På moderaternas nyspråk kallas numer tvångsåtgärder för individuellt.
Man överväger nämligen att kvotera föräldraförsäkringen, så att större del reserveras för varje förälder. Det kallas på nyspråk att göra den individuell, fast det i själva verket handlar om minskat individualitet och ökat tvång.
Dessutom är det en tveksam åtgärd. Resultatet kan mycket väl bli mindre föräldraledighet och barn tidigare på dagis, men det kanske var tanken? Dagis betalas ju av kommunerna, medan föräldraförsäkringen betalas av staten.
Det finns t ex mammor som ammar mer än de av socialstyrelsen rekommenderade 3-6 månaderna, t ex 18 månader. Amning har en mängd positiva effekter för barns utveckling, såväl psykologiskt som fysiologiskt, antagligen viktigare än att mamma och pappa delar exakt lika på föräldraförsäkringen. Tidigare har det bara varit feministerna på vänsterkanten som ansett att det inte finns någon skillnad på kvinnor och män, fast det räcker att klä av dem för att se skillnaden. Men nu har även moderaterna glömt bort att kvinnor har bröst som det kan komma mjölk ur. Skall vi skylla på skolan? Finns barnkunskap på schemat i högstadiet fortfarande, eller är den borta numer?
Dessutom finns det ett stort mörkertal. Det går att förlänga hemmavaron med barnen, då man inte behöver ta ut några pengar första året om man har ekonomiskt utrymme. Gör man på det viset kan man se till att vara föräldraledig i ungefär 2.5 år, vilket är en väldigt individuell lösning och gör att barnet först börjar på dagis strax innan den ålder då social samvaro med andra barn faktiskt leder till utveckling.
Antalet dagar man tar ut behöver alltså inte vara samma sak som antalet dagar man faktiskt är hemma. Nu slår det väl sällan till pappans fördel, men det visar iaf på att det bör vara individuellt hur man tar ut föräldraförsäkringen, inte kvoterat från staten.
Kvoterad föräldraförsäkring leder antagligen till färre födda barn, om framtida mödrar ser att de inte kan vara hemma så länge som de själva vill, alternativt att det slår för hårt mot ekonomin om personen med högst inkomst måste vara hemma för att skjuta upp dagisstarten.
Högavlönade familjer kan förstås trixa runt den kvoterade försäkringen. Man kan t ex fondera en andel av föräldraförsäkringen, om man accepterar ett rejält inkomsttapp under föräldraledigheten. Om mannen tar ut sju dagar i veckan, och fonderar pengarna från två av dessa, medan mamman tar ut fem dagar i veckan och därefter använder mannens fonderade pengar när dagarna är slut, så kommer mamman vara hemma betydligt mer än mannen ändå. När mannen är hemma en vecka är mamman i så fall hemma ca 1.5 veckor.
Dessutom kan kvinnan vara hemma hela första året utan att ta ut en enda dag, om man har ekonomiskt utrymme för detta. I så fall kommer mannen vid 50-50 kvotering av utbetalda dagar vara hemma i 32 veckor (dvs 225/7), och kvinnan vara hemma i 52 (första året utan föräldrapenning) + 45 (dvs 225/5) + 12 (mannens fonderade 64 dagar fördelat på fem dagar i veckan). Kvinnan kan då vara hemma 109 veckor mot mannens 32 veckor. Trots en kvotering om 50% vardera. Detta i en familj med sådan pli på inkomster och utgifter att de helt kan avstå kvinnans inkomster hela första året. Inte omöjligt i en lågt belånad höginkomsttagarfamilj. Tillkommer lite ränta på fonderade dagar.
Inte ens om staten tvingar föräldrar att ta ut sju dagar i veckan så kommer detta ändras, eftersom kvinnan kan fondera två dagar i veckan.
Med fondering ovan avser jag att man stoppar in en del av pengarna på ett konto, och sedan tar ut som “lön” när utbetalningarna från försäkringskassan är slut. Detta förfarande kan förstås kräva att man missar att informera arbetsgivaren om att man formellt sett inte är föräldraledig, eftersom man inte tar ut någon föräldraförsäkring. Annars kan ju arbetsgivaren tvinga dig att gå tillbaka till jobbet, iaf deltid. Ett tips till höginkomstagarpar som skall skaffa barn och inte är överbelånade, dvs har ett rejält plus varje månad; Lägg undan 4-5000 (eller mer) varje månad inför föräldraledigheten, så har ni pengar att kompensera med under ledigheten, alternativt förlänga ledigheten med.
Det går naturligtvis att vända på steken ovan. Kvinnan tar ut alla sina dagar första året, men fonderar hela summan. Mannen är i så fall sedan föräldraledig 89 veckor, varav allt utom de 45 första veckorna är på kvinnans fonderade pengar.
De som kommer lida av kvoterad föräldraförsäkring är inte höginkomsttagarna, utan familjer med låga inkomster eller som lever på marginalen. För dem kan valet bli inga eller färre barn, alternativt en dagisstart innan ett års ålder. Nu försvarar alla föräldrar som sätter sina barn på dagis tidigt detta med att det är viktigt för barnens sociala utveckling. Sådant kallas alibisering, där man för sig själv ursäktar och motiverar sina beslut som man egentligen inte gillar. Men är alternativet att barnet skall vara hemma med en motvillig och omotiverad pappa så kan nog dagis vara relativt bättre. De föräldrar som påtalar att deras barn utvecklats på dagis även i åldern 1.5 – 3 år kanske skall fundera på om inte barn alltid utvecklas i takt med att de blir äldre. De hade utvecklats även hemma. Hemma kan man dock erbjuda en individuellt anpassad utveckling, som inte är möjlig när en dagisfröken delar på 5-10 barn. I hemvaron kan man också träffa andra barn och behöver inte sitta isolerad.
Men det centrala är att föräldrar bestämmer själva, oavsett om beslutet är rätt eller fel. Staten skall hålla sina tassar borta, för endast föräldrarna kan veta vad som är bäst för just deras barn. Och det är väl för barnets skull det finns föräldraledighet, inte för att driva genusfrågor?
Förvirrad av beräkningarna ovan? Jag kan inte klandra dig, bristen ligger i så fall i min pedagogiska förmåga, inte hos dig. Men de är korrekta.
Tillägg: Nu har kristdemokraterna som enda parti gått ut och sagt emot moderaternas förvirrade funderingar. Tystnaden från övriga innebär väl att de också vill förtrycka den lilla människan.
11 kommentarer
Kan inte göra annat än att hålla med dig till fullo!
Nu vill även Moderaterna tvinga in små barn på institution snarast möjligt. Desssutom köra över den lilla människan (familjen, föräldrar) och bestämma vad dessa ska välja så de inte väljer “fel”.
Utifrån egen (och andras) erfarenhet så har barnen inget utbyte av att befinna sig på förskola förrän de är runt 2,5-3 år. Barnens ålder kommer drastiskt minska om man ska tvinga båda föräldrar att vara hemma med sina barn lika länge. Det finns faktiskt familjer där någon av parterna har svårt/omöjligt att vara borta 9 månader från arbetet och komma tillbaka som inget hänt (gäller både kvinnor och män). Tänk en bonde som har svårt att ha råd eller få tag i avbytare ens för en helg varje månad. Hur skulle det gå i 9 månader?
Man undrar också så smått varför både mamma och pappa (kvinna och man) är så viktiga då man talar om föräldraförsäkringen men helt oviktiga då man tex talar om adoption för homosexuella?
Frågan är: “Var kommer barnen in”?
Håller med dig. Dock ser det ut som om du räknat med 450 dagar. Numera har man faktiskt 480 dagar (390+90).
Möjlighetetn att “spara” dagar under barnets första levnadsår skapar stor flexibilitet för familjelivet. Dessa dagar kan användas till att utöka föräldraledigheten i spädbarnsåldern men också till att få längre semestrar (ex 10 v på sommaren) fram till barnet fyller 8 år. Har man två barn kan föräldrarna båda vara lediga. Det kräver ju såklart att man kan leva på en lägre ersättning eller bara på en lön alternativt besparingar under första året.
Små barn har redan innan ett års ålder utbyte av mänskliga kontakter, t.ex. syskon. Jag tror att en dagisålder på 1½-2 år är bra, det är inte bara “riktiga kompisar” som räknas till viktigt socialt utbyte.
Många mammor idag är inte så fantastiskt lyckliga över att vara hemma länge, det är fånigt att tro att pappor skulle vara mer uttråkade. Kvinnor förlorar också på alla vis nu, genom att vara hemma under så många år. Politiker måste reagera, precis som man reagerar mot barnaga eller oanständiga arbetsvillkor. Det är inte självklart att vi “växer” ifrån dåliga saker, utan de kan bestå eftersom någon, t.ex. männen i det här fallet, vinner på det hela.
Sedan hart vi ru redan frågan om de som vill vara hemmafruar. Det är en helt annan fråga, och också en företeelse som inte samhället har råd att stödja.
Dumheter, camilla.
Fram till ca tre års ålder har barn bäst socialt utbyte med vuxna, först därefter är det väsentligt med kontakt med andra barn. Du alibiserar dina egna beslut eller dina egna politiska värderingar.
De enda som hemmafruar kostar något för är hemmafruarna själva, för samhället kostar det inte ett öre så länge som det finns arbetslöshet, tvärt om så minskar samhällets kostnad om folk är “hemmafruar” istället för att kosta arbetslöshetsersättning.
För övrigt finns det inga gratisluncher. Är man hemma med sina barn är det ett val och en prioritering, och då vet man att man får avstå något i andra ändan. Fast för kvinnor skall det tydligen alltid vara gratis lunch. En del saker ändrar sig inte.
Klarar man inte av minskad pension eller försämrad karriär, skaffa inte barn. Gäller även män.
Håller också med dig.
Vill dock påpeka att det inte bara är höginkomsttagare som kan göra det “trick” du beskriver att mamman är hemma hela första året utan att ta ut föräldrapenning.
För några år sedan, när jag hade bäbisar så var jag definitivt inte höginkomsttagare och inte min fru heller. Vi hade inte heller några sparpengar att tala om (uppätna av IT-kraschen). Trots det körde vi “tricket”. Man måste bara leva snålare. Ingen bil. Jättefina begagnade kläder, barnvagnar m.m. köper man på t.ex. Tradera och Myrorna. Fast vi hade inga lån… vilket bekräftar hur bra det är att amortera och/eller ha hög kontantinsats när man köper bostad.
Ett tillägg:
Om det är så viktigt för småbarn att gå på dagis, varför har vi föräldraledighet alls? Bättre att sätta dem på dagis från födseln, helst hela dygnet, så de kan växa upp till goda socialdemokrater.
Vad gäller barnens ålder så håller jag inte helt med dig, Cornucopia. Från cirka 2 år har jag sett att barnen har bra utbyte av att vara på dagis. Det viktigaste är dock att de inte är där för länge. Korta dagisdagar fram till 3½ år är mycket viktigt.
Flute, vi har också kört tricket, och inte satt barnen på dagis förrän tidigast vid ca 2.5 års ålder. Inga lån hjälper ju som du säger.
Man kan lära barn mycket på 2.5 år, som de annars inte lär sig förrän de börjar skolan. T ex läsa, skriva, tala utländska språk etc.
På dagis lär de sig hur man slåss och säger fula ord.
En intressant fundering vore en studie mellan hur tidigt barn börjar på dagis lokalt, i förhållande till bostadspriserna. Misstänker att barn börjar på dagis senare där bostadspriserna är lägre.
flute, naturligtvis. Allt är relativt individuellt, och som du säger, det handlar ju inte om heltid. Skulle aldrig falla mig in att sätta barn heltid på dagis.
Jag har inte tagit en dag pappaledigt, mamman fick allt.
Men eftersom vi sparat pengar kunde vi vara hemma ganska mycket tillsammans det första året.
Det hade vi inte kunnat om ledigheten kvoterats…Det hade blivit sämre för mig, min fru OCH för barnet.
Helt rätt 😀 jag anställer inga tjejjer och de få som finns på mitt företag har lägre lön eftersom jag vet att de någon gång kommer skaffa barn och vara borta. Nu har jag bara 25 anställda men jag har inte råd att riskera att anställa folk som är borta ett år.
Ju högre risk desto mindre är personen värd i lön.. som aktier eller hur :p
Allvarligt talat så är det första gången jag inte håller med dig och jag hoppas att förändringen blir av då vi är för dumma/giriga/mammaegotrippade för att dela upp föräldrarledigheten. Jag är verkligen för mindre skatt och låta individen själv bestämma hur man skall spendera sina pengar och att inte staten skall lägga sig i men det kanske krävs en lagförändring tills vi grottmänniskor anpassar oss.
På island har man en tredjedel mamma, en tredjedel pappa och en tredjedel valfritt…tror jag..en liknande kompromiss kanske skulle vara bättre?