Det pratas vitt och brett och som en allmän sanning att deflation är av ondo.
Japan är ett land som i modern tid fått uppleva ett årtionde av denna så förhatliga deflation.
Samtidigt kan vi nu konstatera att landet enligt fredagens statistik har en arbetslöshet på endast 5.7% trots att man tidigare upplevt en lång period av deflation, och detta under den värsta globala ekonomiska krisen i mannaminne. Nu är jag långt ifrån speciellt Japan-kunnig, det här är min första bloggpost i ämnet, men i Japan har man bland annat haft en bättre tradition av sparande än här i väst.
Som bekant är det sparande och investeringar som bygger en ekonomi, inte lån och konsumtion, så kanske är det tack vare detta som man fortfarande har en relativt låg arbetslöshet, och deflationen är i sig oväsentlig. I ett deflationssamhälle blir det just sparande och investeringar som blir intressant, istället för lån och konsumtion.
Det krävs fortfarande ett mer välformulerat inlägg än det här, men jag har en gnagande misstanke, nej övertygelse, att tjatet om att deflation är dåligt kommer från stater och invidider som har för stora skulder. När priset på produkter som platt-TV faller så är det ingen som tycker det är dåligt och slutar köpa, och samtidigt så presenteras en starkare krona som något positivt i media, trots att en starkare valuta innebär en deflationstendens.
Motsägelsefullt, men det är mycket inom pseudoreligonen ekonomi som är motsägelsefullt. Finns antagligen fler motsägelser inom ekonomi än i Bibeln. Men så är inte ekonomi en vetenskap, lika lite som religon är det.
Ekonomireligonens överstepräster predikar precis som kyrkans präster gjorde förr det som kyrkan tjänar mest på, och massorna står och nickar och gör som de blir tillsagda.
17 kommentarer
Intressant. Jag har själv ibland tänkt på Japans ekonomiska utveckling. De senaste tio åren har man sagt att Japans ekonomi "stagnerat", att det är "kris" osv…Börsutvecklingen på Tokyobörsen har väl varit usel. Egentligen är det oinstressant.
Det viktiga måste väl vara om ett land kan generera arbete åt sin befolkning utan att skuldsätta sig upp över öronen.
Japan kanske är dåligt för börsjobbare, men bra för dem som arbetar med riktiga jobb.
I ett land med en stor och politiskt viktig grupp av äldre med fyllda sparkonton, ofta försiktigt placerade, straffar det sannolikt sig att göra något åt deflationen. I västländer med magert privat sparande, typiskt Sverige, är läget ett annat.
Jag har också läst att det i Japan inte föreligger samma fixering kring bostäder och lånefinansiering av dessa. Orsaken skulle var att det sitter i ryggmärgen att man måste bygga nytt cirka var 15:e år pga jordbävningar. Någon som kan mer om detta?
/CK
Hej Cornucopia!
jag är lite nyfiken på ditt företag, hur många hektar skog har du t.ex.? hur mångahektar åker? mm.
Anonym, visst är det så. Anledningen till deflationen är att under 90-talet så var det lika med politiskt självmord (kanske både bildligt och bokstavligt när vi talar om Japans fall) att inflatera bort skulderna eftersom den sparsamma japanska befolkningen då skulle straffas och stå för notan för bankernas och fastighetsbolagens affärer.
Finns det något annat exempel på ett land som drabbats av långvarig deflation? USA på 30-talet?
Håller med C om att det finns många dogmer inom ekonomi, deflationsfaran kan vara en av dessa.
Sverige har historiskt tillämpat deflationspolitik vid ett par tillfällen i historien.
i de flesta fall har det fått katastolafala följder inte minst 1920-21.
Källa: boken Pengarna och makten om riksbankens historia
Intressant i sammanhanget är dock Japans jättelika statsbudgetunderskott. Senast jag kollade var det 170% av årlig BNP.
Så japanska privatpersoner kanske inte är särskilt högt skuldsatta, men i gengäld är staten det.
Sagan om den evigt expanderande kreditbubblan har i västvärlden förvandlats till en "sannsaga" som alla tycks vara övertygade om och tror på av hela sitt hjärta.
Detta att det aldrig skulle inträffa en kontraktion av penningmängden med effekter motsvarande det som hände i Japan under det gångna årtiondet är en blind närmast dogmatisk tro som odlas av centralbankschefer och politiker – och detta helt enkelt bereonde på att konsekvenserna av en sådan deflation skulle vara fruktansvärt förödande för de kreditberoende ekonomierna i västvärlden. Hela systemet skulle helt enkelt rasa samman. En sådan kontraktion skulle helt enkelt innebära de definitiva slutet på den epok som vi upplevt av till synes ändlöst välstånd. Slutet på det kreditfinansierade lyckorus som efterträdde den verklighetsbaserade tillväxten och därav skapade välståndsökningen. Slutet på konsumtionsfesten som eldats på med lånade pengar. Slutet på spekulationsfesten som finansierats med lånade pengar. Slutet på drömmarna om välfärdssamhället som vuxit och hållits under armarna med billiga krediter. Slutet på allt det som vi i väst sedan länge vant oss vid att ta för givet.
En närmast otänkbart trist och jobbig framtid som ingen vågar tänka på idag…
Men ändå så kommer denna bubbla precis som alla andra blubblor att spricka en dag, förr eller senare. Vi kan alla bäva denna dag, men den kommer att komma…
I japan räknas du bara som arbetslös om du aktivt söker jobb. Jobbar du bara 1 timme i månaden så räknas du inte som arbetslös.
Fredrik L: Japan försökte med alla möjliga medel att få igång inflationen igen. Hur tror du de fick sin statsskuld egentligen?
Det som gjorde att deflationen pågick så länge var att bankerna stramade åt sin kreditgivning rejält samt att folk började spara igen.
Men vad är problemet egentligen? När det gäller, mat, elektronik, bilar kläder med mera så skjuter ju folk inte upp inköp bara för att det blir billigareom ett tag. Samma sak med husköp. Mer än ett-två år lär ingen vänta om de verkligen vill flytta. Om folk sparar för mycket kommer det att finnas ett överflöd av pengar och då lär räntorna sjunka för att ingen är intresserad av mer inlåning. Problemet måste ju vara att banker och finansinstitut har svårt att tjäna pengar om inte lånen ökar hela tiden?
Banker m fl har ett enormt egenintresse av att du som privatperson eller företag skuldsätter dig. Helst i ökande grad.
Det är helt enkelt det de lever på.
De är vår tids verkliga parasiter och den enda som kan trotsa dem är du.
Inte ens staten kan nobba dem. De får stöd och skattepengar närhelst de behöver.
Som privatperson kan du däremot spara mer och låna minimalt. Då kommer de inte åt dig. Det är en underbar känsla att vara skuldfri. Det känns t o m som verklig frihet. Rekommenderas!
Då blir inte heller deflation av ondo utan tvärt om.
/Morfar
Ang. Japan fick jag nyligen höra av en vän att det tydligen finns (inget som jag på något sätt kan hävda verkligen är så)en märklig tradition av att bolag som gått i konkurs anses vara fult att befatta sig med. D.v.s. skamligt. Därför, påstod min vän, finns det hotell som stått tomma i flera år exempelvis och öven andra verksamnheter.
Nu låter det ju oerhört märkligt i mina öron, samtidigt är det ju märkligt att ta livet av sig (tycker jag) för att ha dragit vanära över sig. Men det är ju mitt synsätt i det här samhället, där är det kanske mycket svårare att fortsätta leva i ett sådant scenario.
Det finns många kulturella skillnader och jag tror att de öven påverkar den ekonomiska utvecklingen. Men som Flute säger är ju en statsskuld på 170% av BNP inte så positivit.
Jag tycker också det är intressant att Japan har samlat på sig en så imponerande storlek på den offentliga skulden. Enligt Wikipedia* är Japans statsskuld 173% av BNP. USA har 73% och Sverige 45%. Man kan fundera på vilka konsekvenser detta får i längden.
*http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt
Konsekvensen, som debatterats livligt i japan, är att deras moms måste måste höjas från dagens 5% till allt mellan 10 och 20%, bland annat.
Med en enorm statsskuld, en befolkning som bara blir äldre och äldre, minimal invandring etc. så ser det inte ljust ut.
Och jag ska flytta dit nästa år 🙂
Fantastiskt intressant diskussion. För sent på fredagskvällen för att jag skall kunna tillföra ngt nämnvärt, men tack iaf.
Oak, lycka till. Japan skall vara speciellt enligt de som varit där. Och de som varit där återkommer.
Jacob – Wikipedia verkar ha fel. Sveriges statsskuld som procent av årlig BNP är bara 34,5%. Just uträknat med statsskuldssiffran från Riksgäldens hemsida samt prognosen för att årets BNP blir 95% av förra årets.
Blir väldigt förvånad över Norges siffror. Att de ska ha en så hög statsskuld (om ens någon) verkar märkligt. Hur har man kommit fram till den? Tillgångarna i deras Oljefond är ju gigantiska. Någon av er kloka medmänniskor bör kunna ge svar, så slipper jag forska 🙂
Stefan
Är det inte på grund av Japans låga räntor under en lång tid som lånats till väst som krediterna kunnat expanderats (ex Island) som nu har spruckit och nu när hela världen har nollräntor vem ska nu dra igång karusellen igen?
Tror själv vi har nått systemets ände och allt måste rebotas och börjas om med ett nytt system.
Och detta kommer inte att bli snällt när vem, vilka som skall ha mest kvar när allt kommer omfördelas.