Så här kring nyår så är det en härlig tid som egen företagare (enskild firma). Massvis med pappers- och sifferarbete.
Det skall göras årsbokslut i bokföringen. Inte speciellt ansträngande, och sedan är det bara att fylla i siffrorna rakt av i deklarationen. Har man bara ordning på sin bokföring tar det 10-15 minuter att deklarera enskild firma framåt maj, det är bokföringen som är själva jobbet, och den gör man ju löpande.
Sedan skall det in en preliminär självdeklaration, där man alltså skattar vad man kommer visa för resultat för år 2009, och även hur stor ingående och utgående moms blir. Detta så att Skatteverket kan dra rätt skatt varje månad. För att skatta detta, så gör man förslagsvis en budget. Beroende på verkligheten under året blir det många preliminära självdeklarationer. Och som del i budgeten skall man förstås också gör bedömningen om vad som skall tas ut som lön, och vad som skall tas ut som inkomst på kapital via räntefördelningsunderlag. Upp till fribeloppet för kommunalskatt är det mer lönsamt att ta ut som lön och bara betala sociala avgifter, därefter är det mer lönsamt att ta ut som räntefördelning.
Skatteverket påtalar förstås att man inte får någon pension eller sociala förmåner baserat på räntefördelningen, men existens av räntefördelningsunderlag visar ju att man har kapital undanlagt, t ex fastigheter, som är ett bra underlag för framtida pension. Så man kan fråga sig om det är ett problem att man går miste om statlig pension genom att ta ut kapitalinkomst istället för lön.
Sedan har man som enskild firma möjligheten att välja mellan en, tre eller 30 karensdagar, och får då sänkta egenavgifter och alltså lägre skatt om man väljer någon av tre eller 30 dagar. Som delvis verkande inom en av Sveriges farligaste branscher, dvs skogs- och jordbruk så är det nog inte lämpligt med 30 dagars karens, så det får bli tre.
För egen del slutar året med ganska välfylld kassa, då t ex EU:s gårdsstöd och miljöersättningar kommer in kring jul och mellandagar. Så baserat på budgeten åker en del pengar över till skattekontot, och täcker ett antal månader av den kommande beskattningen.
Svårare än så här behöver det inte vara kring årsskiftet, helt beroende på vad jag glömt ovan. Inom primärproduktion, som t ex skogsbruk, är det relativt lätt att planera inkomsten, men man kan förstås inte förutse hur mycket virkesköparna sänker priset. Värre är det med planeringen av konsultintäkter, där får man helt enkelt lämna in en ny preliminär självdeklaration varje gång man får ett uppdrag. För att inte tala om reklamintäkter från bloggen. Svårt att förutse, så där får man gissa baserat på de senaste månaderna. Gissningsvis blir intäkterna dessutom lägre, för i takt med lågkonjunktur och recession kommer annonsörer vilja betala allt mindre för annonser, i den mån de annonserar alls.
Nästa större administrationsrunda blir i slutet av februari, när gårdsstöd och miljöersättningar skall sökas. Fast gör man inga ändringar från föregående år är det inte svårare än att skriva under några papper. Tills dess är det som vanligt bokföring, bokföring och åter bokföring som gäller. Nämnde jag bokföring?
Jag kör ju företaget helt på Apple OSX och Mac, och använder då det svenska bokföringsprogrammet iOrdning (gratis redaktionell reklam). Utmärkt och snabb support, av den sort man bara kan få från svenska småföretagare. Rekommenderas.
3 kommentarer
preliminär inkomstdeklaration
PD (prel självdeklaration) heter det.
http://www.skatteverket.se/blanketterbroschyrer/blankett/info/4314.4.39f16f103821c58f680006648.html
Tack, Besserwisser, har korrigerat. Såg att jag skrivit både och i inlägget.
Att man inte får pension baserat på räntefördelningen gör i alla fall inte mig något, då jag inte tror på att vårt pensionssystem kommer att vara värt särskilt mycket när det är dags för mig att få pension om cirka 20 år. Vad gäller sociala förmåner är det ju värre, om man planerar att ta ut föräldrapenning eller tror man kommer att vara mycket sjuk eller ta ut mycket vård av barn.