Anders Borg har idag presenterat ett rätt luddigt krispaket.
Vad som är intressant är att han nu har definierat det kända begreppet “too big to go bust“, alltså att någon är för stor för att tillåtas gå i konkurs.
I paketet finns det nämligen nödlån och nödkrediter, men de skall bara tillåtas för bolag som har en omsättning över en halv miljard kronor. Småföretag med mindre än ca 500 anställda gör sig alltså inte besvär, gå i konkurs tack, utan att passera gå. Lite oklart är det också vad som händer om ett bolags omsättning det senaste året rasat ner under en halv miljard, dvs drabbats hårt av krisen. Då får man inte hjälp heller, eller?
Hade man varit sosse hade man nu varit stolt. Låt de stora, inte sällan utlandsägda, överleva, och låt de små svenskägda familjeföretagen och uppstickarna gå under. Borgs melodi.
Arbetsgivare på fallrepet skall också få anstånd med skatteinbetalningarna i upp till två månader, dvs preliminärskatten och de sociala avgifterna. Återigen så är det arbetsgivare som skall få detta. Den enskilda firman, enmansföretagaren, skall inte få något sådant anstånd.
Man kan ju fundera på om den som inte har råd att betala skatten idag kommer ha råd att betala skatten om två månader, inklusive 8% i ränta på anståndet, då istället ett antal månaders skatt samtidigt? Rimligtvis skjuter bara detta upp konkurserna i två månader, men minskar skatteintäkterna. Speciellt många företag som det vänder för på två månader tror jag det är svårt att hitta. Men hade man ändå tänkt gå i konkurs, så är det ju ett bra sätt att pressa ut lite extra pengar på slutet.
Det här kan få absurda konsekvenser. Ett utlandsägt bolag kan göra en koncernöverföring till det utländska moderbolaget av den icke inbetalda skatten, och sedan sätta sig i konkurs. Resultatet av den uppskjutna skatten blir då alltså ett stöd till t ex GM i USA (om GM sätter Saab i konkurs), och gynnar inte det svenska dotterbolaget ett dugg. Tvärt om kan det bli ett incitament att skynda på konkurserna lite innan man behöver betala in den uppskjutna skatten.
3 kommentarer
Hej!
Ändra stavningen till “definierat”!
Ja, så är politikerna där och petar igen.. de känner väl trycket från allmänheten. “Gör någonting, för guds skull gör någoting!”
Men det bästa vore att låta marknaden göra sitt. För det behövs rensas nu efter åratal av kredituppblåsning. Det måste bli sunda förutsättningar igen för att man ska våga investera.
Men man är inne och petar i det mesta av marknaden, tror det ska hjälpa… Så man tror helt enkelt inte på kapitalism utan man vill hålla de arbetsgivare med flest anställda under armarna.
Men man skjuter sig själv i foten genom att förstöra den fria marknaden och investerarkapital. Man förstår inte att ekonomi är svårt och komplicerat och inte alltid vad man tror. Det fungerar inte att vara inte och socialisera.
Jag tror man bara förvärrar. Man ska inte hjälpa företag som inte pallar krisen. Man kastar pengar i ett stort svart hål. Man är så rädd för att folk blir utan jobb att man väljer att använda den dolda skatten “inflation” istället. (Den lär komma)
Är det rättvist mot andra företag att hålla de stora under armarna?
-Nej, givetvis inte, ändå gör man det. De stackars mindre företagen får ännu större motstånd för att komma fram med något i konkurrensen med de stora. Ett stort företag har juh redan vunnit mycket stordriftsfördelar mm. Haft många år på sig att fullända sina system och produktion.
Nej det skapar inte goda marknadföresättningar..
Nä, hur vore om de bestämmande tog och lyssna lite på Peter Schiff istället. Nu fördröjer man troligen och förvärrar situtionen som den fria marknaden annars skulle rensa upp. Vilket gör att denna lågkonjuktur lär långdragen istället för överblåst på ett par år.
Javisst, hade det blivit ett stålbad, men man måste stå för sitt handlande. Det hör den fria marknaden till att inte gynna dåliga företag som inte är driftkraftiga.
Centralbanker och regeringar har juh gjort grundbultarna för till bubblan. För låg ränta och alldeles för konstiga regler till bankerna (fractional reserve banking). Regler för ett spelbräde måste finnas och ska inte ändras hipp som happ, då är det inge kul att spela och det kommer man märka framöver..
Kul förresten att Schiff uppmärksammas av realtid.se
PD
Du har ett rätt allvarligt faktafel här. Man får skjuta upp TVÅ månaders inbetalningar av skatt och arb.avg. för sina anställda i ETT år.
Och utformningen av det här förslaget gör att det i realiteten ÄR riktat till mindre företag. Stora kommer inte att välja den här lösningen.