Artikeln publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen. Dollarn rasar vidare. Det varnas för ett förestående amerikanskt börsfall när pengaflödena vänder, samt dubblat guldpris från dagens rekordnivåer när länder avyttrar dollarn och köper guld istället pga Trump. Riksbankens vice chef Breman varnar för att Riksbanken kan komma att höja styrräntan.

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga igår med +0.55% för OMXS30 och +0.36% för OMXSPI.
Dollarn rasar vidare och ligger nu på 10:64 SEK, eller nivåer vi såg i oktober förra året. Sedan Trump svors in som president har dollarn gått från 11:19 SEK till 10:64, dvs ett ras på -4.92% vilket är en stor valutarörelse och det ser inte ut att vara över. Euron faller också något till 11:17 SEK och nivåer från i somras. Som tidigare påtalat finns det dock ett stödområde här och euron har vänt förr på 11:17. Guldpriset backar på svagare dollar till i skrivande stund 1 002:- SEK per gram.
I en artikel hos SvD varnas det för en dubbling för guldpriset, fast det handlar förstås om i dollar som varnas för kan halveras. Frågan är vad dollarn står i då. Det uppges enligt en norsk analytiker om en Trumpeffekt där centralbanker i Asien börjat sälja av sina amerikanska statsobligationer och istället köpa guld, för att undvika risken att Trump använder länders dollartillgångar som vapen.
“Amerikanska statsobligationer har länge ansetts vara en av världens säkraste tillgångar, men nu är många länder rädda för att USA kan konfiskera deras obligationer.”
Trump har ju också mumlat om att en del av USA:s statsskuld är olaglig och USA ska inte behöva betala den. Ett besked om sk statsbankrutt är inte direkt ett trygghetstecken för de som sitter på amerikanska statsobligationer.
Måttligare analytiker pratar om att guldet kan fortsätta upp 10% i år, då förstås mätt i dollar.
Guld ska förvaras i bankfack. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.

Långa amerikanska räntor föll något, vilket motsäger flykt från amerikanska statsobligationer. De amerikanska börserna backade dock med -0.43% för S&P-500 och -0.48% för Nasdaq 100. Sämst inom FANANGST gick Netflix med -1.80% följt av fascisten Muskolinis Tesla med -1.71%.
Hos Bloomberg varnar Goldman SAchs chef för globala marknader för ett förestående amerikanskt börsfall. Bland annat beror det på att de amerikanska småspararna (eng retail investors) ska betala skatt i mars vilket vänder pengaflödena och att även pensionsfonderna tappar fart i sina insättningar. Detta är en normal säsongseffekt i mars.
Till det har enligt en annan Bloombergartikel allt fler amerikanska bolag börjat baka in varningar för Trumps politik i sina årsredovisningar och att det kommer påverka deras affärer, inklusive Muskolinis DOGE där besparingarna ofta handlar om att rycka kontrakt med amerikanska företag som därmed blir av med intäkter och med det måste sparka folk.
Ska man vara lite mer balanserad så låter det alltid på liknande vis när högkonjunkturen återvänder. Det tjatas om krasch varje vecka i några år, innan den faktiskt kommer.
Själv har jag avyttrat allt USA-specifikt och reducerat de USA-dominerade globalfonderna. USA är inte den enda ekonomin här i världen även om det alltid visat sig fel att tro något annat.

Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. ASX 200 är på -0.32%, Hang Seng rusar +3.68%, KOSPI är oförändrad på +0.02%, Nikkei går +0.26% där det går rykten om att Tesla ska lägga bud på krisande Nissan, och Straits Times är också oförändrad på +0.03%.

Riksbankens vice ordförande Bremer varnar i ett tal för Norrbottens handelskammare för att Riksbanken kan komma höja räntan även om hon håller fast vid räntebananen så länge. Varningen handlar om att handelshinder kan ge högre inflation och påtalar att inflationen steg i USA förra gången Trump införde tullar, även om de då var lägre än de som nu offentliggjorts. Det som kan rädda Europa (och Sverige) från högre inflation är att tillväxten mattas av pga handelshindren, men säger:
“Det är dock troligt att det blir en viss effekt på inflationen i Europa om USA inför tullar mot oss, och vi dessutom svarar med importtullar på amerikanska varor och tjänster.”
Samtidigt säger hon:
“Det är viktigt att poängtera att vi ännu inte vet hur omfattande handelshindren kommer att bli. Med den osäkerhet som råder när det gäller omfattningen och utformningen av tullar, bör vi vara försiktiga med exakta siffror på hur svensk ekonomi och inflation skulle påverkas. Men det är viktigt att kontinuerligt följa utvecklingen och att ha beredskap att agera.”
Avslutningsvis:
“Min bedömning är att vår prognos för styrräntan från december står sig väl. Prognosen indikerar en oförändrad styrränta framöver, men vi har samtidigt beredskap att både höja och sänka styrräntan om utsikterna ändras. Det är viktigt att ha tålamod för att se effekterna av räntesänkningarna.”
Om Riksbanken inte följer sin räntebanan, så kan man alltså antingen höja eller sänka.
Inget nytt under solen. Står det inte stilla går det upp eller ner. Ska man summera Bremers tal så är det “Riksbankens högavlönade ponduspostulerare har ingen jävla aning om vad som kommer hända med Trump i Vita Huset”.
92 kommentarer
På börsfronten intet nytt…men de spännande tiderna fortsätter.
Kanske är detta de nya normala, mer volatilitet och kaos som följd av extremare politiska rörelser och minst sagt lyckade utländska påverkansoperationer. När de som påstår sig vara nationalister säljer ut landet till främmande makt, det känns minst sagt olustigt.
Asien upp 0.6 procent idag och som bloggaren konstaterar är Hong Kong starkast där tech och framförallt Alibaba går starkt.
Som svensk är det dock tveksamt om det blir några stålar över på kontot då asiatiska valutor som CNY HKD TWD och KRW tappar lika mycket mot SEK som uppgången på 0.6 i börsindex.
Europa förväntas öppna upp 0.1 procent, även US handlas flat inför öppning.
Fascinerande rusning till svenska kronan.
De asiatiska valutorna jag nämner har en tendens att följa USD.
Står fast vid att USD ska till 8.45 vilket kan dröja flera år.
Ja, den ska ju ned. Om det går så långt som till 8.45 vet jag ej. Det låter mycket, men med Trump vid rodret så …
8.45 har jag sagt länge, dvs oavsett president.
Marknaden har ju varit helt hjärntvättad över US överlägsenhet och den hjärntvätten kan inte pågå för evigt.
Ok, men Trump kan säkert hjälpa till.
Var i US 1974, vi växlade in Sek för 4,30. Gamla goda tider. Nån John mc Govern var visst presidentkandidat och sänkte dollarn via nån opinionsundersökning som pekade på att han hade möjlighet att vinna. Beskylld för socialism o annat elände.
George McGovern var presidentkandidat för demokraterna 1972 och förlorade valet mot Richard Nixon.
Rusningen till svenska kronan som nu ses som en säker tillgång jämfört med USD kan såklart komma att påverka svensk ekonomi.
Från 11.07 1 jan 2025 till 10.65 i skrivande stund är ändå nästan 4% ner.
Euro är 11.46 till 11.16 vilket är närmare 3% ner.
Eftersom dollarn tappat, samtidigt så har USA högre inflation än befarat https://www.bbc.com/news/articles/c3d57zm9m0po
Det 3;e som förmodligen kommer hända i USA som ingen pratar så mycket om att deras stora årgångar (boomers) nu går i pension – och då är framför allt de som sparat i aktier. När de då börjar plocka ut och sälja sina aktier, så kan saker hända.
Med det sagt, så brukar jag inte flytta mitt sparande, men däremot ändra mitt framtida sparande.
Angående flytt. Att flytta i en stigande trend kan ju kosta mer än man vinner på en bättre placering. En del fonder kan ju ta upp till tio dagar från sälj till färdigt köp av ny fond. Tio dagar av stigande börser …
Framför allt blir kapital dyrt när Boomergenerationen plockar ut sina pengar från börsen och in i mer säkra tillgångar. Det blir sannolikt mindre utrymme för kommande mer eller mindre bra idéer för nästa tillväxtbolag och högre avkastningskrav på de som faktiskt lyckas få kapital…
Pengar börjar kosta pengar igen……fräscht…
Håller med, hälsosamt att pengar få ett värde igen…
Kan man tänka att de stora besparingarna och uppsägningarna inom Amerikanska institutioner kommer ge sänkt köpkraft och konsumtion i USA på sikt?
Jag har ju varit tämligen ensam om att tycka att köpkraften är relativt svag bland de amerikanska konsumenterna (alla är faktiskt inte börsmiljardärer eller har tjänat multum på att ligga tungt i mag 7 och diat Zuckerberg och Musk.
Ett dussin ägg går nu på över 10 USD och de amerikanska konsumenterna med låga inkomster är allt annat än glada över inflationen.
Hör också om helt galna matpriser därborta nu. Och det från vänner som inte direkt är barskrapade…
@RUN – kan det här verkligen stämma med el President del Trumpo vid makten??? Är inte allt per automatik bättre nu…
[sic!]
På en mer allvarlig note, jag läste också det. Undernäring börjar bli på riktigt i låginkomstdelen av USA och den är inte liten…
Undernäring har varit väldigt vanligt i stora delar av USA, länge. Fenomenet kallas matöknar, stora områden där det inte finns riktiga livsmedelsbutiker utan endast snabbmat tillgänglig. Uppskattningsvis cirka 40 miljoner amerikaner (12% av befolkningen) bor i sådana områden. Det är alltså praktiskt svårt eller omöjligt att köpa riktiga råvaror och många bostäder saknar dessutom ordentliga kök. Lägg därtill obefintliga matlagningskunskaper så får man en stor massa av människor som lever uteslutande på helfabrikat eller färdigmat – feta men undernärda.
Donald skulle ju fixa till specifikt äggpriserna 😁?
Äggen beror ju dock på att de har skenande fågelinfluensa så man avskriver miljontals äggproducenter (köcklingar).
Det blev ju itne bättre att Trump kickade de som var nyanställda för att jobba med att begränsa spridningen.
Dessutom tvättar de äggen så att de ska vara vita och fina.
Nackdelen med det är att de tappar skyddet och måste förvaras kallt (i motsats till svenska ägg).
Jag har för mig att merparten av äggen i svenska butiker också är tvättade. De
påstår dock att vi har någon mildare tvättmetod, men det är mest i övriga Europa man hittar övervägande otvättade ägg.
Bäst-föredatumet på äggen du hittar i butik är ju bara ett par veckor, medan otvättade ägg håller i månader i rumstemperatur.
RFK kommer gymma bort epidemin 👍
😂
På kort sikt kommer minskade offentliga utgifter leda till en mindre ekonomi. Antalet nya jobb ökar dock fortfarande så många hittar nog nya jobb. Frågan är vad som händer med de pengar som nu sparas på en mindre stat. Går de till oligarkerna som lägger på hög, eller får folket mer att röra sig med och ökar sin konsumtion? Eller kanske de används för att minska statsskulden (känns osannolikt iofs). Lägg till handelshinder och minskad export för amerikanska företag pga policy mm så killgissar jag tillväxten mattas av.
Det som är intressant med USAs finanspolitik är ju att Scott Bessent, finansministern, i sin roll som ekonomisk rådgivare till Trumpelumpen förespråkade en ekonomisk politik starkt influerad av Abe “three arrows” där grundpelarna är:
i. lättnader från centralbanken
ii. stimulanser genom ökade finansiella utgifter från staten
iii. strukturella reformer
Vad gäller punkten iii. kan man väl kanske säga att det är det Elonski pysslar med även om man också skulle kunna kalla det strukturell rasering men det ska bli kul att se om i. och ii. också kommer i spel. Särskilt om centralbanken börjar strössla pengar igen för då kan det bli rock and roll rejält. Och det är också intressant att vad dom tänker sig kring finansiella insatser från staten då allt dom yrar om nu är att det ska ner, ner och N E R !!!
Jag är sjukt fascinerad av Bessent, alltifrån hans frasering till hår.
Utöver det du nämner var han ju sjukt störd på Zelenskiyj under gårdagen över att mineraldealen inte blev av.
Enligt Bessent hade Zelenskyj lovat en deal i Munich.
Bessent (och Trump) blev väl lite besvikna över att behöva förhandla om en “deal”, men de borde väl inse att det inte är lika enkelt att dila med Ukraina som det är att dila på gatan.
Äsch, glömde musikillustrationen.
https://www.youtube.com/watch?v=3XqyGoE2Q4Y
Han är ju som öppet homosexuell också en intressant spelare i Trumpelumpens annars rätt så tungt högerkristenfundamentalist regering…
Inte alls säker på att tullar på amerikanska varor skulle höja vår inflation nämnvärt. Snarare så att försvagad amerikansk köpkraft på världsmarknaden borde leda till lägre priser på en del varor till oss.
Om vi/EU svarar så blir det väl inflationstryck här också?
Annars borde det vara som du säger. Och kombineras “dumpningen” med en starkare krona så borde det bli ett stark tryck ner på inflationen.
Å andra sidan finns det en stor restpost med löner, hyror och annat som inte har följt inflationen fullt ut så vi kommer knappast undan den inflationspressen.
+-=
Jag hoppades ju att vice riksbankschefen hetat Fredrika i förnamn—det hade varit episkt 😀
Men, det visade sig att hon heter Anna Breman
https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/organisation/direktionen/anna-breman/
Inte lika kul (även om du alltid lyckas få till nån knorr på dina formuleringar, LW! Beundrar din arbetsmoral och ekvibrilistiska språkbehandling, även i normalt torra ämnen som ekonomi)!
Kanske Bregotta eller Flora? Flora Brerman
Block.
Läste att alibabasnubben har fått komma ut från kylboxen. Puh tycks ha fattat att Kina behöver sina entreprenörer.
Jack Ma verkar dessutom vara rätt sympatisk. Inte ett dugg nazistisk.
“Med kinesiska mått relativt sympatisk”
Med Europeiska. Inte alls.
Enbart mitt Premiepensionssparande har varit i amerikanska aktier (via Såfa-valet eller vad det nu heter). Det är numera utbytt till en slumpmässig aktiefond Europa. När nu USA försöker begå självmord så tror jag Europa har en bättre framtid. Dessutom är det ju i denna världsdel jag bor.
Det är i Asien framtiden finns
Om du syftar på Kina så har jag några invändningar. 😄
Finns det någon lista på vilka amerikanska konsumentvaror vi har i Sverige så att man enkelt kan se vad man kan bojkotta?
Funderar på att köpa en Laptop. Vilket märke skall man välja?
Kanske en ASUS (Taiwan)?
Nu börjar det väl ändå spåra lite?
Det är härligt att marknaden äntligen börja se igenom den amerikanska bluffen om landets påstådda överlägsenhet men hur hade du tänkt driva din laptop?
Allt som säljs är ju med amerikanska OS så redan där får du sätta stopp om du menar allvar med det du skriver.
Även processorn kommer från amerikanska bolag så du får nog välja dina krig till något som är mer hanterbart.
Jo, såklart. Man får leva med vissa val. Men kanske man kan gallra rejält?
Absolut.
Kör själv Asus, hade tidigare Lenovo. Amerikanska laptops med Windows är skräp och de ska du undvika.
De enda amerikanska laptops som är bra är Apple.
Apple som alltså ger kinesiska staten full tillgång till iCloud, som utan minsta protest ändrade till Gulf of America i sin karttjänst, och vars VD donerade miljoner dollar till Trumps valkampanj?
Själv skulle jag inte använda ordet “bra”, men det är jag det.
Lägg av med halmdockorna.
Du borde fatta att jag pratar om prestanda.
Hur ska någon kunna veta att du plötsligt syftar på prestanda i en tråd som helt uppenbart handlar om etik och moral?
Så du vill alltså diskutera etik och moral med en person som helt på egen hand drivit ett korståg mot mag 7 och globalfonder långt innan polletten ramlade ner för allmänheten?
Etik och moral är lyxartiklar som man kan bruka för egen del, men så fort man börjar prata om dem (och därvid implicera att andra bör följa samma etik och moral) börjar det övergå i moralism.
@RUN DMC
Linux, MS Windows och Macos är alla POSIX-kompatibla mer eller mindre, men av dem är det bara Macos som är POSIX-certifierat. Både MS Windows och Linux torde dock vara tillräckligt POSIX-kompatibla för att det inte ska vara något större problem att skriva program till dem enligt POSIX.
Vad gäller fönstersystem har dock både Linux (X Windows System i de flesta inkarnationer) och MS Windows mycket fulare gränssnitt än vad Macos har.
Allt är dock mer eller mindre amerikanskt, förutom OS-kärnan Linux (som många människor i hela världen bidrar till).
Den kommentaren skulle ha hamnat under RUN DMCs inlägg 2025-02-21 10:25 – 10:25:35.
Själv tycker jag att Linux fungerar bra och som sagt allt amerikanskt är inte Ukrainas fiende. Men vi kan göra medvetna val bland USAs produktutbud.
Även filialer till amerikanska bolag bör vara övertydliga med vilken sida de väljer.
Även politiken kan säkert titta över hur avtalen med “fel” amerikanska bolag är utformade och hur de deklarerar inkomster.
Ja, Linux är mycket bättre än Windows.
Även Mac OS är ett mycket bra OS.
AMD är överlägset Intel på pc-sidan.
Det är dock Microsoft som gör Windows, och av de stora techbolagen är de ju tydligt det som inte böjer sig för Trump. Man kan också notera att Gates hade varit betydligt rikare än Musk om han inte avsiktligt sett till att investera och donera pengar och prioritera företaget framför sitt privatkonto
Samsung är koreanskt, Sony och Panasonic är japanska, Asus och Acer är taiwanesiska, Tuxedo är tyskt.
Meta, Amazon, Netflix, Google
Stänger jag av min nätbutik från Google så dör min försäljning = inget kortsiktigt alternativ alltså.
Nej man kan såklart inte offra allt. Men det finns flera bra europeiska alternativ till många av de amerikanska techjättarna, https://european-alternatives.eu/
Google är också ett minst dåligt alternativ. Det har inte kommit några anpassningar till regimen därifrån.
Google har lagt till namnet Gulf of America i google maps.
Bourbon
Inga problem att undvika, det har jag gjort allt sedan jag nödgades prova vid ett tillfälle (läs: Islaywhiskyn tog slut). Jag ser bara två användningsområden för bourbon:
1. Flygfotogensubstitut.
2. Träimpregnering om man fått slut på kreosot. Används med försiktighet, det är betydligt giftigare än kreosot.
Och där rök en havskabel till som är med och påverkar. Suck
Det märkliga är att man inte verkar veta orsaken. Så fort kabeln går av borde man ju kunna positionera vem som är där?
Ja vilken otur, utbildningen till sjökapten verkar inte vara vad den en gång varit…
EKERO: Sjöbefälsutbildningarna i Sverige har förvisso fortlöpande förändrats på vissa punkter i modern tid men håller högsta internationella klass i och med anslutningen till STCW-konventionen för snart ett halvt sekel sedan.
Störst effekt gör det nog att sluta använda magnificent 7. Skaffa en webbläsare med anblicken, sluta använda sociala media och amerikanskt streaming, byt iPhone mot Samsung osv. Självklart ingen tesla heller. Jag skulle köpa trummskinn häromdagen och insåg att alla är amerikanska så inte alltid så lätt men konkurrenterna lär se möjligheten att starta europeiska molntjänster osv
Trumskinn osv.
Sålla, vi kan inte per automatik säga att allt amerikanskt stödjer det “onda” USA som sviker Europa. Gör en research och stödj de bolag som tar tydlig ställning. Ca 50% av allt amerikanskt är fortsatt pro Ukraina.
Allt man köper från staterna ger intäkter i form av skatter. Om nu USA verkligen är vår fiende så är det fullt rimligt att försöka välja bort allt. Vad enskilda amerikaner tycker spelar ju ingen roll mer än möjligen i maggropen. Tror inte vi ska gå ner oss i ‘vandel durch handel’ träsket mot ytterligare ett land.
Sen måste man nog sålla. Trumskinn är nog inte den viktigaste framtida strategisk industrin.
Enklaste bojkottsbytet är att gå från iPhone till Samsung (jag har själv gjort det). Ny mobiltelefon köper vi alla någon gång. Ny Tesla är det inte många som köper, men den ska såklart också bojkottas.
Jag tjatar också om att sluta dricka amerikansk whiskey (Bourbon), öl, och amerikanska viner. Det är ytterst enkla produker att köpa europeiskt i stället.
Med tanke på vad som händer med Musk – ska man inte börja kalla Tesla för Muskvitj ( efter det ryska bilmärket Moskvitj)?
Vågar man ens ha kvar sina fonder nu när det är så rörigt?
Jag sålde mina amerikanska vapenaktier och köpte Thales som var med och utvecklade SAMP/T.
Amerikansk statsbankrutt kommer aldrig hända. De äger en egen riksbank som tillverkar egna pengar, och de har redan nyttjat möjligheten att använda banken för att betala skulder.
Så är det. Statsbankrutt kan bara inträffa när man garanterar den egna valutan mot något annat som guld. MEN det man garanterar mot idag är förtroende. Om förtroendet för valutan och de värdepapper som staten gett ut försvinner så faller det finansiella systemet. Wall street får börja byta grisar mot potatis.
Denna post var klockren. Det är alltid underhållande när sveriges självutnämnda elit av experter blir överkörda av en ångvält som kallas för omvärlden.
Än så länge är guldet billigt.
“-There is no rush like a gold rush”
Är det inte dags att införa “slumpmässiga” sjösäkerhetskontroller på alla fartyg som passerar Öresund.
Jo med avseende på sjöduglighet och gällande försäkringar.
Moskvastaten var mycket noga med sin rätt att kontrollera Ukrainas export av jordbruksprodukter.
Nu tillåter vi problemlös transport av militärt material från mellanöstern till Moskvastaten.
Försäkringskrav och sjövärdighet (även sjömännens yrkeskompetens) bör vara enligt norm.
Tidöpartierna verkar inte komma igång med ny kärnkraft innan valet (som tidigare utlovat). Så nu är det dags att börja gaslighta oss och påstå att de har missuppfattats. De experter på byggprocessen, vanligtvis befolkande dessa kommentarsfält, som brukar påstå att det kan byggas 3-5 år kanske skulle erbjuda regeringen sina tjänster?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-tidsplan-for-ny-karnkraft-haller-inte
Jag tror Helldén i MP är nog den som får rätt i slutändan, det kommer inte byggas någon ny storskalig kärnkraft då det är för dyrt och för mycket händer inom energiområdet
Det är klart det är så. De kommer aldrig att lösa finansieringen.
Däremot är det ju lätt att snacka vilket inte kräver någon finansiering utan bara stora ord.
Finländska reaktorn Olkiluoto 3 blev mycket försenad och en lättläst sammanfattning finns här om orsakerna.
https://www.energi.se/artiklar/2023/oktober-2023/det-har-kan-sverige-lara-sig-av-finlands-karnkraftsprojekt/
Saxat ur artikeln om den finska situationen:
“Inför vårt riksdagsval i år var kärnkraften inte någon fråga som splittrade partierna. De stod mest och höll med varandra i deras stöd för kärnkraft, säger Annina Alasaari.
Hon menar att det klart viktigaste som en stat kan göra för att främja kärnkraft är att säkra en långsiktig investeringsmiljö så att företag vågar satsa.”
Jag tror det som hindrar svensk utbyggnad idag är den politiska osäkerhet som råder långsiktigt. Det finns klart kärnkraftsfientliga partier som gärna är med i en regering.
Fick mina aktier i Akelius Recidens inlösta. Kom då ihåg att Roger Akelius skrivit en bok om guld 1983. Intressant bok. Den som 1973 lånade 125000 kr och köpte guld kunde 10 år senare sälja detta och tjäna 1 milj kronor skattefritt efter återbetalat lån och räntor. Det var emellertid inte så enkelt att låna pengar den gången. Marknaden för guld var dessutom så gott som obefintlig den gången i Sverige och det betraktas nästan obskyrt att köpa guld i form av mynt och tackor. Köpte första guldtackan 1980 i Schweiz. Folk log lite överseende när köpet av guldtackan kom på tal. I dagsläget har silver en bättre hävstång. Nackdel är att det är momsbelagt i Sverige men kan köpas i Belgien med lägre moms. Bara synd att man inte vågar ha guld i hemmet. Vissa guldmynt har numismatiskt värde och skulle varit trevligt att kunna värdera dem i hemmet.
Kronan tuffar på 2 öre om dagen mot euron. Ser aldrig dramatiskt ut, går långsamt. Man kan ju tro att investeringarna har vänt riktning lite, alltså att det nu finns ett nettoinflöde. Kan vara utländska investerare som upptäckt Sverige, men det påverkar nog en hel del om svenskar/européer säljer amerikanska papper och köper svenska aktier.
I vilket fall, spännande, och intressant att det går sakta, precis som om det är en kontinuerligt flöde som bytt riktning.
En annan sak, det är oroligt på flera marknader nu, med fall i tech, fladdrigt i högvärderade amerikanska megabolag, ränteoro, krigsoro och säkert mer därtill. Då brukar kronan gå riktigt dåligt. Inte denna gång, inte ens när börsen fick en körare och sjönk nästan två procent häromdagen sviktade kronan.
Något bra är på gång.
11,13 nu, går riktigt snabbt
@Lars Vart har du flyttat pengarna du tidigare hade i Amerikanska tillgångar? Jag själ ligger ganska tungt i Amerikansk företag som jag tror långsiktigt på. Men vart skall man flytta dom om man vill sprida risken?
Gör en egen analys. Finns hundratals bra europeiska kvalitetsbolag.
Håller själv just nu på att analysera småbolag (0-2mdr euro) och det finns en massa intressant, men det tar lite tid att göra.