Vi är rätt många som använder EIA:s publikt tillgängliga data kring oljan. Tyvärr släpar datat efter i 3 – 6 månader, tre månader för produktionssiffrorna och sex månader för konsumtionen.
Dessutom är dessa siffror preliminära i några år, så de kan tas med en nypa salt.
Accepterar man nu för tillfället EIA:s siffror för oljeproduktion och oljekonsumtion de senaste åren så framgår det att oljan var i en bubbla från en bit in i andra kvartalet 2008. Oljeproduktionen (preliminära estimat) översteg då oljekonsumtionen (preliminära estimat) för första gången sedan slutet 2005.
Oljepriset (WTI) låg då stabilt över 100 USD, och fortsatte under sommaren upp över 145 USD, samtidigt som produktionen översteg konsumtionen, som dessutom föll. Utfallet blev förstås ett kraschat oljepris. Det ter sig ju tämligen självklart i efterhand, men datat för världskonsumtionen sommaren 2008 fanns inte tillgängligt förrän runt årsskiftet 2009. Visserligen har EIA haft preliminära siffror för just USA:s oljekonsumtion, men den säger absolut ingenting om världsläget.
Oavsett så har situationen för konsumtion och produktion av olja globalt enligt EIA sett ut som nedan:
Det är övertydligt när vändpunkten inträffar även i dessa kvartalsvisa data.
Depreliminära siffrorna för USA:s oljekonsumtion har som jag tidigare visat återhämtat sig mot slutet av 2008, och det är väl en bra idé att titta på hur det ser ut idag vid ett senare tillfälle.
Man kan diskutera hönan eller ägget, var det den accelerande finanskrisen och recessionstrycket som sänkte oljekonsumtionen, eller var det oljepriset självt via prisbaserad demand destruction? Oavsett vad jag själv och andra sagt tidigare så var det inte fundamenta som rådde när oljepriset drog iväg över 100 USD, utan då hade vi en bubbla. Synd bara att man inte hade bättre data redan då.
Nu säger detta inget om att oljepriset skall fortsätta ner, utan peak oil kommer se till att produktionen fortsätter falla. Återstår då konsumtionen, som åtminstone i USA verkar ha återhämtat sig. Men bubbelpriser i en tillgång brukar inte återkomma i närtid, så oljepriset bör hålla sig på fundamentala nivåer framöver. Var dessa ligger återstår att se, men jag står fast vid min tidigare prognos om ett Brent-oljepris över 60 USD senare under året.
Fotnot: Jag testar en ny programvara för att göra grafer med här, som tillåter lite mer frihandsarbete. Skall bara komma på hur jag kan fixa skuggor också…
4 kommentarer
Härligt tydlig bild
Så borde graferna se ut
Hej Cornucopia!
Skuggor tycker jag inte du borde försöka dig på i graferna. Jag har sett att du har skuggor på t.ex. dina guldgrafer, men jag tror de blir tydligare utan.
Intressant i alla fall att det var såpass tidigt som oljekonsumtionen vände neråt. Synd som du säger att siffrorna har så lång eftersläpning. Men det är väl en del av hela spelet från storspelarnas sida.
Flute, jag vet att skuggorna inte är uppskattade. Det var därför jag skrev om dem…
Oljeproduktionen globalt lär vara nere runt 80-81 miljoner fat idag, men det vet vi som sagt inne förrän om några månader.
Hej Cornu,
Apropå olja, vad tror du om COS framtid? Klarar man några år med låga oljepriser med tanke på deras relativt höga produktionskostnader?
/Oljekungen