Börsveckan avslutas negativt i de asiatiska tidszonerna även om fallen i USA på den nya räntebananen lugnade ner sig och de långa amerikanska räntorna fortsätter stiga. Svenska kronan stärks efter Riksbankens väntade sänkning av styrräntan med 0.25 procentenheter och banken står kvar vid sin banan att endast sänka en gång till. Sveriges regerings nya prognos innebär dock att räntan sänks två gånger och att högkonjunkturen uteblir 2025 för att anlända först 2026, och punkterar därmed omedelbart den nyss klubbade budgeten för 2025.
Stockholmsbörsen drogs med i de amerikanska rasen på den ändrade amerikanska räntebananen och föll med -2.23% för OMXS30 och -2.36% för OMXSPI igår. Kronan stärktes dock på det väntade beskedet om en sänkning av svensk styrränta till 2.50% från 2.75% och dollarn handlas i 11:04 SEK medan euron hittas på 11:44. Guldpriset föll på starkare krona och högre amerikanska långa räntor och ligger i skrivande stund på 922:- SEK per gram.
I USA lugnade börsfallen ner sig och S&P-500 var oförändrad på -0.09% och Nasdaq 100 föll bara -0.47%. Inom FANANGST-aktierna föll bara Tesla och Facebook, och då endast med -0.90% och -0.27%. Spontant verkar reaktionen på Federal Reserves nya räntebanan varit överdrivna och oavsett övergivna för stunden.
Lång aamerikanska räntor fortsatte rusa och tioåringen steg 0.07 procentenheter till 4.57% men tvååringen backade till 4.32%. Korrekt revertering av räntekurvan fortsätter, dvs högre ränta på längre löptider, även om 30-åringens 4.74% är lägre än 20-åringens 4.82%.
Borta i de asiatiska tidszonerna fortsätter det dock falla nu på morgonen och börsveckans sista dag. ASX 200 går -1.24%, HAng Seng +0.08%, Nikkei 25 -0.20%, KOSPI -1.48% och Straits Times -0.98%.
Riksbanken sänkte som väntat styrräntan från 2.75% till 2.50% men stod fast vid sin räntebanan att räntan bara kommer sänkas en gång till och bli 2.25% framåt mitten av våren, för att sedan ligga kvar där till och med ista kvartalet 2027, dvs så långt som centralbankens nya prognos över ekonomin sträcker sig.
2.25% i ränta är således alldeles lagom. Riksbankens styrmedel för hela svenska ekonomin, KPIF, blir exakt på målet 2.0% nästa år, 1.9% år 2026 och sedan 2.0 år 2027. Perfektion från ponduspostulerarna på Riksbanken. KPI, som är det som resten av Sverige lever med blir 0.7% nästa år, 1.8% år 2026 och sedan det enligt ekonomer perfekta 2.0% år 2027.
Riksbanken reviderar ner sin BNP-prognos till 1.8% för 2025 och 2.6% för 2021. För 2027 blir den första prognosen 2.1% och fallande. Vi får alltså bara högkonjunktur år 2026 – 2027, och sedan dyker vi in i lågkonjunktur mot slutet av 2027 igen.
Nu vet vi det.
Bolåneräntor bör således givet 2.25% i styrränta någon gång i vår plana ut runt 3.0% och billigare än så blir det inte på bostadsmarknaden framöver, även om inflationen sägs ligga i balans. Underligt nog ska ändå hyrorna höjas 5% nästa år sägs i en artikel hos SvD. Men inflationen är alltså bara två procent och all annan uppfattning är bara ekot av egots vibrationer.
Trots att ekonomer vill hävda att ekonomi är en exakt vetenskap, ja finare än fysiken rent av, så lade regeringens ponduspostulerare från Finansdepartementet prognosen att Riksbanken ska sänka sin styrränta två gånger till, och inte som Riksbanken själva säger bara en gång till, men regeringen håller med om fortsatt lågkonjunktur nästa år.
Även regeringen lade en prognos till 2027, men värt att notera är att denna prognos invaliderar statsbudgetens beräkningar för 2025, då dess prognos alltså redan anses vara förlegad och felaktig.
BNP-tillväxten blir 2.0% år 2025 och på gränsen till högkonjunktur, men vi får riktig högkonjunktur med 3.0% i tillväxt 2026 och även 2027 med 2.5%. Inflationen som mätt i KPI blir 0.4% nästa år, sedan 1.6% år 2026 och 2.1% år 2027. KPIF lägger sig perfekt på 2.0% nästa år, 1.8% år 2026 och sedan perfektion igen 2027. Styrräntan sänks till 2.00% år 2025 och ligger sedan kvar där hela 2026 och 2027.
För att illustrera att två ponduspostulerare säger att de är Jesus och minst en av dem måste ha fel erbjuder bloggen en liten tabell nedan, så får ni välja vilken ni tror på.
Ponduspostulation | 2025 | 2026 | 2027 |
BNP, Finansdepartementet | 2.0 | 3.0 | 2.5 |
BNP, Riksbanken | 1.8 | 2.6 | 2.1 |
KPI, Finansdepartementet | 0.4 | 1.6 | 2.1 |
KPI, Riksbanken | 0.7 | 1.8 | 2.0 |
KPIF, Finansdepartementet | 2.0 | 1.8 | 2.0 |
KPIF, Riksbanken | 2.0 | 1.9 | 2.0 |
Styrränta medel, Finansdepartementet | 2.22 | 2.00 | 2.00 |
Styrränta medel, Riksbanken | 2.30 | 2.25 | 2.25 |
Som skattebetalare kan man ju tycka att det verkar onödigt att ha två uppsättningar ponduspostulerare som lägger olika postulationer, men bägge får betalt. Sedan har vi Konjunkturinstitutet också, och säkert ytterligare ponduspostulerare.
En effektivisering av statsapparaten vore att sparka alla statliga ponduspostulerare utom en. Det finns ju fortfarande massor med privat finansierade dito i form av samtliga storbanker plus åtminstone Danske, LO, Svenskt Näringsliv mfl, så det kommer ändå finnas postulationer att välja och vraka mellan.
Stora pengar att spara iaf, för jag antar att dessa ponduspostulerare är välavlönade.
Besparingspotentialen understryks av att både regeringen och Finansdepartemetet är ganska överens med Riksbanken, och att det ofta bara skiljer sig en tiondels procentenhet i postulationen. Utom gällande BNP. Här måste regeringen hålla upp siffrorna för att kunna motivera budgetreformer och därmed vinna valet 2026. Något sådan behöver inte Riksbanken bryr sig om. Det enda kalenderbitarna där bryr sig om är KPIF. Det fulländade måttet och det enda man behöver veta för att styra en ekonomi.
Nåja, räkna inte med att era bolåneräntor faller mycket under 3.0% framöver om man ska tro postulationerna, om ni inte är ena jävlar på att förhandla.
Sedan tar det upp till tre månader innan räntesänkningar syns i era plånböcker, beroende på när era tremånadersräntor rullas över. Med sämsta möjliga timing kan man få 0.75 procentenheters sänkning i februari efter att betalat överräntor på tre månaders styrräntesänkningar. Din bank tackar dig.
55 kommentarer
Varför är det inflation när livets nödtorft blir dyrare men värdeökning när en bostad blir det?
God Jul!
Nobody knows*.
*obskyr popkulturell referens
Hur går det med ryggen?
Det går bra. Full rörlighet. Hjälpte att jag lyckades ta mig ut i ladan och hämta en krycka för avlastning av ryggraden, men den har jag inte använt sedan lunch igår.
Det gläder mig att höra. Krånglande ryggar är bland det jävligaste.
För att du inte sparar brödet och går runt och inbillar dig att du kan sälja det vidare sedan?
Tja, i Syrien ökade visst brödpriserna 900% här om dagen så hade man haft en stor frys och fyllt med bröd hade det varit en god investering.
Du funderar inte på att bli bonde, det om något…
Hmm… det här verkar lika svårt för er att tänka på som DÖDEN! 😛
Bonde repliken var enbart till dig.
Där möter du många av livets aspekter, ifall du har förmågan att agera.
Skön hjärna du har, jag hänger inte alls med på hur du kommer ifrån inflation till bönder. Förklara gärna så att även en lantis förstår. 😀
Allt börjar med ett ax.
Vart i ligger de egentliga värdena, kedjan av lögnen eller livsnödvändigheten i sig.
Ska vi köpa frysar och krama oss själva.
Idag är kedjan av lögnen mer värdefull än livsnödvändigheten, resurser finns men så även den andra sidan..
Hatar putins livsstil.
Vi har absolut något att diskutera i landet, behövs osäkrade partikanslier?
Kan frågor lösas lokalt av skyddade berörda?
Behövs partikanslier för demokrati i den digitala eran?
Kanske även får påminna om att det händer saker i Millenniumkrisen?
https://www.bt.se/story/a39b7af8-6124-4d43-8df1-20ae3d73a163?pageSlug=millenniumkrisen
Patienter riskerar synen och VGR stäms av vårdcentraler för att slippa skiten är det senaste.
Region Skåne skjuter nu upp införandet av Millennium.
https://www.sydsvenskan.se/artikel/region-skane-skjuter-upp-journalsystemet-millennium/ (bakom betalvägg)
Har från trovärdig källa att det är starten på den långa och kostsamma processen där regionen ska erkänna att det blivit fel, och at de ca fem miljarder (1e9) kr som hittills lagts på projektet är kastade i sjön.
Tror i rättvisans namn att fem miljarder var beräknade totala kostnaden inklusive förlorad arbetstid under införandet i hela regionen. Faktisk kostnad än så länge – oräknat de som nu fått permanenta synskador pga brist på behandling – är bara drygt tre miljarder.
Finns en grundregel i Poker, mycket svår att följa förvisso: Kasta aldrig goda pengar efter dåliga. Millennium är dött, nu är frågan hur lång tid det tar för potentaterna att inse detta.
12-36 månader brukar vara en rimlig tidsperiod för dom att först förstå, sen inse fakta och till sist orka agera på sitt eget misstag och detta startar när katastrofen är ett faktum…
Det är helt fantastiskt att man i Sverige anno 2024 inte kan ha ett enda journalsystem över hela landet.
Jag vet inte hur stort problem det faktiskt är i praktiken att olika regioner kör olika system, men att lägga alla ägg i samma korg är inte alltid en god idé det heller.
Inte alls säkert att man bör ha samma system över allt, däremot borde man ha skapat en standard för hur data sparas och hur man kommunicerar mellan olika system. På så sätt hade det varit möjligt för flera leverantörer att skapa bästa system för varje verksamhet och fortfarande komma åt informationen var som helst. Det hade även blivit en helt annan konkurrens både pris- och prestandamässigt.
Konkurserna taktar högre för dec förra året och många företag har fortf skulder från Corona
Att äga en nyproducerad bostad i Skellefteå vid en ev konkurs av northwolt lär bli en utmaning
Och Hedin bil har gigantiska utmaningar, pga förluster och räntor på obligationer
Blir det så att räntan ligger still, ja då kommer man ändå trycka på i media om ” för lite” och ändra kontakt insatser amorteringskrav och gratis lån för första köpare osv, pumpa patienten med el stötar för att överleva
Med fortsatta hyreshöjningar mm så kommer vi se fler pensionärer samla burkar
Att låna till 3 procent innebär att realräntan är nära noll åtminstone till boende. Således fortfarande gratis.
Det märkligaste är väl att Regeringen tror på en starkare ekonomi än Riksbanken men att räntan ska sänkas mer än Riksbanken. Det går ju inte ihop. Om Riksbanken underskattat tillväxten så kommer de ju knappast sänka räntan mer än de flaggat för. Kanske finns ett mått av önsketänkande i Regeringens ”prognoser”?
Regeringens ekonomiska prognoser styrs av när det är riksdagsval. Det är därför det inte kommer att bli högkonjunktur förrän 2026.
Exakt. Prognosen måste visa hög tillväxt så det finns mycket reformutrymme i valfläskbudgeten som läggs hösten 2025 och genomförs innan valet 2026.
Nu måste jag ju fråga bloggarn om han är en Mark Knopflerfan?
Med anledning av citatet “två ponduspostulerare säger att de är Jesus och minst en av dem måste ha fel”
(ref. “Industrial Disease”, från plattan “Love over Gold” – har för mig den kom när bloggaren var tonåring?)
Industrial Disease är en av de låtar jag citerar mest här på bloggen, så ja. Men jag är mest en Love over Gold-människa. Lyssnar bara på den och Brothers in Arms-plattorna.
“Oh, but it’s a sad reminder
When your organ grinder has to come to you for the rent
And all you’ve got to give him
Is the use of your side-show tent” – It never rains, Dire Straits
<3
https://www.eniro.se/jesus/personer
Just Jesus av alla borde väl kunna uppträda i två personer samtidigt?
Hyrorna sätts efter ett glidande medelvärde på tre år av ett flertal variabler.
Kommer knappast dämpa KPI(F)-inflationen 2025.
Tankar kring att i nuläget minska sin exponering mot den amerikanska börsen allmänt och tech-sektorn mer specifikt?
Å ena sidan så tror jag – säkert som de flesta här inne – inte att man kan förutspå framtiden.
Å andra sidan så tycker jag att man torrt kan konstatera att amerikanska aktier och ffa de stora tech-bolagen enligt flertalet nyckeltal är väldigt högt värderade. De höga värderingarna drivs till stor del av förväntningar kring en ny teknik (AI förstås). Teknisk revolution är ofta en förutsättning för bubblor. En ny teknik ger möjlighet att fritt fantisera kring framtida vinster d v s värderingen av bolag. En broms försvinner, alla börjar springa åt samma håll och marknaden som tenderar att vara manodepressiv blir manisk.
Läste igår att insiders i USA, i detta fall företagsledare om jag minns rätt, till skillnad från andra nu säljer mer än vad de köper. Buffett har sålt bl a Apple och sitter på rekordstor kassa. Om Trump gör sak av tullar (och det blir väl svårt för honom att backa helt från det?) bör inflationen stiga, räntor höjas och marknaden reagera negativt? Dollarn kan tyckas vara dyr f n jämfört historisk trend. Att USA har 70-75% av världens börsvärde kan vara en anomali med kommande regression mot mean. Mfl argument.
Jag som egentligen har som grundfilosofi att bara köpa och hålla har klivit utanför min komfortzon och, med varsam hand, i närtid minskat andelen global- och techfonder i min portfölj. Känns bra, faktiskt. Hade haft mer magsyra om jag bara legat kvar.
Tror ändå lite på att vara konträr. När andra är entusiastiska och lättsinniga med pengar gäller det att se upp.
Never bet against the US
Har man en strategi som är viktad jämt är det bara en vanlig omfördelning vid årsskiftet för att säkerställa exponeringen.
När räntorna nu sjunker är inte obligationer eller räntor attraktiva
Aktiemässigt har jag svårt se att nån annan marknad än US är attraktiv. SE kommer lida av en liten valuta. EU har enorma omställningsutmaningar i stora ekonomierna. Asien lider av Kinasmitta.
Att försöka vara smart och köra “picking” är lönlöst. Kär månadssparandet som vanligt och nojja inte över små rörelser av kapitalet.
Den strategin har gett mig avkastning på 10-15% i snitt per år utslaget över perioden 03-24….
Tackar för tankar. Du kan mycket väl ha rätt. På lång sikt tror jag absolut på USA, såvida inte Trump helt sabbar landet.
Det konträra i mig undrar, bl a utifrån det du skriver, om inte nu är läget att köpa lite Kina och Europa. Howard Marks gjorde en antydning åt det hållet, ang Kina.
Nu låter jag som alltid kört passivt som värsta tradern men det handlar om att frisera lite på riskerna. Intalar jag mig. Eller så håller jag på att bli klångfingrig.
Jag tror ju på de breda indexerna. På det sättet värderar nån som har betalt för det att man ska plocka in kina där det är relevant
Jag ligger förenklat 25% usa och globalt. 20% sverige och eu och 10% frontiers
Nu har ju usa gått upp till 35/40% av en hel del innehav så då viktar jag eventuellt ner under kommande månader så att fördelningen återställs
Finns ju generellt en winner-bias i index, dvs att dåliga aktier rensas ur index, så det gynnar aktiebolag som utvecklas i rätt riktning.
Så länge räntan förblir hög så kommer företagen få svårare att tjäna pengar och där med kommer inte konjunkturen vända.
Bostadsmakanden driver inte ekonomisk tillväxt i Sverige, helt fel att detta få så mycket focus. Redan byggda fastigheter skapar få nya jobb bidrar inte till Sveriges export, effektiviseringen av produkter och tjänster mm.
När en fastighet byter ägare skapas inget nytt värde, det ända som händer är att man trycker nya pengar på banken.
Räntebanorna tror jag inte så mycket på. Historiskt sett så har ju riksbanken ALLTID trott på stigande räntor. Även när de sänker räntorna så tror de på stigande räntor. Ämnet har avhandlats många gånger på denna blogg – sök på “ränteigelkotten”.
Nu har Riksbanken sagt i sina räntebanor att de inte ser mer sänkningar – dvs de har inte ens börjat prata om en höjning än.
https://cornucopia.se/2016/07/riksbankens-nya-igelkott/
Sveriges ekonomi är så beroende av omvärlden och bryr sig inte om det sitter några lokala experter och småjusterar lite.
vi gamla rävar på bloggen minns ju igelkotten med glädje och förlustelse
Tänk när det var den och bomarknaden som var det som vi hade att oroa oss för och inte krig och kaos.
Fin julklapp från Handelsbanken som höjer priset på företagspaket från 1250 till 1900 kr/år från 1 januari. 52% höjning på ett bräde!
God jul!
Jag förvånas över hur folk klagar på skatterna när de borde fokusera på bankerna.
Väntar på fredagsmys.
Men ändå inte lika mycket som elpriserna?
“Ebba Busch (KD) är ”vansinnig på tyskarna” för de höga elpriserna, uttryckte hon på torsdagen. Nu slår Tyskland tillbaka. ”Svenska elpriser beror framför allt på svenska förhållanden, inte på tyska”, säger en talesperson för Tysklands energiminister till Sveriges Radios Ekot.”
https://www.svd.se/a/25XGyB/tyskland-om-buschs-vansinne-beror-pa-sverige
Så Schultz av sin kärlek till Putins (ev.bakre) del och kanske vissa komprometterade svenskar är orsaken?
Gluttade på Deadwood…
Rapporterna jag hör från hufvudstaden är faktiskt rätt illvarslande.
Är nog inga företag som går enligt budget/förväntning i nuläget.
Att ingen kan använda bostaden som bankomat slår väldigt hårt mot privatkonsumtionen
Även många företag har haft strategin att “få hävstång” på kapitalet genom att belåna sig hårt. Vilket nu ger höga finansiella kostnader samtidigt som efterfrågan är tung.
Jag har varit positiv men under Q4 har jag omvärderat utsikterna.
Om 2024 var tungt skulle jag säga att 2025 kommer vara värre.
En intressant spaning är hur hårt arbetsmarknaden bromsat in. Det är verkligen inte rätt tid att vara arbetslös oavsett vem man är. För första gången sen jag började jobba har även seniora experter och chefer svårt att få jobb. (Hanniball kan väl skratta nu)
Dock verkar det generellt som att företag inte vill säga upp personal om man inte verkligen måste. Man vet hur svårrekryterat det är. Inte bara att hitta rätt kompetenser utan det betydligt svårare “passar in i kulturen”.
Nu fungerar ju konjunkturcykeln (bland annat) så att de dåliga företagen går i konkurs eller lägger ner, och de kvarvarande tar marknadsandelar. Så detta är som det ska vara.
Sant. De bolag som hållts under armarna med uppskjutna skatter ryker ju nu.
De återfick aldrig bärkraftigheten och då är det bättre att de andställda jobbar där de skapar mer nytta.
“Zombieföretag” är förödande för en ekonomi. Bara se Kina
Ser ungefär samma trend, många bolag kämpar på. Finns mörka makromoln på himlen som dessutom kan förvärra eländet…
Men nu tar vi jul!
Ropen ska skalla,
Ponduspostulerare åt alla!!
Hear Hear!
https://www.di.se/live/nya-siffror-inflationen-lagre-an-vantat-i-usa/
Älskar formuleringen ” Inflationen lägre än väntat i USA”
Men den ökar 🙂
en amerikanska kärninflationen steg 0,1 procent i november jämfört med föregående månad och steg 2,8 procent jämfört med samma månad året innan
Kan man försöka vinkla det så det låter som nu skall räntorna, trots det ökar,
lite som ” förlusten ökade mindre än väntat för ett bolag som behöver ta in pengar vid nyemision
god jul