Med start någon gång på 1950-talet så blev det omåttligt populärt att flyga runt i Sverige och ta flygfoton på gods och gårdar, och sedan sälja till ägarna. Intresset har klingat av med tiden, men det pågår faktiskt fortfarande hos ett fåtal aktörer.
De gamla aktörernas flygfotoarkiv har sålts och konsoliderats hos några få aktörer, varav en faktiskt digitaliserat hela arkivet och lagt ut på nätet. Det rör sig om Flygfotohistorias arkiv. De digitaliserade bilderna på nätet är förstås små och har en stor copyright-text tvärs över sig, men är ändå en kulturskatt att botanisera i.
Sedan kostar det att få bättre bilder. Ett mindre foto går på 320:-, och tas ut digitalt med dålig kvalitet vilket man också påtalar på hemsidan. Men man kan också betala från 4370:- för att få ut en tavla med riktig fotokvalitet på. Hutlösa priser kanske, men sådan är marknaden.
Men bara att Flygfotohistoria lagt ut sitt arkiv på nätet är en enorm skatt. Naturligtvis innefattas inte alla gods och gårdar i Sverige, det finns stora hål speciellt tätortsnära och även nära broar. Som bekant har flygfoto begränsats kraftigt under kalla kriget, och man kan misstänka att bristen på foton nära större tätorter och strategiska platser som broar har varit otillåtet. Det är synd, för det hade varit intressant att se det tätortsnära jordbruket, rent av stadsjordbruket, man hade åtminstone in på 60-talet i Sverige. Det betade kor bara någon kilometer från Göteborgs centrum.
Annars hade det varit kul att få en titt på hur idag helt bebyggda områden såg ut för 50 år sedan, med hässjor av hö stående på långa rader.
För egen del har vi haft turen att bo i just ett av de områden där det finns foton, och bara att vandra runt bland bilderna på gårdarna i området och även hur det såg ut inne i byn blir en fantastisk tidsresa från ovan. Mycket har ändrats, men annat är sig likt.
Väl värt ett besök för den intresserade iaf. Och nej, jag har inte fått ett öre betalt för det här inlägget.
6 kommentarer
Riktigt kul! Min morfars/morbror gård var tyvärr inte digitaliserad ännu.
Min mormor och morfar har just ett sånt där foto uppsatt på väggen, från 1940-talet vill jag minnas.
Förr (40-50-tal) gav man också ut "lantbruksuppslagsverk" där samtliga gårdar var medtagna med en liten bild och lite kort information om gårdens storlek, produktion och taxeringsvärde. Dom böckerna är riktigt kul men nog svåra att få tag på idag.
Tack för jättebra tips! Tyvärr fanns inte mina morföräldrars gård med – men flera av de ikringliggande! Kul!
/Jx
De olika länsmuseerna kan också ha sina arkiv på nätet, och de kan också ha flygbilder.
Cristoffer, "ungkarlskalendern" eller vad man nu kallade de där uppslagsverken över gårdarna. Stod standard på huset, el ("elektricitet"), vatten, etc, antal djur på gården etc.
Har en kopia ur en sådan på vår gård från typ 1948, ett foto på sörfasaden plus spec på djurhållningen. El hade man redan då, men inte rinnande vatten. På flygfotot (50-tal tror jag) så har man byggt till våtrumsdelen, där badrum+tvättstuga hamnade, så då antar jag att man dragit in vatten och "avlopp".
JavelinX, det kan vara riktigt svårt att identifiera gårdar, om de omkringliggande är med så borde även "din" finnas med kan man tycka.
Tack för bra länk.
Är man kartintresserad kan man beställa flygbilder som tagits med jämna mellanrum för kartframställning.
Lantmäteriverket har bilder som kan ge djupseende i ett stereoskop.
Kan nyttjas för att se hur ett område utvecklats./Oppti