Som bekant gick råvarusektorn, och speciellt olje- och gasrelaterat som ett spjut igår. Speciellt i USA, vilket borgar för en stark öppning för sektorn i Sverige idag. Portföljen gick enligt följande igår:
Black Pearl E&P (TSX:PXX,OMX:PXXS) +4.78%
Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG) +0.72% En liten besvikelse för dagen, men har gått starkt tidigare
DNO (OSE:DNO) +2.31% När t o m DNO stiger, då är det en bra dag
Harvest Energy Trust (TSX:HTE.UN) +7.6%
Southern Pacific Resources (TSX:STP.V) +1.82% Har gått starkare tidigare i veckan. Lite om STP hittar man här.
Penn West Energy Trust (TSX:PWT.UN) -0.39%
Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN) +5.21%
United States Natural Gas ETF (NYSE:UNG) +5.86%
Det bolag som gick bäst på bevakningslistan var amerikanska Anadarko Petroleum (NYSE:APC) som steg +9.6% på ett oljefynd utanför Sierra Leone. Äger själv inga aktier i Anadarko, men bolaget ingår i vad jag kallar det amerikanska mellansegmentet Apache, Anadarko, Devon, Marathon och är med på bevakningslistan av den anledningen.
För att inte beskyllas för backtrading så är nu börsportföljen föga överraskande på plus jämfört med för ett år sedan, även om det är en bit kvar till årshögsta från juni. För tillfället ligger börsportföljen +12.9% på 12 månader, men med utdelningar så skulle siffran bli ungefär +18%. Från årsskiftet har börsportföljen gått +47.2% utan utdelningar, med utdelningar ca +51%.
Portföljgrafer för alla backtraders ovan.
Att jag alls skriver detta är för att det börjar kännas lite för haussigt just nu. Frågan är när det är dags att gå ur? Normalt bör också oljepriset falla under hösten för att bottna någonstans i intervallet oktober-december. En spontan gissning är ett oljepris runt 50 USD framåt december, vilket definitivt skulle påverka just oljeaktierna. Samtidigt förväntas det nordamerikanska fossilgaspriset ta fart för att stiga mot vintern, vilket vi redan sett tecken på de senaste dagarna. Då jag är väldigt tungt exponerad mot just fossilgas via främst Peyto så kan det vara en möjlig hedge mot normalt fallande oljepris och balansera portföljen.
För de som är skeptiska mot säsongsvariationerna i oljan, så har oljepriset fallit på hösten samtliga år sedan 2001, undantaget 2007 då oljan inledde sin resa upp mot 148 USD sommaren 2008. Men då gick också sedan oljan in i en bubbla under våren 2008. Man bör kanske dra åt sig öronen om oljepriset obevekligt fortsätter upp även på hösten, då det finns en risk att man når bubbelnivåer om inte priset får återhämta sig lite först. Risken är annars att ständigt stigande pris ger effekter på konsumenter och företag som inte hinner vänja sig vid högre prisnivåer och istället drar ner på konsumtionen.
Har som ni ser redan gått ur PA Resources (OSE:PAR,OMX:PAR) för tillfället, trots alla förväntningar om storslagna nyheter. Samtidigt bär det ju emot att sälja av aktier som t ex DNO, där man går och väntar på besked om betalningsströmmar för oljeförsäljningen i Irak. Men risken är som alltid att man tror sig veta något unikt och därför sitter kvar istället för att sälja när man borde göra det.
Oavsett tycker jag att man bör vara hälsosamt skeptisk till allt tjat om återhämtning, speciellt som börsen nu är högre värderad än innan finanskrisens akuta fas inleddes med Fannie & Freddies krasch, följt av Lehman Brothers och AiG. Detta trots en djup recession. Börskurserna förutsätter alltså att ekonomin snabbt skall återhämta hela det senaste året.
Som ni såg igår finns det reella faktorer som talar ett annat språk kring återhämtningen.
7 kommentarer
Hej!
Innebär det att Du inom kort kliver av dina oljeinnehav??
Kommer Du att öka i Peyto?
Jag vet inte. Sitter väl kvar hela vägen ner som vanligt.
Kliver jag av så är det bara delvis, ex Pearl, DNO, pss som jag gått ur PARE.
Högutdelarna och Kanadainnehaven får ligga kvar, för högt courtage för att jag tycker det är lönt att hoppa in och ur, speciellt i småinnehav som STP. Utdelningarna fortsätter rinna in från CPG och trusterna, även om kurserna faller tillfälligt.
Jag ökar nog inte i fossilgas, då redan över halva portföljen ligger där (Penn West, Peyto, UNG).
Halva börsportföljen alltså. Har som bekant onoterade innehav inom alternativ energi också.
Tack!
har Du hört ngt mer om hur lagen 2011 slår på utdelningen?
Angående Kanada-truster; hur ser du på utvecklingen av Kanada-dollarn (CAD) mot SEK? En snabb titt på valutakursgrafer tyder på stark korrelation med USD. Vad tror du om utvecklingen på sikt här? Tror du att prognoserna för USD/SEK-kursen är en bra proxy för CAD/SEK-kursen?
Apropå onoterat. Kommer du att teckna Black Earth East i nyemissionen?
/CK
Liksom en tidigare "kommentator" så undrar jag hur du ser på den lag som 2011 ändrar en del av förutsättningarna, för högutdelarna i Canada? Kommer dom att sluta vara "högutdelande", och bli mer "normala" bolag? Borde inte detta göra att folk gör sig av med dem – kursras? Vad anser du?