Vill du starta en Google-konkurrent? Kanske som Schibstedt försökte göra med Sesam?
Google har nu börjat släppa lite information om hur deras små datacenter ser ut. Om jag minns rätt har man väl en 6-7 datacenter runt om i världen. Dock ej i Sverige, eftersom FRA-lagen gjorde att Google inte tänker etablera servrar i Sverige.
Googles datacenter är modulära, och datorerna är installerade i vanliga, om än modifierade, containrar, och kan därmed enkelt byggas ut eller flyttas genom att man kör dit fler containrar utrustade med datorer. Ett nytt sådant center byggs t ex i Finland just nu, som kapade åt sig det när Sverige började vifta med FRA, och kommer ge hundratals jobb när det är klart.
Nu är det förstås inte så enkelt som att bara flytta runt containrarna. Kring dessa behövs förstås system för kylning, elförsörjning etc. Men det är iaf modulärt, och Google har tillämpat detta sedan åtminstone 2005.
För er som inte har riktig koll på hur stort Google är, så innehåller en enda Google-container upp till 1140 datorservrar. Och det datacenter man nu släppt film från innehåller 45 containrar. 50 000 servrar. Sju datacenter runt jorden.
Googles olika tjänster körs alltså på 350 000 servrar. Eller något sådant. Kan vara intressant att veta för den som vill slänga ihop en konkurrent hemma i källaren.
Nedan följer den film som släppts:
6 kommentarer
Det skulle vara intressant att veta hur mycket utveckling sverige förlorat genom fra-lagen. Men något är tydligen viktigare för vissa än frihet och ekonomisk utveckling, vilket de sittande visar.
Annars så är ju goggle ett mycket intressant företag ur olika perspektiv. De använder öppen källkod. Det mesta som tickar på deras servrar är väl linux, samma operativ som jag nu sitter och skriver denna kommentar på. Dock virtualiserad gästoperativ (virtualbox). Personligen föredrar jag Opensolaris dessa dagar, då zfs är underbart. Vem vet, kanske goggle så småningom också börjar köra Opensolaris och zfs.
Öppenhet och mångfald skapar många möjligheter, bara det får en chans att existera och utvecklas fritt.
http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2008/10/ppenhet-och-kad-mngfald.html
inte för att jag är en stor fan av FRA-lagen – men hundratals jobb för ett para servercontainers låter lite i överkant !? 🙂
Möjligen för att bygga upp dessa center initialt – men support och drift torde inte omfatta mer än max ett par heltidstjänster totalt…
/K
Klas, ett center med 45 containrar innehållandes 50 000 servrar kräver sin bemanning. Om en procent av servrarna går ner varje dag, är det 500st dagligen.
Sedan har du drift och underhåll av kylanläggningarna, elförsörjningen etc.
Är centret så stort så kräver det förstås mer – men det är troligen inte den storleken som dom kommer bygga i Finland nu !?
F.ö. Om en procent av servrarna går ned dagligen så bör dom byta leverantör eller fixa mjukvaran:)
På mitt förra företag hade vi ca 3 personer som satt som support – då med tiotals kunder och sammmanlagt hundratals servers – förvisso hade vi inte total driftsupport för alla av dessa (map på fysisk drift alltså) – men iaf…
/K
Klas, datacentret som nu hamnar i Finland kommer sysselsätta ett 50-tal personer när det är klart.
Eftersom det är bemanning 24/7/365, dygnet runt, hela veckan, hela året, så handlar det väl om runt 10 pers i samtidig bemanning, men 50-talet arbetstillfällen.
Detta är ändå väldigt lite, jag vet t t ex hur det ser ut med enbart driftövervakningen hos ett av Sveriges största företag, som har betydligt färre servrar än ett enda Google-center.
Förutom datorer, så har du ju tusentals nätverkskntpunkter på centralen, som var och en då och då kan gå sönder eller behöva annan handpåläggning osv.
ok,
Well vi kan iaf vara överens om att FRa-lagen och liknande “anti-terror” lagar knappt tillför ngn säkerhet men sämre konkurrenskraft, förutsättningar för landet och för landets befolkning…
Nu är iof en del andra EU-länder inte långt efter tyvärr 🙁
Ta det ultra-konservativa Frankrikes “three-strikes” tex:(
/K