Mitt lilla onoterade portföljbolag Vertical Wind har nu invigt sin vindkraftsfabrik i Falkenberg.
Tre av de än så länge fyra beställda 200 kW-verken kommer byggas i Falkenberg, medan det första verket sätts samman i Uppsala. Som tidigare rapporterat kommer de fyra verken hamna på bästa reklamplats längs E6:an utanför Falkenberg. Antagligen i anslutning till någon av de andra vackra vindkraftsparkerna längs motorvägen. De här verken kommer dock sticka ut med sitt annorlunda utseende.
Den vertikala vindkraftstekniken, naturligtvis speciellt i Vertical Winds form, har många fördelar. Ingen mekanik för att vrida upp kraftverket mot vinden, och all viktig utrustning kan monteras på marken, vilket betydligt underlättar både uppförande och service. Vertical Winds generator saknar dessutom mekanik. Vertikala kraftverk är dessutom betydligt tystare än traditionella vindkraftverk.
Nu inväntar vi med spänning ytterligare ordrar, även om fabriken antagligen har att göra med de fyra verken initialt.
11 kommentarer
Du ska inte skriva något om den svenska militärövningen på gotland? Du var ju ganska flitig på att skriva att vi inte försvarar gotland om Ryssland anfaller.
Att under någon veckas tid planerat flytta 1600 man kallar åtminstone inte jag för att försvara Gotland.
Jag har dock nämnt den ryska militärövningen, vars uttalade mål är att öva försvar av gasledningen mha landstigning och luftlandsättning… 60 000 man är lite mer än 1600…
Vertikala vindkraftverk är tekniskt mkt smartare än horisontela.
Läste någonstans att anledningen till att det satsades på HAWT istället för VAWT var att på 70-talet när vindkraftstekniken var i sin vagga slog blixten ner och eldade upp det Vertikala testverket och därefter flyttade investerarna sitt kapital till de Vertikala Axlade istället…
Tycker man får ut lite lite effekt av vertikala verket. Verket är 40 m högt, vingarna 24 meter. Ett dubbelt så stort Vestas-verk ger 10gånger så hög effekt. I ett vertikalt verk så går vingarna understundom emot vinden. Frågan är vad priset på verket är.
Den nominella effekten på ett verk stiger med kvadraten på storleken, eftersom det är ytan luft det täcker in som styr.
Dubblar du storleken på ett vertikalt verk så skall effekten åtminstone öka med en faktor fyra, dvs i det här fallet till 0.8 MW
Men ett 80m högt Vestas verk med 48m vingar ger väl inte 2 MW? Då får du öka storleken lite till först.
Ett 3-bladigt Vestas-verk med radien = vinglängden sveper hela ytan. Ett vertikalt verk sveper väl "halva ytan". Så som en hjulångare ?
Rimligtvis är det så, ja. Då stämmer matten lite bättre.
Hur införskaffar man aktier i detta bolag?
Svårligen.
Man kontaktar bolaget och frågar om de vet någon som vill sälja aktier. Senaste nyemissionen som jag var med på gjordes till 75:- per aktie för ungefär ett år sedan. Tror det varit en riktad nyemission på ett högre belopp sedan dess, men någonstans där uppe kanske det finns aktier till salu. 100:- styck eller ngt.
"Ett 3-bladigt Vestas-verk med radien = vinglängden sveper hela ytan. Ett vertikalt verk sveper väl "halva ytan". Så som en hjulångare ?"
Det är den proijecerade ytan som är intressant: Dvs bladlängden x diametern för vertikalaxlade och Pi x r^2 för horisontalaxlade. Liknelsen med hjulångare är inte speciellt bra då man även utvinner energi på "bakvarvet"
Angående effekt till storlek är denna i ungefär samma storlek som motsvarande vestas, men som tidigare nämnts är förhållandet storlek-effekt långt ifrån linjärt. Cornucopia gav en del av förklaringen, men en fördubbling av höjden medför även en ordentlig höjning utav genomsnittlig vindhastighet som skalar kubiskt mot effekten.
Sen bör man inte glömma att detta är maxeffekten som man talar om, det som egentligen är intressant är antal kwh/investerad kr…
Ett "horisontellt verk" bör kunna lägga "vindens tyngdpunkt" högre än ett vertikalt verk.