Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
De asiatiska börserna går svagt under onsdagsmorgonen. Den svenska kronan faller, kanske som konsekvens av regeringens sänkta ekonomiska prognos, och guldpriset noterar därmed nytt rekord i svenska kronor. Bostadsbyggandet ökade i mars. Saab Dynamics anställde nästan 1 000 personer förra året nu när upprustningen är igång, men bristen på svenska nyutexaminerade civilingenjörer gör att man har startat verksamhet i fyra andra länder och tre kontinenter.

Stockholmbörsen steg igår med +2.22% för OMXS30 och +2.23% för OMXSPI, men efter regeringens sänkning av Sveriges ekonomiska prognos faller svenska kronan och dollarn stiger till 9:85 SEK och euron till 11:19 SEK. Regeringen höjde visserligen prognosen för svensk BNP-tillväxt från 2.0% till 2.1% i år, men sänkte den för både 2026 och 2027 där amerikanska tullar spelar in med minskad export till USA både direkt från Sverige och från europeiska bolag som Sverige i sin tur exporterar till, lägre efterfrågan i hela världsekonomin och ökad osäkerhet som påverkar investerings- och konsumtionsviljan. Man kan dock konstatera att ekonomin ändå alltså återhämtas och går in i högkonjunktur i Sverige och att konjunkturcykeln som vanligt trumfar allt. Svenska finanser är dock starka med mycket låg offentlig skuldsättning.
Den fallande kronan gör dock att guldpriset noterar nytt svenskt rekord på 1 041:- SEK per gram och slår därmed toppen på 1 025:- SEK från februari.
Du kan nu testa ett bankfack hos Svensk Värdeförvaring gratis i tre månader via bloggen utan kostnad. Efter tre månader utgår betalning enligt ordinarie prislista om du inte väljer att avsluta tjänsten och en faktura kommer skickas ut 14 dagar innan testperioden är slut. Du kommer genomgå vanlig prövning enligt lagarna om penningtvätt och avtalsskrivande när du startar testabonnemanget.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.

I USA tvekade börserna och ett tecken på osäkerhet på marknaden är att vi inte får hela dygn med stigande börsindex överallt, utan husse i USA verkar ofta gå mot strömmen eller rör sig mer eller mindre än Europa och Asien, så övriga rycks med i kopplet dagen efter. S&P-500 backade -0.17% och Nasdaq 100 gick +0.18%. Techbroligarkernas FANANGST var också splittrad med Facebook sämst på -1.87% och Netflix bäst på +4.83%. Sedan finns efterhandeln, men den rapporterar bloggen inte om.
Över i Asien ser det negativt ut. Undantaget är Straits Times som går +0.18%, men ASX 200 går -0.05% i skrivande stund, Hang Seng -2.15%, KOSPI -1.36% och Nikkei 225 -1.14%.

Bostadsbyggandet ökade i mars uppger enligt Prognoscentrets Byggstartsindikator. Byggstarterna av bostaäder ökade med 1.7% i mars jämfört med februari och 10.9% på tolv månader, så det handlar om ett skifte och inte en säsongseffekt. Dock minskar byggandet av lokaler på ett år med -1.7% trots en uppgång på 0.5% senaste månaden.
Prognoscentrets analytiker säger:
“Bostadsbyggandet ökade i mars och visar därmed tecken på en fortsatt återhämtning från låga
nivåer av byggande. Samtidigt har den globala osäkerheten tilltagit under de senaste
månaderna, vilket lett till snabba förändringar i ränteprognoserna. Hushållens ekonomi har
stärkts i takt med sjunkande räntor och en normalisering av inflationen, vilken stärkt efterfrågan
på bostadsmarknaden. Förutsatt att finansieringsvillkoren inte försämras, finns det fortsatt
investeringsvilja för att återhämtningen ska kunna fortgå.”
Finansieringsvillkoren kan omformuleras som räntan och att höjd styrränta skulle påverka bostadsbyggandet. Dock sänks ju bolånetaket till sommaren, så framför allt yngre kan driva upp priserna och efter ett tag betala lika mycket i kontantinsats som tidigare, men för 10% av bostaden istället för 15%.

Affärsområdet Saab Dynamics, som tillverkar saker som rör sig, smäller och levererar bonk och god verkan i målet, som NLAW, pansarskottet internationellt känt som AT4, granatgeväret Carl Gustaf, BAMSE, robotsystem 70, sjömålsrobotsystem 15 och diverse internationella samarbeten som Taurus, Meteor mfl, uppger att man vuxit 30% senaste året och anställt nästan tusen personer. Man flaggar dock för brist på svenska nyutexaminderade civilingenjörer och har därför startat verksamhet i Storbritannien, USA, Tyskland och Australien, dvs på tre kontinenter. Affärsoområdetschefen säger till Tidningen Näringslivet:
“Vi ser också ett stort intresse för att arbeta hos oss. […] Den enda jag kan känna en oro för är att antalet nyexaminerade civilingenjörer sjunker i Sverige. Därför har Saab valt att starta verksamhet i länder som UK, USA, Tyskland och Australien, där tillgången på civilingenjörer är bättre.”
Saab har också öppnat kontor i Karlstad och Örebro för att enklare rekrytera än till Karlskoga, där det kan vara svårare för partners till nyanställda att få jobb.
Saab är uppdelat i affärsområden, och inte separata dotterbolag, så affärsområdeschef motsvarar VD i andra koncerner med dotterbolagsstruktur.

Aktuellt är nu att Natos nya försvarsstrategi inför det ryska anfallet ska omsättas i praktiken, och det innebär att olika länder anmodas prioritera vissa delar som behövs inom försvarsplaneringen, t ex luftförsvar, kryssningsrobotar och ammunitionstillverkning, samt digital kommunikation på slagfältet. TN skriver:
“Tanken är att Nato på mötet i sommar ska ge besked om hur man ska tackla de här bristerna, och vilka områden och kapaciteter som medlemsländerna ska fokusera på. Här förväntar man sig också en diskussion om en höjning av medlemsländernas Nato-avgift.”
Nato är som bekant en försvarsallians, och det betyder dels att svenskt försvar måste uppfylla vissa förmågekrav, men också att vi kan få ökat ansvarsområde i något segment, t ex luftförsvar eller försvar av Östersjön.
![]() | Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se>. |
118 kommentarer
Börsen är en one trick pony och idag fäller Nvidia världens börser.
Även ASML hjälper till i fallet.
Köpläge på Nvidia då, när Trump om nån dag backar om chipexport.
Med dagens mått mätt relativt modesta nedgångar i Nvidia (premarket) och ASML. Båda ner 6%.
Dagens intressantaste siffror nedan:
US treasury market size nears 30T USD.
2010. 9T USD
2015. 13T USD
2020. 21T USD
2025 (EST) 30T USD
2030 (EST) 39T USD
2035 (EST) 52T USD
Nvidia var väl H20 (?) chippet som inte får säljas fritt till Kina längre, ASML är lite märkligare eftersom det verkar som efterfrågan på maskinerna för halvledartillverkning sjönk. Har du någon insikt RUN?
Ingen mer info än det som dragits på Bloomberg linjär-tv eller CNBS-s hemsidan.
https://www.cnbc.com/2025/04/16/critical-chip-firm-asml-posts-lower-than-expected-net-bookings-in-first-quarter.html
https://www.cnbc.com/2025/04/15/nvidia-says-it-will-record-5point5-billion-quarterly-charge-tied-to-h20-processors-exported-to-china.html
Man skulle ju ha trott att efterfrågan på ASMLs mackapärer skulle stiga, nu när läget är sådant att det kan visa sig vara bra att tillverka mikrochips annorstädes än där de redan tillverkas.
Man kan ju börja betala relevanta löner till ingenjörer så som sker i andra västländer så kommer det lösa sig.
Som läget är nu betalar arbetsgivare likvärdiga löner som en ingenjör till nonsenstjänster som HR, kommunikation, verksamhetsflummare, ekonomer osv.
Det finns ingen som helst anledning att gå igenom en på riktigt krävande utbildning som en civilingeörsutbildning faktiskt är när man kan läsa ekonomi eller HR och bli chef över ingenjörerna och även få lika eller höger lön.
Hela samhället fokuserar på flum och har blivit en enda stor eventbyrå.
Nej jag är inte bitter.
Om du är ute efter att göra karriär får du den lön du förtjänar.
Varken mer eller mindre.
Man får en villa i Karlskoga för under två mille.
Enig. Många som klagar på lönerna i Sverige. Men glömmer allt man får via skattesedeln
Men man får den lön man är värd.
Känner duktiga ingenjörer som ligger på samma lönenivå som en chef.
Det man ska tänka på är att hög lön ställer krav på hög och konsekvent leverans. Att ta ansvar för sin egen kunskap och sitt driv. Självledarskap och att inte skylla från sig.
Man får ju ingenting utan pengarna tas ifrån dig för att någon byråkrat sedan centralt ska bestämma vad du ska lägga dom på. Det är ju heller inte bara inkomstskatt utan moms, punktskatter, avgifter mm samt sociala avgifter så totalt ca 70% skattetryck.
Tänkte skriva ungefär samma sak, men du hann först. Även tre korvar kan få en släng av den sleven. Ska man jobba för dem ska det vara som konsult.
Karriär är en själslig återvändsgränd. Finns noll lycka att hämta där. Bara att titta sig omkring och betrakta de mest karriärstinna.
Vill nog inte kalla HR för en nonsentjänst. Jag har upplevt bra och dålig HR så jag vet. Där det var dålig HR slutade jag.
Det är så många som “nån borde göra nått!!!!!”
Men det är en så kallad folkhemsillusion
NÅN. är ALLTID…. DU
Trivs du inte med jobbet. Byt jobb
Vill du ha högra lön. Byt jobb. Marknaden kommer sätta den lön du är värd.
Gnäller du på Sverige i kommentarsfält sociala medier. Flytta. Prova om det är så bra där i resten av världen. Alternativt engagera dig politiskt.
Är HR idioter. jobba på att bygga en relation med dem och påverka genom konstruktuiva förslag och engagemang som visar att du vill att företaget ska gå bra
Ligger något i det.
Min sambo tog examen från Chalmers 2022. Ett flertal av hennes studiekamrater arbetar nu i Storbritannien eller Tyskland, delvis till följd av avsevärt högre löneläge.
Det hjälper ju sedan inte när det (större, börsnoterade) bolag där hon själv fick tjänst de senaste två åren höjt lönerna avsevärt mindre än märket. Som redan i sig är lägre än löneökningstakten i relevanta jämförande länder.
“-Ja men flytta till Tyskland då, om det nu är så bra betalt där”. Kan man ju invända.
Poängen är, som representanten för SAAB uttalade sig i citatet ovan, att det finns brist I SVERIGE. Den löser man inte genom att ytterligare dumpa lönerna.
UK. Ja det är ju ett riktigt drömland precis som US.
Sopberget bara växer i Birmingham och det är väl bara en tidsfråga innan folk börjar bli sjuk av eländet.
För många år sedan var jag i England för att prata med HP om en tjänst där. Jag mådde nästan dåligt av att se arbetsplatsen och omgivningarna. Usch!
Är lönerna så mycket lägre i Sverige om man räknar på vad en sådan anställning kostar en arbetsgivare?
I vissa länder har man ju en högre lön på pappret men har sedan avdrag/kostnader som ingår i “dolda” avgifter i Sverige.
Det är bara propaganda mot Sverige.
Finns överhuvudtaget ingenting som tyder på att det är bättre i andra länder.
Vi har billigt boende (låga skatter), låga avgifter för barnomsorg etc etc etc.
Jag är civilingenjör och jobbar in en större, ingenjörstung verksamhet i Köpenhamn. Bor i Malmö och pendlar över bron varje dag (35 min enkel med bil, fungerar mycket bra).
Min och mina kollegors nettolön är ca 50% högre än vad jag kan få för motsvarande jobb i Skåne. Kanske är det lite högre i stockholmsregionen jämfört med Skåne, men jag tror inte skillnaden är så stor.
Löneskillnaden finns också i andre ykesgrupper, men är speciellt tydlig för ingenjörer.
Det är ingen som ifrågasätter att lönerna är högre i Köpenhamn.
Återigen, vi har andra saker i Sverige som kompenserar.
Som du kan se i länken nedan (som inte är exakt men ändå är en uppskattning) så är tex hyrorna väsentligt högre i Köpenhamn (97%):
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Sweden&city1=Malmo&country2=Denmark&city2=Copenhagen
Jo, du har rätt i att levnadskostnaderna är betydligt högre i Köpenhamn jämfört med Malmö. Speciellt boendet, allra tydligast i de centrala delarna av städerna. Sen ska Köpenhamn egentligen jämföras med Stockholm. Både när det gäller löner och levnadskostnader.
Men min poäng var egentligen inte löneskillnaderna mellan Sverige och Danmark. Utan att yrkesgruppen ingenjörer är betydligt mer välbetald jämfört med andra, jämförbara yrkesgrupper i Danmark.
“Är lönerna så mycket lägre i Sverige om man räknar på vad en sådan anställning kostar en arbetsgivare? ”
Japp.
Pengar pengar pengar, är det allt som är viktigt i livet?! Jag trodde det var att krossa och driva sina fiender framför sig, och att höra deras kvinnors klagosång!
Pengar är medlet för att skaffa sig det som är viktigt, oavsett om detta är vin, kvinnor eller sång.
https://open.spotify.com/track/4zVp96wI5LzB143CEzJ6ib?si=693fd823542b400a
Om man inte placerar pengarna
där verkligt värde skapas kommer verksamheter avvecklas eller rotera ut utomlands.
Du kan inte besegra fienden utan att utveckla kompetens på rätt områden och i modern krigföring är det ingenjörernq som sitter på spetskompetensen.
Men du kanske tycker att ekonomen ska springa efter fiende och dunka räknestickan i huvudet på fienden. (Iofs ganska logiskt eftersom en ekonom knappast kan hantera en räknesticka på annat sätt.)
Tänker inte ge mig in i debatten ingenjör kontra ekonom. Vem som är bäst, har störst k.k etc.
En sak som är säker. Ska du nå en hög position i dagens näringsliv behöver du båda utbildningarna.
+1
Du glömde att man måste vara politiker också Run.
Båda utbildningarna räcker inte. Min ambition tog slut efter att ha sett hur det fungerade i ett statsägt företag i Växjö under förra årtusendet. Har haft urusel lön sedan dess (10:e percentilen för civilingenjörer), trots två utbildningar, men i en helt annan bransch och närmare den ursprungliga hemorten.
Jag fick som lokal fackföreningsordförande 1986 under gruvkrisen möjlighet att skriva en debattartikel i en större ekonomisk tidning. De förväntade sig en begäran om mer bidrag, men jag hade sett tre saker:
1. Mottagandet på departementet vid ett sådant bidragsmöte var verkligen maktdemonstrativt. En underhuggare i ett kolossalt rum, nästan helt mörkt och ingen respons från underhuggaren.
2. När det till slut beviljades bidragspengar, efter flera år, användes pengarna till ett förlustprojekt, svavelkisutvinning i en gammal nedlagd gruva med nästan obefintliga kopparhalter.
3. Beräkningen av lönsamheten i ett gruvprojekt var på grund av den långa återbetalningstiden synnerligen starkt beroende av kalkylräntan, som i 20 %-inflationstider måste vara 30%. Gruvinvesteringar blev alltid olönsamma i en sådan räntemiljö.
Jag skrev alltså det sista i tidningen. För att få gruvindustrin och annan tung industri igång, måste räntan och inflationen ner. Till nivån 2 – 4 %.
Om jag får dra en helt obefogad slutsats, så gjorde alla följande regeringar allt de kunde enligt mitt förslag. Gruvbranschen överlevde och går nu utmärkt.
Ryssland förlorar kriget i Ukraina på grund av få och dåliga ingenjörer och urusla ekonomer. Samt ännu sämre generaler och allra sämst i högsta chefspositionen.
Mattias, säg upp dig och skaffa barn https://www.expressen.se/kultur/ide/mitt-rad-sag-upp–dig-och-skaffa-barn/
Conan – What is Best in Life – YouTube
Det är väl för sjutton ingen hemlighet att Saab betalar dåligt? Hojta till så ska jag lista 10 bolag som gärna anställer både ingenjörer och ekonomer och som dessutom betalar äckligt bra…
PS. Ställ dock in er på att inte ha ett liv DS.
De stora FANANGST-bolagen betalar bra även i Sverige.
Men ditt P.S. är en viktig poäng. Under en tidigare fas i livet hade jag kunnat tänka mig att jobba för ett av dessa bolag, men inte nu med familj och barn. Då prioriterar jag hellre flexibla arbetstider och nästan ingen övertid hellre än maximal lön.
Jag skrev ett litet inlägg på temat nedan baserat på lösa tankar och egen erfarenhet. Men som du säger Tigerman, man får bestämma sig. Man kan inte ha kakan och äta den samtidigt…
Imte för att jag är en fluga på väggen hos alla människor när de gör sina utbildnings- och karriärval, men jag tillåter mig att starkt betvivla att den som har gymnasieutbildning och betyg för läsa på någon av de tekniska högskolorna istället väljer civilekonom- eller personalvetarbanan i någon högre utsträckning. Så är inga av de ingenjörer jag känner funtade.
Det problem jag har sett är ett helt annat, nämligen det att ingenjörer (liksom fysiker och matematiker) har en kompetens som gör dem hett eftertraktade i finansvärlden.
När Sveriges ingenjörer (eller något föregångare) firade något slags jubileum på 60/70 talet så gjorde de en inventering av vad tusan alla utbildade ingenjörer tagit vägen (det hade utbildats en massa folk med det var betydligt förre som hade yrkestitel ingenjör).
På den tiden visade det sig att de flesta av de saknade ingenjörerna arbetade som försäljare. Det var helt enkelt lönsammare för bolagen att skicka iväg ingenjörerna som resande försäljare eftersom de kunde “prata med ingenjörer på ingenjörers vis”. Och de utbildade ingenjörerna tjänade mer som handelsresande.
Jag vet inte vad motsvarigheten är idag. Men nästan ingen av mina korridorkompisar jobbade som “riktiga” ingenjörer när vi träffades efter något decennium . De flesta var något slags chefer, handelsresande eller dokumentatörer/ordbajsare.
Många företag anställer civilingenjörer och låter dom sitta och göra rätt enkla saker som att cadda lite eller dylikt. Räknar noll och inget. Rätt ofta en mix med gymnasie-/högskole-/civilingenjörer i samma grupp. Alla gör samma sak.
Denna grupp, de som sitter och tar fram ritningarna tjänar sällan några fantasilöner. De skarpaste byter oftast tjänst.
Du tror inte att ex en civilekonom skapar värde för företag? Det brukar inte gå så bra när ingenjörer styr företag, även om det finns en och annan ingenjör med dubbla examen och/eller fallenhet för affärer. Löner för utbildad arbetskraft är tyvärr generellt lägre i Sverige, men å andra sidan är det många som väljer att ex arbeta inom ex vård, barnomsorg, äldrevård mm så det är nog inte bara en fråga om lön.
Angående SAAB och deras kompetensförsörjning. De kan tacka Sveriges Ingenjörer, världens sämsta fackförbund som aldrig någonsin utlyst en strejk eller lyft ett finger för att höja ingenjörslönerna.
Lönerna som ingenjör i Sverige är fullständigt patetiska. Jag arbetar själv i branschen och får regelbundet förfrågningar från andra länder (mest USA). I februari i år intervjuade jag för ett amerikanskt bolag, och de erbjöd ungefär 10 gånger högre lön än vad jag har i Sverige för i princip samma arbetsuppgifter. Efter de senaste månaderna är dock inte USA längre ett alternativ för mig eftersom jag inte är någon landsförrädare, men däremot är andra branscher ett alternativ.
SAAB och svensk industri driver olika STEM-projekt för att locka fler att studera till ingenjör, men varför driver de inga projekt för att locka fler att studera till ekonom eller jurist? Jo, därför att det behövs inte för att de personerna får lön istället.
Att vara ingenjör i Sverige är det nya Sjuksköterska, man gör det enbart av ansvarskänsla för samhället trots att vilkoren är katastrofala.
/slut på rant, nu måste jag ta en promenad och 10 prozac så att blodtrycket lugnar sig
SAAB har en rörelsemarginal på cirka 8% vilket begränsar möjligheterna till lönehöjning över avtal.
Vad gäller ingenjörer och löner tror jag faktiskt enbart det är ingenjörerna själva som tycker att de är låga:
https://www.sverigesingenjorer.se/lon/civilingenjor-lon/
Mm. Inte ett låglöneyrke. Framgår ju inte heller hur stora pensionsavsättningar som ligger ovanpå lönen. Ska has i åtanke när man tittar på månadslönen utomlands om pension inte ingår.
Nej lönen är inte låg per se, men titta på livsinkomsten för en forskare inom t.ex flygteknik i Sverige jämfört med ekonom, jurist, läkare.
Det är längsta utbildningen kombinerat med den lägsta lönen.
Handlar om miljoner i alternativkostnad jämfört med de andra yrkena.
Återigen (jag vet att jag tjatar) men om man nu är ingenjör, forskare i flygteknik så kan man ju inte vara dum i huvudet och då förstår jag inte hur det kan komma som en överraskning att just forskare inom flygteknik inte är bäst betalda i världen???
Man får väl hoppas att man får göra något man blir glad av och tycker är givande, i annat fall kan jag som jag skrev ovan plita ner var stålarna finns…
De som är överaskade är SAAB som nu upptäcker att det är svårt att rekrytera svenska ingenjörer.
Jag försöker bidra med att förklara hur de kan öka sitt rekryteringsunderlag. Personligen har jag jobbat gratis övertid i 10 år med detta eftersom jag tycker att det är givande, men jag ser nu att det räcker inte på långa vägar.
Lösningen som jag förordar är att rekrytera med lön istället för med krokodiltårar.
Med all respekt för att du tycker att du borde tjäna mer men det är, ur företagets perspektiv, det absolut sämsta dom kan göra. Dessutom, var får du siffrorna ifrån att ingenjörer skulle vara så extremt förfördelade jämfört ekonomer och jurister?
En mycket slarvig och mycket snabb s.k. googling/binging ger att medellönen för ingenjörer är mellan 49 000–71 000 kr (oaktat år i jobbet och enl. Sveriges Ingenjörer). Medianen (ja jag vet att jag blandar friskt men orkar inte leta mer än så här) för en jurist är mellan 52 500 och 65 000 beroende på stat, kommun eller privat sektor och enligt Vision är medellönen för en ekonom 35 450 och 58 378 kr beroende på var du bor och hur länge du jobbat.
Har svårt att se att just ingenjörer är förfördelade här annat än i egen självuppfattning.
Att du sen tycker att du är värd mer kan jag som sagt ha respekt för men du måste också beakta följande:
i. Om du jobbar för t.ex. Saab så säljer man produkter (inte dig) som bygger på bidrag från 100-tals kanske 1000-tals individer, dvs. du är bara en liten kugge i ett stort hjul och därmed lätt ersatt (om du inte är superkompetens, mer om det nedan) och kostanden för bolaget att safta på med x% extra rakt över kommer inte betala sig
ii. En anledning till att det är färre rekryteringsbara ingenjörer ligger i intresse för skrået, förmåga att tillgodogöra sig utbildningen och också i mindre barngrupper. Den första kan man möjligen attackera med högre lön, de andra två not so much…
iii. Hur pass bra är du? Den jobbiga frågan att ställa sig själv och där det enkla svaret tyvärr ofta är – inte så bra som du tror! Hade du varit superspetskompetens så är jag säker på att din arbetsgivare hade betalat dig en lön som vida översteg de medel/medianvärden jag listade ovan och är det nu så att du är supersmart och ändå har en skitlön, jamen va fan seriöst, sluta då och gå till någon som betalar dig det du ska ha!!! Att hänga kvar och gnälla gör ju inget bättre…
iv. Allt ovan beaktat, om du ska ha svinhög lön så förbered dig på att du också kommer att få jobba! Med hög lön (och då menar jag inte 100 kSEK i månaden som förvisso är en bra lön men inte hög) så kommer också kraven. Du jobbar jämt, alltid, hela tiden. Du jobbar semestrar, jul, nyår, barnens sommarskådespel, påsk, deras födelsedagar, bröllopsdag, begravningar, vänners bröllop, alltid! Men, väljer du rätt bolag, har hjärna och vilja, lite stål i ryggraden (för det är rätt tuffa miljöer), kan trivas på jobbet utan några egentliga kompisar där etc. så kommer också lönen. Tro mig, jag vet!
PS. Jag hade rekommenderat dig några år på lämplig managementkonsultfirma (McK, BCG, OC&C, Roland Berger, Bain, Kearney) som start. Gärna i gränslandet mot M&A så du får kontakter med PE/VC bolag, sen kan du hoppa antingen till PE/VC eller till bankvärlden och då är det jackpot min vän!!! Du har också techvärlden (som kanske ligger närmare till hands för dig som ingenjör) med Google, Microsoft, AWS, Oracle, Meta, Apple, m.fl. Om du sen har kul, det är en annan sak men rik kommer du bli DS.
“iii. Hur pass bra är du? ”
Folk. Framförallt Male, pale and stale. Överskattar ofta sin betydelse på arbetsplatsen.
Enklast att se hur viktig man är är att sluta. Ersätts du rakt av med nån annan. Tillsätts din tjänst.
Om du var viktig och underbetald brukar ett tecken vara att din roll ersätts med flera andra roller och du alltså gjorde flera personers jobb.
Och ja. Som Brasklapp skriver. in mot PE/VC bolagen. Det är EXTREMT meritokratiskt där.
De betalar verkligen bra för de som är duktiga.
Hårt arbete. Men man får betalt för det.
Men extremt få svenskar hänger med för man värderar saker som fritid, semester och sånt flummig.
Som sagt har jag en hel del ingenjörsvänner. Nu när vi närmar oss 50 skulle jag säga att de duktiga samtliga ligger på 60+ i lön.
De som är lite lata och bekväma och har prioriterat liv före lön ligger på kanske 50.
Och inget av valen är fel. Men man ska inse att allt har en alternativkostnad
Vara lat och leva = lägre lön. Fokus på annat
Ambitiös och driven = högre lön. Fokus på jobb före liv
Och detsamma gäller om man ska flytta till ett annat land.
Jag kan få tredubbla lönen i USA.
Men jag vet att då är det “hemmafru” som gäller för partnern för jag kommer inte ha något direkt liv större delen av tiden.
Jag har faktiskt en kompis som jobbar på Saab.
Hen tjänar ~20% mindre än mig trots liknande utbildning. Jag har runt 5 års mer arbetslivserfarenhet.
49k går de flesta å drömmer om där, den som tjänar bäst på hens avdelning tjänar 46k, sämst 38k för en person som nyexade 2019.
Saab säger med andra ord “Våra toppingenjörer är inte ens värda en lön över 25:e kvartilen av det alla andra ingenjörer tjänar.”
Notera dock att min kompis jobbar på en av Saabs mindre centrala anläggningar i Mellansverige, vilket kan motivera lite lägre lön… Men så här lågt?
Vad gör ett företag när det är brist på kompetens? Det blir konsulter, konsulter, konsulter. Mitt eget företag konstaterade nyligen att om de skulle sparka alla konsulter och anställa över brädet för en lön på 50 000, skulle de få 1.5ggr fler anställda för samma summa pengar. De var noga att påpeka att konsulterna gör ett bra jobb dock…
Så snacket om att det skulle kosta för mycket med skälig lön köper jag inte.
@Wertigon – som sagts tidigare, alla vet (eller kan lätt ta reda på) att Saab är kända för att inte betala bra sett till ett genomsnitt.
Det sagt, “Våra toppingenjörer är inte ens värda en lön över 25:e kvartilen av det alla andra ingenjörer tjänar.” – jag garanterar dig att Saab betalar sin toppingenjörer helt OK löner, det är nog tyvärr bara så att din vän inte är en av dom. För att citera en gammal chef “det jobbigaste som finns är att erkänna för sig själv att man inte är så bra som man tror på det man gör”.
Du säger det själv, mindre anläggning, inte centralt! Kanske en produktionslina och inte en verksamhetskritisk R&D, vad vet jag? Hade jag konsultat åt Saab hade jag absolut rekommenderat att trycka tillbaka där så mycket som möjligt.
Vad gäller konsulter vs. anställda så är det två olika plånböcker hur konstigt det än kan låta. Konsulter kan i större utsträckning (80-100%) kapitaliseras medans anställda kan ligga så lågt som 40-50%, och det är inom R&D. Dessutom har de flesta storbolag idag 1 månads uppsägning på alla konsultavtal, i vart fall om de vet vad de pysslar med, vilket gör att konsulter används som cashflowregulator även om det kostar mer i drift. Man väljer helt enkelt att betala en premie för reaktionshastighet vid dåliga tider.
Skälig lön? – menar du att 38 kSEK per månad är en oskälig lön? Det är snarare så att den som investerat i en akademisk utbildning tycker att vederbörande får för lite betalt relativt någon annan som kanske inte har en akademisk utbildning eller någon annan akademisk genre, men vem är korkad då?
Och börja du köp det faktum att det kostar för mycket för det lär inte ändra på sig så du kommer må mycket bättre inombords. Är världen rättvis, nej, men som jag sagts tidigare – det är ingen hemlighet var pengarna finns men det kostar på att få ta del av dom…
Kan bara hålla med Brasklapp. Historierna om hur hårt man driver de bästa ingenjörerna, ekonomerna och juristerna i de branscherna är legio. Det där ju helt och hållet en fråga om vad man vill ha ut av livet.
Själv är jag likt bloggarjäveln egen och jobbar hur mycket eller lite jag vill, men den stora skillnaden när man klockar upp ännu en 60–70-timmarsvecka är att man själv styr när, var och hur man jobbar – man är ingen förgylld slav.
Wertigon, fem års löneförhöjningar med 3% = 1.03^5=16%. 16 procentenheter av dina 20% högre lön förklaras av kortare arbetslivserfarenhet.
De svaren var ju inte direkt uppmuntrande.
Det betyder att långtidskarriären på ett företag är helt dött.
Varför stanna kvar för en skitlön när man kan få en något bättre skitlön bara genom att byta arbetsgivare?
Nja, du kan säkert ha en lång och givande karriär på ett och samma bolag men det beror ju också på vad man är ute efter. En del kanske vill ut med familjen utomlands och då kan det vara kanon, en del vill ha den (upplevda) tryggheten i en lång anställning hos samma arbetsgivare, en del älskar helt enkelt arbetet och arbetsuppgifterna. Inget av det är fel, men är det stålarna du ska åt så finns det ett väldigt begränsat antal tjänster som du måste åt t.ex. i ett bolag som Saab, Ericsson eller Scania och det är inte säkert att dom jobben går till “långvägare”.
Äldsta tricket i boken är ju just att byta arbetsgivare för att få upp lönen…
“Med all respekt för att du tycker att du borde tjäna mer men det är, ur företagets perspektiv, det absolut sämsta dom kan göra /…/”
Tror du att låga löner är bra för alla företag och branscher? Till sist tipsar du om managementkonsulter; är det då din uppfattning att dessa är sämre ledda företag och därför bättre för personalen?
Det finns en mängd saker att diskutera i de här frågorna och det är mer invecklat än så … Ett av grundproblem är att “man har beslutat” att underinvestera i “ingenjörsdriven” industri i Sverige. Något i stil med kortare investeringshorisonter och “mindre” risker dvs korta små projekt som då tyvärr aldrig ackumulerar till större värdefulla tillgångar (eller något sådant …) När produkten av ingenjörsarbetet inte ackumulerar till värdefulla tillgångar blir ingenjörer enbart kostnader. Osäker på vem som ska skuldbeläggas …
Lite exempel. Den guldhöna som CUDA blev för Nvidia var ett massivt växande kostnadsställe i 15 år och det är än idag omöjligt att förklara för ex ekonomer eller inaktiverade ingenjörer vad det är för något, men det finns på riktigt och har vänt uppochner på världen. Den här typen av exempel går att plocka från många ingenjörsledda företag men nuförtiden nästan aldrig från Sverige.
Hej Miffo,
Ett företag ska sträva mot att minimera sina kostnader till den nivån där absolut balans uppnås mellan effekt/kostnad. Lön är bara en kostnad och faller således inom ovan, cyniskt? Ja, men så ser vissa på det!
Vad gäller min managementkonsultrekommendation så tror jag du läser inlägget lite fel. Den byggde på antagandet att min vän i tråden önskade maximera sin egen inkomst och var på inget sätt en värdering huruvida de bolagen är sämre skötta. Jag har jobbat på ett och det var anekdotiskt inte misskött på något sätt.
Vad gäller Nvidia och CUDA är jag för dåligt påläst så jag litar på det du skriver enkelt.
Ha nu en trevlig påsk!
Miffo
Förstår inte resonemanget gällande CUDA.
Vad är det du egentligen vill säga?
Nvidia är ju ett väldigt speciellt företag och styrs på ett helt annat sätt än systerföretaget AMD.
Ja, jag säger systerföretag då respektive CEO är släkt.
Förenklat så kör Nvidia en väldigt stängd arkitektur och AMD motsatsen så du behöver inte fråga var jag har mina sympatier.
@Brasklapp Jag tror kärnan ligger i att kunna/vilja skilja på “investering” och “overhead”.
Det finns mängder av situationer där det är irrationellt att “investera” i något men där det fortfarande behövs ingenjörer som bemanning. T ex en produkt vars marknadsposition inte ska förbättras genom ingenjörsinsatser, eller en fabrik som inte ska uppgraderas men behöver fortsätta köras innan nedläggning. Inblandade ingenjörer har enkelriktade karriärer med fallande lönsamhet. Ingenjörerna känner sig (korrekt) nedvärderade och ekonomerna blir upphöjda av att påpeka det.
Men dessa situationer är konsekvenser av ledningarnas beslut. Alltså inte oundvikliga eller “korrekta” eller “lyckosamma”. Hur man leder R&D-organisationer är en hel forskningsgren och det finns inga enkla svar men många felaktiga.
För att kunna göra skillnad på “investering” och “overhead” behövs vetenskaplig och teknisk insikt som enbart går enbart att lära sig genom vetenskapligt och tekniskt arbete men i Sverige väljer vi i allmänhet beslutsfattare utan den bakgrunden.
Ur ingenjörernas perspektiv är det nog bäst att flytta eller välja andra karriärer. Där är vi överens.
@RUN DMC Jämförelsen med AMD är att deras motsvarighet har blivit underinvesterad i många år (knappt ett decennium) – under protester från marknaden som dock varit pytteliten fram till nyligen. Det har nog (korrekt) inte ansetts rationellt att investera så mycket som det skulle krävas för att möta Nvidia. När marknaden vände var det för sent.
Öppen/stängd är inte riktigt det centrala utan att AMD:s motsvarigheter helt enkelt underpresterar i stabilitet och kvalitet.
Det var knasigt av mig att säga systerföretag för nu hamnade diskussionen helt fel.
Förenklat konkurrerar AMD med Intel (numera världens sämsta företag med en teknik från 1800-talet).
Nvidia konkurrerar med Huawei.
Nu åter till pudelns kärna. CUDA. Förklara för mig varför de nämnda yrkesgrupperna inte förstår.
Känner inte alls igen mig i den bilden.
Det är först efter AI-boomen som CUDA har intresserat andra än nördar och tolkningen bland nämnda yrkesgrupper är ofta att det är Nvidias “moat” som låser ute alla andra från befintliga modeller (eller liknande). Det är delvis sant men upp till nyanser. Meningar som “det är en samling bibliotek som möjliggör användning av högrenivå-språk att köra kod på Nvidias GPU:er” kan generera felaktiga tankemodeller som märks på följdfrågor. Grupperna har ofta bekantskap med begreppen /inlåsning/ och /nätverkseffekter/ men det är fel modeller att förstå CUDA.
I stort ingen kod skriven för CUDA äldre än några år har ett framtida värde. Modellerna består av relativt lite kod och att översätta dem är ett mindre problem. Parametrar (det som mäts i B) är inte bundna till något. Som exempel på vad som är möjligt har Google ett motsvarande oberoende system optimerat för deras ändamål. DeepSeek producerade oberoende optimerade alternativ till delar av Nvidias system som de planerar släppa.
Tech-jättarna optimerar just nu för tid (inte för kostnad i pengar eller energi) dvs köper allt som snabbar upp utvecklingstiden. Universitet/forskning optimerar annorlunda och bygger ibland på AMD. Just nu är värdet i CUDA att det är bättre/stabilare än alternativet. Om/när den fördelen utjämnas så kommer värdet av inlåsningen inte motivera prispremien när priser anpassas efter konkurrens på samma sätt som för CPU:er.
Miffo
Självklart finns det nyanser men jag kör med förenklingar som inte är helt korrekta men hyfsat korrekta.
Det jag hängde upp mig på var följande:
“Den guldhöna som CUDA blev för Nvidia var ett massivt växande kostnadsställe i 15 år och det är än idag omöjligt att förklara för ex ekonomer eller inaktiverade ingenjörer vad det är för något”
Jag fattar fortfarande inte vad du vill ha sagt med den meningen.
Folk är faktiskt inte så korkade som du tror. Sen är det så klart inte allmän kunskap men den finns där även bland ekonomer och ingenjörer.
@Run CUDA och AI var inte inkomstbringande innan 2020 – det var istället en stor kostnadspost för att hålla framför allt forskare och entusiaster glada. Men CUDA tog 15 år att utveckla och kostade under den tiden ett par triljoner dollar om man slår ihop alla kostnader totalt.
Sedan hade Nvidia två lyckokast – det ena var explosionen av AI som äntligen tog fart 2018+. Det andra var att ingen brydde sig om inlåsningseffekterna av att välja just CUDA.
Detta har lett till att Nvidia idag har en monopolställning och kan ta betalt vad de än vill för sina kort. Vilket också driver utvecklingen av öppnare AI teknologier på (främst) AMD-sidan – men de ligger ju fortfarande 10 år efter.
Utan CUDA hade inte Nvidia fått ens hälften av den värdering företaget åtnjöt Pre-Trump 2.0.
@Miffo 18:22
Hej, sorry jag klev ur cyber igår och jagade lite på kvällen istället men ville för god ordnings skull ändå svara dig. Jag tror att vi möjligen pratar om lite olika saker, min ansats var tvådelad:
i. Det lönar sig inte att vara bitter om man är undervärderad på ett bolag, då byter man! Och alla vet var stålarna finns om det är dessa man är ute efter men dom kommer med en prislapp i form av 100% prioritering på arbetet och inget annat.
ii. Företag har absolut ingen anledning att vara lönedrivande per se. Och där uppstår ofta konflikten mellan de personer som anser att dom är undervärderade och bolagets vy på vad man behöver betala för att nå sina mål. Anekdotiskt har jag suttit i många diskussioner där lön behandlas som vilken kostnad som helst och detta också i bolag som utåt snackat om “personalen är vår främsta resurs”. Skulle kunna outa ett känt svenskt IT konsultbolag men kommer inte göra det.
Avseende förmåga att skilja på investering och overhead så hade jag sagt skilja på investering och nödvändig löpande OPEX. Overhead ska väck ögona böj! Och i att det är komplext att köra en effektiv R&D håller jag med dig till fullo om!
Glad Påsk!
Wertigon. Återigen. Det var korkat av mig att skriva systerföretag på grund av släktskap.
Hade aldrig för avsikt att jämföra AMD med Nvidia.
Jo, jag känner till storyn om CUDA och återigen ser jag Huawei som Nvidias konkurrent, inte AMD.
Nu ska jag försöka få ihop veckopengen på en timmes handel…
Glad påsk till er alla!
@Brasklapp 2025-04-16 11:23 “…du är bara en liten kugge i ett stort hjul och därmed lätt ersatt…”
Men handlade inte hela den här tråden från början om SAAB:s rekryteringssvårigheter…? Det skulle väl betyda att inte heller “små kuggar” är så himla lätt ersatta.
“ii. En anledning till att det är färre rekryteringsbara ingenjörer ligger i intresse för skrået, förmåga att tillgodogöra sig utbildningen och också i mindre barngrupper. Den första kan man möjligen attackera med högre lön, de andra två not so much…”
Desto mer anledning att försöka öka intresset genom bl. a. attraktiva löner, eller hur?
@Brasklapp 2025-04-16 12:48 “Du säger det själv, mindre anläggning, inte centralt! Kanske en produktionslina och inte en verksamhetskritisk R&D, vad vet jag?”
Ett företag utan R&D men med en löpande produktionslina har produkter att sälja. Ett företag med bara R&D men inga produktionslinor har inget att sälja. Så vilkendera var det nu igen som var “verksamhetskritisk”…?
Jag har träffat och arbetat under en indisk ingenjör som i princip gick ner i lön för att ta jobbet i Sverige. Säger väl något om lönenivån relativt andra länder.
Han gick det ingen nöd på dock, han ville fylla ut sitt cv med att jobbat i väst och att varit chef för svenskar var inte det sämsta. Tänkte sig inte direkt stanna. Själv var jag ju konsult så även om arvodet var dåligt var det ju inte på lönenivån.
En relevant artikel i sammanhanget
https://kollega.se/lon/hogre-lon-far-svenska-ingenjorer-att-valja-danmark
Tack!
När jag doktorerade inom ett teknikämne så hade svenska doktorander de högsta doktorandlönerna och bästa villkoren i världen.
Nu har Tyskland typ 50% högre lön än Sverige, och samma villkor med föräldraledigt osv.
Om vi vill ha teknisk kompetens så måste det prioriteras ekonomiskt, det finns inga genvägar.
Faktiskt hört flera historier om indier på Tre Streck som är liknande.
Man ser helt enkelt Sverige som ett land med väldigt många andra fördelar än bara pengar
OCH. Gratis utbildning, fri sjukvård, billig barnomsorg gör att bottom line efter ett liv är det inte så illa som man kan tro ut
Gratis.. tills man tittar på inkomsten efter skatt och inser att man måste betala 25% till på allt man köper. Ingen bryr sig väl om vad man tjänar före skatt?
Den låga rörelsemarginalen beror ju på att juristerna och ekonomerna har skimmat av all vinst innan det är dags att fördela det som återstår till ingenjörerna..
På ett universitet där jag jobbade kom Verksamhetsstödet (ekonomerna och juristerna) fram till att enda avdelningen som gick med positivt resultat var Verksamhetsstödet (som fördelar resurserna till kärnverksamheten). Genier.
Extremt värdelöst med detta trash talk av andra yrkesgrupper.
Run: Plus ett på det. Känslan här är att många uppskattar att leva i en marknadsekonomi, förutom när det gäller lönen för den egna yrkesgruppen.
Kan bara hålla med om det där med facket.
Det kanske är så i andra branscher också, men för mig är det slående att folk inte fattar att en bra ingenjör inte kan ersättas med 10 halvbra, de knäcker liksom inte de svåra problemen. Försök att förklara den dynamiken för HR som gnäller att man vill höja lönen för vissa nyckelpersoner med enstaka procent.
Jag var med om en strejk under inflationsåren på 70-talet. 25 % eller nåt ditåt begärdes. Resultatet åts genast upp av inflationen.
Okej, lönerna i USA är högre men vad kostar en bostad och hur mycket skatt är det på den over there? Får du två veckor semester?
Man kan lägga till vad det kostar att gå på college.
En professor i Uppsala föreläste om att hans kollegor i USA kunde inte förstå hur lite han tjänade i Sverige. När de jämförde kostnader som sjukförsäkring och avsättningar för college för deras barn mm så tjänade de ungefär lika mycket.
Eller som nån som hade två utbildningar varav en i ekonomi undrade vad får jag för pengarna när det blev tal om att betala skatt. Usch, jag blir så 😡.
Det handlar ju mer om frihet, dvs når stat/kommun/region tar 70% av det,värde du genererar har du ju väldigt lite ekonomisk frihet. Varför skulle staten vara bättre på att göra dina val än vad du själv gör? Ge tillbaka makten till folket – det är vad lägre skatter handlar om.
Det finns inget andrapris i krig, så när våra svenska ingenjörer konkurrerar med andra länders ingenjörer om vems drönare som först ska nita motståndaren så vill vi ha de bästa ingenjörerna och inte andrasorteringen.
Precis som skrivs ovan så kräver detta en ordentlig arbetsinsats. Bröllop, begravning, vad du vill, ja det får stå till sidan om man ska bli bäst i världen, men tack och lov finns det unga ingenjörer som är beredda att göra den insatsen.
Problemet är att som ingenjör i Sverige görs det sällan skillnad på om du kämpar för att vara bäst i världen eller om du glider fram efter minsta motståndets väg. Därför har många olika åsikt om ingenjörer är över- eller underbetalda.
Om SAAB vill öka sin rekrytering (vilket detta inlägg handlade om) så anser jag att de bör lyfta fram sina bästa ingenjörer/forskare som stjärnor och använda de som dragplåster.
Slutligen, kul att detta ämne väcker sånt engagemang! Jag tar inte illa upp av vad som skrivs utan skriver det jag gör för Sveriges bästa, och gillar detta forum eftersom majoriteten har skinn på näsan och samma inställning.
Med tanke på att man kan bli miljardär på att skapa konstiga spel och på att fildela hela världens musik så kan man ju konstatera att de som bidrar minst belönas mest i denna galna värld.
Jantetänk. Det handlar ju om att skapa värde, och det är betydligt lättare år du tillverkar något som hela världen använder och som samtidigt inte kostar dig något att producera. Tycker inte det är galet alls. Dock gäller detta oftast 1st movers och till slut översvämmas marknaden av kopior, men med innovation uppstår hela tiden nya möjligheter att tjäna mycket pengar.
Det är skillnad på att skapa värde, och att bara extrahera det värde andra skapat. Kan man sedan låsa läget så att värdet av det andra skapat fortsätter komma till en själv så har man sitt på det gröna. Googla… Jag höll på att säga “Rent-seeking”, men du kanske ska börja med “Kapitalism”? Och glöm inte “Lock in”!
Eller ja, du behöver inte hålla på och söka själv. Bara läs Chokepoint Capitalism. HTH!
Men vi ligger väl i världsklass fortfarande eller har jag missförstått och Sverige egentligen är ett tekniskt U-land nu? Eller har alla andra länder nu helt plötsligt de senaste åren börjat betala ingetgörer (förlåt, kunde inte låta bli) mycket bättre och att vi då snart kommer bli lämnade i dammet?
Det låter på er som Sverige har ena foten i graven redan, men det finns ju inga tecken på det eller?
I det att vi måste ha en ökad lönedifferentiering som skiljer ut stjärnorna från övriga samt att man borde i en betydligt större utsträckning lyfta fram duktiga ingenjörer, läkare, biologer, kemister och annat i Sverige istället för diverse mer eller mindre tänkande influencers är vi helt överens…
Mer eller mindre tänkande influencers…
Tror att vi alla önskar mindre av världens största influencer (DJT), men tyvärr, det är bara att stå ut…
Haha, fan RUN där åkte kaffet ur munnen och ut över tangentbordet!!! Undrar om DJT ser sig själv som en influencer, jag skulle faktiskt inte bli överraskad.
Snart kanske vi läser ett inlägg “Good time to buy!” (this message is sponsored by Charles Schwab)…
Nä Brasklapp, snart är DJT sponsrad av… Brawndo: The Thirst Mutilator
Jag böjer mig för detta…
@101st Chairborne Det där är väl en sanning med modifilation. Precis som Brasklapp påpekar har du ett litet fåtal med riktig spetsni toppen. Resten har väl definierade uppgifter att som dock inte är extremt krävande.
Jag kommer osökt att tänka på arkitekter. Det är ett litet fåtal förunnat att få rita landmärken som operahuset i Sydney eller parlamentsbyggnaden i Brasilia. Det stora flertalet får nöja sig med att rita flerfamiljshus i miljonprogrammet eller ishallar och idrottshallar åt kommunen. Även det är ett grannlaga arbete, men inte unikt.
”prisvärd arkitekt sökes för skiss av sophus” – denna annons skulle troligen inte skapa någon rusning efter arkitekter, och det är på samma sätt med rekrytering av ingenjörer menar jag. 🙂
Jämför med hur det ser ut inom idrotten, i vilken liten håla som helst i Sverige finns hockey/basket/fotbolls-proffs med > 250 000 kr i månadslön. Dessa proffs inspirerar sedan 1000-tals ungdomar och dess föräldrar till att spendera varenda vaken timme på sin idrott. Detta är helt normaliserat och ingen lyfter ett ögonbryn för att en 23 åring har 300 000 i månaden.
Om man på riktigt vill locka fler ingenjörer så måste man göra ett seriöst försök att rekrytera spetsen. Det behövs inspiration för att locka unga till en ingenjörskarriär, och då räcker det inte med att SAAB sponsrar en svensk astronaut en gång vart 25e år.
Inte för att jag vill förringa idrotten eller att det potentiellt är problematiskt att någon som är 23 tjänar 300 000 kr om året på sin idrott, men där är vi inne på alternativkostnaden igen. Det är nog inte jättemånga (läs väldigt få) potentiella spetsingenjörer som går förlorade till ishockey ich fotboll. Det nålsögat är inte stort.
” I februari i år intervjuade jag för ett amerikanskt bolag, och de erbjöd ungefär 10 gånger högre lön än vad jag har i Sverige för i princip samma arbetsuppgifter. ”
Men är det jämförbart? Förmodligen inte alls. Lite som JBP brukar hävda, är du beredd att jobba 100+ timmar i veckan och skita i din familj går det alldeles utmärkt att göra ‘karriär’ och få ‘rättvist’ betalt.
Så är du redo att göra det?
Att verkligen sträva efter att bli bäst är något som vissa gör på ingenjörsutbildningar som teknisk fysik, teknisk mekanik och liknande. För forskare är det samma sak, du kan inte vara världsledande forskare utan att hänge dig åt det.
Ingen höjer ett ögonbryn för alla 1000-tals ungdomar som strävar efter att bli bäst i fotboll/hockey/basket och sedan jobbar 100+ timmar med sin idrott och konstant är på resande fot, men om någon i Sverige vill göra motsvarande satsning inom teknik så kommer hen att möte en Jantekraft av Guds nåde.
Många kan tänka sig några hundår för ekonomisk frihet, och här menar jag att SAAB och andra som letar kompetens har en lucka. Detta är ju normaliserat inom många andra branscher, men saknas helt inom svenska teknikbranschen. Innan SAAB har provat detta bör de inte gnälla om kompetensbrist inom teknik.
@101st Chairborne
“Ingen höjer ett ögonbryn för alla 1000-tals ungdomar som strävar efter att bli bäst i fotboll/hockey/basket och sedan jobbar 100+ timmar med sin idrott och konstant är på resande fot, men om någon i Sverige vill göra motsvarande satsning inom teknik så kommer hen att möte en Jantekraft av Guds nåde.”
Nejdå, det går jättebra att bli doktor i teknik i Sverige. Man blir dock oftast inte rik på det. Ja, det kräver talang, ett stort intresse och engagemang. Att arbeta med vetenskap på hög nivå är inte ett 9-5-jobb. Det är en livsstil.
Tro mig, jag vet att det går att bli doktor i teknik i Sverige, och att man inte blir rik på det.
I Sverige tycker vi (precis som du skriver) att teknisk kompetens ska vara en livsstil, något man gör för att det är intressant eller för att man känner ett ansvar för samhället (som jag skrev, det nya sjuksköterska). I USA ser man istället forskare som proffs ut i fingerspetsarna, och betalar därefter. Resultatet blir att forskningsresurser i Sverige håller amatörnivå jämfört med USA. Det finns svenskar som viger sitt liv åt detta trots villkoren, men de är allt för få och exakt detta är problemet som SAAB nu upptäcker.
“Men är det jämförbart? Förmodligen inte alls.”
Han jämför troligen netto/brutto men det är fortfarande en hög ensiffrig faktor som skiljer mellan vad en svensk och US ingenjör kostar företaget. Det finns givetvis en rad strukturella anledningar bakom detta …
I dessa typer av anställningar ingår ofta en form av hälso-försäkring som även täcker familjens behov och tjänstepension som jag inte kan detaljerna om. I vissa fall finns incitamentsprogram i form aktieoptioner som kan göra den totala ersättningen svindlande ur svenskt perspektiv.
Jag jämför brutto/brutto för övre delen av det annonserade spannet (innan trump kraschade dollarkursen).
“Annual Salary: $320,000 – $560,000 USD. We offer competitive compensation and benefits, optional equity donation matching, generous vacation and parental leave, flexible working hours, and a lovely office space in which to collaborate with colleagues.”
Texten ovan är saxad från deras jobbannonsen som ligger publikt. Det finns >50 till liknande roller för ingenjörer på det bolaget, och flera liknande bolag. Jämför med annonserna på SAAB, det första man slås av är att SAAB och alla andra svenska industrier skriver inte ens ut något lönespann, utan det måste man dra ur HR genom en intervju.
Många i Sverige lever i förnekelse om detta och inser inte hur långt efter vi är när det gäller villkor för ingenjörer.
Tjänar ca 2 miljoner (svensk arbetsgivare) om året och jobbar inte mer än andra. Det handlar i slutändan mycket om tur och att det jag är intresserad av är eftertraktat, kombinerat med att jag är ganska bra på att sälja. Lite myt det där att hög inkomst kräver stora uppoffringar
De som oroade sig för en svag krona kan nu med facit i hand känna sig lugnade.
”The Swedish krona has outperformed all other major currencies so far this year, according to news agency Bloomberg.”
https://www.sverigesradio.se/artikel/swedish-krona-strengthening-on-currency-markets-heres-why
Nu gnäller alla istället för att de hade alla pengarna i utrikiska fonder och därmed fått en smäll 😀
Vet att SAAB är en jobbig arbetsplats om man är “pappersingenjör”
Har flera vänner och bekanta som jobbar och stormtrivs som ingenjörer där.
Det är aktivt tekniskt arbete på hög nivå. Rentav världledande.
Det är dock väldigt svårt att gömma sig där och bli “projektledare” eller “mellanchef” utan man vet att det är teknisk kompetens som räknas.
Vilket stör väldigt många som pluggade hållfasthetslära i fem år och nu helst bara vill peka på andra vad de ska göra.
SAAB likt Scania är de bolag jag hör absolut bäst om från ingenjörskollektivet bland vänner och bekanta.
Det är företag som har värnat sin personal och jobbar med tekniken och kundnyttan som sin drivkraft.
Inte att som många andra “storheter” som numer främst producerar fler mellanchefer och projektledare.
“Bostadsbyggandet ökade i mars och visar därmed tecken på en fortsatt återhämtning från låga
nivåer av byggande.”
Så det är ju lysande att Regimen då använder större delen av sina satsningar att stimulera sin väljargrupp Byggarna.
ROT-förändringen är en muta till en intressegrupp liknande det vi förr såg i Grekland.
“bäst vi mutar byggarna så de inte går till Sossarna nästa val”
“Och så får vi även med oss de i Täby som tycker att senaste offerten på verandabygge var för dyr”
SAAB får det dom betalar för. Som konsult får man man väldigt dåligt betalt på SAAB, därtill måste man i princip gå som underkonsult till något av bolagen som har ramavtal. Dom duktigaste ingenjörerna som har lätt att få jobb väljer då något som är bättre betalt.
Och ändå ses SAABs produkter som marknadsledande.
Så i konsultfallet kanske det helt enkelt är att de som är dyrast inte är de som är bäst?
Kan tolkas hur som helst. Den låga lönsamheten på en marknad som skriker efter produkter och öser pengar tyder på dålig effektivitet.
Kanske de lägst betalda konsulterna behöver längre tid för att göra sak som en expertkonsult?
LW: Saab Dynamics är faktiskt ett eget AB (556264-6074), med Görgen Johansson som VD. Så han är både VD och affärsområdeschef.
Nu försöker man inhemskt stoppa tullar på andra sidan pölen.
https://www.expressen.se/ekonomi/kaliforniens-guvernor-stammer-trump-for-tullarna/
Jisses, när Trump kommer igång på sociala medier kommer han slå nytt rekord i att kalla någon fula saker. Newson är väl inte direkt hans favorit…
Jag jobbar med de som ska ta sina första steg i “vad ska jag jobba med”. Högstadielärare.
Jag håller med att ingenjörs lönerna är usla. Det gör eleverna med.
Det kräver mycket hjärna och mycket kraft att läsa N/Te och sedan Chalmers etc.
Att du få lika mycket som jag får i lön efter 10 år lockar inte. (Låt gå för att jag är ok betald som lärare 48kkr. Eller snarare enorm bra. Ledig jämt enkla uppgifter; enkla eftersom jag är bra på dem)
Dvs att jobba som lärare är betydligt mer behagligt än ingenjör, som min fru gör. Till nästan samma lön 52kkr 10 år erfarenhet)
Detta leder till att inte tillräckligt många som är bra på matte NO teknik väljer Natur. Där finns ingen ekonomisk framtid. Något elevens vill ha.
De flesta svarar på vad vill di bli
Rik!
Hm. Jag ville spela fotboll och mina kompisar ville bli kända. Att blir rik var inte drivkraften. Men det är det idag och då tappar vi hjärnorna som blir kommunikatörer istället. Bra för kommunen men inte bra för sverige på sikt.
” Att blir rik var inte drivkraften. Men det är det idag och då tappar vi hjärnorna som blir kommunikatörer istället. ”
Det där implicerar att man blir rik som kommunikatör. Jag är ledsen att göra dig besviken, men kan efter 30 år i kommunikationsbranschen meddela dig att det blir man inte, åtminstone inte i allmänhet. Och särskilt inte i offentlig anställning.
Man blir inte rik på inkomst av tjänst i Sverige, utan på inkomst av kapital
Helt riktigt. Och de flesta kommunikatörer med 10 års erfarenhet skulle tycka att 48.000 var en väldigt bra lön. Även utan sommarlov.