Börserna faller i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Den svenska kronan stärks något och i USA har räntekurvan reverterat så att tvååringen nu har lägre ränta än tioåringen. Regeringen väljer att till skillnad från förra året inte stoppa den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig skatt.
Stockholmsbörsen gick mot strömmen ochs teg igår, så den faller kanske ikapp idag. OMXS30 gick +0.23% och OMXSPI +0.27%. Den svenska kronan stärks till 10:17 SEK mot amerikanska daler och marginellt mot euron till 11:33 SEK. Guldpriset går på 822:- SEK per gram.
I USA föll börserna och S&P-500 gick -0.60% medan Nasdaq 100 backade -1.18%. Samtliga FANANGST-aktier föll, med Nvidia i täten på -2.10%. Bäst gick Facebook som bara föll -0.45%.
Den amerikanska räntebanan reverterade och 2-åriga statsobligationern handlades på 3.83% mot 3.84% för 10-åringen. Detta brukar tas som att det blir goda tider framöver och är normalläget som ska gälla om det inte är kris, dvs att man får högre ränta om man låser sina pengar längre period. Sedan är inte 3-, 5- och 7-åringarna reverterade mot tvååringen än, men normalt tittar man bara på 2- och 10-åringen om man tror på sådant här.
Borta i de asiatiska tidszonerna stiger Straits times i Singapore med +0.56% men övriga börsindex faller. ASX 200 -0.39%, Hang Seng -0.13%, KOSPIO -0.87% och Nikkei 225 -0.10%. Allt i skrivande stund.
Regeringen och Tidölaget uppges inte lägga sig i den automatiska KPI-baserade uppräkningen av brytpunkten statlig skatt i år och därmed höjs brytpunkten från 51 275:- SEK till 53 590:- rapporterar Ekot. Uppräkningen är ett icke-beslut och sker automatiskt för att anpassa sig till det kostnadsbaserade KPI, men förra året stoppade Tidölaget uppräkningen för att genom aktivt beslut straffa höginkomsttagarna som alltså betalar högre skatt och därmed inte kompenserades för inflationen utan fick mindre real köpkraft i plånboken relativt låginkomsttagare
Skattesänkningen vid bibehållen lön blir drygt 460:- SEK per månad. Den så kallade vänstern är förstås vansinnig, men det tål att påminnas om att de socialdemokratiska regeringarna också normalt justerar upp den automatiska höjningen och rent av var de som införde den, om jag minns rätt.
Tanken med de automatiska höjningarna är förstås god, men som vi såg förra året så hade våra politiker inte räknat med tioprocentiga kostnadsökningar och då kunde inte ens Tidölaget med en uppräkning utan blockerade denna.
71 kommentarer
OT men Imunify360 fortsätter att poppa upp och säga att jag har svagt lösenord, något jag struntar i och backar två steg samt laddar om sidan så är jag inne. Bara jag som får detta meddelande eller är det fler?
Sluta ha mamma123 som lösenord.
… kör istället på hunter2
Menar ni att Password inte är ett bra lösenord?
Haha, funny because it’s true. Jag ville mest bara veta att det inte är något som utan en faktiskt feature på din CMS, Lars?
På tal om räntor som är väsentligt lägre i Sverige på den långa sidan.
5 år 1.83%
10 år 1.98%
Berkshire Hathaway nådde en triljon USD i börsvärde igår och nytt ATH.
Buffett får dock kämpa på innan han når Nvidias börsvärde som är 3 ggr högre.
Nvidias rapport igår. Försäljningen upp 122% på årsbasis, de inleder även återköp av aktier.
Dock strul med kraftleveransen, överhettning mm på Blackwell. Verkar som att volymerna inte kommer ligga i paritet med vad Nvidia tidigare sagt. Skönt ändå att det “bara” blev 200 mdr i rörelse på aktien…
Jo, det blev ju lite rörelse ner i Samsung Electronics, Taiwan Semi, Hon Hai nu på morgonen på rapporten.
Vi får se vad som händer, globalindexköparna trycker väl upp kursen igen ska du se samtidigt som de förfäras över värderingen som de själva ligger bakom.
Har du några bättre förslag än Globala indexfonder ?;)
Lokala indexfonder, typ Small Cap Gnosjö???
Jag tror mer på långa bonds i US på framtida årsbasis.
Dock bör man tänka på valutarisken då jag tror att SEKetas kommer att stärkas mot USD.
Observera att jag har fel i 49% av mina forecasts så du kan lika gärna singla slant.
Läsa insidertips på Reddit eller lägga alla sparpengar på första bästa First North nyemmission. Sedan slipper du fundera på aktiemarknaden framöver.
Du slår nog mig RUN DMC, tror jag har mer åt “reversed Pareto Principle” i träffsäkerhet…
RUNDMC, 49% fel är bättre än jag som ligger på 51%.
Jo, SEKETAS är en risk för globalfonderna.
Men man får se framtiden an.
Hur ser matematiken ut runt att höginkomsttagare fick mindre i köpkraft jämfört med låginkomsttagare? Om vi antar att båda grupperna fick 2% löneförhöjning så bör ju höginkomsttagaren dragit iväg i köpkraft oavsett, eller? Eller är det som i mitt fall att det blev lite mer pengar kvar i mitt företag eftersom jag som egenföretagare optimerar mot låg skatt före högsta möjliga lön så ur förmögenhetsperspektiv så blev det samma samma. Eller tänker jag fel här?
Det beror nog mest på vilket lag du spelar med.
Spelar du i det högra laget är du konstant kränkt och illa behandlad av staten.
Spelar du i det vänstra laget är du konstant kränkt och illa behandlad av kapitalismen.
Hahaha. Dagens garv 😀
träffsäkert.
Mitt problem är att jag är nöjd med livet. Vem ska man då skylla på? Bloggarn? 😀
RUN MDC: Förstnämnda alternativet en subjektiv åsikt … andra alternativet ett objektivt faktum!
Du blir inte av med kapitalismen. Lika bra att acceptera det.
På samma sätt så blir inte kapitalismen av med staten.
OBSERVER: Det förstnämnda har jag accepterat för länge sedan … däremot måhända att någon framtida generation kommer att kunna konstatera att så blivit fallet.
Och vad gäller det andra så är dessa två varandras förutsättningar.
Ok. Jag antog att du svarade på : “Spelar du i det vänstra laget är du konstant kränkt och illa behandlad av kapitalismen.”
Bra att du accepterat det. Då kan du lugnt leva vidare 🙂
OBSERVER: Där finns enligt min mening ingen motsättning mellan de mina två kommentarer du replikerar.
Kanske ett missförstånd (du är inte alltid så lättolkad).
“Och vad gäller det andra så är dessa två varandras förutsättningar.” Ja, här är det okomplicerat, dvs. enig med dig. De båda hänger ihop.
Det är det nedan som behöver ett förtydligande.
Om vi utgår ifrån citatet jag refererade till 18:28 (av RUN DMC). Fråga 1: Det är det citatet du replikerade på?
Fråga 2: Menar du då att du är konstant kränkt och illa behandlad av kapitalismen? Eller menar du att du inte är det? Eller menar du att du accepterat att du är kränkt och illa behandlad av kapitalismen?
Du svarade ju alltså “…andra alternativet ett objektivt faktum!”
Vad är en höginkomsttagare respektive låginkomsttagare?
Med denna höjning spelar jag utanför ligan med statlig skatt. Är jag fattig nu?
Mätt i procent relativt förra årets lön så ser kanske köpkraftjusteringen ut så med höginkomsttagare relativt låginkomsttagare. Mätt i kronor och ören eller antal falukorvar man kan slänga upp på matbordet till sin utsvultna familj så fick ju höginkomsttagaren ändå fler av dessa jämfört med både låginkomsttagaren och förra årets direktörslön, även med en stoppad indexuppräkning av skatten.
Eller ja, förutsatt att falukorvsindex inte ökat i takt med inflationen då. Men tänker att det ändå bara finns X mängd falukorv en familj kan trycka i sig och att köpkraften därför kanske gör sig bättre på den lägre delen av inkomstspektrat.
Falukorv är ett okänt begrepp på det högra lagets middagsbord så du måste jämföra falukorv med kalvfilé för att det högra laget ska få äta sig mätt.
Nä. Min del av det högra laget tycker falukorv är gott. 🙂
Håller helt med. Utan uppräkningen skulle höginkomsttagarna inte kunna köpa lika många kalvfiléer som låginkomsttagarna kan köpa falukorvar. Bibehållen köpkraft är vad det handlar om.
Hur ska vi höginkomsttagare (om det nu definieras av gränsen för statlig skatt) göra som gärna äter falukorv då? Får vi ingen mat alls om vi inte vill ha kalvfilé?
Nä, då kan du köpa många fler falukorvar än låginkomsttagarna. Det vore osolidariskt.
Vilket väl visar poängen. Indexuppräkningen är till för att det ska fortsätta finnas en marknad för både falukorv och kalvfilé. Om överklassen ska sluta köpa kalvfilé och börja köpa falukorv blir det brist och falukorven blir dyrare och de lägre klasserna kan inte längre äta falukorv.
*ställer mig i hörnet och skäms för att jag vågar köpa falukorv när jag har råd med kalvfilé*
MBL: Du får helt enkelt låta en charkuterist tillverka din egen falukorv av kalvfilé. Next Level Höginkomsttagare.
Alltså skivad, stekt falukorv med stuvade makaroner!!! Kommer 3:a på min lista efter kronkalvsinnerfilé och rådjursrygg…
BRASKLAPP. Stoppar du korven själv likt kungafamiljen?
RUN DMC – ja en del korv stoppar jag, vildsvinskorv främst, men falukorven får jag erkänna att jag faktiskt köper. Min likhet med kungafamiljen är nog dock rätt begränsad är jag rädd för…
MBL 08:52. Om du känner en låginkomsttagare (falukorv) så kanske du kan byta en kalvfilé mot en falukorv, så helt utan blir du nog inte 😉
hipsterlösningen är naturligtvis att bara köpa falukorv tillverkad på specialimporterat fläskkött och inköpt i specielbutiken på södermalm där korven tillverkas lokalt.
Inte om höginkomsttagarens löneökning beskattas högre.
Köpkraften i kronor kanske ökar mer. Men köpkraften relativt prisnivån minskar mer för höginkomsttagaren när brytpunkten inte höjs med inflationen samtidigt som löneökningarna är lägre än inflationen.
Grundfrågan är väl “Vad är rättvisa?”.
1. Alla betalar lika mycket skatt, i kronor. Rimligt utifrån perspektivet att vi har rätt att nyttja de gemensamma resurserna på samma sätt / i lika grad
2. Alla betalar lika stor andel av sin lön i skatt. Rimligt om man tycker att den som tjänar mycket ska bidra mer till det gemensamma, på ett proportionerligt sätt. Grunden i klassiska “tionde” etc
3. Den som tjänar mycket ska på toppen av sin inkomst betala jättemycket skatt, för de pengarna behöver personen inte, det mesta kan gott gå till det gemensamma.
4. Ingen betalar skatt. Välkommen till anarkin.
Själv lutar jag åt att någonstans mellan 1 och 2 känns mest rimligt. Alltså: x% av inkomst i skatt men aldrig mer än belopp y. Inget som går hem i vänster kretsar såklart. Men det är ju en mer filosofisk fråga detta än att det finns ett korrekt svar.
Ett tak på beskattningen är nog rätt svår för de flesta att acceptera dock. Säg att en börs-VD får en fet bonus (tänk percy barnevik á 930miljoner). Vad ska då taket sättas på? 100′? 1 miljon? 10 miljoner? Med en skattesats på 25% så kräver 10 miljoner i skatt ändå en lön på 40 miljoner. Men den gode Barnevik skattar då ändå bara 10 miljoner på sin vanliga lön. Bonusen är KUMRIF. Helt plötsligt har du dessutom gett ett citament till företagare att inte ta ut någon utdelning under x antal år, för att därefter ge sigsjälv en riktigt go julbonus ett år.
Ett tak är förstås orealistiskt men ett intervall? Allt man tjänar över 35.000 kr till 120.000 kr är skattefritt, därefter fortsätter en progressiv skatteskala. Då skulle produktiviteten skjuta i taket överallt. Allt som spenderas blir momsat och staten får in pengarna ändå.
Gränserna följer basbeloppen.
Varför skall det vara intervall? Är la isåfall bättre att ha en flatrate på säg 30% skatt på alla inkomster.
Inklusive utdelningar och aktievinster.
Dock bör det finnas ett grundavdrag sådant att det faktiskt blir värt att arbeta, kontra att inte göra det.
Och naturligtvis bör allt man får i lön bli pensionsgrundande inkomst. Alternativt att skatten sjunker med motsvarande belopp. I dagsläget är det en dold skatt som med råge motsvarar den gamla värnskatten.
Absolut orealistisikt. Men tankegången “Percy har ju betalt upp till maxtaket på 10 miljoner i skatt i år och även maxat ut på 100 miljoner de senaste 10 åren”, så då ska han inte behöva betala mer. Han har ju betalat ofantligt mycket mer än de flesta andra ändå. Och får inte mer tillbaka.
Jag säger inte att det är realistiskt eller för de flesta rimligt, men en form av rättvisa (man kan som sagt tänka sig många olika former) tycker jag absolut att det är!
Rättvisa ligger i betraktarens ögon och kommer aldrig vara ett absolut begrepp…
BRASKLAPP: Inte utan att jag kan instämma i det …
Precis min poäng!
Allt (rättvisan) ligger i betraktarens ögon.
Allt är öppet för egen tolkning? Postmodernism? Nihilism?Anomi? Värderelativism?
Kan inte det leda fel? Farligt?
Nja, Newton’s tredje lag är väl rätt etablerad att den den ligger utanför betraktarens ögon och är normalt sett inte upp för individuell tolkning. Så visst finns det absoluta faktum…
Absolut. Men nu snackar du ju fysik.
Jag har inte heller något riktigt bra svar på frågeställningen jag postade. Det var skrivit i en ton av provokation.
Den största orättvisan uppstår väl snarast när den med mycket pengar kan planera bort sin skatt. Blir en aning dålig känsla när de som bidrar minst belönas mest.
Kan rekommendera Breaking social:
https://www.svtplay.se/video/jMd2RRp/breaking-social
…för övrigt vore det bättre om vi kunde beskatta något annat än inkomster, det är ju i sig rätt bakvänt. Beskattning har vi ju på sådant vi inte vill att folk sak göra: Supa, snusa, köra brännbil, m.m. Men jobba är väl bra för alla att så många som möjligt gör?
Olika förslag på alternativa skattebaser:
– Fastighetsägande
– Konsumtion
– Punktskatter på t.ex. alkohol, tobak, klimatdåliga val, whatever politiken (via folket) vill driva för att förskjuta konkurensen i en viss marknad, t.ex. mellan mer eller mindre miljö/klimatvänliga bränslen till bilen
Man kan ju göra det enkelt för sig med platt skatt samt ett ganska högt grundavdrag. Enkelt, förutsägbart och gynnar låginkomsttagare.
Fast skattesystemet är ju inte till för att vara rättvist utan för att vara så invecklat och ogenomträngligt som möjligt. Det ger att det är omöjligt att förstå och att det därför är enkelt att använda till att försöka maximera skatteintäkterna.
TOFFEL: Ansluter för egen del utan minsta reservation eller tvekan till alternativ 3 i den inledande grundfrågan.
Tjäna pengar är kort för FÖRTJÄNA pengar. Ingen har rätt att ta ifrån något den har förtjänat.
PPP: Rätt sitter i spjutstångs ände och makten växer ur gevärets pipa. … Det enda intressanta är vilka som håller i spjutet och geväret.
Det är en ganska primitiv syn på rätt.
@PPP Absolut. Det säger allt om Chiefs grundsyn. Världsbild. En farlig väg att vandra.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/svensk-ekonomi-backar
“Sveriges ekonomi backar.
Under andra kvartalet backade Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal, enligt Statistiska centralbyrån.
“Nedgången i ekonomin var bred men hölls uppe av utrikeshandeln med varor, där exporten ökade och importen minskade”, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna, i ett pressmeddelande.
Till största del kan BNP-fallet förklaras av industrins avveckling av lager, enligt SCB.”
Är väl goda nyheter för bolånetorskar att svenskt välstånd minskar så man kan fortsätta resan mot ett lågräntesamhälle igen.
Väldigt tröttsamt att SVT skriver så där.
BNP ökade med 0.5% på årsbasis.
Låt dem. Alla är alltid manodepressiva på botten.
Då måste de vara manodepressiva på toppen också.
“…men som vi såg förra året så hade våra politiker inte räknat med tioprocentiga kostnadsökningar och då kunde inte ens Tidölaget med en uppräkning utan blockerade denna.”
Åtta nyanser av socialism kallas det, så väl inprintat i vårt DNA genom ständig indoktrinering att ingen ens ifrågasätter det.
Det har inget med socialism att göra. Det är snarare fördelningspolitik. Fördelningspolitik bygger på premissen att staten äger allting och delar ut det till undersåtarna efter eget godtycke.
till admin/lars w: ta bort om du tycker det går för långt från ämnet.
Till frågan, har bolån på 1m, på fastighet värderad till 5.5m av banken (UC Bostad). Banken erbjöd sig 3% mot att jag binder bolånet till 2 år istället för att flytta till konkurrent (har alltid haft 3-månaders rörligt, men har litet lån så har haft “råd” med det). Rent spontant låter ju detta rätt lågt givet listräntor/snitträntor etc, men ändå högt givet vad en svensk två-årig statsobligation ligger på. Är detta en rabatt för att behålla kunder eller tror banken att de kan låna upp pengar så billigt framåt?
Jag tänker fortsätta med 3-månaders med 3.99% för stunden och tror att man kommer kunna binda till lägre (givet vad 2-åriga obligationer ligger på). Men jag är bara en glad amatör och är ärligt talat inte helt hundra på om det är det smarta rent ekonomiskt (givet när i tiden vi är vi tillbaka i “normala” räntor, alternativkostnad fram tills dess etc). Jag tror också att de flesta ligger kvar på 3-månaders räntor och hoppas på att riksbanken ska fortsätta sänka för att sedan låsa om ett år eller så, men då vet jag inte vad banker brukar erbjuda för 2-års-räntor nu då jag bara tittat på 3-månaders. Vad tror kollektivet här, hur tänker folk i snitt?
Svensk bostadsobligation 2 år senaste notering är 2.477 procent.
Det innebär att banken tjänar 52 punkter på dig vilket är mindre än vad de gör på snittkunden.
Aningen absurt att höjningen av brytpunkten för statlig skatt helt togs bort förra året, ok att den inte skulle upp med KPI runt 10%, men åtminstonde löneökningarna på 4%. Frågan är när detta kommer justeras, andelen som betalar statlig skatt ökan.
Får även verkligen hoppas avtrappningen av jobbskatteavdraget försvinner i höstbudgeten, sker det inte nu, kommer det dröja 8-12 år, minst…
Helt galet. Vad ska man rösta på egentligen?