Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring och Hemsol.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna efter att USA:s centralbank lämnat sin styrränta oförändrad men öppnat för sänkning i september. Konkurserna i Sverige ökade igen i juli fortsatt drivet av byggindustrin och fastighetsbranschen, samt bilhandlarna. Elprisspikarna fortsätter i princip dagligen i södraste Sveriges elhandelsområde SE4 trots mycket låga priser i resten av landet.
Stockholmsbörsen gick positivt igår med +0.54% för OMXS30 och +0.44% för OMXSPI. Kronan ligger på 10:70SEK mot USD och 11:59 SEK mot euron, medan guldpriset bara är några kronor från rekordpriset och handlas på 840:- SEK per gram.
Investeringsguld, samlarföremål, viktiga papper och off-sitebackuper förvaras lämpligen i bankfack. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
Borta i USA lät som väntat USA:s centralbank Federal Reserve sin styrränta Fed Funds Rate ligga orörd på 5.50%, men öppnade enligt fedologin för en sänkning i september, vilket förstås togs emot positivt. Långa amerikanska räntor fortsatte att falla till sina lägsta nivåer sedan februari – mars.
S&P-500 steg +1.58% och Nasdaq 100 rusade med +3.01%, där inom FANANGST Nividia tokrusade +12.81%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det mer sansat med blandade börser. ASX 200 +0.44% i skrivande stund, HAng Seng +0.17%, KOSPI +0.47%, Nikkei 225 -2.53% och Straits Times -0.81%.
UC uppger att konkurserna ökade i juli, drivet av byggbranschen, fastighetsbranschen och bilförsäljarna. UC skriver. Ökningen är 12% mot i fjol, men flera branscher ser nu minskade konkurser, framför allt inom partihandeln till företag, som gick ner 14%. Det kan i sig vara ett tecken på att företag börjat handla igen, och även att konkurser inom serviceföretag och IT minskat med 11% respektive 10% kan vara ett tecken på detta.
Södra Sveriges elhandelsområde SE4 fortsätter dras med skyhöga elpriser undantaget mitt på dagen, medan resten av landet har mycket låga priser. Det handlar om importerade elpriser från kontinenten och medan snittpriset blir 8 öre per kWh idag i SE1 – SE3 med som högst 15 öre så snittar elpriset på 64 öre i SE4 och toppar på 156 öre. Allt exklusive moms, skatt och elnät.
Solkraft förblir således mycket lönsamt i SE4, särskilt om man kan ha paneler riktade mot morgon- och/eller kvällsolen när prisspikarna inträffar. Själva har vi panelerna mot morgonsolen och matar ut över 8 kW just nu. Dock bor vi i SE3, men det visar på hur östligt riktade paneler kan ge god verkan redan under morgonen.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, jordbruket, bostadsrättsföreningen eller företaget, kontakta Hemsol för att få en eller flera offerter från installatörer inriktade på din typ av installation (annonslänk).
38 kommentarer
Kan det vara så att batterier för hemmabruk börjar bli försvarbart i SE4?
Vilket förutsätter att batteriet kan laddas med en hög effekt.
Jag har inte läst regelverket som träder i kraft 1 Jan 2025 men förutsätter att det inte är bonus -malus.
Självklart borde överföringsdebiteringen vara följsam mot nätbelastningen. Nu är det samma höga avgift oavsett timpriset och om timpriset är lågt beror det på 2 saker.
Låg efterfrågan.
Överproduktion.
Då marknaden regleras med subventioner för att inte producera el när ingen efterfrågan finns betyder det att överproduktion inte existerar.
Överföringsavgiften är en del av den fasta avgiften och den delen är just rörlig efter spotpriset och det i sig är ju ett mått på nätbelastning, även om förhållandet inte är 1:1.
Sen existerar varken över- eller underproduktion i någon större omfattning av rent fysikaliska skäl.
Men i takt med att vi får mer oplanerbar produktion kommer man behöva dels styra belastning och dels installera med skyddsbarriärer(stödtjänster).
Allt sammantaget så kommer det bli dyrare och sämre.
Att jag skriver sämre är helt utefter egna preferenser eftersom jag helst inte vill ha elplanering som en faktor i mitt liv eller mitt samhälle.
För andra kan det vara julafton att ha massor med uppkopplade prylar och styrningar högt och lågt samt tävla med kollegor om vem som har flest solpaneler, störst batteri, minst förbrukning under den dyraste timmen och billigaste laddcykeln på elbilen.
En liten sista sak till, ett sådant avancerat system är vare sig resilient eller särskilt robust.
Inte på individnivå och inte på samhällsnivå.
Rätt i sak. Vill bara kommentera över – underproduktion
Genom auktionsförfarandet dagen innan kan överproduktion planeras bort då det anses vara olönsamt att producera el till negativt pris.
Dock subventioneras solpaneler till att inte behöva betala för att bli av med sin produkt. Vattenkraften är den producenten med bäst reglermöjlighet ned till minimalt flöde enligt vattendom (ekologi fisköverlevnad)
Underproduktion dumpas i knät på oss konsumenter med prissättningen.
Ja så är det. Det är ju en avvägning varje producent behöver göra, om det är mest ekonomiskt att ställa av eller köra. Det kostar att ställa av också.
Det är ju dock av förklarliga skäl svårt att ställa av vissa kraftslag så de får harva på med förslust.
Solceller är ju inte bara subventionerade utan har ju även möjligheten att tjäna en extra hacka att via stödtjänster styra ned produktionen.
Kostnaden dumpas precis som du säger på konsumenten, det är sen gammalt.
Med de nya effekttarifferna blir det ju än mer svårt att hålla kolla på alla variabler i elkostnaderna. Så fan vet.
Frågan är vad som menas med dyraste timmen sätter effekttaxan för hela perioden eller är det dyraste ögonblicket (högsta effekuttaget).
Gud bevare den som gör misstaget att efter startat tvättmaskinen, satt på ugnen, påbörjat långkoket, tvingat partnern att dammsuga eftersom det är negativt elpris, gör en kopp kaffe i kaffemaskinen samtidigt som ungen gör popcorn i microvågsugnen.
Ringtrafo kopplad till sirenen om effekuttaget överstiger inställd nivå?
Klart att det blir bra i slutändan för nätbolagen, kanske dags att vikta om aktier till dessa som bör kunna ge högre utdelningar.
I orättvisans namn så har det redan börjat införas och bolagen väljer olika beräkningsmodeller t.ex. den högsta effekten under en timme per månad eller ett medelvärde av de fem högsta timmarna osv. Är det -10 eller kallare flera dygn i sträck så kommer det vara omöjligt att jämna ut sin effekt om man inte vill frysa ordentligt eftersom då behöver de flesta uppvärmningsystem gå kontinuerligt.
Ja just det. Glömde effekttariffen eller vad det kallas.
Ellevio verkar inte infört detta än. Men finns väl något lagförslag att alla måste infört detta vid någon specifik dag.
(Helt irrelevant spånande):
Bor på en gata där det råder parkeringsförbud vintermånaderna. Övrig tid har det varit huggsexa om fria parkeringar längs gatan eftersom bostadsparkeringarna är få.
Men i år har det skett en drastisk förändring – helt plötsligt finns det *alltid* lediga platser. Jag kan bara spekulera om orsaken – dock har inga nya parkeringar/parkeringshus dykt upp i närheten.
Har folk gjort sig av med sin (andra) bil p.g.a. ekonomin? Ungarna som kör A-traktor har växt upp och flyttat hemifrån?
Hemligheten stavas privatleasing.
Du kunde under perioden med gratis pengar i princip få en vettig bil för 3000 i månaden.
Det är idag betydligt dyrare och kombinerat med höga räntorna på bolån så prioriterar folk nog bort bilen
Sen tror jag att om det är som du säger brist på parkering så kan det påverka med när man väljer om man ska ha bil eller inte.
Något jag märkt i vår samfällighet är att skrotbilarna som i åratal har stått och skräpat på hyrda P-platser nu har försvunnit. Många som plötsligt nått insikten att deras “projektbil” aldrig kommer färdigställas?
Tror även det handlar om pengar.
Parkering med mera kostar. Mer än det smakar kanske nu.
Sen är det väl många som börjat inse att den där projektbilen inte är värd då mycket som man trodde. Finns extremt få som vill köpa en gammal bil renoverad av en privatperson. Generationen 50-60 talister börjar ju få slut pengar i och med pensionsavgångar.
Samma som med sk “samlarsaker” som Beatlesskivor med mera. Finns knappt nån som köper det längre. Frimärksmarknaden är helt död. Ingen nytillväxt att tala om.
Med mera med mera.
Skulle vara intressant med en kommentarstråd om “saker du trodde var värda en massa pengar men som nu enbart har ett nostalgivärde”
När ekonomin blir tajtare så blir den också mer effektiv. Folk gör sig av med bilar de inte använder och flyttar till bostäder som mer passar vad de egentligen behöver. Folk säljer av lägenheter i stan som bara står tomma (övernattningsmöjligheter, investeringslägenheter etc).
Så det vi ser är nog bara att riksbanken har gjort helt rätt. Ekonomin behövde bli mer återhållsam och effektiv och det har den också blivit.
Intressant artikel om den stendöda fastighetsmarknaden i norra Skåne. En osålda fastighet syns inte i statistiken.
De hoppas på kommande räntesänkning ar men den svaga kronan kommer tvinga RB att avstå räntesänkningar framöver och säljarna vill förstås åtminstone täcka lånen vid en försäljning och kan då inte gå ner i pris.
https://www.nsk.se/nyheter/anna-52-jonas-36-far-inte-sina-hus-salda-ligger-ute-till-salu-kostnader/
Marknadspriset sätts ju av dom affärer som görs, och det finna alltid dom med lägre lån som kan sänka mer och därmed sätts priset lägre. När folk sen ändå *måste* sälja, tex pga arbetslöshet, så är det lägre priset redan etablerat.
Off-topic, men igår hade jag ingen kasse med mig när jag skulle handla på ICA och dom tar fortfarande 7 kr för en plastkasse. Har inte platspåseskatten avskaffats av Ebba Åkesson?
Ica kan ta 700 kr för en plastpåse om de vill. Inte regeringen som bestämmer det.
Dom vill maximera (vinst per påse) * (antal sålda påsar). Det görs vid ett pris lägre än 7 kr.
Försvinner 1/11 2024.
Efternamnet på ministern antyder regeringskritik så då antar jag du sympatiserar med blocket som införde skatten. Det går alltid att ha med sig egen kasse eller köpa en pappkasse oavsett skatten varande eller inte. Eller är kritiken mot plastpåseskatten?
Blocket som införde skatten?! Det var Folkpartiet som hade plastpåseskatten som krav för att stödja S. Folkpartiet (vägrar att kalla dom för Liberalerna) sitter i regeringen nu.
Nej jag gillar inte plastpåseskatten. Hade bara för mig att det var Ebba och Jimmy som låg på för att få bort den. Pourmokhtari tycker den är najs för det är en finfin folkfascistisk pekpinne.
Här är en intressant artikel om hur sparandet i fonder sänker den norska kronan:
https://www.nrk.no/norge/rekordsparing-i-aksjefond-sendes-til-utlandet-1.16983084
Kan ju inte annat än undra hur SEK skall klara sig när räntan i USA ligger på 5,5% och dollarn ses som den mest pålitliga valutan. Varför, och inte minst vem, vill att den skall bli mindre och mindre värd? Är det alla rikingar som redan investerat alla sina pengar i dollar? Varför drar inte fram folk detta som en komplott? Betydligt mer inverkan på oss alla än andra populära komplotter. 🥸
Är väl ingen komplott är helt vanlig kapitalism. Att kapitalismen fungerar såhär får väl de flesta lära sig i skolan. Alternativet socialism är väl en lika stor komplott det men på andra sätt.
Hade vi haft Euro hade detta inte inträffat men då hade det hävdats att Euron är en komplott.
Är väl så att allt som är dåligt eller som du inte gillar är en komplott styrd av en ondskefull kabal bestående av ödlemänniskor.
Så summerat, det är en komplett komplott..?
Allt, det står en ödlemänniska bakom varje hörn och allt som inte blir exakt som jag vill är en konspiration.
Fick mig att tänka på låten All the Food is Poison av Tim and Eric.
https://youtu.be/_Re6pZri8Gw?si=F5kW7QquyNHhkDbS
För att inte tala om elen i södra Sverige, om priset på den sätts i Euro kommer ju priset stiga än mer ju mer SEK försvagas gentemot euron.
Hur funkar det när man säljer el från solceller?
Vilket pris får man? Exakt det priset som gäller för tidpunkten? Ett medelpris över dagen? Ett medelpris över månaden?
Jag får enligt mitt gällande avtal, medelpriset över de timmar jag levererar el, minus 2 öre per kWh,per månadsbasis.
Juni månad ~27 öre per levererad kWh.
Inköpt el, rörligt avtal, ~57 öre per kWh.
Sen får man ju statligt bidrag på 60 öre per såld kwh….
Som är det enda som bär en del kalkyler just nu
Som jag förstått det är det 3 delar.
1. Minskad egen förbrukning – behöver inte köpa.
2. Ersättning för såld el.
3. Skattereduktion på 60 öre.
1 och 3 står för största besparingen.
Även nätnyttoersättning från elnätleverantören.
En följdfundering från en okunnig:
Kan nätägaren styra ens solanläggning i syfte att balansera nätet? D.v.s. vid behov dra ner på effekten en solig dag? Vad får man för ersättning för det i så fall?
Elmarknaden ser rätt skum ut för tillfället, då det hittills under rätt stor del av dagen varit högre priser i hela Norge än i SE4. Det är bara en stund på förmiddagen som SE4 legat högre. Just nu ligger Norge utom NO2 på €25/MWh = ca 30 öre/kWh medan SE4 betalar ynka €5/MW. Generellt sett brukar elpriserna i Norra Norge ligga lika med eller lägre än SE1-2 och betydligt lägre än SE4 men just nu är det avsevärt högre.
Invånarna i NO2 där alla sjökablar till kontinenten utgår från gläds över sina exportframgångar och betalar €60/MW för ynnesten.
Staten blir ju rikare iallafall då de äger väl kablarna plus nästan all energiproduktion medans befolkningen och företagen blir fattigare med högre elpriser.
Har sagt det förut men dagens elexport är ju i praktiken bara att man lägger extra skatter på samhället. Sen kan man ju påstå att pengarna går tillbaka till medborgarna men med tanke på att norska staten har ökat sin statsbudget med cirka 20% på två år går det nog bara till att expandera offentlig sektor.
Oscar Properties begärs i konkurs.
Skatteverket skriver:
”Oscar Properties Holding AB har i dag kända skulder till staten på sammanlagt 2 028 730 kronor.”
”Konofogden avslutade en utredning om gäldenärens tillgångar och möjligheter att betala skulderna genom en utredningsrapport den 2 april. Av denna framgår att gäldenären saknade tillgångar för full betalning av utmätningsfordringen.”
Av rapporten framgår att Kronofogden dammsugit Oscar Properties Holdings alla bankkonton utan att hitta några utmätningsbara tillgångar.
I de fall man hittat egendomar har de bedömts sakna ”utmätningsbart värde”.
Igen …
Fast om det är staten som begär brukar det vara slutgiltligt. Men så köper väl någon börsposten och bolaget lever vidare …