Jag kan inte motstå att kommentera ett I-landsproblem som det just nu är moralpanik över. Kan ni tänka er, på ett skolmatscentralkök i Göteborg spillde man mat på golvet. Och plockade upp den igen. Det råder förstås bloggbävning.
Snacka om I-landsproblem.
Som contrarian investor (“motvalls investerare” på svenska) vill jag tacka Göteborgs kommuns anställda för att de drar sitt strå till stacken för att bidra till god hälsa och mindre allergier hos skolbarnen. Vi har nämligen i egenskap av sociala flockdjur ett sjuhelvetes starkt immunförsvar. Immunförsvaret är ungefär som politiker. Finns det inget man behöver stifta lagar om, så hittar man på något. Eller som journalister. Finns det inget att skriva om så hittar man på något.
Har vårat immunförsvar inget att göra hittar det på något. T ex att bekämpa harmlösa substanser. Sådant kallas allergi. I takt med att renlighetsmanin sprider sig, så sprider sig också allergierna. Visste ni förresten att barn som får avföring på sig i samband med förlossningen mer sällan blir allergiska. Sterila förlossningar leder till ökade allergier. Och barn på bondgårdar är sällan allergiska trots, eller antagligen just tack vare, att de leker bland koskit.
Och ärligt talat, när man föser ihop 900 skolbarn på en skola, barn som pillar i näsan, går på gemensamma toaletter utan att tvätta händerna etc, så är knappast lite tappad skolmat i ett sterilt kök ett problem. Var är rapporterna om matförgiftning? Lösa magar är inte ett allvarligt tillstånd, om det är övergående.
Sterila kök. Visste ni att det inte längre är tillåtet att bereda rotfrukter (=potatis, morötter etc) i samma rum som annan mat, iaf inte samtidigt och inte utan rengöring mellan. Detta för att de fruktansvärda jordbakterierna inte skall få fäste i maten. Vet inte hur mänskligheten överlevt så här långt utan denna regel.
För övrigt, det man inte vet har man inte ont av. Gissa vad som pågår bakom stängda resturangdörrar? Möjligen kan man bli upprörd över att inhyrda eller kommunanställda åkare har tid att gå och leka kommunalarbetare och hänga i köket och filma. De skall väl för helvete jobba för skattepengarna, inte hänga? Skäms. Mediakåt också, fast det kanske bara handlar om att dryga ut den skrala lönen. Fast det kan man göra utan att framträda med namn. Och stå på er, ni på centralköket, jag håller på er. Vi mot världen.
Skall också berätta en saga om mjölk. Mjölk kommer inte från mjölkpaketet eller affären. Den kommer från kon. Det är ett djur. Kon har ett juver, som är lokaliserat nedanför den öppning i kon ur vilken det kommer så kallad avföring. Denna klatschar ner på den yta där kon står, och skvätter inte sällan ner juvret. Kon är dessutom en sk idisslare, vilket innebär att hon (det är bara hon-kor som ger mjölk, hankor har bara en “spene”, och ur den kommer inte mjölk, men det lämnas därhän för känsliga läsare) stora delar av sitt liv ligger ner och idisslar, dvs tuggar maten som varit nere i hennes våm och jäst. När kon lägger sig ner lägger hon sig på den yta som hon har släppt avföring på. Juvren är iaf inte det fräschaste på kon, men ur dessa tappar man mjölk varje dag stora delar av året, eller “mjölka”, som det heter.
Iaf, så ger de flesta svenskar mjölk till sina barn. Det sägs vara bra för hälsan och utvecklingen (det är det). Mjölken pastöriseras dock för att man skall bli av med bakterierna, mest därför att det kanske smakar lite väl mycket ko annars, och dels därför att mjölk ofta behöver lagras i några dagar innan man druckit upp den.
Skolmaten som besökt golvet skall på sin höjd lagras i några timmar, eventuellt också värmas upp till kokpunkt (OK, ca 70 grader C räcker) som tar död på bakterierna. Vad man främst bör se upp med är just matförgiftning, som orsakas av mögelsvampar som producerar olika gift. Det sker inte på några timmar från centralköket till barnmatsalen. Sker det på den tiden så beror det på att råvaran var dålig från början. Mögel på råvaror ser man dessutom med blotta ögat. Oftast. Och för de bloggare som ojar sig över vinterkräksjukan (ett rotavirus, som inte försvinner pga kokning) lever inte på golvet. Den lever i människor. Är det någon anställd på köket som är magsjuk och är på jobbet så spelar det ingen roll var maten snurrar runt, smittan hamnar nog i maten ändå. Om inte den anställde har en ABC (atom-, bio- och kem)skyddsdräkt och skyddsmask, militär utrustning.
Nej, fram för mer snusk, så vårt immunförsvar får något att göra. Naturligtvis i rimliga proportioner. Finns ju en del otäcka bakterier där ute, t ex EHEC, listeria eller salmonella, men de dör i matlagningen om man nu inte serverar rå mat, t ex sallad.
Göteborgs kommun får väl se över sina “rutiner”. Mitt förslag är att man häller i lite smuts i maten från någon behållare istället, så man slipper moralpaniken. Det var väl det som “krismötet” handlade om. Och utbildning? Hur svårt är det att utbilda personalen: “Häll inte ut mat på golvet när utomstående är närvarande. Häll i smutsen från ett kärl istället“. Så bättre rutiner, smuts från kärl, inte från golv, tack.
Nä, nu skall jag koka lite potatis. Smutsig potatis, som har jord kvar på sig sedan i höstas då jag plockade upp den och antagligen kryllar av jordbakterier. Men inget mögel, möglig potatis slänger jag.
Utan ett uns av ironi. Läs även lite om Livsmedelsverket.
9 kommentarer
Se debatten och efterkommande åtgärder som arbetspolitiska. Nog kan det fylla några kommunpolitkers arbetsdag med vettigt att göra en tid framöver.
Vad glad jag blir när man ser att det finns sunda människor kvar.Lite skit har ingen dött av.Jag har själv levt av bl.a.opastöriserad mjölk i över 40 år och borde väl ha varit död för länge sen om man ska tro förståsigpåarna.Sterila samhället är inget för mig.
Det är alltid moralpanik av någon form. Just nu och den senaste tiden har det som bekant varit skolmat.
På 80-talet var det våldsfilm och hårdrock, för några år sedan var det onlinespel.
När jag själv gick i skolan så hade vi konstant för hög rodanhalt i lokalerna, vi pissade i duschen och vi kastade snus överallt. Lite mat på golvet gör som sagt nog bara gott.
Bra skrivet cornucopia!
Detta har säkert givet ett gäng med möten och diskussioner, kan bara ana hur många timmar som lagts på detta. Hur ska vi tackla media etc.. Media är väl en stor bov också som drar upp alla j-vla småsaker de snokar rätt på… Det jävliga är säkert att den ansvarige får beröm för det sätt han/hon skött det på sen. Skattepengar borde användas bättre.
Roligt att läsa: “vi har en personalgrupp som mår väldigt dåligt just nu” Hahaha.. Vad är det folk egentligen? Joo nu har de nog svårt att sova, stackare. Vad har det blivit av oss?
Jag har svårt att se vad de ens gör på den videon..
PD
Jag häpnade när jag såg "nyheten" på text-TV. Vi lever i en barnslig ytlig tid, med en stadsminister som sitter framför spegeln och funderar över hur han tar sig ut. Diskussionsämnena är ofta löjliga.
Här några "tyngre" debattämnen som det är tystare om.
http://en.wikisource.org/wiki/Industrial_Society_and_Its_Future
http://www.wilsoncenter.org/index.cfm?fuseaction=wq.essay&essay_id=496613
Alltid en fördel att inte ha TV…
Moralpaniken är total just nu. Såg just ett program om att någon pastor i någon högerextrem sekt förnekat förintelsen, och för detta blir det total uppståndelse och internationella rubriker.
Får man inte vara antisemit nu heller? Det borde väl vara en grundlagsskyddad rättighet, eller?
Hur togs bilden – får fotografen vara inne i köket överhuvudtaget?
Vad skulle hon gjort slängt maten – de har väl inga reserver, skulle barnen gått hungriga?
Vad var det hon gjorde egentligen? Hon tog ett alltför stort ansvar i jobbet – vad fick hon för det?
Vad lär man sig av detta? Spott och spe! Tag aldrig ansvar, låt skiten ligga till chefen kommer! Var passiv.
Visst är det lite moralpanik i det hela. Vem vet kanske ungarna mår bättre av att äta sin mat rakt på en avloppsbrunn?