen Euro.
Om nu Tyskland ska bära halva EU på sina axlar, hade det inte varit bättre om dagisekonomierna i "PIIGS" hade ansökt om att få bli delstater i Tyskland och använda D-Mark istället? EU verkar bli ett väldigt dyrt freds/stabilitetsprojekt för Merkel o Co…
Naturligtvis hör U.K. med i högen av PIGFIS(T).
Kan man få med åtminstone U, E (England) eller UK i högen vore det bra. Internationellt gångbart skall det vara.
PIGEFIS(T)
PIGUFIS(T)
PIGFISUK
UPIGFIS(T) är kanske bäst? Uttalas "You pigfist!"
Fast skall man dra in UK så måste man ju också dra in Estland, Lettland och Litauen mfl.
Håller man sig bara till euroländer, så blir det PIGFIST. Sedan får UK vara på sitt eget hörn.
Tyskland kommer inte att låna ut billiga pengar till Grekland, skattebetalarna skulle aldrig tillåta det. Det finns egentligen bara 2 vägar ut. 1) konkurs 2) IMF skänker pengar eller lånar ut pengar till 0% ränta och samtidigt som Grekland skär hårt hårt hårt i ekonomin och grekerna lever i ett ekonomisktträsk i många år framöver.
FIGPISS är kanske en bättre akronym ? 🙂
(S=Storbrittannien)
"Fikonpiss" :S
Även om Frankrike då hamnar först…
/K
Bortsett från att Storbritannien inte heter något på S på engelska.
Man behöver ju inte ge räntefria lån, eller ens låna ut särskilt mycket pengar.
Det räcker bra med att ECB/Bundesbank diskret bestämmer sig för ett golvpris på grekiska statsobligationer och alla som försöker sälja obligationer under det priset får dem uppsnappade av ECB/Bundesbank. Det torde lugna marknaden och göra att den är fortsatt intresserad av att köpa grekiska statsobligationer.
Sen kan man helt enkelt hålla obligationerna tills de faller ut. Eftersom man själv då medelst förkrossande politiskt tryck kan omöjliggöra att Grekland ställer in betalningarna får man en säker investering som avkastar typ 6-7 % om året. Inte illa för en statsobligation. Och detta medan man håller Greklands upplåningskostnader på en rimlig nivå.
/Starvid
Hoppas Issings jobb är välbetalt och att han stoppat undan en del. För jag skulle tro att det vore logiskt för honom att avgå av äckel om det blir som det verkar bli. Ganska coolt av honom att i alla fall gå ut så här innan det sker. Det är tydligt att han inte är politiker utan byråkrat.
-Jonas
Är det egentligen något fel på förkortningen PIGFIS? Jag tycker den står utmärkt på egna ben. Anledningen att man valde valde PIIGS som förkortning var nog inte för det låter särskilt trevligt.
Kanske svårt att få det att lyfta internationellt men på svenska tycker jag allt att det funkar…
Att man valde PIIGS är väl för att försöka låtsas att Frankrike inte har några problem.
Kan verkligen euron delas? Hur ska det gå till i praktiken?
UPIGFISU, om man lägger till USA också.
Jag läste vad Elisabeth Warren säger om den kommersiella fastighetsbubblan, som briserar med början i höst.
Vem ska då komma till räddning? Sedelpressen återigen?
Snart kan de två kvarvarande stormakterna Kina och Ryssland, bara sitta vid sidan av och se på när korthuset USA kollapsar.
Har IMFs guldförsäljning något med Grekland att göra?
Anonym, ang. IMFs guldförsäljning. Ja det kan man säga. IMF rustar för klara av den nya vågen av kreditkrisen (även om IMF vill få oss att tro att pengarna ska gå till tredje världen).
Frågan är bara vem som vill köpa så mycket guld?
"Men underligt nog gällde inte detta inte för EU:s banker. De är privata företag, och som sådana ansvarar de för sin egen skuldsättning och ekonomi, och deras aktieägare får ta konsekvenserna av detta. Men istället så ordnades det massvis med förmånliga lån och andra stöd för att rädda bankerna."
Det är väl det där med finansmarknadernas aktörers makt över penningpolitiken som avgör vad som händer. De har hittills fått allt de vill, och de vill nu att Grekland "räddas".
För i praktiken innebär stöd till Grekland att man undviker att grekerna konkar, och istället betalar tillbaka lån som gissningsvis ganska många finansinstitut och banker sitter på.
De behöver pengarna, och de kommer se till att få dem från ECB via Grekland.
-Jonas
T som i Trouble kanske?
🙂
/Kafferast
Kan man lita på Goldman Sachs och JP Morgan Chase efter detta: "Grekland pantsatte till och med framtida lotterinkomster och flygplatsavgifter för att få friska pengar att försköna sina balansräkningar med."?