Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Co, men inte för Starlink.
Starlink Minitestet under seglatsen i Karibien var inplanerat sedan i höstas och nödvändigt för att driva bloggen till sjöss under vecka sex. Detta är inte en uppmaning till att skaffa Starlink, men tyvärr är Starlink Mini en överlägsen produkt för användningsområdet för de som har yrkesmässiga behov av att vara uppkopplade vid t ex fjällvandring, utsjösegling eller i länder där EU-roaming och semestererbjudanden inte finns. Dess kompakthet, låga pris och halverade strömförbrukning gör den förmodligen även ännu bättre lämpad för frontbruk i Ukraina eller för inbyggnad i patrullbrännare, men begränsningen av abonnemangsval kan göra den olämplig för permanenta installationer.

Testet var alltså inplanerat sedan tidigare och nödvändigt för att jag skulle kunna blogga vecka 6, och efter att ha vridit och vänt lite på detta, så publicerar jag det nu trots Elon Musks putinism, fascism och fundamentalism. Starlink är åtminstone en förlustaffär för SpaceX och i praktiken bränner man alltså Musks riskkapital genom att använda tjänsten, som är en sorts av finansiärerna subventionerad global Internetuppkoppling. Att använda Starlink är de facto att sno pengar från Elon Musk. Visst, lite krystat. Idag är också lördag med därmed lågtrafik.
Artikeln kanske framför allt kan vara tekniskt intressant och det finns ett antal fällor att ramla ner i gällande Starlink Mini.
Starlink Mini är en integrerad enhet där wifibasstationen och routern är inbyggd i själva antennen, vilket sparar rejält med plats till skillnad mot de fasta versionerna. Enheten väger bara ett kg och istället för den fasta Starlink som jag använder som automatisk failover när Internet går ner med sin så jag kan fortsätta arbeta och blogga med sina ca 45 W i snittförbrukning så drar Mini ca 20 W.
Det finns också en vattentät ethernetport om man vill göra en fast installation eller koppla in den på sitt eller företagets brandvägg om Internet går ner. Eller stänga av wifi för att inte kunna signalspanas in vid fronten i Ukraina.
Det finns också sladd för USB-C, vilket gör att man kan köra den från en powerbank och slippa konvertera mellan batteri och växelström. Till min förvåning (skulle läst på) ingick dock inte USB-C, utan bara växelströmsadapter.

Så det blev till att beställa till detta, inklusive en 12V cigarettuttagsadapter så man kan koppla in den direkt i en bil eller en båts motsvarande likströmsuttag, vilket dock visade sig vara förrädiskt.
Starlink Mini stöder/stödde bara Roam-avtal och som jag förstått det dyrare maritima utsjöabonnemanget, men vid en kontroll just nu så verkar det som att man numera även kan välja Residential som ger fri bandbredd, men bara på en plats. Roamavtalet är annars på 50 GB och utan bindningstid, så man kan teckna det bara när man faktiskt seglar eller på annat sätt reser. Roam kostar 480:- SEK och sedan 11:- SEK per överskjutande GB, men det finns också obgränsat abonnemang för 817:- SEK och numera även 110:- SEK för 10 GB Roam om man inte har så stora bandbreddsbehov. Global Priority kostar 2 100:- SEK för 50 GB och ska fungera vid utsjösegling. Tror jag. Vanliga Roam gäller bara upp till sju sjömil från land, vilket vi återkommer till. Men det går alltså att ställa på och av per månad.
50 GB räckte för en vecka där jag bloggade inklusive tog del av Ukrainafilmer på nätet, redigerade bok mm, och Lena också jobbade samt hade ett antal videomöten. Dock upptäckte jag snabbt att jag behövde stänga av mina molnbackuper, som glufsade i sig 10 GB på en dag, vilket inte var hållbart. Starlink fungerar kanske inte för FPS-spel, men i övrigt märks det ingen skillnad, utan även videokonferenser fungerar smärtfritt. Kanske bättre nere i Karibien än i Sverige pga fler satelliter närmare ekvatorn där det är tätare befolkat.
I alla fall så eftersom mitt jobb var beroende av det skaffade jag hängslen och livrem innan vi reste. Ja, det finns 230 V växelström på katamaranen, men det är inte alltid påslaget för att spara energi, inklusive nattetid när man pga tidsskillnaden behövde blogga för svenska läsare. Plus att växelströmsuttagen fanns inne i båten och man därmed behövde dra långa sladdar som skulle göra att besättningen kan snubbla, särskilt i svår sjö eller när det är bråttom.

Så jag skaffade även en powerbank från Kjell & Co med flygspecifikationer och som klarade av att driva en Starlink Mini. Det visade sig nämligen att även om den bara använder 20 W måste powerbanken stödja minst 100 W ut genom USB-C, vilket nog bara behövs om man ska smälta snö.
Men kabeln för USB-C vägrar fungera om den inte kan ges detta och lyser rött när jag testade den mot min ordinarie stora powerbank för datorn, som ska kunna ge 85 W ut. Se ovan.
Så för att inte chansa skaffade jag den där powerbanken från Kjell (annonslänk) som med 25 000 mAh fortfarande var handbagagetillåten, då vi reste med enbart handbagage i form av var sin rygga för nio dagars resa och segling, och stöder 140 W ut genom en av två USB-C.

Därmed var både USB-C och 230 V växelström testad, liksom att koppla in cigarettuttagsadaptern i bilen och driva den den vägen.
Frid och fröjd och det hela testat på plats i Sverige. Planen var att använda 12 V-uttaget i sittbrunnen på kattan, men för att vara helt säker på att ha ett fungerande system, och även ett helt mobilt system så tog jag med powerbanken också. Och tur var väl det skulle det visa sig.

Powerbanken orkar med sina 25 000 Ah driva Starlink Mini i ca fyra timmar, vilket räcker mer än väl för ett arbetspass, som sällan är mer än två timmar i stöten och batteriet laddades sedan inför nästa pass igen. Laddare för USB-C medföljde redan eftersom det används till dator och mobiler.
Som ni ser ovan finns det ett litet laptopfodral i tyg, vilket är vad som användes för att frakta Starlink Mini, som är bred som en stor laptop och lite tjockare mitt på.


Denna var över och fanns redan och jag vet inte exakt var man kan få tag på just en sådan, då det var fådd företagsmerch. En stor yttre ficka har plats för växelströmsadapter, tillhörande kabel, kabel för USB-C, powerbanken, buntband och lite till. Man bör nog sikta på ett fodral för minst 16-tums laptop och vill ha lite extra utrymme pga tjockleken på mitten. Kan efter truppförsök konstatera att en Satechi Notebook-väska 15″ Nylon Grå fungerar med nöd för Starlinken, men det blir trångt om man även ska ha med särskilt 230 V-adaptern. Powerbank och tillhörande USB-C fungerar i Satechin, men det är väldigt tight för Starlinken vilket gör mig orolig över att den ska skadas. Satsa istället på ett fodral för en 16-tums dator är mitt tips. Mini är 299 mmm x 259 mm x 39 mm och det är särskilt de där 39 mm mitt på som ställer till det och gör många fodral för trånga när de spänns upp av tjockleken.
Utan tillbehör väger Starlink Mini 1.10 kg.
Den som är extra försiktig och vill ha en hardcase så fungerar Peli 1470 Laptop Case, men kostar i princip lika mycket som en Starlink Mini. I den kan man plocka ut klosskumgummi nog för att få plats med Starlink Mini, sladd och powerbank, se här på Facebook. Dessutom går vikten på systemet från drygt ett kilo vilket inte är ett problem i ryggsäcken i fält eller vid fjällvandring, till uppåt runt fyra kg om man ska släpa runt på de i ett förvisso vattentätt och stryktåligt Peli-hardcase. Jag brukar på inrådan av min professionella äventyrare till fru nöja mig med en drybag eller rent av en lite kraftigare sopsäck för skydd mot regn för känslig utrustning. T ex var allt för Kilimanjaro nedpackat i sopsäckar inuti rygga vilket fungerade utmärkt.
Jag valde dock ett redan existerande laptopfodral och tog den som small carry on på flyget. Särskilt med tanke på begränsningarna på handbagaget som för vissa sträckor var 8 kg. Minin fick sedan bo i laptopfodralet när den inte användes, förstås stuvad så den inte skulle flyga omkring i vågorna. Inte vår båt, så vi gjorde inte någon fast installation.
Första gången man aktiverar Starlink Mini och använder den tillhörande appen på telefonen kopplar den upp sig, laddar ner mjukvaruppdateringar och möjliggör för dig att registrera dig och teckna abonnemang. Registrering kan man med fördel göra redan innan från en dator förstås, men det är alltså fullt möjligt att ha med sig den som reserv och först teckna abonnemanget när det behövs. Går ordinarie Internet ner går det fortfarande att teckna ett nytt abonnemang.
På plats i Guadeloupe var det storstad i Pont-a-Pitre och i teorin EU, så EU-roaming skulle ge fri surf som hemma. Men inte hos Telia som hävdade med bestämdhet att jag var på Jamaica och skulle betala en krona per MB eller 1 024:- SEK per GB. Så skönt att ha Starlinken på redden när det var dags att jobba tidigt på morgonen.



Det visade sig att oro över att riggen och stagen skulle störa Starlink Mini var starkt överdrivna. Hindren identifierades men allt fungerade utmärkt ändå.


Därnäst blev det till att göra överfarten till Les Santes och prova ute till havs där det inte längre fanns någon mobiltäckning, iaf inte någon som gav datatrafik.



Kort sagt fungerade det utmärkt att jobba även vid utsjösegling och noll mobiltäckning. Segel och rigg var inte heller något problem och då gick det ändå allt mer sjö och blåste upp.

Som ni ser på fotona så är Starlinken inkopplad i batteribanken, trots att vi är på båten med 12 V-cigguttag. Som fungerade hemma i bilen.
Det visade sig nämligen inte fungera för skepparn hade ett för bra elsystem ombord baserat på stabila litiumbatterier. Inte ens när motorerna (och därmed generatorn) körs kommer man upp i mer än typ 13.2 V på 12 V-systemet, som körs via litiumsystemet.
Och Starlinks 12 V-adapter kräver mer än 13.2 V. Oklart hur mycket, men jag och skepparn började debugga och utreda detta i en kombination med vad som fanns ombord och sökningar på nätet.
Det visar sig att Starlink Minis 12 V-adapter vill ha uppåt 15 – 20 V (tag mig inte på orden) för att fungera. Så man måste skala upp spänningen med en spänningsomvandlare. Ciguttag i bilar ger mer kraft helt enkelt, åtminstone när motorn är igång eller om man som i vårt fall hade elbil.

Skepparn blev nämligen så förtjust i systemet att han beställde ett eget och därmed slipper köpa nya SIM-kort varenda gång han anländer till ett nytt örike i Karibien, plus kan vara uppkopplad även utsjö, inklusive fullständiga obegränsade väderprognoser i realtid vilka annars måste hämtas ner via andra satellitsystem som kostar skjortan.

Starlink är nämligen billigt. Fånigt billigt. Både för utrustningen, där man kan få en Mini för drygt 2000:- SEK hos Elgiganten och som sagt 11:- SEK per GB vilket är vad en MB kostar via andra tjänster. Typ. Men så går Starlink också med förlust och bränner av Musks investerares kapital.

Starlink kom att bli helt rutinmässigt och till slut landade vi i att ha den placerad ovanpå taket till sittbrunnen, även om den togs ner när den inte användes. Det gick också att säkra upp den med buntband i underredet om man var orolig över sjögången.

Nu återstod att testa den vid den lite längre överfarten från Guadeloupe till Antigua, då vi därmed skulle komma bortom sju sjömil från kusten.
Det var dock en hel del sjö, och när Starlinken var uppkopplad och jag skulle ner i vår hytt igen för att hämta datorn så bestämde jag mig för att inte riskera tappa och paja datorn då det krävdes två händer att gå upp och ner från hytten, utan satte mig i hytten för att jobba. Trots sjösjukeplåstren så fungerade inte det, och jag avbröt det hela i utbyte mot frisk luft och horisont.
Starlinken var uppkopplad trots Roam, men vi fick inte testat det hela och ingen ombord hade tid att vara uppkopplad innan vi kom så nära Antigua att sju sjömil inte längre gällde.
Så där misslyckades vi.
Lärdomen är att kontrollera att systemets strömförsörjning fungerar innan ni gör er beroende av det. Helt rätt att säkerställa powerbanken först, då 12 V-adaptern inte nödvändigtvis fungerar. Förberedelser är förstås bra.
För vem är då Starlink Mini?
Utsjöseglare, definitivt. Sju sjömil från kusten är inte ett problem om man ska hoppa mellan öarna på Leeward och Windward Islands i Karibien eller om man seglar i Europa och Medelhavet, eller på Kanarieöarna, Indonesien, Thailand eller motsvarande. Ska man ut längre blir det dyrare abonnemang, men 2 100:- SEK för 50 GB är fortfarande billigt när man är mitt på Stilla Havet eller Atlanten.
Andra civila tillämpningar för egen del är t ex fjällvandring eller nya promenader i backar där det inte finns mobiltäckning, iaf inte för datatrafik. En padda plus en Starlink så är det mindre än 3 kg packning så kan jag jobba och blogga oavsett var jag befinner mig.
Även vid resor utanför EU med tillhörande dyr mobildata, t ex Skottland när vi var där för midsommarblotet 2023 på Yttre Hebriderna. Mini går rent av att sätta fast på taket på bilen och använda medan man kör. Ej testat, men den ska stödja hastigheter upp till runt 100 km/h sägs det. Kontrollera detta och lita inte på mig dock.
Väskan kan med fördel följa med vid resor med hemma i Sverige som beredskap Internet skulle drabbas av ett stort haveri och därmed göra att jag kan fortsätta jobba. Men jag är ju lite speciell och för 99% av alla är detta överkurs. Frestande att skaffa en Peli för den så kan den ligga i bilen i brist på annat. Om man inte ska flyga är inte utrymmet ett problem, men på fotvandring skulle jag skippa den onödiga vikten dock. Man kan förstås ha med den på utlandssemester utanför EU om man mot förmodan ska vistas på boenden som inte har gratis wifi, om nu sådana finns i turistklass längre. Men alla reser inte som turister.
En annan tillämpning är att ha en Mini för 2000+ SEK liggande på företaget, redo att kopplas in i brandväggen om Internetförbindelsen går ner. Det behöver inte vara automatisk failover, men på femton minuter är man igång om man har den tekniska kompetensen, och kan t ex fortsätta ha öppet då kassasystemet är uppkopplat korrekt etc. För stora arbetsgivare och t ex IT-bolag där alla sitter och surfar istället för att jobba räcker kanske inte 100 – 150 Mbit/s idag, men för småföretag eller för prioriterade system som kassasystem definitivt. Bra krisberedskap inför det kommande kriget helt enkelt.
2000 – 3000:- SEK för småföretaget kan jämföras med alternativet med en 5G-router med möjlighet till extern antenn för 10 490:- SEK hos Kjell (reklamlänk) som nöd-Internet för företaget. Vilket också kräver att man har ett aktivt mobilabonnemang för ändamålet i förväg. Vilket visar hur sjukt billigt Starlink är, och vilket också är en indikation på varför systemet är en förlustaffär för Musk. Dessutom måste det lokala 4G/5G-nätet ha strömförsörjning, vilket det bara har några timmar.

Starlink Mini kan också vara att rekommendera för fronten i Ukraina, dels för att den kan vara helt portabel och t ex hänga med monterad på ryggsäcken hos ett specialförband under framryckning, eller monterad på fordon, och dels pga den låga energiförbrukningen som i praktiken dubblar hur lång tid man kan ha den igång på batteri eller reservkraft. Detta givet att de nya reglerna om Residential går att applicera, annars kan det bli dyrt att sitta med tio drönarstreams på en ledningscentral om man betalar 11:- SEK per GB. Att slippa hantera den separata routern/wifibasen är också ett rejält lyft under fältmässiga förhållanden gissar jag.
För engångsbruk, som att bygga in den i en patrullbrännare bör Minin vara försthandsvalet tack vare det lägre priset och att den ändå bara kommer använda en stream för video.
Minin kan också vara intressant för volontärorganisationer i Ukraina om de inte kan vänta timmarna som behövs innan Internetåtkomst är återställd vid bombningar, eller vistas frontnära ofta. Den går trots allt att installera på taket på bilen givet att man är lite händig. Eller för den delen för journalister.
Med det sagt så behövs inte Starlink i normalt civiliserade samhällen som Sverige eller Ukraina tio mil från fronten om ingen terrorbombning just skett med strömlöshet för Internetförbindelserna centralt. På de allra flesta platser har man iaf hyfsad täckning med 4G/5G under normala omständigheter och även vid strömavbrott bör Internet och mobiltelefoni fungera någon timme. För nischbehov där Internetuppkopplingen är affärskritisk och man under alla omständigheter vill ha den kan det vara aktuellt dock. Det finns inget som kommer i närheten prismässigt och inget annan liknande satellittjänst man kan köpa över disk på Elgiganten. Alternativen som alla är helt inriktade på företag och stater kostar 10x till 100x så mycket, både i inköp och abonnemang, plus kräver en del ansträngning att alls få tag på.
44 kommentarer
Har haft funderingar på att införskaffa systemet till stugan i alperna. Avsides by där huset ligger i nära nog radioskugga, så det där med mobiltäckning är ett återkommande problem. Plötsligt skulle man kunna erbjuda hyresgäster vettig uppkoppling.
Du vill nog ha ett residentialabb när hyresgästernas kids ska streama Netflix. Sedan kanske bergen kan skymma, men det kostar bara några tusenlappar att prova. Har man stuga i Alperna kanske inte pengar är ett problem?
Vad är ett residentialabb?
& Farsan köpte huset med kollegorna för 40 år sedan och har köpt ut dem succesivt, och inget har egentligen gjorts med huset sedan dess. Det och övriga hus i avkroken ligger lite i en grop som skärmar mot dalen där telemasten står, varför det enda sättet att få täckning på telefonen är att antingen stå på loftet och hålla den mot taket eller se till så någon köper ett stort surfpaket inför resan och sen lägger telefonen på laddning ovanpå klädskåpet där uppe med hotspotläge på. Omkringliggande berg skymmer inte så värst mycket.
Oavsett känns det som ett alternativ till att få någon schweizare att dra kabel till huset. De gillar att slänga på lite extra avgifter när något behöver göras uppe på berget har vi märkt.
Bostads-abonnemang, inte Roam.
Ah. Ja, det var det jag var inne på.
På starlinks hemsida heter det Residential.
Om du är intresserad av det kan du ju kolla lite där 😉
Läste det som Residentia-labb.
Tack. Detta är väldigt intressant. Kommer att testa själv vid nästa jobbresa.
Varför kan man inte använda Kjells billigaste 5G router för 3k? Varför jämför du med den dyraste? https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/mobilt-bredband/mobilt-bredband-routers/5g-router/tp-link-archer-nx200-tradlos-router-5g-ax1800-p65837
Stöder den extern riktantenn man monterar utomhus för maximal fart och täckning, har den ethernet så du kan koppla in den på företagsnätets fasta tråd osv? Jag har inte kollat. Har bara kollat på det som fyller mina behov. Tror den jag länkade har inbyggt batteri exempelvis.
Den har ethernet och anslutning för extern antenn. Inget inbyggt batteri, men det har väl inte starlinken heller?
Så bra. Kanske hänt lite sedan jag sist kollade.
Haha! Den ser ut som en gammal Apple AirPort Extreme (eller Time Capsule). Har TP-link köpt upp ett lager av överblivna höljen? 🙂
TP-link är ett kinesiskt bolag, f.ö.
De få som inte har fiber i sverige i dagsläget brukar få ganska dyra kostnadsförslag. Så ska man inte gejma är nog starlink ett väldigt bra alternativ.
Hört om priser på 30.000 för fiberprojekten nu. Och då har fiberbolagen högt kostnaderna för sin “öppna fiber” så att det kostar 400 kr att ha lägsta hastigheten.
Precis som bloggarn skriver är Starlink billigt. På allvar snuskigt billigt. Finns väl inget mobilt bredband med obegraänsad bandbredd för de där pengarna ens.
Satelitkommunikation med andra aktörer ska man inte ens prata om. Det blir lätt 100 ggr dyrare än starlink. Så på det sättet är ju det en extremt disruptiv tjänst. Och visar hur “management by comitee” de andra systemen är.
549 kr/månaden för Telia2 mobilt breband. 559 kr/månad för starlink.
Utanför tätort får man ju inte någon fart med mobilt bredband. Jag får typ 4 Mbit/s med Telia 5G och 250 Mbit/s med Starlink. Dock ej provat med riktantenn för 5G pga priset på router för det.
Tills fibern kom här ute körde jag 4G med riktantenn och låg väl på 110/10 utom de kvällar när alla skulle strömma nått. Det var dock extrem känslighet att ställa in den. Det var dutta mm för mm och köra speedtest.
Fördelen med riktantenn och 4G var ju att även med 1,7 km till masten fick jag ovan hastighet. Just nu med 5G vill mobilen inte ens försöka utan failar över till 4G som är så mycket bättre.
Jag vet att 5 km härifrån är det en dalgång där de får samma resultat som dig. Och de hade obstinata markägare och grannfejder så det blev ingen fiberdragning där. Så perfekt läge för Starlink
Ändå går väl inte de med 100x priset med vinst heller.
Nej. De med 100x priset går snarare med 100x så stora förluster 😅
Lätt överdrivet men inte så långt från sanningen heller.
Förstår inte riktigt meningen med denna artikeln. Bloggaren brukar antingen posta bra artiklar för att gynna ukraina eller gynna sig själv med sponslänkar, inga problem med det. Denna har varken eller, men gör indirekt reklam för Starlink?
Jag finner det hela tekniskt intressant och skriver därmed om det. Plus att jag lagt massa tid på att utvärdera, ta foton, mäta statistik mm. Nu bestämde jag mig för att nästan två månader senare även publicera, men jag har ältat detta.
När det pratas om att byta Starlink i Ukraina är detta relevant. Det finns inget som kommer i närheten, vare sig prismässigt eller volymmässigt. Ska Ukraina betala 100x mer för något som inte kan hantera volymen terminaler?
Ska man bygga ett alternativ måste det vara “en Starlink”, dvs billigt och inriktat på massmarknaden för att få massmarknadens fördelar. Svindyra nischprodukter finns redan.
Många okunniga uttalar sig om Starlink utan att ens testat och tror att det “bara är att välja ett alternativ”. Gå till Elgiganten och fråga om en annan satellittjänst för någon tusenlapp.
En annan aspekt är att Sverige kan vara i fullskaligt krig inom några år. I princip all verksamhet är idag beroende av Internet även om det inte är uppenbart.
Om vi nu skulle vara i krig om några år borde det vara med ryssland rimligtvis.
Frågan är väl vem av oss som har (får ha) tillgång till Starlink då.
Det är ju såhär bloggen var innan kriget?
Det är väldigt intressant ämne och även om jag såklart tycker att Ukraina aldrig får glömmas är seglats, mat, gård och teknikartiklarna väldigt givande.
Som Lars skriver. Det finns ju inga alternativ. På de flesta ställena utanför tätort kommer 5G att vara väsentligt sämre. Och de konkurrerande satellittjänsterna är både sämre och en 100 faktor dyrare.
Det är för övrigt något som aldrig upphör att fascinera. Den där överdrivna kåtheten över 5G som får vissa att bete sig som fanbois. Man undrar om det är Trebajskorvaranställda som har order om att alltid gå i svaromål.
Tekniken bakom produkten är onekligen i toppklass och priset, så länge det subventioneras, klockrent.
Det sagt så “tar man fan i båten” om man skaffar Musks nätverk. Han har redan visat att han efter eget bevåg kan stänga av utrustningen och utpressa kunderna (Ukraina), det påstås (ej bevisat) att koordinaterna för statlink stationer används för att rikta in ryskt artilleri…
Visst, tekniken är bra men den är direkt värdelös då den när som helst kan stängas av eller kapas av 3e part. Bloggaren har redan investerat i den och kommer såklart fortsätta använda den, sunken cost, men jag och många andra hoppas på bra alternativ med demokratisk bas.
Eller iaf en produkt där du som kund kan utpressa av företaget för att fortsätta använda. Direkt kriminellt. Idag Ukraina, imorgon..?
7 sjömil är tyvärr inte så långt ut – lite beroende på vad man menar med land, så klart. Det är ca 50nm mellan fastlandet och Gotland, och i samma storleksordning till Åland.
Kan varit 17 sjömil eller 70. Minns inte.
Tio alternativ till Starlink:
https://www.geeksforgeeks.org/starlink-competitors/
Och en till artikel:
https://thenetworkinstallers.com/blog/starlink-competitors/
Läser du ens artiklarna? OneWeb 2520/månad för 50 GB. Dollar alltså, dvd 25000:- per månad eller 50x dyrare än Starlink.
Viasat 12 Mbits/s, dvs 1/12 i hastighet eller 12x dyrare.
Osv osv
Wilderäng, jag läser din blogg varje dag. Är det inte dags att sluta betala Elon? Hela inlägget är annons för hur bra tjänst han erbjuder.
De eventuella avbrott du får med enbart mobiltäckning är värt för att inte ge honom mer pengar.
Nej. Annonser får man betalt för.
Och Starlink betalade jag för en månad , ingen bindningstid, utan bara vid behov. Vilket inte finns just nu.
Själv läste du bloggen alla dagar den skrevs tack vare StarLink.
Det är ju en annan fördel med Starlink. Att ha noll bindningstid utöver de 30 dagar man köper.
I princip kan man ju säga att de som inte kan erbjuda detta är rädda för att kunden ska upptäcka hur dålig tjänsten är så det är viktigt binda upp denne.
Gäller alla tjänster.
Finns ju anledningar till att mobiloperatörerna har erbjudanden om “24 månaders trådlöst bredband till bra pris”. Att den där teoretiska hastigheten ska delas med 200 andra nämns inte. Starlinks bandbredd är förvånadsvärt stabil i min erfarenhet.
Wow.
Frågan är: ska man kalla det för Tsarlink eller Stalink?
Sedan bör det kanske nämnas att många är oroade av att satelliterna som brinner upp i atmosfären släpper ut stora mängder aluminiumpartiklar. De fungerar ungefär som freon, som aerosoler, och verkar riskera sabba ozonlagret.
Det skickar väl upp några tusen per år. Och lika många ska ner igen.
Känns inte så lovande om vi ska flera olika konstellationer. En för USA, en för EU, en för kina, en för …
Det finns alltid “många” som är oroade för nått.
Jo, fast med många menar jag sådana forskare, typ meteorologer och sådana som forskar på atmosfären.
Det finns också många som avfärdar legitim oro för att de inte vill att deras världsbild ska rubbas. Och nu sitter vi här i klimatskiten fast alla har vetat i typ 40 år.
Men fortsätt kämpa du 💪
Förlust skulle nog starlink endast gått tills tillräckligt många byggt in sig i tjänsten.
Gärna då statliga och privata aktörer som avstått konkurrerande tjänster.
När dessa är utkonkurerade skulle det bli dags för felon att höja priserna och kamma
hem vinsterna.
Nu visade kanske felon sig som den han är för tidigt vilket b ö r ha fått
institutionella aktörer att inse faran med USA’s agerande i allmänhet och
felons “tjänster” i synnerhet.
Bättre exempel på anti-marknadsföring finns nog inte i närtid
när såväl regim som företag förolämpar, förnedrar och hotar sina
(snart tidigare) allianspartner och kunder.
Nix, fler kunder, fler satelliter. Det finns inga skalfördelar, det blir bara dyrare ju fler kunder de har.
I övrigt har du rätt.
Bra artikel, tack!
Jag har själv en mini, primärt för husvagnssemestrarna, men också som en backup för hemmanätet, där det fungerar ypperligt. Fördelen är också abonnemangsformerna som i fallen ROAM kan läggas vilande, dvs helt utan kostnad, och startas upp igen utan framförhållning.
Prisbilden på mini är idag ca 4 500kr, där Elgiganten för ett par månader sedan körde en kampanj för mini med prislappen 3 100kr. En mini för 2 lakan har jag missat helt…
Vad gäller hårda väskor har Clas Ohlson ett par bra storleksalternativ att välja mellan, beroende på behovet av hur mycket extra junk utöver antennplattan som skall packas med. Pris ca 600kr där man med fördel kan avvakta företagets löpande kampanjer om 15% eller ibland 20% rabatt, vilket även gäller väskorna. Rekommenderas.
Blir onödigt tjock, men ska man ha med hela kontoret så finns det. Men stor som en resväska om man väljer Clas.
Tack för en utförlig recension. Jag är en tekniknörd och finner det här mycket intressant. Tekniken går verkligen framåt.
Precis som Darzyl tror jag att Musk kommer att höja priserna när tillräckligt många har köpt en Starlink och skaffat abonnemang, men det kanske kan vara prisvärt ändå.
Som det mesta Musk har gjort (inte ensam!) innan han blev knäpp är det tekniskt fascinerade och välfungerande (möjligen med undantag av rostskyddet på Teslabilar). Läs Sam Harris artikel på Substack om när Musk blev knäpp:
https://samharris.substack.com/p/the-trouble-with-elon
Under resor jag har gjort de senaste cirka 25 åren (dvs sen Internetanslutning började bli vanligt på hotell) har jag då och då nostalgiskt tänkt på hur behagligt det var att resa tidigare. Man var bortkopplad från vardagen på ett helt annat sätt, och kommunicerande med hemlandet via vykort (det gällde att skriva vykorten de första dagarna på resmålet för att man inte skulle hinna hem före korten).
Det är något som har gått förlorat när man var som helst i världen kan läsa sina brev sekunder efter att avsändaren har skickat dem.