Det finns en välskriven krönika om det ekonomiska läget och finanskrisen i Sydsvenskan. Författare är Per T Ohlsson. Läs den.
Känns ibland som att De Stora Tidningarna i Fjollträsk allt mer håller på att förvandlas till politiskt korrekta lokalblaskor, men här har vi alltså en provinisalkrönika från söder som slår det mesta på fingrarna.
Ohlsson diskuterar vad som kan hända när stimulanserna börjar dras tillbaka från ekonomin.
Samtidigt kanske det är på plats att dra sig till minnes nedanstående graf, som visar börsutvecklingen (AFGX) under 1900-talet fram till i höstas, justerat för den riktiga inflationen, dvs M3 minus BNP.
Om den reala kraschen i själva verket inte varit 1929 än, utan nedgången på 20-talet, och vi nu har börjat G-vågen upp igen så har vi fortfarande den riktiga 1929-kraschen framför oss.
Det ser också ut som att tidsperioderna har komprimerats lite mer i modernare tid, men det kan i så fall just på börsen ändå finnas något år till av uppgång innan den riktiga kraschen kommer, H-pilen. Upprepar sig historien har vi sedan ca 50 år av stillastående real börs framför oss…
Frågan är kanske inte om det spricker igen, utan när.
Vill man visa symmetrin lite bättre, så finns den felaktiga grafen som inte justerar för BNP-utvecklingen också.
Men den grafen är alltså inte helt relevant, fast symmetrin i börsutvecklingen framgår tydligare.
14 kommentarer
Hej
Vilka placeringar var det som gällde under kraschen? Var det guld? Om det kommer en djupare krasch typ 2012-2013 och börsen skall gå sidleds ett antal år. Vad skall man då placera i?
50 år av stillastående real börs skulle innebära framtidsutsikter med stagnation eller krympande ekonomi. Vet du Cornucopia vad som händer med en fiat-valuta vid stagnation eller fallande BNP under en längre period?
– Default or debase.
Alltså, konstant fallande växelkurser på våra slantar, eller en havererad stat.
Jag tror, i och med Peak Oil, att man på hög nivå redan diskuterat ett nytt valutasystem. Vad tror du?
Helt klart (tror jag) har man under en längre tid på Bilderberger-gruppens möten diskuterat en världsvaluta under IMF. Euron är nog bara ett steg på vägen och i och med att dollarn får en svagare roll ökar drivkraften för en världsvaluta.
/Jonas
Tja, börsen kan ju alltså fortsätta vara en bra värdebevarare även om historien upprepar sig, rent av ge real vinst. Utdelningar är inte med i graferna ovan.
Men de hysteriska kursspekulationsvågor vi sett sedan 1981 upphör kanske.
50 med en börs där utdelningen är huvudsaken och akter liknade mer obligationer.
Inget katastrofscenario för mig.
Lite färre sysselsatta inom finanssektorn och fler inom producerande näringarna.
Vore intressant att se samma grafer som ovan med utdelningarna återinvesterade!/Oppti
Jag tror inte det finns fog för din tanke att börsen kunde fungera som en värdebevarare i framtiden när oljebristen är såpass allvarlig att det slagit sönder allt konsumtionsutrymme. Varifrån skulle krediter komma i en sådan miljö?
Nej, det är förstås inte säkert.
Varifrån krediter skulle komma? Den stora tryckpressen antar jag, fiatpengar är trots allt skuld.
Dock bör man komma ihåg att visserligen steg börsen i 20-talets hyperinflation i Tyskland med 100 000-tals nominella procent, men föll ändock i reala termer.
Utfallet beror på om vi får stagflation (inflation+recession) eller depression (deflation+recession) när oljebristen och andra av tillväxtens gränser tills vidare punkterar den ekonomiska tillväxten.
"Men de hysteriska kursspekulationsvågor vi sett sedan 1981 upphör kanske."
Och det skulle betyda att det blir viktigare att hitta fundamentalt starka bolag som handlas under sitt värde och som tjänar bra med pengar som dom delar ut.
På tal om:
"Känns ibland som att De Stora Tidningarna i Fjollträsk allt mer håller på att förvandlas till politiskt korrekta lokalblaskor,"
Visst gick det väl tidigare att kommentera de flesta artiklarna i Svd,DN och aftonbladet? Det får man inte längre. I expressen styrs debatten in på speciella höger och vänsterbloggar, vilket ju är bekvämt för makten, ingen kan ha rätt, bara vänster eller högeråsikter…logiken bortkopplas och makten bestämmer.
Om jag inte misstar mig så har alla de stora centrala tidningarna genomfört kommentarsbegränsningar ungefär samtidigt.
/P
Du skriver "Varifrån krediter skulle komma? Den stora tryckpressen antar jag, fiatpengar är trots allt skuld."
– Men ingen långivare är väl dum nog att låna ut pengar i en miljö som den vi talar om. Denne kommer ju knappast få avkastning på låneportföljen…?
Staterna via centralbankerna och statliga kreditinstitut.
Alltså, pengar tappar ju verkligen sitt värde då om man öser ut dem till fruktlösa investeringar där en allt större del av kakan går till svarta hål.
Sydsvenskans ledarsidor är nästan alltid mycket bra och läsvärda.
Tycker jag.
Dessutom är de neutrala.
Tycker jag.
Normalt sett så tror jag att man kan lära sig mycket av historien.
I det här fallet finns det dock betydligt fler olikheter än likheter tycker jag !
Inte för att det på något sätt betyder att vi står inför en uppgång liknande 1981 – men jag vet inte om jag tycker det finns så mkt som pekar på en exakt upprepning av H och efterföljande 50 års stillastående heller !?
Ett världskrig skulle förvisso kunna komma nu med, men troligen inte i Europa – dvs inte i vårt närområde. Och även många andra faktorer är annorlunda, och inte minst hur vi övergår från ett oljebaserat till ngt annat samhälle är rätt spännande…
/K