I dagens SvD kan man läsa lite om den rätt gamla trenden mot hembakat avancerat bröd, där man hittar husbibeln Bröd av Jan Hedh i snart varje 70-talisthem. Matpornografi när den är som bäst.
Trenden är att baka riktigt bröd själv på egna surdegar, gärna med vildjäst, eller för den delen köpa färdigbakat bröd hos det lokala småskaliga bageriet. Det är förstås glädjande att det går mot småskalighet och lokal förädling inom åtminstone en sektor av vår konsumtion.
En lätt gissning är att detta beror på efterfrågan på ekologiska produkter. I de normala bröddiskarna gapar det i princip helt tomt på ekologiskt bröd, och det finns knappt ekologiskt bröd att köpa ens i rena ekologiska butiker. Iaf inte svenskt bröd. Sist jag kollade efter så hade t ex Ekostore i Göteborg bakeup av färskt bröd i butiken, baserat på tyska bakeupdegar.
Så vill man ha ekologiskt får man vända sig till ett lokalt bageri, eller ännu hellre baka själv.
Men varför inte ta steget fullt ut? Går vi vidare bakåt i förädlingskedjan, så kan man med fördel mala sitt eget mjöl. Det finns kvarnar för hemmabruk att köpa hos t ex Hemmakvarnen eller Orbio. För att mala eget mjöl måste man dock ha helkorn. I SvD nämns t ex Saltå Kvarn, och de paketerar även helkorn, men man hittar även detta i välsorterade livsmedelsbutiker.
Man skall förstås inte stoppa här, utan även gå vidare till egen primärproduktion av råvaran. Alltså odla egen säd. Det är antagligen det enklaste man kan odla, då det i princip bara är ett förädlat ettårigt gräs.
Under perfekta omständigheter kan man kanske producera 0.5 kg helkorn (som alltså när man maler det blir fullkornsmjöl, silar man det malda fullkornet får man mjöl och kli) per kvadratmeter. Det är inte ett dugg jobbigt. Villaägaren kan sätta av 10x10m av gräsmattan och plöja upp den för hand eller med jordfräs (eller ännu hellre så kan man hägna in och införskaffa två smågrisar som gör processen kort på någon vecka, om man nu bor lantligt, varefter bultpistol (=bedövning) och kniv (=halspulsådern) åker fram och man får några rejäla festmåltider på helstekt smågris), kratta ut den jämnt, och intensivt så kanske 2kg frö per 100 kvadratmeter. Kratta över. Vattna. Vårvete sår man på våren, höstvete på hösten, som då växer till sig till en grön matta och sätter igång på allvar på våren. För gödsling kan man använda aska från pannan eller kaminen som PK, och NPK 20-1-1 från den egna produktionen (dvs urin, glöm bara inte att späda med tio delar vatten).
Sedan skördar man för hand när vetet är torrt framåt september, eller successivt direkt när man vill baka. Duger med sekatör för att skörda så små mängder. Torka, och mörbulta lite för att tröska. Mal. Eget mjöl. Av vilket man sedan bakar eget bröd.
Enklare än att odla potatis. Enda som är komplicerat är tröskningen, men med lite uppfinningsrikedom, tålamod och kanske några durkslag går det lätt att sortera ut helkornen.
Det är dock lite svårt att få tag på utsäde i mindre volymer än kanske 50kg. Det finns dock en förening, Allkorn, som kan vara behjälplig med gamla lantsorter. Annars får man tigga utsäde från någon bonde. När man väl är igång behåller man förstås sitt eget utsäde. Men vem vet, blir det här en trend kanske leverantörer kommer börja erbjuda små paket med utsäde för privatpersoner.
Mjöl från nymalet helkorn smakar förstås bättre och är naturligtvis nyttigare. Se bara till att lagra tröskat korn, såväl som utsäde, på ett gnagarsäkert sätt. Finns inget som möss älskar så mycket som helkorn.
Det är mindre jobbigt att odla 100 m2 vete än att klippa 100 m2 gräsmatta 10-20 ggr på sommaren. Mycket mindre jobbigt, om nu någon har tröttnat på att klippa hela gräsmattan.
För mer information om egen småskalig odling av säd, så finns det en PDF-bok att permanent låna online hos Soil And Health Library, som heter Small-scale Grain Raising av Gene Logsdon, eller PDF-boken Fröodling av bla Anders Skarlind hos froodling.se. Vill man diskutera saken hittar man nog åtminstone de svenska författarna och andra insatta på alternativ.nu.
Jag vill hävda att även den bostadsrättsboende med fördel kan odla lite eget vete på balkongen. Några lådor på 1×1 m duger gott för lite veteproduktion, för att användas vid riktigt exklusiva tillfällen.
Jag har inte fått ett öre i betalt för att skriva detta inlägg eller profilera några produkter. Och nej, jag skall inte bli matbloggare, det är bara en slump att det kommit två inlägg på två dagar.
7 kommentarer
Det saknas en apparat i beskrivningen 😉
Hur många litrar kan det bli det per ar, tro?
Vad för apparat saknas det i beskrivningen? Det enda man behöver som inte är rent manuella verktyg är en kvarn, och sådana finns det manuella det med, Orbio säljer en handvevad.
Jan Hedh har på tok för mycket mjöl i alla degar. En bättre husbibel är
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1580082688
Tveksam prisnivå på den kvarnen. För min del är det lättare att åka ner till byns kvarn med en säck vete efter skörden. Det har jag inte tänkt på förut men det kanske vore en idé.
För din del kanske du kan sätta lite mer än några hundra kvadratmeter, och lämna in till kvarnen på återtag…
En hembakt limpa kostar ca 1,90, enligt källan nedan. 5:15 in i filmen kommer svaret, men även de första 5 minuterna är sevärda.
http://www.youtube.com/watch?v=yF22peAs2o8
För den intresserade så skrev jag nu ihop mina egna odlings-, utsädes- och tröskningstips för småskalig sädesodling på min blogg. Det blev lite för långt för att bli en kommentar här.
http://flutetankar.blogspot.com/2009/03/investera-i-sadesodling.html