Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna, och den svenska kronan har försvagats via högre amerikanska räntor. Allt fler bostadsrättsföreningar hamnar hos Kronofogden och fler BRF:er har gått i konkurs. Industrier som SCA, Sia Glass och Profilgruppen tvingas bygga egna kraftledningar för att kunna expandera då de regionala elnätbolagen inte har kapacitet.
Stockholmsbörsen gick plus förra veckan och OMXS30 gick +0.75% och OMXSPi +0.26%. Högre långa amerikanska räntor stärkte dollarn och den svenska kronan är nu tillbaka på 10:57 SEK mot USD, medan försvagningen mot euron är måttligare till 11:37 SEK. Guldpriset backar trots svagare krona och ett gram guld kostar nu 781:- SEK per gram.
Även de amerikanska börserna gick plus förra veckan, även om starkare krona tog ut en del av detta för oss svenskar. S&P-500 gick +1.32% på veckan och Nasdaq 100 +2.50%. Bäst inom FANANGST gick Nvidia med +10.27% och sämst Tesla med -0.34% på veckan.
Mina portföljer hos Lysa privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk) gick -0.27% fredag till fredag, vilket inkluderar valutaeffekterna av den starkare kronan. Lite oklart om kurserna för fredagen dock är uppdaterade än, vilket är lite olyckligt.
Borta i de asiatiska tidszonerna inleds börsveckan blandat. ASX 200 +0.49%, Hang Seng -0.59%, KOSPI -0.22%, Nikkei 225 +0.87% och Straits Times -0.20%.
I en artikel hos TT berättar bostadsrättsförvaltaren SBC att allt fler bostadsrättsförenignar hamnar hos Kronofogden och allt fler går i konkurs. 370 föreningar hade skulder hos Kronofogden och ytterligare 116 har tillkommit under första kvartalet.
SBC:s affärsområdeschef för juridik säger till TT:
“Framför allt ser vi att sparandet minskar i föreningarna, man äter på sitt kapital helt enkelt. Men generellt är det ökade kostnader och det är inte alltid avgifterna täcker det.”
Det finns alltså föreningar som äter upp sitt egna kapital och inte höjer avgifterna för att matcha utgifterna, utan stoppat huvudet i sanden. Kanske för att medlemmar i styrelsen tänkt sälja sina lägenheter och inte vill riskera att deras värderingar sänks av höjda avgifter.
Antalet konkursade föreningar har också ökat. Före räntehöjningarna var det 18 konkurser om året, 2022 blev det 71 och 2023 40 stycken. Dock så finns det bostadsrättsföreningar som bara existerar på pappret, t ex inför en ombildning, och det betyder inte nödvändigtvis att bostadsrättsinnehavarna blev av med sina lägenheter och förvandlades till hyresgäster, men sittande med sina skulder omvandlade till pantlösa blancolån med höjd ränta och 10 års amortering. Vilket är vad som händer annars.
Annat än räntan och inflationen som spökar är tomträttsgäld i de fall föreningar inte äger marken de är byggda på, utan är utsatta för kommunens ständiga gäldhöjningar.
Föreningar med höga avgifter är inte nödvändigtvis något negativt. Tvärt om kan det betyda att de har tagit ansvar och ser till att ha täckning för sina kostnader.
Lobbyorganisationen Svenskt Näringslivs tidning Tidningen Näringslivet rapporterar att SCA, Profilgruppen och Sia Glass tvingas bygga egna kraftledningar och infrastruktur för att kunna expandera verksamheten, då det inte finns överföringskapacitet hos de lokala elnätmonopolen.
SCA bildade ett eget elnätsbolag och bygger sin egen kraftledning till en anslutningspunkt. Profilgruppen lyckades få en lösning där man delade kostnaden med E.On för att bygga nytt ställverk och transformatorstationer. SIA Glass fick finansiera en ny kraftledning själva.
I grunden handlar det om att industrier motarbetas mot att expandera sin verksamhet lokalt och i Sverige genom monopolbolagens underinvesteringar. Monopolnäten är rimligtvis fullt medvetna om det hela och väljer att inte bygga ut kapacitet, utan industrierna själva får göra detta. Istället lever monopolen på gamla investeringar, då problemen uppenbarligen gick att lösa. En ledningsfråga helt enkelt.
Annars är förstås ett alternativ att förlägga nya jobb någon annanstans och inte expandera där man redan är etablerade.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
41 kommentarer
I de många fall handlar det om att regionnäten inte kan expandera då de inte får lov att ta ut mer effekt från stamnätet, SVK som är gravt underdimensionerat för den nya tidens elproduktion. Eller avsaknad av produktion.
Men principiellt så betalar elkunderna två gånger, både för näten som finns och nya investeringar.
Det är mycket, mycket lönsamt att äga elnät i Sverige idag.
Ja detta är ett typexempel på politikers okunskap och lobbyister. En reglerad marknad utan konkurrens. Där nätbolag i monopolställning får ta ut ersättning för investeringar utan krav på genomförandet. Elkunder kan tvingas betala en tredje gång. IOM att investeringar skjuts på framtiden så har inflationen på nuvärdesinvesteringar blivit dyrare när de blir nödvändiga. Svensk energipolitik i ett nötskal. Inga krav på utförande bara mjölka elkunder. Politiker har upptäckt att detta är dessutom bästa källan till skatteuttag så de är märkligt att de skjuter sig själva i foten och inte bygger ut för framtiden nu omgående som skulle gjorts helst igår.
Det gäller inte baravelnät, VA och gasnät har också tagit ut avgifter i åratal som innehåller underhållskostnader. Nu behövs tydligen avgifterna höjas kraftigt då näten är i kraftigt förfall.
“En ledningsfråga helt enkelt.” Snygg formulering! 👏
Göteborg!
Jag sökte med stearinljus och fotogenlykta i artikeln efter en ledande fråga.
Ja-och “Livsfarlig Ledning” på bilden är ju även den dubbelbottnad.
Har fler foton på livsfarlig ledning-skyltar. Det är ett enormt tacksamt objekt att fotografera.
Åtminstone på min tid var det populärt att sno ambassadskyltar till sektionsrummen. Har för mig att det fanns en skylt (Kinas?) som fått ett tillägg i form av texten “Flyttad från CTH till LiTH av KTH”. Känns som att varianten att sätta upp en “livsfarlig ledning”-skylt på Sagerska vore ett givet nolleuppdrag.
“Börjessons Lastbilar visat upp en prototyp som möjliggör helt nya användningsområden för batterielektriska lastbilar. Sweden Rock har finansierat utvecklingen”
https://www.placera.se/placera/pressmeddelanden/2024/06/07/hybricon-ab-forsta-milstolpen-i-utvecklingsavtalet-med-sweden-rock-levererad.html
ANTJE
Rock on.
🤙
Gällande BRF:er och deras avgifter – jag har suttit i styrelsen för vår BRF i snart 3 år, mest för att det var sjukt svårt att hitta frivilliga, samt att det kändes som att man kanske kunde bidra med lite vett och sans. Sagt och gjort så var bland de första beslut som vi behövde ta att höja avgiften med 10% för att komma ikapp den årliga höjningen av 2% som tidigare styrelser hade struntat i (trots att det stått i de ekonomiska planerna hela tiden). Men å andra sidan behövde vi höja mindre när räntan sedan steg och på den positiva sidan så är det förhållandevis få i föreningen som har bråkat om det.
Men det är väl lite grejen med BRF-fenomenet – man kan aldrig vara säker på vilka styrelsemedlemmar man får i en förening, särskilt inte eftersom det ofta verkar vara svårt att hitta just frivilliga. Som referens hade vår förra förening i Vasastaden en pensionerad revisionspartner från en Big4 som ekonomiskt ansvarig – de struntade inte i ekonomiska beslut iaf, men man kan inte alltid ha sådan tur.
Den diskussionen hade jag också som ekonomiansvarig men tröttnade på att förklara skillnaden mellan hyra och avgift…
Det är som du skriver hit n miss när det gäller styrelsen. I fallen med bedrägerierna i Malmö mm är det defintivt en gigantisk miss.
Grundtanken är god, precis som det mesta i föreningsdrivna Sverige där mycket arbete skall drivas av volontärer i ngn form. Det skapar en gemenskap i kooperationen. Men det är kanske en förlegad tanke om bara folk ser sin omedelbara nytta och inte det större perspektivet.
Innan jag flyttade ihop med min fru bodde jag några år i en bostadsrätt. Blev tvungen att gå in i styrelsen när jag upptäckte vilka ekonomiska idioter som satt där. Det var skrämmande hur de med glädje gav mig ansvaret. Hade kunnat göra vad som helst.
När jag flyttade gjorde jag upp en kommunistiskt 20 års plan och förhandlade med banken om lånen med långa löptider. Undrar egentligen om de följde det?
Kom in som ordförande i en förening där förre ordföranden precis sänkt avgifterna för att sälja sin lägenhet. Som tur var gick mycket att prispressa och effektivisera så i slutänden behövde vi inte höja tillbaka men det hade varit intressant att se kalkylerna för sänkningen i första skedet. Hade onekligen varit omöjligt att motivera.
Att få in kompetent folk i BRF styrelser är generellt svårt. I min BR har jag suttit i omgångar. Under några år var jag dock med valberedningen och då drev jag upp arvodet rejält. Idag sitter jag åter i styrelsen och vi är mycket bra betalda för det arbete vi gör. Inget jag skäms för. Jag tänker inte sälja mig billigt. Min ersättning netto ger mig i princip 4 månaders gratis boende inkl garage och ett litet extra förråd jag hyr.
Generellt är jag dock förvånad över hur lågt intresset är bland medlemmarna med tanke på hur mycket pengar det handlar om och hur viktig en kompetent styrelse är för den enskildes ekonomi. Min uppfattning är att folk generellt är både “dumma” och / eller lata.
Om man är rädd att det sitter idioter i styrelsen ska man försöka hamna i en BRF som är ansluten till t ex Riksbyggen eller HSB.
Dessa organisationer har som jag fattat det krav på att få plats i styrelsen så det förhindrar bedrägerier och misskötsel.
Har suttit i styrelsen i HSB Brf. Mycket riktigt har HSB en representant i styrelsen. Sedan har Brf en egen ekonom som sitter centralt hos HSB och all ekonomi körs i HSBs system. HSB tar fram underhållsplaner mm samt har upphandlade avtal på det mesta en Brf behöver. Förhindrar effektivt vilda västern som det verkar vara i en del föreningar.
Finns föreningar som i mäklarmaterialet eller på sina hemsidor marknadsför sig med att samtliga styrelseledamöter gått certifieringskurser, något som är obligatoriskt om man blir invald i sådana föreningar. Ett annat bra tecken är ju föreningar som lägger ut förvaltning på proffs (som SBC, HSB eller Riksbyggen), även om det inte är en garanti men åtminstone att det finns en org som kommer reagera på oegentligheter och idiotier.
Lägst avgift är iaf inte allt.
Då borde man läsa på om HSB brf Ida i Malmö. Förvaltades av HSB, HSB-representant, HSB-certifierad, HSB-revisor. Det är därför ingen självklarhet det heller.
Däremot så pratas det mycket negativt om brf här. Tanken är att det ska vara till ungefär självkostnad precis som det varit en villa. Så det behöver inte vara fel bara för det höjs mycket nu. Det är inte heller konstigt att sparande minskar – när man beräknar sparande i brf så ingår det vinst. Att man tar av vinsten är inget konstigt – men det minskar sparandet så klart
Ytterst sällan en riktig brf går i konkurs (som äger fastigheter) – det har de senaste 20 åren i princip endast varit om de haft tomma lägenheter.
Har ni en brf som höjt lite varje år så brukar det ordna sig.
Omöjligt att en Brf hellre skulle vilja gå i konkurs än att höja avgifterna. De boende förlorar allt och blir hyresgäster! Allt annat än det måste vara att föredra.
Det kan inte röra sig om något annat än “pappersföreningar”.
Ja, jag misstänker att det oftast är pappersföreningar eller föreningar som är nybyggda och där ingen köpt någon lägenhet. Genom konkursen kan man nollställa skulderna och sedan försöka sälja billigare som ny BRF.
Svensk BNP minskade på månadsbasis. Jag tror nu på två sänkningar av räntan i höst.
Tror bostadspriserna kommer ticka på sakta uppåt och inflationsjusterat är vi nog tillbaka på prisstoppen om ett decennium eller två. Sen är vi redo för nästa bubbla.
Nedgången enligt SCB är faktiskt nästan exakt lika stor denna gång som 1990. En nedgång på ca en fjärdedel av värdet (-25%).
Enligt SCB tog det 9 år att återhämta bublan på 90 talet i Stockholm, 10 år i Göteborg och det tog 10 år i riket. Värt att notera är att det tog 15 år i övre Norrland och mellersta Norrland. Nu tror jag Norrland kan gå före.
De två partier vars agenda varit att sabba svensk elförsörjning maximalt, ökade mest i EU valet.
Ja den tål att tänkas på 🤔
Tanken är nog att om man kan exportera stollarna till EU så slipper man ha dem här.
Vi har alltså ett land som skapar ett monopol där man åtar sig att hantera elförsörjning och kraftnäten och sedan struntar man bara i det.. och så är folk förvånade över att vi har lägst tillväxt i Europa. Vi vill ju inte ha jobb eller industrier och motarbetar det aktivt.
Jag undrar ibland om inte lite ekonomiundervisning i grundskolan vore lämpligt.
Men det är väl politiskt vanskligt, skiftande majoriteter lär ju ha olika uppfattning om vad som är reproducerbar ekonomisk vetenskap och vad som är ideologi.
Jag tror att en bättre lösning vore att Riksrevisionen varje år bara räknar ut kostnaden för alla stollerier som politikerna hittat på och sedan skickar man en individuell räkning till varje medborgare i Sverige med ett inbetalningskort för hur mycket du ska betala för kalaset. Det skulle effektivt minska dumheterna med 95%.
Man kan lätt föreställa sig hur det tas emot: “Rondellkonst dimmaskin (trollskog)” 499 kr.. Kärnkraftsreaktorer Ringhals: nedlagda i förtid av Miljöpartiet 29 500 kr.. Rikstänkande etanolbilssatsning (nedlagd p.g.a olämpligt drivmedel) 49 500 kr.. Ospårbart utlandsbistånd – sannolikt korruption 17 300 kr
Hyresrätter faktiskt på bilden ett av husen, var med och lade om tätskiktet på den bron för några år sedan 😀
Otippat.
https://www.tn.se/article/37605/frankrikes-karnkraftsgigant-vill-bygga-i-sverige/
“Den franska energijätten EDF vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Bolaget siktar på att leverera minst två reaktorer per år i Europa från och med 2030-talet”
Trevligt att åtminstone ett land i Europa tar lite ansvar och inte får sin välfärd förstörd av miljötalibaner som vill jobba 4 dagar i veckan.
Man är logiskt konsekvent och gör det direkta motsatsen till Tyskland då, att man bygger upp en robust energiförsörjning istället för att förstöra den och göra sig mer beroende av fossila bränslen och gå Rysslands ärenden.
Det är nog positivt också om det är ett fredligt utomstående land som driver det, då om det var från enskilda investerare eller svenska staten så skulle SVMPC gladeligen säga åt helvete med det om de får regeringsmakten.
Hmmm, EDF.. Det går inte lysande för dem med Hinkley Point.
De kanske lärt sig något av det. Föredrar du att någon som inte byggt i modern tid ska bygga?
Jag skulle föredra sydkoreanska…
Tror jag föredrar Asea Atom (Westinghouse nuförtiden har jag för mig). Tror att det är de som skall bygga AP1000 i Polen.
Sökte och du har rätt, såg inget vidare ut.
Hade varit fint att kunna se på alla deras projekt och hur mycket de brukar dra över, om det är ett extremfall eller om det är mer standard.
Av någon anledning så fick man för sig att vid HPC inte bygga en kopia av ex. Flammanville, utan istället göra 7000 ändringar i konstruktionen så att, som någon sade, få möjlighet att göra helt nya misstag.
Flammanville är ju inte heller jätte framgångsrikt som skyltfönster för EDF. 12 år försenat (om det startas nu i sommar) och 10 miljarder euro över budget.
Vi har SBC, en stor fördel är att investeringar hamnar rätt o där det behövs. Energisystem, fönster o dörrar. Inga arkitektritade fontäner, skulpturer o dyl. Det är möjligt att styrelsen tar besluten men dom får i vart fall goda råd. Ok kostar en del men det är det värt.
“En ledningsfråga helt enkelt.”
Höhö.