Under de goda årens börsuppgång 2002-2007 gick många branscher och aktier fantastiskt bra. En av dessa var solcellsbolagen, där vi hittar bolag som Renewable Energy Corporation (OSE:REC), Evergreen Solar (NASDAQ:ESLR) och SolarWorld (ETR:SWV). Det finns rent av en svensk panelmontör, PV Enterprise (STO:PVE), vars kurs steg 100-tals procent som bäst fram till toppen 2007.
Men vad hände sedan? Ingen av aktierna har repat sig från börskraschen 2008 – 2009, medan börsen stigit kraftigt.
Det finns flera svar.
Solceller, el från solpaneler, är inte lönsamt ens vid dagens höga energipriser. I princip alla installationer bygger på någon form av statlig subvention, och statliga subventioner varar inte för evigt. Länder som Tyskland och Frankrike minskar på sina subventioner, och oavsett så trappas t ex garantipriset för solelen ner över tiden.
Finanskrisen gör också att slutkunderna förstås drar öronen åt sig och minskar sina investeringar i en olönsam energiform, som kräver upp mot 6:- SEK per kWh för att vara lönsam.
Ett annat svar ligger i kostnaden för solceller. Solceller är den mest miljöförstörande formen av förnyelsebar energi, eftersom den är extremt råvaruintensiv. Och den kräver också en del ovanliga och därmed väldigt priskänsliga råvaror. Sett till hela livscykeln från gruva till soptipp så står solceller efter kärnkraften för de högsta utsläppen av radioaktiv strålning per kWh, främst ifrån gruvbrytningen. Man har också högst förbrukning av koppar per kWh för samtliga energiformer osv. Se en livscykelanalys hos Vattenfall, sidan 22.
Solcellsbolagen har iaf klämts mellan minskande investeringar, minskande subventioner och stigande råvarupriser. Det här har varit något jag varnat för i många år på aktiechattar, vilket innebar att jag inte följde med bolagens resa upp. Man kan ju aldrig veta hur högt en bubbla kan pumpas.
Men fakta kvarstår. Solcellsbolagen har inte följt med börsen upp igen. Man kan rent av säga att de gått tvärt emot börsen och i själva verket fallit ännu mer sedan mars 2009, medan börsen stigit.
Nedan följer en chart för REC.
Och en chart för PV Enterprise.
Fundamenta vinner alltid i längden, vilket vi ser här ovan. Frågan är om bolagens aktiekurser någonsin kommer repa sig, speciellt som börsen allt mer ser ut att vända ner igen på allvar för första gången sedan mars 2009. Mer om det i ett senare inlägg.
7 kommentarer
Tror faktiskt att det kan komma att bli ekonomi i solpaneler om vi får ordning på dom smarta elnäten, blåser det lite så kommer ju i första hand laddningar kunna stängas av och även vissa maskiner och även klimatanläggningar som i viss mån kan buffra värme/kyla och då gör det ju inte direkt något om priset peakar på 40kr/kwh i 20min 2ggr om dagen och skulle hålla hålla igång dom viktigaste funktionerna.
CSIQ och TSL till exempel ær næra ATH.
Att solceller inte funkar bra här i Sverige känns inte så konstigt men hur är det med effektiviteten i t.ex. Sahara? Jag menar om det kan finnas användning av dem i lite mer solintensiva länder så är de väl inte helt värdelösa.
/ ovetande anonym
Även i Spanien krävs subventioner för att solceller skall vara lönsamma. Det inkluderar Kanarieöarna på samma breddgrader som Sahara…
Råvaruåtgången för solceller minskar inte bara för att man sätter dem i Sahara.
Du överdriver det där med råvarorna ganska rejält. De största andelen area solceller är gjorda på polykiselteknologi med lite Aluminium på. Vi kommer inte få slut på endera på himla länge.
Den tekniken är gammal och redan i massproduktion, så när det publiceras blir det oftast mer avancerade teknologier med högre verkningsgrad och därmed lite mer exotiska material (tex CIGS).
Jovisst, idag lönar sig solceller bara på platser man inte kan dra en sladd till (till exempel i jymden eller på alla de mobiltelefonladdare som börjat säljas i stor skala på vischan i Afrika). Men dagens energipriser är mycket låga av skäl vi båda känner till, och de kommer snart stiga. Då kommer solceller bli populära där man inte vill ha en stor störande snurra.
Problemet med solcellsfirmorna verkar mer vara att det varit så lätt att få offentlig finansiering
för att starta dem att de blivit för många för deras egen bästa.
För kunderna är däremot konkurrensen bra.
Ser att Qcells har en rolig snutt om deras kiselceller på sin sida:
http://www.qcells.de/medien/kommunikation/presse/medienarchiv/filmarchiv/qcl_prod_dsl_quick_en.mov
Det finns ett par mindre fel i den, men det mesta är korrekt. Observera att de är noga med att pressa priser för kiselceller, dvs de som man kan ha stora areor av.
Betänk även att det i sig inte är något jättefel om folk inte blir rika på en marknad som växer. Ett ganska typiskt exempel var CD laser marknaden. Trots att fler och fler CD spelare såldes under 90-2000-talen så slet firmorna som tillverkade lasrarna ihjäl varandra med prispress och effektivisering via volym och ganska få är kvar idag vad jag vet.
Recommenderar denna text om EPB for solceller:
http://www.chem.uu.nl/nws/www/publica/95057.pdf