Södra låter meddela sina medlemmar (ägare) att det nu är tvärstopp i skogen.
Man produktionsbegränsar slutavverkningar med 75%, i många områden begränsar man även gallringen. Det här handlar alltså om att bryta, förhala eller smita från tecknade kontrakt med medlemmarna, som alltså äger Södra och är skogsägare.
Det är också tvärstopp för leveransvirke, dvs virke som självverksamma medlemmar levererar till bilväg och alltså inte kräver entrepenörer från Södra. Vid leveransvirke stoppar den självverksamme hela summan i egen ficka, medan man när Södra är entreprenör ger de mesta av pengarna till entreprenören. Man får maximalt leverera 50 m3fub barrmassa, 25 m3fub björkmassa och 25 m3fub timmer. För den oinsatte innebär det här kanske en bruttointäkt på högst 30 000 SEK per skogsägare före kostnader och skatter. Och det tolereras inga leveranser över detta eller över kontrakterad volym. Då drar man av ännu mer än de redan sänkta priserna på virket. Dessutom stoppar man helt vissa sortiment i många områden, främst klentimmer och kubb.
Men Södra är snälla. De säger sig vara medvetna om vilken ekonomisk ansträngning det innebär för deras älskade entreprenörer, men ser över möjligheterna att kompensera dessa på annat sätt, t ex genom att uppmana skogsägarna att anlita entreprenörer för att röja. Några tröstande ord till de skogsägare, eventuellt dessutom belånade, som helt plötsligt inte får leverera eller inte får några inkomster av skogen det ger man inte. Fast dessa kan ha miljonbelopp investerade, och är Södras ägare. Entrepenörerna är viktigare tydligen. Något snack om att sänka entrepenörernas arvoden verkar iaf inte finnas, bara vad man betalar skogsägarna.
Man kan acceptera större leveranser än ovan även framledes, men bara där Södra är entreprenör, vilket väl säger det mesta. Skogsägarna skall inte få tjäna pengar, utan riskera konkurs, men entrepenörerna skall hållas om ryggen. Tur man inte är belånad eller sitter på för mycket skog.
Ser fram emot kraschande skogspriser framöver i spåren av att belånade skogsägare går i konkurs när de inte längre kan leverera virke om de inte använder entrepenörer, som tar pengarna. Om man nu inte får sina kontrakt av Södra, med diverse dumma ursäkter.
Skogssektorn är väl för övrigt den enda sektor där leverantörer inte kan få reda på när ett kontrakterat arbete skall utföras, vad man får betalt och när man får betalt. Tur att skogsägare är tålmodigt folk. Eller så är det kanske just därför?
10 kommentarer
Ser också gärna fram mot kraschade skogspriser de kommande åren.
I går (prenumererar på mail) fick jag ta del av en mycket fin ren skogsfastighet som jag som privatperson befinner mig i varje vecka sommarhalvåret då den fastigheten innehåller den trevligaste biten på min mountainbikerunda och har väl plockat några liter blåbär där också, 10 min cykelväg från hemmet.
Tyvärr är fastigheten åt helvete för dyr… 3,9M för 42Ha, ett virkesförråd på 8 400 m3sk varav 5700 m³ sk är G2, S1- och S2, årlig tillväxt 204m3sk, Avverkningsförslaget i skogsbruksplanen (5-10 år framåt ligger på ca. 4200m3sk varav 800 gallring.
En mille?
fast idag bör man nog leta skogsfastigheter med ett yngre bestånd.
Och kan man inte avverka, så kan man inte heller göra förvärvsavverkningar, dvs där man delfinansierar köpet genom avverkning. Det kommer också sätta stopp för många affärer.
Cornu> ja visst är det så, transaktionsmarknaden för mindre skogsfastigheter går nog mot ett tvärstopp. Färre intresserade av sälja och färre som har råd att finansiera… och avverkningsrätter som betalningsmedel vid köp "borta".
Sån tur är är man fortfarande ung (utan egen skog) och "i växten" så jag har tid att vänta.
Utvecklingen för skogsägande blir intressant de närmsta åren. Högt belånade “investerare” kommer säkert vara de första som ryker, men hur klarar sig de “gamla” ägarna som i generationer förvaltat skog och kanske har det som sitt huvudsakliga levebröd?
Jag har räknat på en skogsplätt som för tillfället är till salu i närheten av mitt föräldrahem och det är mer eller mindre omöjligt att räkna hem ett köp. Planerna att karva ut en bit land som jag kan kalla min egen får nog ligga på is i några år – det är inte rimligt att betala uppåt miljonen för mark som knappt producerar ved nog att försörja kaminen…
Man behöver inte leverera till Södra bara för att man är medlem, själv säljer jag sedan flera år till andra som betalar bättre.
Visst har många ett problem med likviditeten just nu, men de flesta skogsägare har nog en slant på skogskontot att leva på en tid.
Betr. priserna på skogsmark instämmer jag i att de är alldeles för höga.
Också skogsägare.
Också skogsägare,
de som sitter på pottkanten är nog främst de som köpt skog till överpriser för lånade pengar de senaste åren. Ungefär samma situation som de som torskar på börsen alltså.
Vet inte hur intresserade andra inköpare är av mindre leveranser. Är man en större skogsägare är det väl inga problem att hitta andra inköpare, men frågan är om det ser så mycket bättre ut där just nu?
Det är ingalunda första gången som Södra inför ransonering på leveranser.
FFA på massaved har vi haft sådant tidigare.
Då betingat av bristande kapacitet i bruken medan det denna gången är lite lågkonjunktur.
Det är bara att bita ihop, gilla läget och avvakta bättre tider. Skogen växer ju medan vi svär!
mvh
hellbound
Den växer inte lika bra om man inte gallrar när det är dags att gallra…
… speciellt inte som man redan fått vänta 4-5 år extra pga stormarna Gudrun och Per.
Det är kärvt överallt vad gäller att få leverera virke nu, men det går nog att sälja mindre leveranser om man sedan tidigare har bra kontakt med någon inköpare.
Priset är förstås inte det bästa nu, om man inte skrev kontrakt till fast pris förra året.
Helt rätt vad gäller gallringarna, nästan alla ligger efter med dem nu.
Som skogsägare har man i alla fall skogen kvar när det vänder upp igen, och kanske kan man då sälja “ifatt”.
Det är värre för skogsentreprenörerna, deras maskiner har ju inte en årlig tillväxt som skogen, utan istället en årlig värdeminskning. Därför är det rätt att stötta dem nu. Försvinner entreprenörerna får både skogägarna och industrin stora problem när konjunkturen vänder upp igen.
Också skogsägare