Svensk sjukvård är liksom övriga länders akut- och intensivsjukvård dimensionerad för normalbehoven, säg 95-99% av tiden, och man har normalt sett väldigt bra statistik för hur mycket som behövs av specialvård, t ex för brännskador eller lite mer aktuellt för ECMO-platser för allvarligt lungsjuka. Ett visst utrymme för mindre katastrofer finns också, så länge samhälle och infrastruktur fungerar, eftersom man kan flytta patienter mellan olika delar av landet.
Men antagligen skulle inte den svenska sjukvården idag klara av större katastrofer spridda över landet, och med infrastruktur drabbat. Kort sagt krig eller krigsliknande tillstånd. Förr hade vi olika byggnader som var byggda för att tjänstgöra som krigssjukhus, t ex Pedagogen i Mölndal söder om Göteborg, men sådant har lagts ner tillsammans med invasionsförsvaret. Men det är förstås antagligen inte aktuellt med krig just precis nu. Kanske i morgon.
Vad som är aktuellt är årets ena influensa, svininfluensan.
De två allvarliga fall av svininfluensa bland yngre svenskar som rapporterats om, en numera 22-åring och nu också en 30-åring, har bägge drabbats av sekundära lunginflammationer av så allvarlig karaktär att de fått problem med syresättningen och behöver behandling med konstgjord lunga, ECMO. Antalet vårdplatser i Sverige verkar vara 3-5 st, vilket oftast täcker normalbehovet. Man kan notera att 22-åringen fortfarande efter över en månad är kvar i ECMO-apparaten. När det finns platser över tar man emot patienter från utlandet, som t ex den höggravida skotska som drabbades av svininfluensan och fick problem med syresättningen.
ECMO-vårdplatser är alltså så ovanliga att man flyger hit folk från Skottland, och nu i fallet med 30-åringen flög man ner honom till Danmark för vårdplats.
Karolinska tröstar med att det endast är några promille som blir så här svårt sjuka. Låt oss säga 2 promille. Det betyder att med två allvarliga fall i Sverige, så har alltså 1 000 svenskar fått svininfluensan än så länge. 30-åringen har inte vistats utomlands, utan smittats i Sverige. Detta utan att ha fått någon vaccination. Det bevisar i sin tur att konspirationsnötterna har fel när de påstår att svininfluensan inte smittar mellan människor, och att det endast är de som fått vaccin som blir sjuka. Så vi kan släppa konspirationerna nu, OK?
Karolinska och sjukvården i stort säger sig “ha en stabil plan” för hur man skall hantera ett större utbrott. Låt oss säga 100 000 smittade. 2 promille behöver ECMO, dvs 200 personer. Det finns 3-5 st behandlingsplatser. Drabbas 400 000 behöver 800 ECMO Behöver jag säga mer? Vet inte vad “planen” är, det borde gå att begära ut dem som offentlig handling. Är “planen” hemlighetsstämplad så tolkar jag den som inte speciellt munter. Att som plan “skicka patienter utomlands” fungerar bara när endast Sverige är drabbade, men nu talar vi om en potentiellt global pandemi. Och att köpa en massa nya ECMO-apparater för antagligen miljontals kronor per apparat, plus utbilda personal nog för detta finns det knappast vare sig tid eller pengar till. Dessutom dimensionerar man inte sjukvården för extremfall. Planen ligger väl snarare i att tillse att det finns platser nog för kylning av avlidna, så man inte får problem med det ocskå.
Nu är 195 döda inget konstigt när det gäller influensa, det dödas tusentals i influensa varje år i Sverige. Vad som är speciellt den här gången är att det även är unga vuxna som drabbas. En grupp som normalt går omkring och känner sig osårbar.
Får man som 20 – 40 år gammal influensan i höst så skall man nog inte utmana ödet, utan bädda ner sig hemma från dag ett tills man är helt frisk, för att minska risken för lunginflammation.
Att vi som är i åldern 20 – 40 år (eller mer) normalt ser oss som osårbara är orsaken till nyhetsvärdet för svininfluensan. Normalt är det “någon annan” som skall dö i influensa. Ingen anledning till panik låter myndigheterna oss veta. Enda anledningen till att få panik är om man behöver ECMO-behandling, något som 95% av befolkningen antagligen inte visste existerade för några månader sedan.
Men men, om du inte blir någon av det möjliga hundratal unga vuxna som kommer behöva ECMO så har du ingen anledning att få panik. Det här är bara ungefär lika farligt som att vistas i trafiken, och där ser man ju sig inte för eller använder säkerhetsbälte…
När det gäller mitt tidigare inlägg om provs mot svininfluensan, så har vi mycket riktigt fått en hamstring redan. Men inte av febernedsättande och nässpray, utan hamstring av handsprit. Men ni som inte har handsprit kan trösta er med att det går antagligen lika bra med Explorer eller någon annan billig sprit. Kan förvaras i en fickplunta. Sätt en klisterlapp på där det står “Handsprit”, så minskar kanske de konstiga blickarna. Kanske inte luktar riktigt bra om man skall på möte, men vem vet, en plunta “handsprit” kan ju liva upp de tristaste möten…
Att hamstra febernedsättande mediciner nog för att en hel familj skall kunna vara hemma i feber åtminstone en vecka förutsätter att man tror att man inte kan undvika att bli smittad. Istället har det blivit hamstring av preventiva medel som handsprit, vilket innebär att hamstrarna fortfarande tror på sin osårbarhet och är i förhandlingsfasen – om jag bara köper handsprit så blir jag inte sjuk. (Normalt förlopp vid dåliga nyheter, ex influensapandemirisk – förträngning, ilska, förhandling, depression, acceptans. Konspirationsteorier hittar man nog mest under ilska, och osårbarheten och initial vägran att ta vaccin handlar nog mest om förträngning. Att köpa handsprit, för då slipper man bli sjuk, är ett solklart fall av förhandling.)
Men det räcker med att du missar använda den där handspriten en gång, eller att någon inte nyser i armvecket så var du inte längre så osårbar… Som förälder har åtminstone jag gett upp/accepterat och förutsätter att barnen kommer få influensan via skolan, och med det även vi föräldrar om man nu inte hinner bli vaccinerad två gånger först, vilket inte ter sig speciellt sannolikt.
Planera för det värsta, hoppas på det bästa.
16 kommentarer
Tror faktiskt att jag för tillfället ligger hemma i Influensa A/N1H1. Men det får jag aldrig veta iom att de inte testar alla.
Oavsett så är detta den värsta influensa jag råkat ut för. Den slog till från att jag kände mig frisk till att jag kände mig helt sänkt på ca 5 timmar.
Sedan dess har jag haft mellan 38 och 38½ grads feber och är helt orkeslös.
Vi får hoppas att jag inte blir ytterligare en 30-åring som behöver ECMO-apparat, det verkar ju som att alla de svenska är paxade redan…
På sjukrådgivningen blir man ombedd att dricka mycket, vila och absolut inte stressa. Det ska jag nog klara av. Sen ska man stanna hemma 1 feberfri dag.
Trist att höra Markus. Tag hand om dig, och krya på dig!
Jag är också sjuk men har faktiskt ingen aning om det är just svininfluensan eller en vanlig förkylning. Har faktiskt aldrig förstått skillnaden på influensor och förkylningar. Det började med ont i halsen men gick ganska snabbt över till feber, ett tryck i huvudet, huvudvärk och en viss orkeslöshet. Fast åt andra sidan är det så jag brukar känna.
Detta började alltså igår morse men jag känner mig redan betydligt bättre. Nåväl, den som lever får se. 🙂
Tycker dock att det är ganska lustigt att foliehattarna gått i taket p.g.a. detta. Har dessa människor inget bättre för sig?
Själv kommer jag inte vaccinera mig dock, men inte för att jag tror att det är något lurt med det. Mest för att det inte känns som någon garanti överhuvudtaget och för att jag anser att mitt immunförsvar bör klara det. Och gör det inte det så får jag väl dö då. 😀
Influensa är ett virus, som ger oftast ger förkylningsliknande symptom och speciellt angriper luftvägarna.
"Förkylning" kan man få som symptom på allt möjligt, betyder att immunförsvaret arbetar. Det vi oftast menar med förkylning är en bakterieinfektion i luftvägarna, ex streptokocker, pneumokocker etc, och går att bota med antibiotika.
Mot virus fungerar inte antibiotika, men mot sekundära bakterieinfektioner som orsakats av den sårbarhet man får under influensasjukdomen kan man förstås ge antibiotika.
Typ.
Jo, jag vet den biologiska skillnaden men har aldrig förstått skillnaden i ren upplevelse. Jag tycker bara att man blir sjuk. 🙂
Enda skillnaden är hur sjuk man blir och hur ofta man blir det. Efter att jag började träna ordentligt för ca 8 år sedan så är jag sjuk väldigt sällan och det går ofta över snabbt.
Men jag känner mig lite hostig, och jag hoppas faktiskt att det är svininfluensan (även fast det kanske låter konstigt). Då har man ju fått det avklarat.
Och än så länge är inte sjukvården överbelastad, så om du blir allvarligt sjuk kan du fortfarande få god vård, juggen.
Ha ha, ja om jag vore smart nog att söka upp ett sjukhus då. Jag brukar vänta tills det går över, om det inte är riktigt, riktigt smärtsamt.
En gång för tio år sedan hostade jag så att jag nästan kräktes i över en månads tid. Inte så smart kanske, men det gick faktiskt över till slut.
En gång tänkte jag göra annorlunda så jag gick till en sjukmottagning efter att mitt öga svullnat. Läkaren sade att jag hade någon form av virus och lät mig gå hem. Jag betalade 140 eller 240 kr (om jag inte minns fel) för 3 min hos läkaren, och hon skickade bara hem mig. En vecka senare hostade jag lite blod, men det gick också över.
Min erfarenhet av sjukvården och polismyndigheten är inte så positiva, så jag undviker att kontakta de numera även om jag har fog för det. Man får istället lösa sina problem själv.
Problemet är att om de konstaterar att det är ett virus, så finns det i princip inget de kan göra annat än lindra symptomen (febernedsättande, smärtstillande, dricka mycket, vila)
Hosta i en månad låter spontant för mig som det kunde vara en mild lunginflammation. Men jag är inte läkare.
Precis, och då kan man ju lika gärna strunta i dem! 🙂
Men frågan blir ju interessant, just med ECMO. Hur utformad eller hur stor snarare ska en ecmo-enhet vara? En "vanlig" intensivvårdsplats kostar uppemot hundratusen kr per dygn, exkl. mediciner. Jag bara ana vad en ecmo-plats kostar. Hur menar du att man skulle anpassa storleken på högavancerad vård som ecmo i tider som dessa? Man får ju hoppas att vi inte får se ändlösa nya influensor där människor behöver vårdas i ecmo. Vården är ju högspecialiserad, personalkrävande och personalen måste vara hög- och ständigt vidareutbildad.
Jag utökar gärna platserna, vårdplatser överlag, överbeläggning är ett elände, men man utökar och så kommer de inte till användning? Vad händer med deras finansiering? Jag har ett kroniskt syndrom som gör att jag nog gärna vill ha det där vaccinet NU, innan jag hamnar på sjukhus och möjligtvis i kö till en sådan ecmo-säng. Jag har nära nog varit exakt så sjuk att det har behövts en gång förut, ecmo, jag hoppas klara mig framöver också.
Jag har sett hur man har använt sig av beläggningsprocent för att skära i redan existerande vårdplatser.
Du ger bra råd om hygien!! Det där med handsprit, tvätta händer ofta och nysa i armvecket. Hur svårt är det att förstå att även om den som nyser inte drabbas så kan nån annan bli svårt sjuk?
KOnspirationsteorierna hade jag inte hört. Brukar de vara i omgång för vanligt influensavaccin också?
Nu bidrar du faktiskt till onödig panik. Antalet ECMO-platser är i normalfallet kanske 3-5 beroende på att behovet inte är större än så. I takt med att behovet ökar kan KS utöka sina platser, vilket redan håller på att ske. ECMO-enheter kan dessutom inrättas på andra platser i landet, i exempelvis Göteborg och Lund, där utrustningen redan finns. Med lite ansträngning skall man nog kunna skrapa ihop över hundra ECMO-platser i landet, vilket ju i och för sig kan vara för lite det också men ändå betydligt mer än vad du skriver.
Gustav, källa?
Jag har med stöd av offentlighetsprincipen försökt få ut någon dokumentation kring de "planer" som man har, men tydligen finns dessa inte dokumenterade än.
Cornucopia:
Överläkaren på ECMO-enheten vid KS sade i nyheterna häromdan att man kan utöka antalet platser till "15", utan att vidtaga "extraordinära åtgärder". Med extraordinära åtgärder antar jag att han menar att man använder utrustning som annars är avsedd för thoraxkirurgi, dvs att man prioriterar unga influensasjuka framför äldre hjärtlungsjuka, och att man då kan öka till säg 20-25 platser enbart på KS. Han skulle inte ha sagt "extraordinära åtgärder" om han då inte menade att antalet platser kunde utökas markant.
Den utrustning som ECMO-enheten vid KS använder finns även på universitetssjukhusen runt om i landet och kanske på några sjukhus till, dvs minst Lund, Göteborg, Linköping, Umeå och Uppsala. Om dessa orter kan skrapa ihop 5 platser vardera får vi 25 platser, plus 25 platser vid KS, totalt 50 vilket är 10 ggr mer än antalet platser du påstår finns. Av det jag har googlat mig till verkar det som om varje maskin kan användas till flera patienter samt att den personal som använder maskinerna finns på olika avdelningar på sjukhusen. Vid en extrem influensapandemi får alla ECMO-resuser användas åt influensasjuka och avancerad planerad thoraxkirurgi ställas in. Så har åtminstone jag uppfattat läget.
ECMO-maskinerna tillverkas för övrigt av Svenska Getinges förvärvade bolag Siemens. Kanske går det att få fram några extra maskiner genom att Göran Persson ringer sin polare Bennet på Getinge. 🙂
Vad vinsten blir med att thoraxpatienter får stryka med istället för influensapatienter vet jag inte. Visst, influensapatienterna är yngre och därmed "billigare", då de inte också behöver hjärtkirurgi.
Slutsatsen måste ändå bli att antalet ECMO-platser främst kan utökas genom att man offrar andra.
#Gustav – Precis – ECMO finns på de ställen där man utför öppna thoraxoperationer – dvs uni lund, sahlgrenska gbg , ackis uppsala, Uni linköping och dito umeå utöver Ks i Solna. Naturligtvis är det likadant i övriga länder – däremot sker patientutbytena enbart mellan sk ECMO-centrum. Man häpnar över t ex Aftonbladets skräckrapportering där man t ex på fullaste allvar påstod att ECMO enbart skulle finnas på ett enda sjukhus i hela Storbritannien – i Leicester – vilket skitsnack. Man häpnar.
#cornucopia-det är så det går till utan svininfluensan också – med prioritering, menar jag. Det är ju inte jättevanligt att man hamnar i en ECMO efter en thoraxoperation, min man gjorde det och jag fick genomgå värsta intervjun om vem han var – barn – livsituation och jada jada. Det finns alldeles för få intensivvårdsplatser överhuvudtaget – ett par månader efter att min man hade överlevt var det en stackars man som hamnade på S:t Görans sjh och när man behövde flytta över honom till THIVA på Thorax så fanns det ingen plats för honom. Han dog. Jag kommer ALDRIG att åka ambulans med min man när han blir dålig, då kan man hamna på fel sjukhus – är såå tacksam att vi tog en taxi direkt till thorax.