Hos arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har man redan skrivit på för högre lön för 50 000 anställda, och det förväntas bli åtminstone 100 000 som får höjd lön när man räknar in andra arbetsgivarorganisationer.
Visserligen måste de anställda gå ner i arbetstid för att få lönehöjningen, men det är förstås ändå positivt. Snittminskningen av arbetstiden är 18%, vilket i snitt ger 13% lägre lön. Alltså en kraftig höjning av lönen per timme. Jobbade man tidigare 168 timmar i månaden, och tjänade 22 000:-, ca 130:- per timme, så skall man nu alltså jobba knappt 138 timmar och få 19 140:- SEK i lön, eller 138:- per timme. Det är en lönehöjning på 6.1%! Det ni. Försök få igenom det i en högkonjunktur.
Nettolönen, alltså lön efter skatt, höjs ännu mer per timme pga marginaleffekterna. Efter skatt gav 22 000:- i bruttolön 16 806:- i nettolön enligt den utmärkta sajten jobbskatteavdrag.se och 19 140:- i bruttolön ger 14 795:- SEK efter skatt. Per timme blir det alltså ganska exakt 100:- respektive drygt 107:- SEK per timme. En höjning av lönen med 7%!
Till detta kommer andra marginaleffekter. Med 18% minskad arbetstid kan man stanna hemma en dag i veckan, och jobba lite mer de andra dagarna, vilket sparar en hel resa till jobbet. Det kan också spara in marginaleffekter som dagiskostnader, jobbluncher etc.
Att med dagens obefintliga KPI-inflation, rent av KPI-deflation, få hem 7% i reallöneökning per timme är imponerande, och visar samtidigt hur svårt det är att faktiskt få fram några riktiga lönesänkningar.
Exakt hur detta skall hjälpa industriföretagen återstår att se. Rimligtvis hade man inget att göra i snitt 18% av tiden och kan därmed spara in på annat om man skickar hem personalen. Frågan är om dessa övriga ställkostnader kompenserar lönehöjningen? Eller har de svenska arbetstagarna i ett slag ökat sin produktivitet med 6.1%, motsvarande den löneökning som man nu får per arbetad timme?
4 kommentarer
Helt orelaterat, men lite mer info om Koenigseggs Quant: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article623626.ece
Inte helt otroligt att produktiviteten faktiskt ökar den tid man väl jobbar…
Sådana som mig, systemutvecklare, lär nog dock inte få sådana erbjudanden – här räcker tiden aldrig till för det man behöver göra verkar det som – oavsett om företaget gör bra eller dåliga affärer …
/K
Produktiviteten har ju ökat successivt genom åren, men när var det senast folk fick mer ledigt?
Det är så dags, borde permanentas för alla!
Jag tror att den lösningen kommer att öka produktiviteten hos de anställda tiden de är på jobbet. Min erfarenhet är att brist på arbete skapar passivitet och att personalen då börjar göra allt långsammare eller rentav slutar göra vissa saker för att de helt enkelt anser att de har tid att göra det senare.
Genom att korta ner arbetsdagen så får folk ett incitament att göra klart det de ska göra och sedan får de faktiskt vara lediga.
Dessutom kommer de ha mer tid till att cykla till jobbet! 😉