Som alla vet så går börsuppgångar genom tre faser. Först smart money som går in tidigt och vågar ta en risk. Därefter kommer bredare institutionella investerare, och i den sista fasen går så generella privatpersoner in och de tidigare tar hem sin vinst. De sk småspararna får alltså sitta med Svarte Petter i nollsummespelet börsen, och deras förluster motsvarar övrigas vinster.
Nu visar det sig att efter vårens börsuppgångar så satte fondspararna in ett netto på 4.7 miljarder SEK i aktiefonder. Hela första halvåret stod för den största nettoinsättningen sedan 1997. Vän av ordning påtalar då att börsen först toppade år 2000, vilket iofs kan visa att det fortfarande finns uppgång kvar när småspararna rusar in. Samtidigt var det under andra halvan av 90-talet som fondsparandet tog fart på allvar, så 1997 kanske kan avfärdas som nyhetens behag?
Problemet är att småsparare går in när börsen gått upp, inte innan. Att Stockholmsbörsen gått kräftgång under juni, trots inflödet av småspararpengar talar sitt tydliga språk, institutioner och smart money tar alltså sina vinster.
Samtidigt minskade sparandet i korta räntefonder kraftigt. Dessa ger som bekant ingen ränta längre.
Ett av målen med lågräntepolitiken är förstås att man skall bygga tillgångsbubblor. Istället för att amortera när räntan är låg så upplever många bostadsbelånade att de får bättre avkastning i aktiefonder än genom att amortera. Samtidigt kan man notera att bostadspriserna föll i juni. Som jag påtalat tidigare så är detta dock missvisande vilket också bekräftas i DN:s artikel. Finare objekt går fortfarande att sälja, medan de sämre är mer svårsålda och står därmed för lägre volym och lägre påverkan på statistiken. Tänk er extremfallet där endast toppobjekten säljs, då kommer statistiken visa stigande priser, trots att övriga objekt helt enkelt inte går att sälja.
Låg ränta leder till ökad penningmängd, som pga fallande BNP jagar färre varor, tillgångar och tjänster. När mer pengar jagar färre varor, tillgångar och tjänster, måste något stiga i pris. T ex börsen eller bostäder. Ökningen av penningsmängden kallas inflation, stigande priser är ett symptom.
Det känns alltjämt som att börsen gjort sitt på ett tag. Sorry, fondsparare. Banken tar procent i förvaltningsavgift ändå.
13 kommentarer
Man kan väl alltid satsa på guldfonder, eller?
Börsuppgången är naturligtvis helt galen, särskilt när man tar i beaktade att företagens vinster kommer att krympa ihop betänkligt framöver och i många fall övergå i förluster. Vi står inför en otvetydig kontraktion i ekonomin världen över. Samtidigt ökar företagskonkurserna kraftigt och företagen får allt svårare att få betalt. Vem vill egentligen satsa på riskfyllda kapitalinvesteringar i detta läge?
"Ett mål med lågräntepolitiken är förstås att man skall bygga tillgångsbubblor."
Jag tror faktiskt att det denna gång mera handlar om att i det längsta försöka att undvika en total kollaps av det ekonomiska systemet i världen. Från centralbankernas sida har nu gjort allt man kan i och med att man i princip redan har förbrukat "räntevapnet" och nu i Sverige till och med har negativ ränta. Något som väl aldrig tidigare har inträffat ens under den förra depressionen. Men eftersom problemen i ekonomin ligger på ett djupare plan än vad man tycks förstå så hjälper inte dessa åtgärder särskilt mycket. Istället så står vi under hösten inför en ny våg av ekonomiska "oroligheter" som säkert kommer att sänka börshumöret betänkligt. Vissa talar om en total kollaps och när man börjar att granska hur illa det är ställlt i USA så är det inte utan att man funderar på om de kanske har rätt…
Hur som helst så är den senaste tidens börsuppgångar nog sannolikt att betrakta som en upprekyl i en nedåtgående trend som mycket väl kan hålla i sig under många många år framöver.
Börsen beter sig alltid så att så få ska tjäna så lite som möjligt, men att ta rygg på smart money är smart. Historiskt så är det inget nytt att börser stiger kraftigt under pågående recessioner.
Gemene man har mycket svårt att förstå att börsen tokrusade i mars-maj, eller att den började falla mitt under pågående "Superkonjunktur" sommaren 2007.
Börsen är irrationell och har alltid varit. Den som väntar på att börsen ska gå som den "bör" får vänta länge. Vinnaren är den som har kommit till insikt om detta.
Det har vi hört förr. År 2000 kallades det "den nya ekonomin" och 2007 kallades det "superkonjunkturen".
Fondspararna kan väl intala sig att vi har någon ny paradigm igen, men tillåt mig vara skeptisk.
Vår kära Riksbank har i alla fall, igår, laddat upp med 100 nya fräscha miljarder utlånade till våra älskade storbanker till 0,45%. Enligt Ingves är dessa pengar inte inflationsdrivande eftersom de, som jag hörde honom säga i ekot vid ett tidigare tillfälle, "lånas ut till marknadsränta".
Jag börjar faktiskt undra om inte en kollaps av hela banksystemet är just vad världen behöver.
/Mikael
"Något som väl aldrig tidigare har inträffat ens under den förra depressionen."
Då var världen på en guldstandard och man kunde inte expandera penningmängden hur som helst = deflation, och guldkonfiskering och devalvering, och ändå deflation.
Angånde den "irrationella börsen": skyll på Goldman Sachs. De manipulerar friskt, med amerikanska myndigheters överseende, eller till och med uppmuntrande och aktivt stöd.
Guldaktier, råvaror kan komma att gå bra, det finns också företag med bra P/E som kommer hålla i sig, i t.ex Asien. Med tanke på den inflation som kommer är cash det näst sista man vill vara fullt investerad i, efter ett kk-företag.
Alltid lika lustigt att höra någon som egentligen inte har någon koll alls uttala sig om saker "som alla vet".
Jaha, Gustav, du som vet så bra kan väl förklara då.
Innebär en uppgång på börsen att först köper småspararna via fonder, sedan kommer institutionerna in, och sist kommer insatta investerare, "smart money", och köper aktierna av fonderna och småspararna cashar hem vinsterna och smart money går i konken? Av rent darwinistiska skäl måste smart money per definition vara de som går in först, ex de som köpte guld eller olja runt år 2000 när småspararna fortfarande köpte IT.
Det finns förstås småsparare som är "smart money", men de köpte redan i mars i så fall, och säljer nu.
Förslag på ny omröstning:
Är Cornucopia en olyckskorp?
alt.1 JA
alt. 2 NEJ
Ska bli så intressant å se vad som händer de kommande 4 åren.
Håller med att börsuppgången gått lite väl snabbt i Sverige. Sitter beredd att gå in i säljoptioner för tillfället. Kan bli ett gyllene läge snart.
En bra förklaring till vad som påverkar bostadspriserna hittar du för övrigt här:
http://www.lokaler.nu/blogg/sa-paverkas-bostadspriser-pa-lang-och-kort-sikt/
Verkligen bra timing på inläggen här, må jag säga.
Du tu du tu duu…
Kan vi vänta oss protester som dessa i Chicago (som media inte rapporterar om), om ett halvår?