480
I DN sätter man rubriken om att svenska börsbolag presterar bra trots krisen. Det är förstås en grov förenkling.
Analytiker har nämligen satt förväntningarna väldigt lågt, och det är utifrån dessa förväntningar som de presterar. Det är alltså inga gröna skott vi pratar om. Att man presterar bättre än låga förväntningar är alltså inget tecken på att krisen är över, vilket också framgår om man läser artikeln. Men många läser bara rubriken och stoppar in “allt är så bra, så bra” i bakhuvudet.
Dessutom är det de stora börsbolagen man pratar om. Sverige är så mycket mer än så, men onoterade företag utsätts inte för några lågt ställda analyser.
12 kommentarer
Gissningsvis så har många svenska exportbolag under det gångna halvåret åkt snålskjuts på den höga dollarkursen. Därför uppvisar dessa bolag väldigt fina vinster.
När dollarkursen under det kommande året viker ned och faller ihop så kommer dessa företag därför att känna av detta. Återverkningarna på börshumöret lär inte vänta på sig.
Samtidigt är det ändå förvånande hur många bolag som fortfarande går med vinst, och vissa bolag visar dessutom fortfarande fina vinster. Men allt detta kommer naturligtvis att förbytas i förluster under åren som kommer…
Precis som Gerald Celente, Peter Schiff mfl kunniga personer förutser så befinner vi oss bara i början på denna kris. Det värsta ligger fortfarande framför oss.
Det är ingen hemlighet att du är baissigt intsälld till börsen och har varit så ett tag vad jag uppfattat. Jag antar att du tycker att det är i högsta grad "fel" att börserna stiger.
Jag förstår hur du resonerar, men analytikernas låga förväntningar inför Q2-rapporterna bör väl rimligen i såfall ha speglats i marknadens prissättning av aktierna före rapporterna. Kommer bolagen då in något bättre än befarat är det rimligt att aktierna stiger, allt annat lika.
Därutöver verkar det som att marknaden tror att analytikerna är för pessimistiska även för kommande kvartal. Tror man det, är det rimligt med ökade aktiekurser; inget märkligt alls.
Nja, jag är visserligen baissig även till börsen, men det är framför allt ekonomin jag är negativ till. Och att då genom lite omskrivningar försöka hävda att allt är "så bra så bra" bara för att man inte förväntade sig ngt avspeglar inte några "gröna skott" eller att ekonomin på något sätt är på väg att återhämta sig.
Jag tycker det verkar som om politikerna och ekonomerna gör allt mera desperata försök att återställa ekonomin till vad den "varit". Men samtidigt så börjar nog allt flera vanliga människor att undra hur det ska kunna bli som förut nu när många av de illusioner som byggdes upp under de gångna åren spruckit? Vad är det som skall driva ekonomin upp till nya höjder iframtiden? För det är ju inte husspekulation, finansspekulation, lånefinansierad konsumtion eller något sådant, men vad kan då driva ekonomin?
Det enda som jag kan se är kapprustning inför ett nytt storkrig, och om det är detta som skall driva ekonomin framöver så är det kanske lika så gott att vi glömmer det med en gång och istället riktar in oss på att leva ett nytt och enklare liv.
Cornucopia, ok.
Jag tror att förr eller senare kommer dessa exceptionella stimulanser som historiskt saknar motstycke rimligen ge effekt på konsumentens efterfråga generellt.
I vart fall lär vi förr eller senare få rejäla inflationstendenser och då bör man ligga i råvaror eller råvaruaktier som jag tror kommer att klarar sig bra relativt index och andra tillgångsslag.
Christian, mycket riktigt så kommer vi nog få se nominella uppgångar på börsen och andra tillgångsvärden drivet av den inflation och hyperinflation vi kommer att få se. Då gäller det att vara exponerad mot det som får hävstång på inflationen så man även får reala värdeökningar.
"Då gäller det att vara exponerad mot det som får hävstång på inflationen så man även får reala värdeökningar"
Precis – men det är senare, inte nu. Nu har du möjligheter att plocka hem pengar på börsen. Timing är viktigt, tex vid köp och försäljning av oljebolag
Själv är jag väldigt positivt överraskad av styrkan i rapporterna än så länge. Jag har tidigare varit skeptisk och efter dom ganska fina första kvartalen trott att halvårsrapporterna skulle visa vägen neråt igen. Nu kommer dom allra flesta istället med rapporter som överraskar på plussidan, och i många fall fullt jämförbara med första halvåret 2008. Jag börjar överväga att öka aktieexponeringen.
E24 säger att det andra kvartalet ser ut att bli det sämsta i modern börshistoria.
Krisen är över!
Köp och bli rik!
/25 okt
Det vräks ut pengar. Om det samtidigt blir ökad arbetslöshet, dyrare råvaror och ett ökat krismedvetande. Varför skulle då människor öka sin konsumtion bara för att det finns pengar? Spara och amortera i stället.
Antag att det i stället blir minskad konsumtion så till den grad att den överstiger den konsumtionökning som sker i Asien. Inte ens "peak oil" kommer märkas vid minskad efterfrågan.
Då krymper totalekonomierna och det finns inget utrymme för alla de pengar som pumpats ut.
Kris ändå alltså eftersom efterfrågan krymper på grund av rädsla.
I så fall skjuts katastrofen upp och det blir bara en "vanlig kris" nu som i nästa steg, när alla tar fart igen, övergår i ett riktigt tvärstopp, alltså hösten 2008 i kubik.
Därför, ingen ny krasch i höst, ingen hyperinflation, utan i stället traditionella tecken på återhämtning och ny fart redan 2010. Allt i god ordning och sedan tvärstopp 2012 pga råvarubrister, inflation och nya spruckna bubblor.
Är det möjligt?
Enligt e24 så har vinsterna i snitt minskat med 70% från förra året, men ändå ligger börsen på samma nivå som under 2008.. Trenden är visserligen uppåt just nu men vi får väl se om OMX30 gör en större djupdykning vid 915 eller tidigare.
Amerikanska konsumenter har ju blivit mer negativa, enl McAlvany har nu 500'000 amerikaners motsvarande A-kassa tagit slut, helt slut.
Kreditmarknaden har fått en rejäl skjuts med billiga krediter som snabbt kan bli dyra när räntan höjs, och de med dåliga marginaler idag kommer få det mycket svårt då.
Vist ökade husförsäljningen med 3,6% räknat i UD, men priserna var 15,4% lägre. Att idag vara baissig är inte att vara fel ute, frågan är om det är rätt…