Nu spås det att bostadspriserna skall öka igen i spåren av de rekordlåga räntorna.
De sista låg- eller obelånade skall nu alltså luras in i bostadsmarknaden och ta enorma lån de aldrig kan betala tillbaka. Och allt för att få oss att följa USA:s väg. Vi vill fortsätta bygga en bostadsbubbla, och låtsas att det leder till sund ekonomisk utveckling.
Istället för att göra som USA gjorde tidigare detta decennium, och bygga tillgångsbubblor som till slut spricker och krossar ekonomin, så borde vi göra tvärt om. Chockhöja räntorna, och på så sätt tvinga fram sparande via amorteringar och hederligt banksparande, vilket ger en plattform för att stabilt expandera ekonomin igen framöver.
Man kan fortfarande inte lösa problem orsakade av för låga räntor och ohållbar lånefinansierad konsumtion och överbelåning med ännu lägre räntor, ännu mer ohållbar lånefinansierad konsumtion och ännu mer överbelåning. Som bloggaren Toxiska Epistlar skrev i en kommentar på min blogg förra veckan:
“Men eftersom ingen politisk kraft har nån lösning, annat än att börja om där vi slutade hösten 2008, så misstänker jag att faran inte är över än på långa vägar.”
Ett från början hyfsat läge för Sverige kommer de närmsta åren via Riksbankens försorg förvandlas till ett riktigt dåligt läge.
Höj räntan, driv ut skuldsättningen och skapa en sund ekonomisk bas. Låga räntor hjälper ändå inte de företag som behöver lån, för de får inga lån. Enda som sker är att de sista bastionerna av obelånade nu skall luras att skuldsätta sin framtid.
Läs dessa ord: Det finns inget sunt i att redan höga bostadspriser drivs uppåt ännu mer via lånefinansiering till räntenivåer som bara kan stiga framöver. Ni kanske skrattar åt era låga månadskostnader idag, men allting har ett pris. Och det priset är för stort.
Använd de låga månadskostnaderna till att snabbt amortera ner era skulder. Inte till att köpa nytt, större, dyrare.
15 kommentarer
Vad babblar du om?
Sparkvoten dvs hur mycket pengar som sparas varje månad är idag precis lika högt som i lågkonjunkturens 90-tal.
Så det där att svenskar inte sparar är en myt. problemet är att svenskar sparar på väldigt fel sätt…(läs att man stoppar in pengar i pensionsförsäkringar i allaehanda former samt i bankonton).
Amorteringstakten är dock väldigt låg och det är ett problem. Men värdet av fiannsiella tillgångar har ökat bland sevsnakr under 2008.
http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/h%C3%B6gkonjuntur_med_h%C3%B6gt_sparande_vad
Men du vill väl kanske köpa till lite extra skog och talar i egen sak??
Vad vi ser just nu är en ekonomi i stillastående. Det tycks inte spela så stor roll hur mycket pengar som politikerna öser ner i bankernas svarta hål eller hur mycket som riksbankerna pressar räntorna. Realekonomin väntar på att något ska hända.
Men på börserna är det full fart. Jag betraktar inte aktiemarknaden som tillhörande realekonomi, men vissa kan naturligtvis som alltid göra klipp nu och då.
En av de bästa analyserna av vägen fram till dagens kaos läste jag i senaste numret av Clarte. Artikeln var skriven av Walden Bello:
"Wall Street packar ihop – men det började på annat håll"
http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=27
Sparkvoten känner vi till. Vissa sparar och vissa lånar. Dock är det nog många som lånar på sig för mycket nu. Tror det är de C vill få fram.
“Men värdet av fiannsiella tillgångar har ökat bland sevsnakr under 2008.”
Svårt att tro det, källa?
Dumheter. Ökad skuldkvot, ökad skuldsättningsgrad hos svenskarna
Se en bit ner på http://cornubot.blogspot.com/2009/04/varfor-ar-det-alltid-vastsverige-som.html för länkar.
En del tror på vad de vill tro på. Endel på gud, andra på guld och gröna skogar.
Nej, till dagens priser är det företagsekonomiskt vansinne att köpa skog. Bättre då att köpa guld.
Dessutom är nettotillgångarna fokuserade till allt färre hushåll. Statistiken kanske säger en sak, men de allra flesta är kraftigt nettoskuldsatta.
Dessutom är nettotillgångarna fokuserade till allt färre hushåll. Statistiken kanske säger en sak, men de allra flesta är kraftigt nettoskuldsatta.
Ska jag spekulera så sparas de bland 40talister och lånas av barnfamiljerna. Och det lånas rejält av dessa, för de behövs då huspriserna är ganska uppblåsta (av tidigare inflation).
Den dagen räntorna går upp blir det svårt för många. Jag vet hur det är i min närhet. De äldre sparar och de yngre lånar. Märks att de fått mer pengar i “kassan” nu. Nu funderar nog en del på att passa på och byta bil. De anser juh att det är “billigt” nu, fast man köper beg..
PD
RB gör nu allt den kan för att hålla liv i den svenska bostadsmarknaden genom att det kostar ca 1200 per månad att låna en miljon.
Ingen kan idag gissa vad som händer i Baltikum och Ukraina de närmsta 18 månaderna, men en sak är säker, svenska banker står inför kreditförluster en masse. Då måste RB göra allt den kan på hemmafronten. Tyvärr får vi sparsamma och skötsamma vara med och betala det kalaset genom först nollränta och sen inflation.
Visst är det rätt att dagens problematik är politiskt orsakad (låga räntor), men indirekt framtvingad av finansmarknaden som styr det globala pyramidspelet.
Många av världens ledande politiskt ekonomiska beslutsfattare är hämtade från det finansiella systemets starkaste maktavare. Politikerna är endast marionetter i sammanhanget. De som drar i trådarna är finansmarknaden.
Ekonomin har nu målat in sig i ett hörn. Att höja räntan till rimliga nivåer (3-4%) leder ofelbart till att den reala ekonomin drabbas på ett sätt som politikerna inte kan acceptera eller hantera. Kostnaderna för att behålla trygghetssystemen intakta skulle göra att upplåningsbehoven blir gigantiska. Det hjäper föga att sänka a-kassor och sjukförsäkringar med 10% eller avskeda 10% av de kommunanställda.
Vi talar om siffror som snarare handlar om 20-30% förändring. Alternativet är monstruösa skattehöjningar. Detta är verkligheten om Sverige skall undvika få en total valutakris likt Baltikum eller Island.
En politikers främsta uppgift är att bli omvald, glöm inte det!
En realekonomisk totalkollaps är det minsta politikerna önskar sig.
Det politiska priset vore att överlåta makten till motståndare i generationer framåt.
Det är för sent Cornucopia!
Vi väntar just nu på nästa stora nedgång när försäkringsbolagen skall börja hantera företagskonkursernas återförsäkringar.
Tyvärr går det inte att vända skeppet då vi befinner oss i en allt för trång passage just nu.
Det skulle vi ha gjort efter 90-tals krisen, då befann vi oss fortfarande på öppet hav.
Man försöker just nu att köpa sig tid och balansera tryckandet av nya pengar till de svarta hål som uppstår i finansmarknaderna.
Att banker i Usa visar vinster just nu är relaterat till mkt osäkra tillgångar som icke är marknadsvärderade. Man expanderar balansräkningarna för fullt för att just vinna tid.
Tids nog kommer man att vilja söka samförstånd i en ny era med en ny ekonomisk ordning (bl.a valuta)
Vad som kommer att krävas är vissa eftergifter från USA till främst Kina (maktförskutning).
Den dagsaktuella risken för hyperinflation är inte stor men finns där och lurar. De största problemen ligger i att häva den nedåtgående spiralen (deflation)som är mer problematisk att hantera. Det finns en medvetenhet om hyperinflationschenariot och det ska mkt till för att det ska bli verklighet.
Vi kan få se viss återhämtning och även inflation om ngt år eller så men glädjen kommer bli kortvarig eftersom det omöjligt går att expandera ekonomin i den utsträckning som behövs för långsiktigt uthållig positiv tillväxt.
Bl.a kommer åter stigande råvarupriser att hämma tillväxt och dämpa varje försök till nya historiska toppar. Vilket i sin tur gör att även råvarupriserna inte kommer att skena bortom kontroll.
Mkt talar för att en långsiktig nedåtgående trend har inletts och som mkt väl kan fortgå över mkt lång tid men med mindre toppar på ett till två år (lindriga högkonjunkturer).
Ytterst är det ändå vidsynt att konstatera att problemen inte är inhemska och därmed finns det begränsade möjligheter att påverka utvecklingen.
Ett extremt exportberoende land klarar sig inte från att påverkas starkt av vad som händer i omvärlden.
Skulle vi höja räntan tar det fullkomsligt död på alla exportmöjlighetr och orsaker ytterligare varselvågor.
Mvh Mishainv
Är inte RB och andra centralbanker de sista planekonomiska utposterna med sin centralstyrning av priset på risk och mängden tillgängligt kapital?
Tja bli medlem här http://www.gratis5.se/user/register/tobias
man kan samla poäng o sedan få presentkort helt gratis 🙂
Registrerar du dig via min länk får du 75 välkomstpoäng.
“Tja bli medlem här http://www.gratis5.se/user/register/tobias”
Andra gången jag ser detta, och det är två gånger för mycket.
Tacksam om du slutar omedelbart, så Cornu slipper ägna sig åt att plocka bort sådant parasitskräp från sidan.
“Chockhöja räntorna, och på så sätt tvinga fram sparande via amorteringar”
Men hallå där, med chockhöjda räntor har ju inte folk råd att amortera!
För övrigt är det ju skönt att börsen börjat gå bra, med 100-procentiga uppgångar i många aktier sedan botten!
Jag tackar och bugar för de låga räntorna !
Det ger mig möjlighet att buffra upp ännu mer pengar.
Jag lägger undan mellanskillnaden mellan den fasta 5års-räntan och den rörliga, istället för att öka amorteringen – det ger mer valfrihet – och i oroliga tider känns det bra med en större buffert 🙂
Men jag håller mde om att alla kanske inte tänker så- man måste ju ta ett personligt ansvar och faktiskt se ett par år “nedåt” linjen och inte bara se på kostnaderna just idag !!?
Jag är faktiskt förvånad över att bopriserna verkar gå UPP – en stabilisering eller långsammare nedgång vore mer rimligt…men men…
/K
Som ickeekonom är det några saker som förbryllar mig. Först ett par definitioner.
Reala tillgångar/skulder: naturtillgångar, mijöföstöring, broar, vägar, hus, demografi, utbildningsnivå m.m.
Imaginära tillgångar/skulder: Pengar, skulder, derivat, m.m.
Jag tycker att det är ganska absurt att krisen triggades av den imaginära världen och därmed påverkade den reala ekonomin. Det vore sundare om ex.vis. en insikt om Peak oil eller andra begränsade REALA resurser hade triggat krisen.
Borde man inte titta på den reala världen för att finna lösningar och därefter anpassa de imaginära spelreglerna efter detta. Jag överlåter till andra att avgöra hur man gör detta, men själva ansatsen tycker jag är rimlig (för att inte säga självklar).