Artikeln innehåller annonslänkar för Bokus och Adlibris.
Igår presenterade regeringen försvarspropositionen som ska visa på inriktningen för svenska försvaret de kommande åren. De långsamma svenska politiska kvarnarna har inte tagit full hänsyn till erfarenheterna från kriget i Ukraina och inte heller anpassat besluten fullt ut till det nya svenska Natomedlemskapet, som ställer nya krav och inte heller gör att svenska politikers personliga prioriteringar ska stå i första rummet. Bloggen intervjuade bokaktuella försvars- och Rysslandskännaren Oscar Jonsson som konstaterar att det som föreslås i propositionen gällande krigsorganisationen ser “väldigt lik ut vad som beställdes 2020 (och även 2015)”.

I Sverige är försvaret bland de mest politiserade frågorna, där politiker ska in och detaljstyra försvarsmyndigheterna på en nivå som kan liknas vid att riksdagen skulle bestämma vilka sjukhussängar som skulle finnas på våra sjukhus, och där enskilda politikers personliga agendor används för att bedriva bypolitik i det som ska utmynna i ett tvärpolitiskt konsensus där alla är lika missnöjda. Fördelen med processen med försvarsberedning och försvarsbeslut är att försvaret samtidigt har bred och långsiktig politisk förankring och inte kastas fram och tillbaka mellan mandatperioderna. Detta är positivt, då försvaret ytterst är garanten för den demokrati i vilka våra politiker verkar och ska stå över sväningarn i vem som sitter i Rosenbad.
Den nya propositionen som presenterades igår är dock delvis ett uppvaknande från detaljstyrandet där det finns formuleringar om att Försvarsmakten faktiskt ska ha rådighet själva över många detaljer. Men det ska ändå vara ett politiskt beslut hur många värnpliktiga som ska utbildas, vilket många anser är Försvarsmaktens kärnverksamhet – inte försvaret av Sverige.
Samtidigt är det dyrt att vara fattig. Sverige kan inte upprusta så snabbt som vi skulle behöva, då det inte finns infrastruktur och särskilt inte personal för att göra detta.
Vi är tillbaka där vi var historiskt innan första världskriget liksom innan andra världskriget med sina eviga freder och nedrustning, men möjligen med skillnaden att frånvaron av försvar inte lett till regeringskris och att kungen sällat sig till folkliga protester. Denna gång verkar alla sitta i samma båt och alla skäms lagom över att ha rott åt fel håll.
Till saken hör dock att vi nu är medlemmar i Nato. Det är inte bara ett skydd, utan också en förpliktelse. Bland annat ska övriga Natomedlemmar i konsensus bestämma vad Sverige ska leverera till Natos gemensamma förmågor och det är inte nödvändigtvis samma som svenska politikers bypolitik eller hobbyprojekt. Och den processen sker vart fjärde år, vilket inte tas höjd för i försvarspropositionen och medföljande försvarsbeslut. Man får hoppas att övriga Natoländer efterfrågar något vi själva tänkt ha, t ex stridsflyg som Gripen och inte vill att vi ska ha tio batterier Patriot. Och konsensusbeslutet är exklusive det land man fattar beslut om, men naturligtvis är det en process med ömsesidiga förhandlingar. Frågan är om Sverige är redo och tagit in det i propositionen? Man ska komma ihåg att det sitter danskar i Nato och i en förhandling Sverige – Danmark vinner alltid dansken. För att inte tala om de östeuropeiska medlemmarna, som har en mer framåtlutad framtoning vid förhandlingar än Sverige.

Bloggen intervjuade den från teve kände försvars- och Rysslandskännaren Dr Oscar Jonsson om försvarspropositionen, som just nu är aktuell med sin nya bok Försvaret av Sverige (Adlibris för 155:- till 249:- (reklamlänk) och Bokus för 169:- till 199:- SEK (reklamlänk)).
C avser bloggen och J avser Oscar Jonsson.
C: Din bok Försvaret av Sverige kom ut passande några veckor innan försvarspropositionen presenterades, men du refererar till underlaget i form av försvarsberedningens rapport. Tycker du att proppen följer förslagen från rapporten?
J: Absolut, det är tre mindre punkter där det särskiljer sig: framskjutet Norrlandsregeremente i krigsorganisationen, senareläggning av 12 000 värnpliktiga och en öronmärkt miljard för rymdförsvar.
C: Beredningen har ju jobbat först i ett Sverige utanför Nato och sedan slutförts som medlemmar. Tycker du att proppen tar tillräcklig hänsyn till de särskilda förhållanden som gäller som Natomedlemmar. Som allierade bestämmer vi ju inte helt själva, jag tänker på konsensus minus ett och hur det ska hanteras?
J: Det korta svaret är nej. Ser man krigsorganisationens utformning ser den väldigt lik ut vad som beställdes 2020 (och även 2015), utan beslutet fokuserar mer på att förverkliga det bygget som påbörjats än en större förskjutning av tyngdpunkten för hur vi är relevant i en Nato-kontext.
C: I din bok Försvaret av Sverige tar du upp sex lärdomar från kriget i Ukraina (sid 86). Tycker du att proppen har tagit in dessa och anpassat sig till det moderna slagfältet? (eller ja, sju lärdomar inklusive ryska ledningen)
J: Kvantitet: Både ja och nej, regeringen ger fokus på bl a lager med ammunition och robotar för uthålligheten, vilket är bra. Sedan är exempelvis antalet artilleripjäser eller beställt raketartilleri väldigt lite
Luftförsvar: Nej, här förstärks korträckviddigt och brigadluftvärn vilket fyller viktiga uppgifter, men vi ser ingen ambitionsökningen innan 2030-talet på långräckviddigt LV.
Artilleriet: Nej, Ukraina startade kriget med 2800 system, och vi har 40 och beställt 48 nya.
Drönare: Nej, de talades om förstärkning, men nivåerna är oklara. Det är breddförmåga och förbrukningsmateriel.
Telekrig: Nej, det måste vara en breddförmåga, propen föreslår en telekrigsbataljon i singular.
Långräckviddig bekämpning: Väldigt lite satsning på raketartilleri, men ministern betonade inköp av kryssningsrobotar. Oklart vilka och i vilka mängder, så ett halvt ja här.
Ryska ledningen: Ja, texten om säkerhetspolitik är bra i prop/beredningen och man förstår att hotet är långsiktigt, men det känns inte helt som man internaliserat att vi har saknat förmågan under 2,5 år att förändra den ryska ledningens kalkyl.
C: Väst har ju doktrinärt alltid varit svaga i numerär på luftvärn, men tror du att man vaknat på den sidan nu eller är det som du citerar sir Basil Liddell Hart i din bok ”att det enda som är svårare än att få in en ny idé i det militära sinet är att få ut en gammal” – både när det gäller Sverige våra Natoallierade?
J: Varför är det ryska flygvapnet så dåliga på att slå ut luftvärn? För att Nato glömde köpa systemen. Det är ett skämt som gör sig bättre i talad form, men Natos luftmakt har främst förlitat sig på flyg. vilket är anledningen att både Ryssland och Ukraina – båda tidigare sovjetiska styrkor – har så mycket markbaserat luftvärn. Lägg där till ~20 år med långtbortistandoktrin med få lufthot så ser vi varför vi har det tomt på markbaserat LV. Jag tror absolut vi börjat vakna till liv om behovet.
C: Ofta yttrad kritik mot proppen är att det går för långsamt, men är det möjligt att från Sveriges mycket låga nivå (TM) möjligt att rusta upp snabbare, och vad tror du i så fall kunde göras?
J: Jag fick höra det här inifrån FM, visserligen mer anekdotalt än vetenskapligt, men ändå inte irrelevant. Civila Trangiakök köptes in, men det tog 13 månader innan en militär instruktion blev klar och beslut om användande (BOA) kunde tas. Den typen av process över verksamhet genomsyrar mycket av vardagen i FM för folk som försöker och vill göra rätt saker. Vissa problem är externa, så som brist på försvarsmateriel, men det är väldigt mycket vi kan göra internt för att nå målen snabbare. Upphandlingar och BOA är kritiska platser att börja på, och sen mer experimentella samarbeten med civil och dual-use teknologi som just nu revolutionerar krigföringen. Fler vägar in som officerare och aggressiv kampanj för att återrykretera de som lämnas. Det räcker ofta med bra verksamhet, en inte uppenbart misshandlande lön och tilltro till organisationen.
C: Tycker du att om upprustning är prioriterat att man ska genomföra en större riktad lönehöjning mot anställda i de militära försvarsmyndigheterna (FM, FMV, FRA)?
J: Ja. Sedan får fackliga- och arbetsgivarnissar bråka om partsmodellen, det är över min kunskapsnivå hur det fungerar i praktiken.
C: Över till ditt andra expertisområde – Ryssland. Vad tror du om tyska underrättelsetjänstens uttalande om att Ryssland är redo att anfalla Natoländer 2030?
J: Det är svåra spekulationer då det är så många faktorer som spelar in, men för att det ska vara realistiskt behöver kriget i Ukraina ta slut i närtid och den ryska återuppbyggnaden börja medan du inte har en större ambitionsökning i Europa och USA lämnar kontinenten åt sitt öde. Som exempel, RU har tappat 120% av antalet stridsvagnar (3 346 Oryx) de hade aktiva innan kriget och 30% av dess totala mängd. Produktionen har nu planat ut runt ~150-200 per år.
C: Har du något avslutande du vill säga om Sveriges försvar, din bok, Ukraina eller Ryssland?
J: Det kan ju gå bra också!

Oscar Jonssons Försvaret av Sverige (Mondial 2024) torde vara obligatorisk läsning för alla ämnesintresserade bloggläsare, och för alla som vill lära sig mer om Sveriges försvar och det säkerhetspolitiska läget.
Boken är skriven på pedagogisk svenska riktad till även alla utanför de hårdast ämnesintresserade och är uppfriskande fri från tekniska termer och namn på vapensystem. Den kan rekommenderas brett till alla samhällsintresserade.
Du hittar den som e-bok eller ljudbok på Adlibris för 155:- till 249:- (reklamlänk) och Bokus för 169:- till 199:- SEK (reklamlänk), samt hos din streamingtjänst, eller ännu hellre direkt hos din lokala välsorterade bokhandlare.
48 kommentarer
F-16 mot Mos-kva!
JvM…
Slava Ukraini!
Får jag kapa tråden med följande meddelande? När ni drar lite vin med gamla bekanta eller sitter i fikarummet på jobbet och ni överrumplas av det så tröttsamma narrativet att R blev provocerande, glöm inte då två saker. Dessa tål att upprepas om och om igen.
1. R förtryckte brutalt en massa länder under 40 års tid, de blir sedan kränkta när dessa frivilligt sökte medlemskap i en försvarsallians?
2. R lockade U att lämnabort sina kärnv@pen mot garanti att aldrig anfalla U, sedan anföll dom.
Låt inte dåren vinna argumentet! Om dom spelar ut ”expansions-kortet ” så påminn omedelbart vem som provocerade fram denna ”expansion”. (För den eventuellt korkade läsaren så skriver jag ut svaret explicit för att undvika eventuella missförstånd: det var R som gjorde det!)
Om du skall ge oss litet mindre kunniga ammunition i debatter vore det bra om du kunde dela med dig av referens till avtalet du nämner i din pkt 2. Betr pkt 1 får man väl hoppas på debattörens allmänbildning i nutidshistoria …
https://sv.wikipedia.org/wiki/Budapestuppg%C3%B6relsen
Skrevs under av US, UK och Ryssland den 5 deccember 1994, snart 30 år sedan.
“Försäkran bestod bland annat i att kärnvapenmakterna inte skulle hota om eller använda våld mot Ukrainas, Kazakstans och Belarus territoriella integritet eller politiska självständighet. Som ett resultat av uppgörelsen och andra överenskommelser upphörde Ukraina, Belarus och Kazakstan mellan 1993 och 1996 med sin användning av kärnvapen. Ukraina hade vid den tiden världens tredje största kärnvapenarsenal.”
Klockrent!
Mkt bra! Man kan också upplysa om att ryssarna var bästa polare med Nazityskland, att de invaderade Polen i samverkan och att de delade upp Europa emellan sig. Först när Hitler knivhögg stalin i ryggen, sprack det. Att ryssland lyckats så bra med att framställa sig som befriare och så många går på det… Obegripligt.
Bra där bloggen!
OJ:s bok borde självfallet ingå i svensk litteraturkanon.
Beträffande långräckviddig bekämpningsförmåga kan nämnas att våra storebröder i Finland allt sedan 2018 har Full Operational Capability (FOC) med den amerikanska kryssningsmissilen AGM-184 JASSM (370 km) i sin flygplansflotta av F/A-18 C/D.
Under sommaren har Finland dessutom beställt 200 AGM-158B-2 JASSM ER (1000 km) till sina F-35A.
Med JASSM ER kan utan vidare ryska ubåtsbaser på Kolahalvön bekämpas från utgångslägen i Mellansverige.
Återstår att se vilket utfall som kommer av de rätt klena ambitionerna i den svenska försvarsproppen avseende långräckviddig bekämpningsförmåga…
Det lär bli robot 15 MkIV Gungnir, vilket väl ger runt 300 km räckvidd om man flyger rakt, kortare som kryssningsrobot. Det finns ett värde i att gynna egen försvarsindustri, särskilt när man ser hur USA nu uppträder.
I övrigt är det bra att det finns flera olika robotsystem – därmed kommer inte samtliga robotar bli obrukbara om Ryssland klurar ut hur de ska bekämpas.
Ja, risken är uppenbar. Typiska svenska särlösningar med långa leveranstider är dessvärre mer regel än undantag när politiker detaljstyr. Skräckexemplet avseende suboptimering [!] är Gotlandsklassens ubåtar som inte bestyckas med kryssningsrobotar. Världsunikt och bokstavligen att kasta pengar i sjön…
Är väl knappast världsunikt för en littoral attackubåt.
Leveranstiderna är ju inte långa om man är enda brukaren …
Blekingeklassens (A26) två ubåtar (vilka jag syftade på ovan, men skrev fel) beställdes redan 2015 för leverans 2022 och 2023. De senaste uppgifterna anger leverans 2028 respektive 2029. VLS-modul till Blekingeklassen finns på varvets ritbord – men har inte beställts av våra politiker..,
För bruk mot ryska invasionsarmador behövs inte VLS. Torped duger gott. Östersjön är inte stor och motmedel mot svenska trådstyrda torpeder är i princip icke-existerande vilket inte kan sägas om sjömålsrobotar.
“Ryska invasionsarmador” är kanske inte det primära målvalet vid bekämpning med långräckviddiga kryssningsrobotar…
Nä, men då behövs det inte från ubåt. Vi har Gripen.
De kompletterar varandra fint och kan samordnat leverera betydande operativ effekt…
Nån kunde skriva en eller annan bok om det här? 😉
Låt oss verkligen hoppas att någon uppfattar värdet av pooling & sharing med Finland när det gäller anskaffning av långräckviddig bekämpningsförmåga…
Samordning inom Nato?
Otroligt bra skrivet av bloggarn. Kan bara konstatera vi har gjort det igen, totalt i ofas. Tidigare regeringar har ett enormt ansvar för detta.
Den med gymnasiekompetens förstår att Ryssland rör sig i hundra års cykler sedan Ivan den förskräcklige. 30 års öppning o relativt fredliga förhållanden, 70 år med en aggressiv expansions agenda. Det fatta aldrig någon i regeringarna de sista 30-35 åren. 😝
Din kommentar får mig att fundera på om det finns osynliga hjältar inom försvarsmakten som har tagit hand om gammal försvarsmateriel utifall att.. ex. de gamla PBV, pansarskotten, osv osv. Det måste ha funnits sådana här personer som tagit hand om sakerna, vägrat slänga, hittat något gammalt lager där prylarna fick vara ifred osv. Som tänkte lite längre än entusiastiska politiker och karriärister.
Ja, det har funnits många hjältar, som de som räddade Hästveda och de som på olika vis motarbetade den av Liberalerna ledda Genomförandegruppen vars syfte var att lägga ner allt.
Läget är dåligt, men utan dessa hjältar hade det varit betydligt värre.
R30
Någonstans i bakhuvudet finns ett minne av att robot 70 räddades av försvarsmakten rakt emot politiska order.
Men kan inte skriva under på det. Vet i F vart det kommer ifrån.
Herr bloggare har varit på spåren långt tidigare, om jag inte missminner mig så i någon av hans thrillers vid ett skymningsläge i Sverige så “hittas plötsligt” ett antal av den förbjudna bombkapsel 90 och om jag kommer ihåg det rätt får leva sitt bästa liv mot fi.
Ta bort ‘långt’ och läs endast tidigare i min kommentar.
“hittas plötsligt” – underbart!
Det stod i GP så sent som idag (eller ja, igår blir det väl nu), apropå nya planer att använda bergrummet i Säve som krigssjukhus, att man under den eviga fredens tid år 2000 hade bestämt sig för att fylla hela bergrummet med sand och göra det obrukbart. Men Roger Eliasson, tidigare kommendörkapten och chef för andra helikopterdivisionen, fick stopp på det. Och tydligen är det bl a samme Eliasson som nu ligger bakom idén att använda stället som krigssjukhus. En hedersman!
https://www.gp.se/nyheter/sverige/platsen-i-goteborg-var-hemlig-nu-foreslas-ett-krigssjukhus-har.11507efe-0684-4082-9254-f1ddf46ac49c
I Sverige ska det tydligen vara 8,3% arbetslöshet. Förklara för mig varför man inte skulle kunna starta ett statligt bolag, liknande Samhall, som producerar försvarsmateriel som inte konkurrerar ut befintliga leverantörer? Vi pratar främst ämnat för nationellt försvar och låggradigt förädlade produkter som är extremt standardiserade, exempelvis drönare av typen ammunition, befästningar, skyddsrum, skenmål, etc. etc. Man kan även tänka sig bolag som ex. bygger järnväg och väg med begränsningen att det främst ska användas militärt. Dels hade det varit en arbetsmarknadspolitisk åtgärd men som också höjer vår försvarsförmåga relativt snabbt. I det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss så borde inte argument som att det förstör marknaden för företag riktigt gälla längre (orderböckerna är ju fyllda flera år framåt).
Arbetslöshet är rätt ointressant när sysselsättning är mer relevant. Arbetslöshet säger inget om hur många som har jobb, t ex länder (i EU) där man fortfarande har hemmafruar så räknas dessa inte till arbetskraften och kan alltså inte vara arbetslösa.
Det är inte arbetslöshet bland den arbetskraft som behövs för att producera försvarsmateriel. Det finns knappt några lågkvalificerade jobb inom tillverkningsindustrin idag.
Håller helt med om att det mesta kräver hög kunskapsnivå. Så är det med mycket i dagens arbetsliv. Men, det finns väl ändå saker som kan göras med mindre kvalifikationer? Dessutom talar vi här om arbetsmarknadsåtgärder, dvs. inte särskilt högavlönad arbetskraft och dessutom behöver man väl inte pressa ut maximal produktion heller. För många hade det kanske varit ett meningsfullt arbete också? Det som kan kräva en hel del kapacitet är väl att ta fram en produktionslinje som inte kräver att du som arbetar i den är kvalificerad.
En i sammanhanget liten, men ack så viktig sak i proppen är att man jämfört med beredningens text ändrat skrivningen om MR-ens tillhörighet.
I beredningen valde en del klåfingriga skribenter att flytta militärregionerna från Stridskraften Hemvärnet till armén, tvärt emot Försvarsmaktens och ÖBs (även den nye) råd.
Motivet sades vara att det fanns ”otydligheter i förbandsproduktionen” och att ”det vore bättre för Hemvärnet, då de ändå måste går till armén och begära resurser för sin utbildning”, vilket närmast är ren desinformation.
Den enda som tycker att systemet är oklart är armén, och oklarheten består i att hemvärnet lyckas medan armén inte fått ordning på sin egen produktion (eller varför tror ni att armén släppte ultraprestigeprojektet Interflex till Hemvärnet?).
Nu har PJ valt att faktiskt, tack och lov, låta myndigheten avgöra.
Frågan är ju extremt viktig då Hemvärnet, med sina knappa 23000 soldater, faktiskt är större än armén. Visst, man har inga coola stridsvagnar eller CV90, men det finns folk.
Om armén återigen får plundra de frivilliga på resurser för övning (instruktörer och materiel), så kommer hemvärnet snart att återigen bestå av de gubbar i grå uniform med mauser, sittande runt en eld och drickandes brännvin som vissa tycks tro att stridskraften är idag.
Då glömmer man bort att det finns en del av det svenska försvaret som just nu ligger markant före övriga vad gäller exempelvis drönare. Och vet ni, det är inte armén…
Det är dessutom extra intressant att beredningen valde att lägga sig i en sån detalj, utan att mer än en enda av dess ledamöter tyckte att frågan var viktig – och han var emot.
Ibland undrar man ju var inflytandet kommer ifrån…
(Ja, jag är partisk – men också trött på sandlådor)
Japp, HV har lite jävlar anamma och t ex har deras mobiliseringsinstruktion att man ska ta med privata drönare hemifrån lite snyggt insmyget mellan extra underkläder och sovsäck.
Är det någon som på rak arm kan förklara upplägget för ”Norrlandsregementet” som skjuts på framtiden? Jag såg PM Nilsson på Aktuellt igår och har svårt att tro på hans säg om att det blir Boden istället.
Regemente är i svenskt kontext en utbildningsorganisation. Det behövs inte fler dito – dessa kostar enormt mycket tid och pengar att anlägga utan ökad operativ effekt – det kan ske på befintliga regementen.
Försvarsmakten ville inte ha de nya regementena i Kristinehamn, Falun och Sollefteå. Det körde politikerna ner i halsen på dem dock, som gökungar.
Dags att lansera enfrågepartiet “Försvarspartiet – för Sverige i striden!”?
Jag tror det var en “groda” som varnade för detta redan 2022. Han blev kickbannad. Det går troll i den Svenska militära upprustningen. Förmodligen är försvarsmakten likt Svt/Sr, naturskyddsföreningen och svenska freds möjligen infiltrerade av främmande makt.. Jag säger inte att det är så. Förhoppningsvis är allt bara naivitet. Men man måste kunna få ställa frågan! Vem bestämmer egentligen vad och till vilken grund och anledning.. Sverige är idag som på 1760-talet. Mössor och hattar slåss om inflytande, för att berikas av främmande makt.
Grodan skrev också mycket dåligt, svamlade, spårade.. Så hans avstängning var möjligen berättigad.
Om du stryker “möjligen” så håller jag med dig. Det är svårt att avgöra när någon är ett troll eller bara genuint och återkommande ociviliserad, men åtgärden kan gott vara densamma.
Må så vara.. Att bryta mot tabun och agera ociviliserat kan också vara ett symtom på desperation. Ni pratar om Sveriges militära förstoppning nu, då var det inte viktigt..
Så skall jag tolka texten ovan att Sverige har lagt en beställning på raketartilleri?
Verkar som när det kommer till tankarna om kryssningsrobot så är tanken att den skall avfyras från Gripen finns ju fördelar med det men är det inte också en potentiellt problem då man placerar allt i samma korg?
Det har tidigare talats om inköp av “ett” system för försök och utvärdering? Det torde väl räcka att kolla på bloggen eller i andra medier för att göra sig en uppfattning av nyttan med långräckviddig indirekt eld, kanske i form av raketartilleri. Det verkar då Polen, finland, Norge och andra redan gjort och dessutom beställt ett stort antal redan, så vi är långt bak i kön.
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/sverige-satsar-p%C3%A5-dr%C3%B6nare-nya-lagar-kr%C3%A4vs-f%C3%B6r-att-s%C3%A4kra-framtidens-f%C3%B6rsvar/ar-AA1so0Zo?ocid=msedgdhp&pc=NMTS&cvid=7764ef45e0b14181857eb88d36a61076&ei=15
DRÖNARE ÄR PÅ GÅNG!
Hemvärn eller vad man nu väljer att kalla icke-reguljära styrkor är gravt underskattat i försvarsförmåga. Dagens modell av HV har utvecklats i rätt riktning men bygger i stort helt på frivillighet. På min tid kunde du bli tvångsplacerad i HV vid ett eller annat skäl misslyckad värnplikt. Gav åtminstone numerär styrka även om motivation kunde ifrågasättas. Själv blev jag avpolletterad från krigsorganisationen vis 36 års ålder genom ett brev i lådan. Chock och besvikelse utan like för mig. Fysiskt o mentalt förbered för militärtjänst starkare än jag var som 19-åring. Anade nåt när repövningarna ställdes in hela tiden men tänkte att jag med mina omväxlande gula, vita, röda brev och med tanke på vad jag skull försvara betydde något för försvaret av Sverige. Nä så var det inte. Tänkte omodernt förband, jo det är sant men styrkan hos gruppen jag kände!! Förespråkar att man rotar lite i arkiven bland f.d. krigsplacerade som bedömdes lämpliga då och hunnit skaffat sig yrkeskompetenser inom i stort sett allt här i världen. Borde kunna utgöra grund för en variant av “Rough riders” – ett påfund från spansk-amerikanska kriget vid förra sekelskiftet. Teddy Roosevelts egen id’e vad jag förstår. Spejare, jägare, diverse råskinn, f.d. miltärer och native americans (samer i Sverige). Jag ansluter direkt! Av detta följer mitt forumnamn så klart. Hoppas en tanke väcks hos någon som har försvaret som uppgift även om jag kåserar lite. Slava Ukraina.
Intressant resonemang!
Läser man i proppen så ska det upprättas ”territorialförband”, dvs värnpliktiga som är krigsplacerade i kompanier (?) som är avsedda att försvara svenskt territorium.
Om man då tänker att dessa förband behöver ledning så… ta-daa:
Det finns 40st hemvärnsbataljonstaber! Tillför ett par kompanier pliktade roll vart och ett i krigsorganisationen så har du ledningen på köpet. Givetvis behöver de övas löpande, men ”repövning” (KFÖ) vart femte år eller så skulle ju inte bara lösa det för dessa värnpliktiga, det skulle också vässa de 40 staberna. Win-win!
God Morgon Cornucopiakämpar!
Vi håller ut, vi ska inte svikta !
Vi ger ALDRIG upp!