Inspirerad av signatur “tillsats” uppmuntrande kommentarer om OSINT – Open Source Intelligence, så kan man hitta massvis med intressant information via satellittjänster som Google Maps. Allt som behövs för att bedriva lite underrättelsetjänst är lite grundläggande baskunskaper, kompletterat med Wikipedia. Nu är naturligtvis informationen fördröjd, ibland med flera år, men det ger ändå intressanta inblickar i vår säkerhetspolitiska verklighet.
Vi kan t ex ta oss en titt på större delen av den svenska flottan, som på bilden ligger i hamn i Karlskrona. Uppe till vänster, eller nordväst om man så vill, på bilden så ser man den distinkta formen av vår svenska stolthet, smygkorvetten Visby, den första av Visbyklassen. För övrigt en skeppsklass som saknar aktiva motmedel eller ens luftvärnskapacitet om det anfalls bakifrån. Snacka om potential för att bli r-vk—-ad. En liten inzoomning på HMS Visby kanske är på sin plats.
Tittar vi lite längre västerut, på varvsområdet så hittar vi HMS Visbys systerfartyg, antagligen HMS Nyköping, som är sjösatt men inte riktigt klar på bilden. I torrdockan kan man sedan se att antagligen HMS Karlstad ligger inne. Bilderna har några år på nacken som sagt. Intill ligger bland annat en u-båt i torrdocka, antagligen en Gotlandsklass. De andra två hittar vi här. HMS Karlskrona hittar vi antagligen här. Hon byggs just nu om för att tjänstgöra som signalspaningsfartyg åt FRA när gamla HMS Orion skall pensioneras.
Så var den svenska flottan avklarad.
Mer intressant är förstås att styra om Google Maps till Ryssland. Vi kan börja med Kaliningradenklaven, där vi söder om Primorsk hittar stora delar av den ryska Östersjöflottan.
Här kan man botanisera runt bäst man vill, t ex här eller här. Som amatör tar det lite längre tid att identifiera enskilda skepp, men det är möjligt att göra via listan över fartyg hos Wikipedia och genom att sedan mäta främst längd och bredd på satellitbilderna, samt även matcha mot foton på hur överbyggnader och beväpning är placerad.
Ett trivialt exempel hittar vi här. Vad som visas på bilden är Östersjöflottans tidigare totala landstigningskapacitet, fyra stycken fartyg av Ropucha-klassen. Lite bilder finns på Global Security. Slänger in ett foto från Wikipedia, som får distribueras fritt.
Varje av de fyra skeppen kan ta ombord drygt 200 marinsoldater, samt ett tjugotal stridsfordon eller 7-10 stridsvagnar. Det gav en landstigningsförmåga på ca 1000 man, 40 stridsfordon, 7 stridsvagnar och kanske runt tio pjäser mekaniserat artilleri. Allt kunde stå på Gotland inom 24h från beslut. Fast eventuellt är ett av skeppen i malpåse, vilket reducerar styrkan något. Mot några hundra oskyddade hemvärnsgubbar till fots, som är Gotlands samlade försvar så står de sig nog rätt bra ändå.
Fast på grund av de övningar som Ryssland just nu genomför så har man kraftigt förstärkt Östersjöflottan med hela landstigningskapaciteten ifrån Svarta Havet. Inklusive två stycken landstigningsfartyg av Alligatorklassen, som var för sig motsvarar ungefär 3st Ropuchaklassens fartyg, plus Svarta Havsflottans fyra Ropucha och två svävare av ungefär samma kapacitet som Ropuchafartygen. Kapacitet för åtminstone 4000 marinsoldater, 160 stridsfordon och 28 stridsvagnar, plus fyrtio pjäser artilleri. Eller något sådant. På några punkter starkare än hela det svenska försvaret numer, för att inte tala om Gotland. Att ha kvar landstigningsfartygen vid krutdurken Georgien är tydligen inte så intressant längre. Övningen har som tema hur man neutraliserar hot mot en rysk gasledning genom Östersjön, samt tryggar oljeexporten via Östersjön. Fast det syns inte på Google Maps förstås. Zapad betyder förrest “väst”. Känns det igen?
Att det just rör sig om de fyra Ropuchaskeppen på bilden blir övertydligt om man zoomar in lite. Man ser den tvära fören, och att överbyggnaden är placerad baktill på skeppet, se foto ovan. Dessutom får man se hur överbyggnaden ser ut i profil, då solen kastar en skugga på kajen.
Nog med Kaliningrad. Vi kan ju också ta oss upp till Leningrads militärområde. Av någon anledning bytte man inte namn på militärområdet till St Petersburg när man ändrade namnet på själva staden. Här hittar man förstås mer av den ryska Östersjöflottan, fast mer i samma storleksordning som den samlade svenska.
Nåja, Google Maps och Wikipedia kan tillsammans avslöja allsköns saker som förr aldrig såg dagens ljus. Åtminstone inte för allmänheten. Men ovanstående räcker kanske för tillfället? Utländska militärer, t ex i Ryssland, har förstås tillgång till riktiga spionsatelliter med betydligt bättre bilder i realtid. Om man nu i detalj vill hålla reda på den svenska flottan. Eller Arctic Sea.
Tillägg: Några minuter efter jag postade det här inlägget flög en av vårt kära flygvapens skolflygplan SK60 från Såtenäs tvärs över vårt hus på blott några hundra meters höjd. Vet inte om försvaret försöker säga mig något.
11 kommentarer
Är Musköbasen nedlagd numera? Förr i tiden fanns ju en hel del flytetyg där.
Berga finns förstås kvar, Amf 1 huserar där. Något enstaka fartyg kan hittas där också, annars mest stridsbåtar.
Se här.
En annan rysk gammal favorit man kan "spana" på via Google Maps är ju det här Kaspiska sjömonstret. Mäktig farkost! 🙂
Själva Musköbasen, iaf de delar som är synliga från luften, gapar tom på fartyg. Däremot har några bassar skrivit M U C K med stora bokstäver på en av byggnadernas tak. Bilderna är några år gamla.
Se här.
Man hittar även några stridsbåt 90 som hade dragits upp på land.
Det finns ingen svensk flotta längre (heller).
Det är bara en formell utbildningsplattform och lite teknologiuppvisning.
Inget operativt funktionellt.
Pinsamt var ordet. Som att leva utan brandkår. Det går bra så länge det inte brinner.
Läst historia någon? Även nutida sådan.
Lite offtopic men hur får du tag på data för SEK vs. GULD priset och finns det "excel-vänlig" data isf eller petar du in siffrorna i en tabell själv?
Behöver bara ha ett sätt att mäta relationen mellan guld / silver och kostnade i svenska kronor mot dollarn, precis som du gör med guldet men även med silvret.
Tack på förhand!
USDSEK hämtar jag från Riksbanken, slår manuellt samman med data från Kitco. Visst glapp vissa dagar pga helger, så det krävs lite manuellt arbete. Går iofs antaligen att automatisera om man har lust.
ok, tack för det snabba svaret!
@ Johan.
Sjötransport i 500km/h fylld med stridsfordon och marktrupper är inte fy skam.
Inte heller deras Lun-klass med 6 st SS-N-22 Sunburn eller som ryssarna kallade den, Moskit, är särskilt dum.
300 kilo stridsspets, hastighet Mach2,2-3 beroende på höjd, och räckvidd upp till 22 mil. Dvs de har minst 1,8 ton stridsspets fördelat på 6 Moskits som med hög precision skulle kunna träffa båtar eller byggnader i Visby på ett avstånd motsvarande strax utanför lettiska kusten…
Hur som haver så finns det mycket cool teknik i Ryssland som man kan dreggla ihjäl sig över. Men det är en annan diskuss.
Moskit är väl främst en sjömålsrobot, och som sådan standardbeväpning på de flesta större fartyg i den befintliga Östersjöflottan.
@Cornucopia
Det jag menar är att det är en häftig kombination på ett sjöfordon som rör sig i 500km/h att ha 6 st skjutklara robotar av den typen.
Och visst har du rätt i att det främst är en sjömålsrobot, men uppgraderingar gör att den även kan attackera vanliga markmål. Det är samma idé som används vid utvecklingen av bl.a. Thor som egentligen ska bekämpa luftmål men som lika gärna kan plocka trupp, stridsvagnar och andra snabbrörliga eller stillastående mål.