Börsveckan öppnar positivt i de asiatiska tidszonerna. Konkurserna bland BRF:er ökar, men vad handlar det om för bostadsrättsföreningar egentligen? Den aktivaste börsportföljen har återhämtat sig efter drittsirkuset i USA och är nu på ny rekordnivå.

Stockholmsbörsen steg under veckan som gick med +0.45% (+1.55% i år) för OMXS30 och +0.47% (+0.52%) för OMXSPI efter en positiv avslutning på fredagen. Svenska kronan försvagas mot dollarn till 9:62 SEK och mot euron till 10:99 SEK, vilket innebär att det inte var de stigande amerikanska räntorna som höjde dollarn, då euron också steg, trots räntesänkning från ECB. Guldpriset backar till 1 025:- SEK per gram, men är kvar nära rekordnivåer.
I USA gick breda storbolagsindexet S&P-500 +1.50% (+2.02% i år) förra veckan och teknikjättarnas Nasdaq 100 +1.97% (+3.57% i år). Bäst inom FANANGST var rövhatten Zuckerbergs Facebook med +7.76% (+19.27% i år) och sämst var den heilande rövhatten och fascisten Elon Musks Tesla med -14.81% (-26.92% i år), trots viss återhämtning under fredagen. Beskeden under helgen är att Donald Trump är totalt ointresserad av att försonas med Musk, så vi får se om raset för Teslaaktien fortsätter.
På Bloombergs miljardärsindex (dollar, inte fånvalutor som SEK) leder Musk rövhattkampen mot Zuck fortfarande, men medan Zuck ökat sin förmögenhet med 39 GUSD i år så har Musk minskat sin med -90 GUSD. Spännande värre. Förhoppningsvis blir det skifte av rövhatt i täten framöver, särskilt om sandlådebråket mellan Trump och Musk fortsätter och gärna eskalerar till att alla miljarder skattepengdiaren Musk får i statligt stöd rycks bort.

Borta i de asiatiska tidszonerna är det postiivt på morgonen, undantaget Australien där ASX 200 går -0.27% (+4.37% i år). Hang Seng stiger i skrivande stund +1.21% (+20.04% i år), KOSPI +1.32% (+18.74% i år), Nikkei 225 +0.88% (-4.56% i år) och Straits Times +0.15% (+4.03% i år).

De egna fondportföljerna har återhämtat sig från drittsirkuset i Vita Huset, vilket illustreras med Avanzaportföljen enligt ovan. Den har på ett år nu gått +11.22% i kontrast mot som bäst +10.78% innan drittsirkuset med tullarna drog igång. OMXS30GI, dvs OMXS30 med återinvesterade utdelningar, har samtidigt gått -0.86% och snittportföljen för Avanzakunden +3.71%. Som sämst var portföljen ner -6.29%, Avanzakunden -10.28% och OMXS30GI -15.20%.
Det som gjorts aktivt är fortsatt reducering av globalfonder (=70%+ USA-fonder) och istället ökning av Asienfonder, samt mindre justeringar i ökningar av övriga. Ca 2/3 av globalfonden har bytts mot andra fonder, och då främst Asien.
Fondportföljen består av:
Avanza Global (globalindexfond)
Avanza Zero (svensk indexfond i OMXS30)
Carnegie Small & Micro Cap (europeisk småbolagsfond)
Coeli Frontier Markets R SEK (gränsmarknadsfond, de nya tillväxtmarknaderna)
Finserve Global Security Fund (försvars- och IT-säkerhetsfond, bästa icke-guldfonden på marknaden senaste åren)
Swedbank Robur Access Asien (lågpris Asienfond)
Swedbank Robur Småbolag Norden (nordisk småbolagsfond)
Bäst har Finserve Global Security gått och ligger +72.54%, men eftersom det gjorts omplaceringar och kapitaltillskott sedan första köp så är inte siffrorna rättvisa. Näst bäst är Coeli Frontier Markets med +38.03%, men även där inte helt rättvisande. Det har gjorts årliga insättningar, förutom ombalanseringar, vilket sänker total avkastning sedan köp. Utvecklingen är dock indikativ, även om Coeli innehatts två år längre än Finserve.
Även övriga portföljer har återhämtat sig, vilket inte USA-börserna har gjort helt än, dubbelt upp så med den fallande amerikanska dollarn under drittsirkuset. Dollarn är trots allt ner -12.81% i år.
Poängen är att man inte ska springa tillsammans med flocken och medias klickbetesrubriker om panik och “så räddar du dina pengar”. Jag följer konjunkturmodellen och bara justerade fördelningen av sektorer bort från USA.

TT rapporterar om rekordmånga konkurser bland bostadsrättsföreningar, men frågan är vad för typ av föreningar de 117 som gått omkull är. Är de t ex oärliga bostadsrättsföreningar (en ordlek på oäkta bostadsrättsförening) där en fastighetsägare bildat en BRF som fått låna pengar för att ta över fastigheten så fastighetsägaren kan sälja huset, och sedan gått i konkurs utan några medlemmar? Eller andra ombildningsföreningar där det visade sig att fastighetsägaren inte ville sälja och man sedan lagt ner via konkurs?
Artikeln varnar för föreningar som inte tagit höjd för stigande räntor eller fuskar med avsättningar till renoveringar och underhåll, men när det handlar om föreningar i storstäderna så lär det knappast vara så att medlemmarna hellre förlorar miljontals kronor och blir sittande som hyregäster med miljonbelopp i blancolån istället för att höja avgifterna? Möjligen handlar det om små föreningar utanför storstäderna och är inte ett generellt problem.
Artikeln är planterad av bostadsrättsföreningsförvaltaren SBC, som således har en agenda att få förvaltningen i fler föreningar som inte är kompetenta själva och det framkommer inte vad det egentligen är för föreningar som går omkull. Så artikeln är inte hela storyn, men TT kollar förstås aldrig en story de fått serverat gratis.
Ett problem jag fått rapporterat till mig som dock tas upp är föreningar där styrelse eller andra stämmoaktiva vill sälja sina lägenheter och därför äter eget kapital för att betala räntor och inte sätter av pengar till renoveringar och slitage. En tusenlapp i lägre avgift innebär allt annat lika ökat låneutrymme och med det pris med 1000/0.03/0.7*12=570 000:- SEK vid tre procent ränta.
I en av Sveriges allra största och mest välskötta bostadsrättsföreningar vill nu medlemmar som vill sälja dela upp föreningen i mindre delar så de kan strunta i stambytet, underhåll etc och använda pengarna på föreningskontot till att betala räntor och på så sätt tillfälligt sänka de annars korrekt satta avgifterna så de kan sälja dyrare. Ingen risk för konkurs, men risk för att en av landets mest välskötta föreningar förvandlas till flera småpåvedömen där de som inte säljer sina lägenheter illa kvickt blir sittande med Svarte Petter och krossad föreningsekonomi och hundraåriga avlopp som börjar läcka ut bajs i konstruktionen.

BRF är en utmärkt form för ägande och förvaltning av flerbostadshus där de som brukar dem äger och bestämmer själva, men snabba pengar har förändrat detta och introducerat Girigheten och Mammon som spelare i ekvationen. Långsiktighet och ansvar är minne blott när allt handlar om att snabbt tjäna pengar på sin lägenhet och lämna övriga boende att sopa upp resterna.
*höga och högsta här avser alltså tredimensionellt, inte ekonomiskt. Jag har inte jämfört hur stora lån föreningarna på fotona har, bara att det är högbyggen. Karlatornet har två BRF:er och översta delen är ägarlägenheter så företag kan köpa.
**göteborgspolitiker klickar omedelbart hem studieresor till Sydney och Melbourne för skattebetalarnas pengar. Swish.
![]() | Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se>. |
105 kommentarer
Vågar man fråga hur du har viktat portföljen?
Ursprungligen jämnt. Orkade inte räkna ut hur fördelningen ser ut nu. 22% är Finserve, 7% är Avanza Global efter avyttringar, 17% Coeli Frontier Markets etc. Övriga ligger väl runt 12-14%.
Jag har också successivt flyttat allt mer till Finserve. Nu c:a hälften där.
Stor underhållning ändå.
För någon vecka sedan satt Ketaminov och twittrade om att han älskade Trump så mycket som en straight man kan göra.
För någon dag sedan satt han en hel natt och anklagade Trump för att vara pedofil. Dessa män är samma typer som tycker att kvinnor inte ska styra för att de inte kan kontrollera sina känslor…
Beware the wrath of a scorned ketamine junkie.
“It’s okay when we do it” – male, pale, stale
Får erkänna att jag var lite skeptisk när du första gången skrev att det bara är en tidsfråga innan Musken och Trumpen ryker ihop. Nu står konflikten inför öppen ridå, ja j#klar vad du fick rätt 🙂
Ibland har jag tur.
Ibland?
Hata slumpen….
Måste nog säga att de flesta med viss insyn i hur sociopater agerar förutstpådde detta.
Detta är även anledning till att man med fördel rekryterar andra profiler än sk “manliga egon”. Förr eller senare kommer konflikterna.
För de sk manliga egon finns det dock väl fungerande terapi. Men då grundtanken kommer vara “jag har inte alltid rätt” kommer inte så många i målgruppen ens på tanken att man kanske ska ta hand om sin skit innan man är ensam och bitter.
Ego i kontexten “jag tror på mig själv och min förmåga att lösa min del i uppgiften” tycker jag är rätt bra, ego i kontexten “Jag är Donald J Trump and I approve me destroying the world” är kanske mindre bra…
Det tog lite längre tid än jag trodde. Jag började faktiskt bli lite orolig …
För min del anser jag att Mr. Taco följer självutnämnda diktatorn Putins sätt att starta krig:
det inofficiella inbördeskriget i demokratiskt styrda delstaten Kalifornien är en krigshandling i falsk flagg regi.
Likt Israel skjuts reportrar i direktsändning ( i USA tills vidare med gummikulor)
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/journalist-skjuten-med-gummikula-i-benet-av-polis-i-los-angeles
För min del anser jag att Mr. Taco följer självutnämnda diktatorn Putins sätt att starta krig:
det inofficiella inbördeskriget i demokratiskt styrda delstaten Kalifornien är en krigshandling i falsk flagg regi.
Likt Is_rael skjuts reportrar i direktsändning ( i USA tills vidare med gummikulor)
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/journalist-skjuten-med-gummikula-i-benet-av-polis-i-los-angeles
Många har svårt för det långsiktiga brf eller samfällt, många önskar förutsägbara och låga kostnader.
Man kan inte tänka sig att höja med 200 SEK för bättre buffert, inte heller inse att läckage i avlopp och akuta inbetalningar kommer dra ner värdet på fastigheterna.
Men en ny bil, en Buster med 150 hästar eller en pool det är nice.
Är väl få med BRF som köper en pool istället.
Vår samfällighet (vägföreningen) fungerar iaf bra. Samtidigt är det vi (Lena+jag) som står för typ 40% av avgifterna pga sist på vägen + jordbruksfastighet. Men det blir lite ryckigt ibland, men skillnaden handlar om någon hundralapp i månaden år från år. Mest avgörande är mängden snö, då alla stora underhållsåtgärder är gjorda senaste decenniet.
40% är ändå billigt, då 40% av vägen enbart går till oss, och vi så att säga därmed kör gratis på resten av vägen. Något förenklat, då vändplatserna ligger hos oss och därmed nyttjas av övrigas leveranser och sophämtningen.
Min spaning om BRF är ett det borde vara en ägandeform som är på väg ut.
Är själv ordförande i en och engagemang och kunskapen är generellt mycket låg.
Från senaste styrelsemöte: vi behöver höja avgifterna då BRFs då räntan på lånen kommer gå upp (vi har haft bundna lån i 5 år), fråga från nyinvald ledamot “varför då”.
Resan bli så lång när man skall börja på denna nivå och om alla i styrelsen inte har kunskapen/förmågan att förstå vad en BRF är. Har haft likande diskussioner om att i en BRF så äger man ingenting…ändå har alla fina jobb & titlar.
Blir som i sporten värld, föreningar dör ut, ingen som har tid/kunskap/vilja att driva längre – det kommer bli stora klubbar kvar som driver allt “professionellt” dvs kommer bli svindyra avgifter mm om man vill att barnen skall spela lite boll.
Småklubbarna på småorter lever dock vidare. Gissar att utdöendet främst är i större städer.
jo finns säkert undantag men utflyttningen från minde orter stannar inte av och till slut finns ingen kvar.
Finns säker undantag så klart med de flest bor numera i ett storstadsområde och många vill ha aktiviteter alla dagar för sin barn men inte ge av sin tid, bara lämna/hämta så man själv kan pressa in ett pass med sin PT.
Gällande styrelser så har jag sett att många seriösa föreningar skickar alla styrelsemedlemmar på certifieringskurs, så blir man invald blir man upplärd. Men det kräver kanske några hundra medlemmar.
Kan säker vara en lösning men bygger på vilja från medlemmarna att engagera sig och ge sin tid till detta.
Den har jag inte sett i de BRF jag har bott i eller varit med i styrelsen.
Det finns inte och inte heller förståenslen att styrselns behöver arvoden som motsvarar tyngden av arbetet. Som du skriver alla vill bara optimera sin affär, och då bättre att inte ha BRF.
Och i en bostadsrätt delar man ändå allt med andra.
Finns anledning till att villaboende är så eftertraktat men ack så dyrt mellan varven.
@Lars vägsaamfälligheten här är magisk. Bättre underhåll och snöjröjning än kommunala och vägverkets vägar.
Jag har bland de högre andelstalen pga skaftväg som bara jag använder men betalar ändå bara 2200 per år. plusminus hundralappar beroende på vinterväglaget som sagt.
Det roliga här ute är att alla varit “åh herregud vad det ska bli kaos när stig-gunnar och compani går i pension de som gjort allt!!!!”
Men när gubbarna ersatts med yngre förmågor har vi faktiskt fått halverad avgift med högre standard. Pga upphandlingen innan var “jag ringer min kompis som är en annan pålitligt gubbe”.
Som så många andra fall är “ungdomarna” jäkligt bra.
Ja, ungdomar är jävligt bra numera.
Lite får väl vi i den äldre generationen ta åt oss äran av det.
Ja, inte jag personligen alltså, men vi i “generation X” och “Boomers”: Det var vi som — OK, inte byggde upp, det var våra föräldrar, men — upprätthöll det förhatliga nordiska välf–förlåt, “förmyndarsamhället”. Som i sin tur upprätthöll det förhatliga nordiska dagis- och grundskoleväsendet, med sina förhatliga nordiska pedagogpro–förlåt, “förbannade flumtanter”, som socialiserade de följande generationerna till bättre människor än vi — eller jag i alla fall — någonsin var eller kan hoppas att bli.
Det beror på att de envisades med att tuta i ungjävlarna sådana förhatliga nordiska dygde–förlåt “fjantiga nymodigheter” som empati, lugn, och avståndstagande från våld. När jag ser på t. ex. den egna Avkomman, det är ju fruktansvärt vilken snäll, lugn, balanserad, ansvarskännande och empatisk slyngel han är. Var fan har han fått allt det där ifrån?!? Inte då från mig i alla fall! Jo jo, jag hoppas nog ha bidragit med en del själv också. Men det var kanske mer med sådana “självcentrerade” saker som att ha huvudet på skaft, vara skeptisk och fatta både vad folk egentligen säger och varför de säger det, (och gärna bli lite åt det allmänbildade hållet också).
Men att han, och såvitt jag kan bedöma majoriteten av hans ålderskohort, kommer att vara bättre människor än sina föräldrar beror nog till största delen inte på oss, utan att de tar för självklart sådana saker som att slagsmål på skolgården var och varannan dag inte är ett fullständigt normalt inslag i uppväxten. Och det är till största delen “blomsterhattstanternas”[1], och det “förmyndaramhälles” de har i ryggen, förtjänst. (Och därmed lite grann vår allas, för vi monterade åtminstone inte helt ner det och ställde tanterna på bar backe.)
___
[1]: I rikssvenska termer kanske åt “batikhäxa”-hållet? Men klart mildare. En nedlåtande men överseende term för dessa välvilliga medelålders lite “kulturella” (dvs cyniskt sett naiva och verklighetsfrånvända) tanter som vi “riktiga machomän” inte ska kunna tåla. Innan de blev medelålders+ var de dagistanter (enda legitima sättet att bli “tant” redan kring tjugo års ålder) eller låg- och mellanstadielärare, och indoktrinerade våra ungar till att bli likadana som de själva. Och guskelov för det!
Synd att Finserve (”finslev”) Global Security är så dyr bara; 2,38% avgift.
Jag gråter hela vägen till +72%. Köp en 0.2%-fond istället som går back 6% med börsindex istället då.
Det är onekligen en bra utveckling. Jag har köpt ETF:en ’HANetf Future of Defence UTITS’, 0,53% avgift. 13% plus hittills men mest tack vare hävstången. Den har många av de bolag som Finserve-fonden har.
*UCITS
Hävstång i försvarsbolagen känns livsfarligt. Även om bolagens orderböcker inte kommer påverkas så kommer det bli ras vid vapenstillestånd i Ukraina.
Ja, det är mer eller mindre en ”gambling-position”.
Svensken kan bara ha en tanke i huvudet samtidigt.
Tidigare var det “personlig bankman har mitt eget bästa för ögonen”
Nu är det “låga avgifter är bäst”
Men man måste ju se till avkastningen. Och som bloggarn visar med sina innehav. Det är inte alltid storbankernas produkter är sämst. Men man behöver göra sin hemläxa.
9 av 10 aktivt förvaltade fonder slår inte index. Så ja, hemläxa är väldigt viktigt om man ska träffa rätt.
Kan det verkligen vara så illa? Det är ju nästan fascinerande uselt i så fall.
@tigerman Ja, tyvärr:
https://rikatillsammans.se/forum/t/k52-fakta-bankerna-helst-undviker-9-av-10-fonder-slar-inte-index-genomgang-av-spivas-och-morningstars-2024-rapporter/101217
Aktivtförvaltade fonder som har ett index att jämföras mot ska man ju fråga sig på vilket sätt de tillfär mervärde.
Däremot kan det ju vara fonder som finserve som inriktar sig mot segment där det inte finns indexfonder.
Eller frontierfonder där det kanske inte ens finns avsättning för att stora fonder ska kunna komma in på marknaderna
Min portfölj brukar ha en tendens att falla djupare än snittet men också tvärtom, stiga lite mer när det går uppåt men inte de senaste 1-2 åren.
– 0,67% i år.
– 2,9% på ett år
+ 41,13% på tre år.
+43.40% på tre år här.
Men annars, högre risk ska ge högre avkastning, men också djupare dippar. Jag är generellt bättre på defensiva placeringar, dvs lägre dippar.
“Långsiktighet och ansvar är minne blott när allt handlar om att snabbt tjäna pengar på sin lägenhet och lämna övriga boende att sopa upp resterna.”
Är det inga som protesterar (de som bor kvar och till sist sitter med Svarte Petter)?
Det finns alltså inga regler för hur en bostadsrättsförening måste agera? Låter i så fall lite som drag av anarki, i mina ögon.
Vill och kommer att genomföras är olika saker. Det finns medlemmar som vill detta, som jag förstått det har det inte gått igenom.
Ok, tack. Förklarar saken.
Det absolut största problemet med BRFer är väl att 50% tror de köpt ett hyreskontrakt (“ska de boende betala ommålning?”), 40% tror de äger sin lägenhet/radhus och de kvarvarande 10% som fattar hur det funkar får jobba arslet av sig utan ett tack.
Och ja mycket rubriker om konkursade BRFer senaste året. För de flesta boende med miljoner i lån är det ju mer fördelaktigt att höja avgiften bra långt över 20k än att bli sittande med schablonlån á ~12% plus en hyra på det.
Som sagt, jag är lite skeptisk och vill veta mer om de där föreningarna.
Annan anekdot
Kollega köpte nyproducerad brf. 200 lägenheter i föreningen.
De har blivit blåsta av bostadsutvecklaren.
1000 timmars gratis jobb senare av kollegan så har föreningen räddats.
Men avgifterna har höjts med 50%
Konkurs var aldrig aktuellt.
Däremot ser man hur väl halvkriminella boststadsutvecklare som Engelbert skyddats av bolagisering och andra lagtekniska krumbukter.
Så man ska aldrig köpa på ritning. Om det nu är en så bra affär kan bostadsföretagen bygga färdigt huset själva och sen sälja lägenheterna.
Jag har sett samma, vi räddade och också vår BRF.
Projektören startar ett bolag för att bygga som sedan säljer till husen till BRF och sedan sätter man bolaget i KK och vipps så har BRF ingen möjlighet att komma åt de som byggde husen halvfärdigt med massa fel, helt lagligt.
Kompis flyttade in i bostadsrättsparhus.
Den ekonomiska kalkylen var gravt felaktig.
Avgifterna upp långt över 100%. För att föreningen skulle överleva.
De var ett av de exempel jag berättat om innan då det blev boendekostnader på 35.000
Ingen lägenhet såldes hos kronofogden. Föreningen gick inte i konkurs.
Men det gjorde väldigt ont hos alla inblandade.
Nu har de sänkt avgifterna rejält. Men även skapat fond för sparande med mera.
Fördelen var som kompisen sa “de smartaste som bodde i föreningen engagerade sig och styrde upp”
Brf parhus är en riktigt knepig konstruktion. Kostar som en villa men man har lån på toppen i föreningen och hyra utöver allt man måste betala för i underhåll för ett hus.
I Stockholmsregionen har det används för att nå grupper som inte fått lån till att köpa en villa.
Med BRFvillor/parhus har man kunnat sälja för “villapriser” med högre total boendekostnad till personer som med andra ord egentligen inte haft råd med boendeformen.
Så det blir intressant se hur det slutar
Vännen har sålt och köpt villa och räknar med att det i princip blir 30% lägre boendekostnad.
Min erfarenhet: 90% tror du har köpt en lägenhet i fysik form som de kan göra vad de vill med den, låta vem som helst bo i den, utan att fråga styrelse. Man tror man äger den som en fastighet. Sedan skall allt runt bara fungera och avgiften skall vara 0 för läget är så jä*-+a bra så det borde betala sig själv.
Bekanta har både vunnit och förlorat stort genom åren. En del hissnande belopp. Är nu för gammal för aktieäventyr. Nu gäller det att ha städat undan alla åtaganden, ha renoverat klart och säkrat boendet i möjligaste mån inför ålderdomen.
“The time is gone, the song is over, thaught I’d something more to say…” (Gissa låten/bandet och inget Google-fusk!)
Dark Side of the Moon , Pink Floyd. Minns inte titeln på låten.
Någon av de fyra sista låtarna på albumet tror jag. Us and them? Any color you like eller Eclipse? Inte Brain Damage, tror jag.
Det är väl “Time”, min favorit från den skivan
Jepp, Time it is! Ett av Gilmours finaste gitarrarbeten med the black strat!
Just hemkommen från Göteborg och boende på draken. Noterade att det fanns ett gäng högre hus här och där och funderade på om det byggs mer på höjden i Göteborg än i Stockholm? I övrigt kändes som att det är perfekt storlek på Göteborg kontra Stockholm, som kanske är för stort för att det ska vara helt bekvämt. Att kunna promenera mellan hotell, city och Ullevi utan större problem fungerar inte riktigt i med motsvarande i Stockholm iaf.
Din observation är korrekt. Mer är på gång. Hoppas bostadsbubblan inte smäller, så vi kan få alla skrapor.
Hur tänker ni, här?
Som ur-göteborgare, området runt Järntorget mm är totalt förstört vem skall jobba i alla dessa nya höga hus, alla jobbar hemma, och hur skall man ta sig dit, flyga in med sin helikopter eller i framtiden drönare?
Och all “närhet’ till även är som bortblåst (bortbyggd)
Järntorget är ju helt fantastiskt. Både skrapor, Haga och Långgatorna. Gångavstånd till såväl centrum som Skånegatan med evenemangsstråket.
Kan bara säga att jag inte håller med, de höga husen borde inte ha byggts, har växt upp i området och gillar inte detta alls. Har växt upp i denna stadsdel och fick mig än smärre chock då jag bott på annan ort under ett par år.
Varför skall man bygga massa höga kontorskomplex mitt i denna stadsdel. Finns inget mer själsdödande än tomma höghus, bara att åka till USA och se hur man totalt förstört “Down Town” i massa städer som förr var levande stadsdelar med denna typ av bebyggelse,
Du gillade väl kåkstäderna och slummen som fanns innan.
Väx upp och inse att framtiden tillhör yngre generationer, inte din nostalgi.
Behöver inte vara svart eller vitt, en stad utan boende befolkning kommer dö och vem skall stå för infra (som vägar / avlopp / vatten / mm, det är ofta kommunen som står för detta och kommer bara belasta de få som bor kvar.
Varför ska du bo i staden om det inte finns arbetsplatser. De flesta nya hus vid Masthuggskajen är bostäder för övrigt.
Behövs fler kontor, ligger trenden att man jobbar på kontor?
Kanske inte ska lägga mig i som stockholmare men det ena höghuset är ju hotell inkl ett par st resturanger så det är ju iaf inte tomt kontorshus tänker jag.
Trenden är väl att hemarbete minskar till förmån för kontorsarbete, tror jag.
Närhet till älven har väl Stena sabbat sedan urminnes tider? Närhet över älven har förbättrats dramatiskt sedan den nya Stenpiren blev till. Tänka sig, spårvagn från Järntorget till Stenpiren. Det är väl bara en hållplats till och med. Och även om jag tycker de nya höghusen är ett par våningar för höga (och fula) så är det bra med nya kontorsplatser söder om älven hyfsat centralt. Ve och fasa för att hamna på något kontor ute i Partille eller Mölndal.
Är det inte så att många tomter i GBG måste saneras för enorma pengar innan det går att byggas och därmed är det få platser där man kan bygga vilket premierar på höjden bygandet?
På höjden byggandet premieras väl även av att GBG är den stad där man ser Ndragheta som ett föredöme 😉
Men annars håller jag med. Städer ska förtätas. Gillar man det lummiga finns det resten av landet att bo i. Räcker röra sig ett par kilometer från stadskärnorna så får man det nimbyisterna och svärjisarna vill ha-
Nej, städer skall byggas för att en befolkning skall kunna bo i staden inte för att bygga massa kontor eller likande kommersiella byggnader. De kan byggas i “tjotahejti”
Betalar du?
Städer utan boende befolkning är det minst lönsamma, så du tänker att företagen skall betala komunskatt?
Varför ska man bo i stan om det inte finns arbetsplatser?
Precis. Anledningen till att många bor i stan är ju att du har 15minutersprincipen.
Arbetsplats, restauranger, barnomsorg osv inom promenadavstånd
Sen kanske inte alla har RÅD att bo mitt i sthlm eller gbg. Men det finns kranskommuner som erbjuder liknande
Och vill man inte ha höga hus kan man bo i exv Sigtuna eller Varberg.
Det är dock städer som tenderar att bli aptråkiga vintertid.
Då de flesta människor tycker det är gulligt och fint med småstäder men föredrar nått annat där man bor och verkar.
De flesta städer i Sverige, inklusive Sthlm och Muteborg och inte minst Skansenstäder som Wadköping och Visby, är aptråkiga vintertid. Vårt klimat inbjuder inte direkt till AW på stadstorgets uteservering i februari.
Och statarlängor på höjden i Muteborg? Tja, man får hoppas att de står på urberg, annars är det bara en tidsfråga innan någon av dem glider ut i älven. Stan är som Tokyo och San Francisco, i väntan på nästa stora återkommande naturkatastrof.
För att en stad skall vara en stad behöver det bo riktigt fysiska människor i den. Jag tänker att ni raljerar här för denna insikt borde ni också ha.
Varför Järntorget är coolt att hänga på är för den historia de människor som har bott och verkar här inte för att Petter bygger hotell eller för att något investmentbolag bygger kontorsyta.
Är ju samma vid alla fiskelägen som alla med stil och pengar skall hänga i på sommaren, bor det några fiskare kvar? Man kunde ju lika tagit vilken holme som helst att bygga på men det gör man inte för man vill åt kulturen det genuina.
Skall man tömma staden på boende människor blir det till slut inget kvar, det är till slut inte de arkitektritade husen som gör en plats utan människorna som bor på platsen.
Radarn vid Bromma Flygplats blockar det mesta i Stockholm. Den kommer vara kvar även om flygplatsen ryker som jag förstår det.
“BRF är en utmärkt form för ägande och förvaltning av flerbostadshus där de som brukar dem äger och bestämmer själva, men snabba pengar har förändrat detta…”
Undrar när inställningsskiftet kommer? Barnen till dagens 35-40:åringar som tröttnat på föräldrarnas fantasieggande sagor om att man kunde få ut 100-200 000 i resepengar vart tredje år i samband med en flytt?
Jag vet att man inte ska lyssna på investeringstips från främlingar på nätet, men jag är ändå lite nyfiken på hur ni andra tänker. Vågar man köpa in sig på Avanza Global igen? Jag sålde av den precis i början av drittsirkuset, så jag slapp den värsta nedgången. Nu har den återhämtat ungefär halva nedgången sedan jag sålde, så det känns som det är dags att köpa in sig nu om den ska fortsätta stiga. Om jag väntar tills den återhämtat sig helt så blir det ju ingen skillnad mot att ha behållit den.
Det som talar emot är att den är så tungt investerad i techbroligarkernas bolag. Känns lite svajigt och moraliskt tveksamt.
“Jag vet att man inte ska lyssna på investeringstips från främlingar på nätet”
Där har du svaret.
Gör din egen avvägning med bas av din egen ekonomi. Inte andrs.
Och måste du ha råd/bollplank vänd dig till nån som tar betalt för rådgivningen
Du har en hel del tankar och råd i Lars andra morgonartiklar. Och en del tankar i kommentastråden ovan
Lyssna på vetenskapen. Köp brett. Låga avgifter. Lyssna inte på cherry picking. Kommer alltid vara nån som haft tur och vill skrävla.
Det här är inte det bästa forumet för ekonomitips. Finns ett visst narrativ här.
Haha, fan Werner jag vet inte om det var din tanke men du levererade precis århundradets komiska kommentar när man pratar om aktier med ditt “Lyssna på vetenskapen”…
Yes, backtrading är vetenskap.
Statistik är vetenskap.
Som ovan: 9 av 10 aktivt förvaltade fonder undrrpresterar index.
Kul att bloggaren delar med sig av olika investeringsstrategier. Men frågan hänger kvar: är den långsiktiga riskjusterade avkastningen bättre än den man skulle få med en helt vanlig passivt förvaltad globalfond med låg avgift?
Runt sekelskiftet, när jag pluggade, så hade jag råkat komma över en liten hyresetta (förstahandskontrakt) på Kungsholmsstrand i STockholm. Jättebra. Det var gamla portvaktslägenheten på 25 kvadrat, bottenplan, men passade en student perfekt.
Så skulle huset ombildas till bostadsrättsförening. Pådrivande var de med stora lägenheter högst upp, som presenterade fina uträkningar vad varje lägenhet skulle kosta. Skitstövlar, för de hade ju inte använt kvadratmeter som fördelningstal, utan i stället hyra. Och min oattraktiva skitlägenhet hade kvadratmetermässigt betydligt högre hyra än de som satt i fyror med balkong högst upp.
Jävlar vad jag var förbannad. Jag köpte inte (dels för detta, dels för att en student knappt skulel få lån), utan jag satte mig som hyresgäst hos BRF:en. Såklart var det en dålig affär för mig i retrospektiv, men principen först eller hur?
Såklart flyttade de pådrivande personerna ut efer max ett år.
Det var nog det dummaste jag hört 🤣
Inte ens mina släktingar som varit aktiva inom KPML(r) satt kvar i hyresrätt utan köpte när det ombildades.
Som de sa lite skrattande “ingen är kommunist när nån kastar miljoner på en”
Så din ideologi har inte tjänat dig utan andra. Och du behöver inse att ledningen i de ideologier som du tillhör INTE gör som de skriver i div proklamationer. De ser såklart till egenintresset först.
Well, vad ska en fattig student göra… det har gått mycket bra för mig ekonomiskt i livet ändå.
“Ditt livs affär, en chans som aldrig kommer tillbaka” är aldrig det. De som säger det bevisar brist på erfarenhet.
Dubbelmoral sa Bull.
Hmm… Det var till Sebulon som tydligen inte uppskattar moral. Master Card kan väl vara stolt av att ha stått upp för sina principer och gjort det moraliskt rätta. Behövs ju mer sånt i vårt samhälle. Konstigt att inte folk tydligare ser att det är grunden för ett bra samhälle utan hela tiden premierar stöld, fusk och annat skit bara det ger inkomster.
Jag uppskattar moral.
Men den absolut största majoriteten går ju efter plånboken framför moral.
Därför generellt folk med pengar röstar höger för att få behålla pengarna
Och de utan pengar röstar vänster för att få andras pengar
Hade det varit rent etik och moral hade ju röstandet fördelats mindre efter inkomst och utbildning och mer efter andra värderingar.
Jag håller med, det är trist att se att så mycket av en persons “kvalité” tillskrivs det rent pekuniära i många fall.
Moral är en filosofisk lyxvara med en ofta hög ekonomisk prislapp.
Jag tror att vi kan vara överens om att omdaningen av hyresrätter har gjort de rika rikare och de fattiga fattigare precis som MC beskriver. I början var det de med kunskap och kapital som köpte loss fastigheter billigt och sålde rätten att bo med god förtjänst. Sedan blev det de med fastigheter där t.ex. underhåll släpade som sålde dyrt till dem utan kunskap som trodde det fortfarande skulle gå att tjäna pengar.
I det större perspektivet bygger alla större förmögenheter på stöld, hela den utvecklade del av världens välstånd bygger dessutom på slaveri och folkmord. Självklart kan man som Jenny Holzer säga att moral är för små människor men då har man nog inte riktigt förstått vad hon menar.
Kapitalism är ett fantastiskt verktyg för att skapa välstånd men när man som nu låter Kapitalisterna, med stöd av sina fanboys (och girls), fördela detta välstånd då går det käpprätt åt helvete.
Penti sa det.
@THE_STIG Det är ju inte att kapitalism i sig självt skapar en massa välstånd och att man sedan väljer att fördela det orättvist.
Det är själva fördelningen där kapital söker sig till produktivitet där välståndet skapas. Oavsett om det är till investerat kapital eller arbetare som skapar värde för andra i samhället.
Eh… Ja… Och?
“Ett problem jag fått rapporterat till mig som dock tas upp är föreningar där styrelse eller andra stämmoaktiva vill sälja sina lägenheter och därför äter eget kapital för att betala räntor och inte sätter av pengar till renoveringar och slitage.”
Är inte detta en myt? Dvs att bostadsrättsföreningar “sätter av” så stora belopp för takbyte, stambyte osv?
Jag har iaf hört att det är otroligt ovanligt att BRFs sätter av så stora belopp – det vanliga är att det lånas pengar som sedan amorteras när t ex stammen eller taket används – 15-25 år framåt i tiden.
BRF:s som vill hålla nere avgifterna gör det nog genom att amortera mindre.
Förra föreningen “satte av” genom att amortera alla lån
Så nu när de ska byta stammar kan man låna upp pengarna till låg ränta.
Så nej det är ingen myt. Bra styrda föreningar har ekonomiskt utrymme
Ja, det är ju det jag menar.
Men många verkar tro att BRF:s ska spara pengar på ett konto så att det när stammen är redo att bytas finns 40-50 miljoner att använda.
Definitionen av att “sätta av pengar” är ju “att man reserverar eller tilldelar en viss summa pengar för ett specifikt syfte”. Pratar man om att sätta av pengar till ett stambyte så kan man inte prata om att amortera generellt.
BRF sköter sin ekonomi genom att, som du säger, amortera i lagom takt. Lånar man 30 miljoner för att byta stammarna så är 30 år en lagom tid att amortera på om stammarna beräknas hålla i 30 år.
Nu kan ju sparande vara mer än bara ett konto. Att inte ha lån är ju imho just sparande.
Men det är som sagt lite för komplext för många
Man kan ju även se det som att föreningen bör ha ett icke ringa eget kapital den dagen underhållsbehovet uppstår.
Det hade ju varit intressant om man hade fått redovisa anläggningstillgången byggnadsvärde med förbättringar och ett äkta värde som justerades efter hur underhållen fastigheten var.
Att om man underhåller den dåligt så måste man skriva ner värdet och ta en ekonomisk smäll som enbart kan justeras med renovering.
Skuldfri förening behöver sparande för att inte medlemmarna ska vägra höja avgiften när något behöver renoveras.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp?displayColumn=5
Såg att köpkraft per land för 2025 hade kommit ut så var inne och tog en titt på det, såg att Sverige landar på 12e plats vilket inte är så illa. 3 platser över Tyskland vilket jag inte hade räknat med.
Är det någon som har koll om det finns en där man kan se medianen? Tror Sverige hade hamnat lite högre upp med det då vi har världens högsta beskattning på höginkomsttagare så de drar nog ner köpkraften i jämförelse med rika i andra länder.
Norge fanns också först på 20e plats men räknar med att det är mattullarna som drar ned det.
Tar man bort extrema länder så är det väl
USA
Australien
Danmark
Nya Zeeland
Sverige
Intressant att Norge “rasar”
Vad hade en portvakt för arbetsuppgifter egentligen?
Ta emot dina paket om du inte är hemma, se till att inga obehöriga kommer in, beställa taxi… osv
Det är vanligt att sekelskifteshus till typ 1930-talet har en pytteliten lägenhet just i markplan vid entren där just portvakten bott. Ibland låg den dock på vinden.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Portvakt
Fun fact: Just nu bor jag i ett hus som tidigare var ett gammalt sjukhus, i just “portvakstlägenheten” (som på den tiden var inkrivningsmotatgningen av nya patienter. Vilket man ser i layouten av lägenheten, den har visa “utmaningar” som herr bloggare skulle uttryckt sig).
Största uppgiften var att elda i värmepannorna i huset