Den ekonomiska föreningen Södra Skogsägarna, en sammanslutning av skogsägare i södra Sverige och Europas mest lönsamma integrerade skogsbolag, ger upp sin ambtiösa vindkraftsatsning. Man hade signat upp 300 markägare med intressanta vindkraftprospekt på sina fastigheter, och drog där ett streck för att hålla antalet på en hanterbar nivå.
Men sedan dess har det inte hänt något. Hela södra Sverige är nämligen fullt av NIMBY:s, not in my backyard, och alla 300 projekten sitter alltså fast i överklaganden.
Så nu ger Södra upp, och säljer 90% av projektbolaget till norska Statkraft. Samtidigt skall man även bygga Sveriges längsta fjärrvärmeledning från Södras massbruk i Värö norr om Varberg, och leverera brukets överskottsvärme som fjärrvärme till Statkrafts fjärrvärmenät i Kungsbacka några mil norrut.
Vad som är intressant är förstås att Värö ligger granne med Ringhals, och därmed visar att det hade varit fullt möjligt att leverera fjärrvärme från kylvattnet i kärnkraftverket, men det blev istället numera på el självförsörjande Värö bruk som gjorde slag i saken. Sedan 1970-talet har det funderats på att t ex försörja Göteborg med fjärrvärme från Ringhals, men det verkar väl osannolikt att någon drar en konkurrerande fjärrvärmeledning, när Kungsbacka nu kommer ha ordnat sin försörjning. Kungsbacka ligger som bekant mellan Värö och Göteborg.
Annars pumpas enorma mängder värme från kärnkraftverken ut i haven, åtminstone 55% av energin i kärnkraftverk går förlorad på detta vis.
Moderna massabruk som Värö är självförsörjande på el och processvärme. Spillet från massaveden, t ex bark och vrakade stockar används tillsammans med t ex svartlutar från massaprocessen till den processvärme som behövs, och svartlutarna förgasas också för att driva gasturbiner som producerar den el som bruket behöver. Undantaget är förstås el för att starta igång hela massabruket efter produktionsstopp för underhåll.
Man kan fundera lite på om den över tiden varaktiga nedgången i ekonomin i spåren av peak oil kommer göra massaindustrin till än ännu värre krisbransch än vad t ex bloggaren Independent Forester redan beskriver. Det har redan lagts ner tjogvis med massabruk världen över det senaste året.
I värsta fall får Södra dra ner på massaproduktionen, och bara elda upp massaveden som fjärrvärme. Samtidigt finns möjligheten att producera flytande biobränslen av veden, t ex DME ifrån svartlutar, men även syntetisk diesel via Fischer-Tropfprocesser. I framtiden kanske vi får se Värö och de andra massabruken successivt förvandlas till bioraffinaderier istället, vilket förstås är positivt för mig som andelsägare i Södra.
Samtidigt skall man inte glömma att biobränslen inte är speciellt lönsamma och är den lägsta förädlingsgraderna för skog. Förädlingsvärdet för pappersmassa och därefter papper är betydligt högre, för att inte tala om sågtimmer, och får man nöja sig med biobränsleproduktion, eller för den delen fjärrvärme och el, så kommer branschen krympa tillsammans med ekonomin. Biobränsle och energiproduktion är alltså inte en räddning för skogsindustrin i stort.
Däremot kan biobränslen innebära ett lyft för primärproducenterna, dvs skogsägarna, som får en ny grupp med kunder att vända sig till istället för skogsindustrikartellerna. Själv har jag i veckan fått kontakt med ett närbeläget värmeverk och kommer börja leverera GROT och massaved dit istället för till Södra. Värmeverket betalar nämligen bättre, inklusive eventuella efterlikvider man kommer få från Södra. I den mån det blir några efterlikvider då konjunkturen minst sagt påverkat Södras tidigare enorma lönsamhet.
Andra fördelar med massaved som energived är att man i princip kan strunta i kvaliteten, pedantisk kvistning och dimensioner. Allt som går att elda kan man få betalt för, vilket inte gäller för den ved som skall bli pappersmassa. Sammantaget kan värmeverken vara mer flexibla än Södra, som själva betalar kanske hälften för energived och GROT mot vad värmeverk kan göra.
Jag är inte ensam, utan högarna med energived ökar landet runt. De känns igen på att stockar av löv och barr blandas i samma avlägg, och inte sällan så är t ex gran inte kvistad. Detta sätter åtminstone någon form av botten på priset för massaved.
Gissningsvis finns det massvis med fackpampar någonstans som är upprörda. Deras medlemmar hotas ju av energitrenden inom skogen. Lägre förädlingsgrad innebär färre arbetstillfällen.
5 kommentarer
Följer din blogg med intresse, tackar för ett givande svar på min fråga för ett tag sedan varför du låg inne med stora poster inom oljebranchen trotts peak oil.
För att spä på din antagningar om den stora "sovande" björnen i öst, kan jag ju vidarebefodra vad vi intet ont anande turister och öborna fick med fasa höra i torsdags. Björnen är här och nosar… http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5479268
En inte försumbar andel av aktiägarna i Värmlands metanol är själva skogsägare.
Nu är ju metanolproduktion ett riskprojekt, kon kan ju dö innan gräset växt upp och gjort tiden mogen för metanol som fordonsbränsle, men apropå alternativ till massaleveranser.
Hur mycket får du kubiken för grot?
Netto på 80:- per kubik flis, mot netto på 115-45=70:- från Södra. Massaveden får man 280:- för, utan kvalitets- eller dimensionskrav.
Intressant expose över "spelet" med massavedspris kontra brännvedspris. Känns egentligen ganska tryggt att vara skogsägare.
Min egen riskspridning i skogen är att jag i tillägg till granplantering även satt lite masurbjörk (att pyssla med som pensionär) samt hyfsat stora investeringar i teak i Panama.
Tråkigt att se att Södra nästan helt backar ur vindkraften. Hoppas att det inte blir några toksatsningar i Australien!
mvh
Hellbound