I SvD får vi läsa om att “nu” har utlandet upptäckt att Riksbanken i princip har en negativ ränta på 0.25% under vissa omständigheter. Fast det rör sig nog snarare om att SvD “nu” har upptäckt detta själva. I utländska media har man kunnat läsa om det sedan åtminstone i juli, men det har inte fått någon uppmärksamhet i Sverige.
Exempel: 5:e juli, 5:e juli, 27:e augusti hos CNN och Financial times.
Det är inte lite patetiskt att utländska media är flera veckor snabbare på att uppmärksamma detta än vad Sverige är själva. Men det är klart, bäst och objektivast täckning av Sverige hittar man just utomlands.
Sedan verkar SvD vilja få det som att det är något postivt med att Keynes skulle varit stolt över riksbankschefen Stefan Ingves negativa ränta. Det är det inte. Keynes har orsakat enorma skador på världsekonomin genom decennierna, tack vare den popularitet som hans klåfingriga teorier åtnjuter hos politiker. Och han fortsätter orsaka skador.
“In the end we’re all dead” är ett känt citat av Keynes, som respons på kritik mot keynesianismens syn på hur ekonomin skall manipuleras. Det kvittar alltså, för beslutsfattarna kommer ändå förhoppningsvis dö innan de behöver svara upp för vad de orsakat. Men vi är där nu, och nu skall årtionden av keynesianism betalas.
SvD toppar dock notisen om att även den tidningen upptäckt att räntan är negativ under vissa omständigheter med att floskla på och berätta att när det inte längre går upp på börsen, så går det ner. Jo, så är det ju definitionsmässigt.
Annars är det bara att konstatera att trots gårdagens rusning i oljeaktier på andra sidan Atlanten så visar de svenska oljeaktierna på svaghet, och det är inte orimligt att de toppar ur, iaf tillfälligt. Lundin Petroleum, PA Resources, Black Pearl och Alliance Oil går alla sämre än börsen. Och det måste vara något svenskt, för går vi över gränsen till Norge så går bolag som DNO och Noreco betydligt bättre. Detta är en återkoppling på morgonens inlägg.
9 kommentarer
jättebra blogg!
Ja, bra blogg. Men som besserwisser vill jag gärna upplysa alla om att patetiskt betyder högtravande och (överdrivet) känslosamt, inte pinsamt som många tycks tro.
Tänk om SvD kunde/ville belysa de skadeverkningar som negativ realränta innebär för en ekonomi och den negativa realräntans roll i den kris vi nu genomgår. Men dessa "journalister" tror väl på fullt allvar att det hela är marknadens fel. Men vänta lite, det är väl inte marknaden som sätter en negativ realränta. Jag tycker Ingves och Lars EO Svensson borde gå i bräschen och låna ut sina privata pengar till 0.25% ränta.
Ibland undrar jag om redaktionerna på de olika tidningarna och tv för den delen medvetet underlåter att rapportera om vad som händer i USA och andra delar av världen i spåren av förra årets krasch o det som nu utspelar sig.
Jag ser exempelvis ingen diskussion om hur "high frequency trading" (HFT) på Wall Street påverkar börshandeln och således andra börser runt om i världen. SEC beslutade nyligen (igår) att förbjuda HFT men det lär sluta med ett protokoll om beslutet.
Jag ser inte diskussioner om relationen mellan Kina och USA, visst man nämnde "handelskriget" nyligen då Barrack Obama satte straffskatt på däck från Kina. Men det är ju bara en liten del av spelet som pågått mellan USA och Kina.
Man nämnde inget om de statsobligationer man hittade vid gränsen mellan Italien och Schweiz som två representanter från Bank of Japan (tror jag det var) bar på. Det var obligationer på några hundra miljarder dollar, dessutom i en form som bara kan utfärdas av FED. Några av dessa var dessutom s.k. "Kennedy obligationer".
Det jag finner mest intressant är rapporteringen från Kina som uteblir. När dollarn började rasa från 7.5 till 7.1 på en dag för några veckor sedan så skyllde svenska medierna på stärkande kronan men nämnde inget om att Kina numera vill ha USAs T-bills värderade i Yuan. Nu när guldet går upp så skyller man på minskad produktion och större efterfrågan från privatpersoner. När man läser Bloomberg och Reuters m.fl. så handlar det om Kina som bygger upp sin valutareserv och diversifierar sig bort från dollarn. Kina har köpt massiva kvantiteter av guld.
Överhuvudtaget så är rapporteringen för att säga det milt katastrofal. Pinsam är ordet jag vill använda.
Det mest komiska av allt är volymerna för guld i decemberkontrakten från NYMEX. Håll även utkik på COMEX-börsen. Fejkguldets era är snart över!
Nej, Keynes är sannerligen inget att vara stolt över. Att Ingves bedöms tillhöra dessa ekonomiska teorier vet vi redan. Förkastligt att vi har sådana ledare i RB. Kortsiktigt tänk har vi nog av i företagen.
Som Financial Times med fler utländska tycker säger:
"But last month, the Swedish Riksbank entered uncharted territory when it became the world's first central bank to introduce negative interest rates on bank deposits."
Vi är alltså värst, den första centralbanken som introducerar negativa räntar för att deponera pengar. Fråga mig inte vad Riksbanken sysslar med (jag förstår det inte). Med Lars E Svensson vid rodret kan det här gå riktigt illa. Rensa ur i ledningen innan det går riktigt illa. Makalöst.
Jättebra att du tar upp detta. De tar upp saker som varit känt i flera månader, pinsamt gamla nyheter.
Jag funderar också vad det är för input som journalister och andra förståsigpåtyckare i tv etc har?
De verkar iaf inte använda Internet speciellt mkt, då de kör på med sitt vanliga gamla tugg. Och dessa verkar umgås i samma kretsar där man verkar sitta på samma kunskap (bristfällig kunskap om du frågar mig).
Det finns ingen riktig kritik mot etablisemanget, ingen som vågar gå emot den "gängse normen" och ifrågasätta.
De flesta gör mest uttalande i stil med att täcka upp sig så man inte sticker ut alltför mkt (hålla sig med gängse gruppen). Tack och lov finns det lite undantag i USA och en och annan här i Sverige som syns i media, om än för lite.
Thaman
Jättebra blogg?
Emellanåt, när slider håller sig till sina specialiteter. Men inte när han hänger JN i rumpan. Då påminner han om dom som skriver kommentarer. 🙂
Who? Chi Minh!
Vilka specialiteter är det?
Tror du vet det slider…
Who? Chi Minh!
Förresten behöver du inte vara så snarstucken.
Vi känner varandra. .-)
Det skulle vara intressant om någon kunde förklara varför det finns "Riksbanker" överhuvudtaget.
Varför låter man inte marknaden bestämma räntor och valutor? Det är ju till sist och synes så att marknaden är den ekonomiska verkligheten. Något annat finns inte.