Så vart även ugnen utbytt efter 18 år sedan installationen, och den enda vitvaran som fortfarande inte gett upp är spisen. Ugnen dog under solstormen härom veckan, men det kan förstås vara en ren slump.
Vi har varit ute och farit så mycket att det var någon vecka utan fungerande ugn, då den utlöste jordfelsbrytaren så fort elementen i den drog igång, och det var först igår jag hann förbi Skene Järn och beställde en ny.
18 år är ändå att betrakta som bra livslängd på en vitvara.
Vi sätter av 2 500:- SEK per månad i underhålls- och reparationsfond för att kunna hantera just sådant här. En boendekostnad som de flesta inte låtsas om, utan stoppar huvudet i sanden kring när man räknar på sitt boende. Jag menar att en villa behöver minst 2 500:- SEK i månaden för att ackumulera fonderade medel nog att hantera sådant som går sönder, samt nödvändiga renoveringar. Förmodligen egentligen det dubbla om man ska räkna in takbyte och fasad tids nog.
Många säljer dock innan de behöver fixa fasad, tak eller fönster, men jag har nu bott här i 18 år. Tvättmaskin, torktumlare, kyl- och frys (kylskåpet specifikt, gamla frysen tuggar på än som extrafrys i ladan), diskmaskin och köksfläkt har alla dött av ålder. Någonstans över 15 år är det inte någon vits att reparera längre, och t ex har det varit bättre kvalitet på t ex de nya Miele som torktumlaren och tvättmaskinen, som inte behövt reparationer. Särskilt den gamla torktumlaren blev återkommande överhettad och utlöste ett överhettningsskydd som krävde reparation varje gång. Har inte hänt en enda gång med den nya, som dock vägrar köra om dess sensorer detekterar att man inte öppnat vissa luckor och gjort rent regelbundet.
Det blev en ny Siemens, då den gamla med sina 18 år har fungerat väl och levererat mycken trevlig matupplevelse. Till min förvåning passar faktiskt de gamla plåtarna i den nya, så i ett slag har vi väldigt många plåtar.
Ska nu bara fundera ut var stektermometern som ingick ska kopplas in, vilket inte framgår av manualen. Därtill är stektermometerns sladd täckt med plast, vilket jag finner lite … underligt. Men det är väl jag som inte förstår.
Så hur sätter man upp en underhållsfond?
Det är bara att ange vad något kostar, hur länge det lever, och dividera med antalet månader.
Exempelvis kan man räkna med 15 år på bra vitvaror. Säg priser på en höft (ni får kolla själva):
Diskmaskin 5000:-
Tvättmaskin 10 000:-
Torktumlare 10 000:-
Ugn 15 000:-
Spis 10 000:-
Fläkt 5 000:-
Summa: 55 000:-
Kostnad per månad: 55 000/(12*15)= 306:- SEK
Sedan kan vi fortsätta med lite större grejer
Badrum, 20 år 250 000:-, dvs 1042: per månad
Tak, 50 år 200 000:-, dvs 333:- per månad
Fasad, målning, 10 år, 100 000:-, dvs 833:- per månad
Sedan ska du byta köksinredning, måla om, byta slitna golv, t ex när barn flyttar ut osv. Siffrorna ovan avser att du låter något proffs göra jobbet, vilket beror på dina finansiella muskler, din kompetens och om du har ditt hus eller lägenhet som din hobby och alltså värderar din tid så att du gärna gör jobbet själv.
Men bara siffrorna ovan landar på 306+1042+333+833=2514:- SEK, eller vad vi lägger. Sedan kan antal och storlek på badrum och hus etc förstås påverka. Då sparhorisonten som man ser är rätt lång, upp till 50 år, så rekommenderas att man placerar i aktiefonder, men det är bra att ha en buffert på 10 000 – 20 000:- på bankkonto för de där akuta grejerna, beroende på vad man brukar ha för buffert eller inkomst. Generellt är det ju så att ju lägre inkomst, desto större buffert behöver man.
Enklast är förstås att blunda, hålla för öronen och sjunga lalala-laaaa och inte låtsas om underhållskostnaden för ägt boende. I hyresrätter ingår det i hyran, så bäst att man inte jämför totalkostnaden …
En ugn kan man givet muskelstyrka installera själv. Det är bara att sätta i kontakten, typ. I övrigt som vanligt tack till Skene Järn för utmärkt service som vanligt.
Andra gången ugnen utlöste jordfelsbrytaren dog även fyra stycken Shelly Plug S, så det var väl någon form av strömspik på den berörda fasen.
Jag har även börjat rensa ut förrådsgrejer ur ladan. Det är sjukt vad saker man sparar för att aldrig använda igen. T ex kurslitteratur från 1992 – 1996 och rent av … gymnasieböcker från 1986 – 1990. Energiåtervinning på dem. Kanske värt en separat artikel dock.
87 kommentarer
Packning i motorn på bilen behöver bytas, läcker lite lite olja. Kostar original VW 30 tusen.
Där gick buffertkontot. Men behövde inte sälja av några fonder iaf.
Jag tror att det är Lenas fel
Det började ju brinna i grankvarteret när hon var och signerade i Linköping – Hata slumpen
https://corren.se/nyheter/linkoping/artikel/just-nu-brand-med-kraftig-rokutveckling-i-centrala-linkoping/r3ok7eor
(Nej, jag är inte alvarlig. Eller rolig.)
Bra genomgång som borde läsas av alla som tänker köpa sitt första hus!
18 år kan man inte klaga på. Blir intressant att se om den nya håller lika länge.
Har själv fått byta alla vitvaror i köket sedan det sattes in 2001, förutom spisen som fortfarande hänger med.
Börjar märkas att den inte är lika snabb längre men i övrigt fungerar den som den ska.
Min gamla mamma har ett kylskåp sen 89, inte det energi smartaste, tror kylen överlever henne. Hon bara vägrar byta något som fungerar trots jag erbjudit ett nytt via mitt konto.
@LW strektermometern kopplas i ett teleproppshål på vänstersidan inne i ugnen. Så är det iaf på vår liknande Siemens.
Tack, hittade den nu. Den där plasten tål alltså värmen?
Ja, ca 250C. Polyamid.
Ugnen startar inte i pyrolysläge med termometern instucken tex.
Sjukt hur materielteknikutvecklingen går.
Kan hälsa att den fungerar kanon och inte smälter.
Hoppas du köpte den modell jag hade, kunde köra gradvis temp under 100, man kunde i praktiken sous vida i den.
Dock kunde man inte torka tex svamp för den vägrade starta om inte luckan var helt stängd.
Ja, jag tror man kan köra gradvis temp under 100.
Alltså det där blir man ju jätteirriterad på! Ugnen går inte kör med luckan öppen alltså? Det kallar jag tekniknedveckling!
Är ju rätt ofta man vill se till att släppa ut fukt, till exempel om man torkar äppelskivor eller kött.
Det är bra med buffert ja! Det har hänt att jag har tackat nej till nöjen med kommentaren att “det har jag inte råd med just nu”, varpå jag möts av en förvånad blick och ett “men du har väl pengar på kontot”. Det kan vara svårt att få en del att förstå att vissa summor måste finnas, de rör man inte för nöjets skull, de är buffert för nödsituationer.
Ugn/Spis – 25.000?
Har aldrig haft något annat än kombinerad spis/ugn och dessa kostar väl under 10.000 kr om man håller sig till standardmått.
Finns det några fördelar med separat ugn/spis?
Inbyggnadsugn i arbetshöjd exempelvis.
Men visst, det gick att köpa en ny inbyggnadsugn för 6000:- också. Ville dock ha pyrolysrengöring.
Du kan ju anpassa din uträkning utifrån priset. T ex kör jag Miele på tvätt och tork, som jag vet håller 15+ år. Man kan köpa för halva priset, men då får du också halvera livslängden.
Halva kostnaden för halva livslängden låter ju attraktivt. Alternativkostnaden att binda kapital ska man inte glömma. 15% årlig avkastning så har du dubblerat pengarna på 4,96 år och kan köpa en ny vitvara. Eller vänta 4,96 år till och köpa 4 vitvaror..
Det är för jobbigt och irriterande att släpa hem nya apparater och köra de gamla till återvinningen. Jag bryr mig inte om mode och teknik, bara funktion.
Sant, Cornu, “snål spar och fan tar”.
Pyrolystemperatur är bra när man ska baka bröd eller pizza. Min range-cooker går tyvärr bara till 250 grader. Nåt brittiskt påfund, de vill bäl aldrig ha något krispigt. (Inte ens klyftpotatis, den ska vara oljekokt, inte friterad).
Jag har för mig att jag köpte min Cylinda-spis just för att den går upp till 300 C max-temperatur, som Karelska piroger kräver för gräddning. Min gamla farsa från Karelen var mästare på att göra jättegoda, knapriga piroger.
Nu klarar min ugn 300grader men vill jag ösa på lite till finns en specialugn i källaren. Den klarar 1093°C. Köpt av min ex-fru som sysslade med glasfusing. Jag har smällt aluminium i den. Men rent teoretiskt borde det gå att göra piroger i den.
Jag hade en Gaggia espressomaskin som levde i 22 år. Kanske de två sista var på övertid. Ibland görs det bra grejer.
Har halvgamla vitvaror som strular med jämna mellanrum men är förvånad att det faktiskt går att laga oavsett märke (ingen är bättre än den andra, Bosch, Elektrolux, Siemens, Samsung). Men den lokala elhandlarfirman hanterar det mesta mot RUT oavsett märke så blir inte så dyrt merän irritationsmomentet. Men så innehåller väl alla märken samma komponenter och allt tillverkas i kina och monteras i Polen.
Bosch / Siemens har produktion lite överallt i världen. De flesta tvättmaskinerna tillverkas i Tyskland, många torktumlare i Polen. Induktionshällar görs det mest av i Spanien till exempel. En del prylar görs i USA, och vissa i kina. Hur det är med andra märken kan jag inte svara på.
Jag har en Cylinda spis med keramikhäll. Fast jag minns inte om jag har använt den till matlagning någon gång. Mer till eftertorkning av diverse adsorbenter för jobb eller forskning.
Hålet för stektermometern hittar du på vänster innervägg, lite längre mot luckan än mot bakre väggen. Hur länge elementen håller beror väldigt mycket på hur man kör ugnen. Kör du den ofta väldigt varmt med tex en hel kyckling långt upp i ugnen kan det sprätta mycket fett vilket gör materialet utmattad snabbare. Plasten på stektermometern ska tåla ganska höga temperaturer, står nog i manualen hur varmt den pallar. Men oftast kör man väl kött längre på lite lägre temperatur? Det är för övrigt en bra ugn du köpt.är det ursågat i både över- och underkant för ventilation där du stoppat ugnen? Också viktigt för livslängd.
Den har ventilationsspjäll mitt på, över luckan, där den blåser ut kylluft. Verkar som man insett att man som tillverkare behöver se till kylningen själv och inte kan räkna med spjäll etc i installationen.
Det har du nog rätt i! Men även om dessa spjäll finns så gäller inte garantin om du inte har fritt flöde av luft bakom ugnen.
Jag kanske har fel om de ändrat kraven iom inbyggd kylfläkt, men om det står angivet i installationsmanualen att du ska ha luftspalt så ska du ha det om du vill ha garantin i alla fall.
Det är ju för att privatpersoner inte inte begriper hur det skall göras med brand som följd om inte ugnsrummet är välisolerat, och en ugn som rymmer en liten form på 2 liter gör ingen glas.
När du kör pyrolysen går fläkten upp i turboläge.
När kommer en uppdatering om gräsklipparen?
Vilken dag som helst. Fungerar mycket bra, men kantklippningen lämnar mkt att önska, gissar pga radarn och att mina kanter mestadels är hinder.
Husqvarnas robotklippare är en del av svenska ABM försvaret. Alla trasiga begränsningskablar strålar ut som värsta EW sändaren och de ryska ballistiska robotarna kommer helt ur kurs i terminalfasen.
Det är väl någon långvågssignal? Smart. Massiv EW.
Alla har vi olika filosofi.
För ett tag sen så upprättade jag ett bilkonto, där jag sparar en tusenlapp varje månad för värdeminskning. Just nu har jag kapital att köpa 3-4 bilar i den prisklassen som jag brukar hålla mig i.
Fördel med billiga bilar:
-Ingen service mer än oljebyte en till två gånger per år.
-Går något dyrt sönder, sätt ut den billigt på blocket så kommer alltid någon och vill köpa den.
-Ingen helförsäkring, är man klantig och ställer till det själv, så får man plocka av sin buffert, som kan ses som en egen försäkringspeng.
-Det har hänt att AC:n gett upp ett par år innan själva bilen gjort det, vilket gör det till en fröjd när man byter bil. samt ger ungarna lite verklighetsuppfattning.
– Ingen finansiell oro.
– Ingen oro över att få parkeringsskador, lite rispade sidor när man kör där man inte borde.
Det negativa:
-Folk tror inte att man är klok som kör 15 år gamla bilar.
-Imp-faktorn med en 15 år gammal kombi är väldigt låg.
-Det går inte koppla bluetooth i vissa stereoanläggningar.
-Finns oftast inte finesser så som, Ja jag vet inte vad jag saknar på bilen för komfortens skull. Så länge bilen har AC, Airbags, ABS och katalysator, servo och dragkrok så är jag nöjd.
-När man köper nya däck(alltid kvalitetsdäck) så är det en stor del av bilens värde.
Egentligen så borde jag göra samma för vitvarorna, men då får jag ta av “Fuck you” kontot.
För övrigt så köpte jag en begagnad tvättmaskin, som för tio år sedan kostade 500 hemkörd och installerad. Den tvättar fortfarande 2-3 tvättar i veckan.
Tja, när de ser en man (?) komma körandes i en 15 år gammal bil och som har barn så tänker de “där kör en man som har väldigt stora kvaliteter och inte behöver förbruka pengar för att attrahera riskkapital på fortplantningsmarknaden”.
En “gubbe med hatt”? Inte sexigt.
Så kan det vara, men ändå så så lever jag med ett konstant kvinnoöverskott.
Jag satsar på bilar som passerat 30-årsstrecket. Ingen fordonsskatt, bara några kronor i vägregisteravgift.
Nackdelarna är vissa saker i komforten:
– manuella fönsterhissar (vilket kan vändas till fördel om du hamnar i plurret).
– svårt att hitta band till kassettbandspelaren.
– A/C var oftast tillval, men det finns ju K/D (korsdrag).
– vintertid kan det vara svårt att öppna bildörren, bra med låsvätska.
Men jag kan tillägga att interiören känns mycket rymligare. Parkerar jag nära en modern SUV kan jag öppna dörren och ta mig ut, men det kan inte bilen bredvid. Passagerare är för övrigt överskattade.
Det finns också en riktigt cigarettändaruttag som kan starta eld i vildmarken.
Inga krockkuddar? Man ber till högre makter istället?
Illern pratar med Iller? Det här är väl ingen jävla djurpark!
Get a cage!
Eller så köper man två Volvo 245:or, en för saltlaken på vintern och en för finturer riktigt kalla vinterdagar eller när snön smält. Sen tar hand om dom, rostskyddar alla invändiga hålor och utvändiga rostfällor, och så kör dom resten av livet för det är världens bästa och coolaste bil och värdet stiger som en raket! 🙂
Blandar allt i en och samma pott, “jag vill tacka bostadsbubblan”.
Badrum, vitvaror, oväntade bilreparationer plockas från detta
En del är bankkonto, merparten fonder.
Efter vinterns dyra elräkningar pga sabbad rökvändarplatta i braskaminen “pissar hundarna på mig” och sparkontot är nästan tomt.
Köpte för dryga tjugotalet år sedan en Miele tvättmaskin eftersom den skulle hålla så hög kvalitet. Efter tre-fyra år pajade något som föranledde en reparationskostnad på närmare 7000:-. Det blev billigare att köpa en ny Elektro-Helios, och den höll till för något år sedan. Första och sista köpet av Miele för min del.
Min erfarenhet som fastighetsägare under 36 års tid (med några mindre hus), är att så fort en jordfelsbrytare löser ut nånstans så är orsaken ofta ett värme-element, som består av en tunn tråd lindad till en lång spiral och inbakad i en värmetålig och icke elektriskt ledande keramisk massa, gjuten inuti ett metall-hölje, som har tillsammans fått härda i en ugn.
Värme-element är djävulens påfund och det vanligaste felet i de instrument, som jag har konstruerat och som har serietillverkats i några tiotal eller hundratal exemplar. Numera köper jag endast värme-element av hög kvalitet, från pålitliga företag och inte från Kina eller RS Components etc. skumma lågpris-företag. Värme-element skulle kunna jämföras med traditionella glödlampor: efter ett visst antal timmar i användning brinner den tunna tråden av, beroende på vilken metall-blandning den är tillverkad av och vilken renhet, som t ex volfram och rhenium i vissa element och hur hög spänning som är pålagd och ev. spikar på nätet.
När jag hör jordfelsbrytaren lösa ut i hallen, blir jag kallsvettig varje gång. Är det varmvattenberedaren, som har gått sönder pga korrosion från mycket järn och mangan i vattnet (som rörmokaren kallade för “aggressivt vatten”) och har börjat läcka vatten i husgrunden eller bildat ånga inuti apparat-höljet och orsakat kortslutning eller läckströmmar, vilket har inträffat flera gånger. Eller har offer-anoden i VVB:n sagt upp sig? Nu finns det en elektriskt driven titan-anod där sedan länge och kommunalt vatten, så den kombon har fungerat utmärkt väldigt länge.
Det kan svida i “plånkan” när jordfelsbrytaren löser ut och det blir en biltur till affären för anskaffning av t ex en ny hushållsapparat. Sedan är jag rädd för att datorer och nätanslutna mätinstrument drabbas av något fel som följd av att jordfelsbrytaren löser ut och strömmen kopplas bort, om det uppstår induktiva strömmar i ledningarna.
Men jordfelsbrytaren kan rädda ditt liv, Cornu, eftersom du slipper att få strömmen genom hjärtmuskeln. Det känns inte kul när hjärtat bokstavligen hoppar i bröstet, när apparaten har blivit strömförande pga ett billigt värme-element som har kortslutit till höljet. Trots flerdubbel säkerhet med jordfelsbrytare överallt och jordning av varenda del i systemet.
Nu kan “Rikki” läxa upp mig som mer kunnig i den tekniska världen.
Ett annar hett tips är att lägga ALL uteel(beöysning, uttag, billaddare, förråd osv) på en egen jfb.
Jag har till jobbet och forskningen ett antal jfb, de är mina livförsäkringar. Men det är den centrala jfb:n bredvid elmätaren som jag fruktar när den löser ut. Jag hade förut en dålig vana att pilla inuti brödrosten med matkniven, för att få loss brödskivor som hade fastnat. Så idiotiskt, men det var bara att gå till hallen och återställa jfb:n.
Vi har en 38 år gammal spis/ugn som tuffar och går. Ugnsvagn vilket jag gillar så jag har stretat emot byte av eventuella kosmetiska skäl (hittar ingen modern ugn med ugnsvagn).
Takpappen är det 30 år på. Ersättning för följdskador av takläckage efter 30 årsgränsen kan man glömma.
Det låter som ditt hus saknar jordfelsbrytare. Låter du elektrikern installera en sådan, kan du upptäcka att din gamla ugn är livsfarlig. Fast det har hänt att den billiga jordfelsbrytaren själv har gått sönder och de boende i huset har levt i tron att de är skyddade. Enligt ägaren till den lokala elbutiken.
Har självklart jordfelsbrytare i skåpet installerat av elektriker. Hantverkare brukar lyckas utlösa den så jag vet att den funkar.
Usch då, mitt hus har 46 år på nacken, jag får väl klättra upp på vinden och kolla i höst.
Vad är ungsvagn? Min nya ugn har iaf släde för plåtarna, som kan dras ut och hänga fram som hyllor utan att behöva lyftas ut. Eller tvärt om skjutas in.
Du drar luckan rakt ut, plåtarna vilandes på hyllor i luckan. Du kan därför jobba enklare med flytt av grejer mellan häll och ugn. Försvann helt för kanske 10 år sedan.
På Samsungs ugnar öppnas luckan som vanligt men varje ”våning” man lägger plåt på kan man dra ut typ som en byrålåda.
Sjukt nice. Har man gamla plåtar får man borra ett hål för att de ska kunna fästa på skenorna i ugnen.
Jag tror det är vad Lars menar med att plåtarna går på släde. Det skulle vara ett minimikrav för mig om 80-talsspisen seglar vidare.
De flesta hemförsäkringar täcker väl inte vatten från tak/fasad? Alltså får du aldrig ersättning från takläckage.
har du letat? siemens HC854273U
Den har utgått ur sortimentet.
För ett halvår sedan så gav både torktumlare och tvättmaskin upp. Hittade bra priser för bra kvalitet (10 års garanti och så) och fick hosta upp 15000. Budgetera är jag helt för men jag tjänar inte så bra så jag fick dra åt svångremmen ett par månaders och skrapa ihop pengarna på ett bräde.
Luft/värme-pumpen lever på maxtid nu. och det blir ännu dyrare när den ger upp…
Cornu, hur stor är risken att solpaneler eller växelriktaren går sönder av en solstorm, är det en fråga om kvalitet resp. magnitud?
Det är främst en fråga om storlek och installation av anläggnignen.
Elkablar påverkas av de elektriska fält som solstormar genererar ochndet ger överspänning på elkablar. Men det är troligare att ett åsknedslag i en luftledning på landet ger en spänningsspik som letar sig bakvägen in en växelriktare och poff.
Om installationen saknar skydd för detta dvs.
Mot långsammare överspänningar, tex exportkablarna går ner och stamnätets spänning stiger eller nollsläpp skyddar den sig.
Inte bara kablar som är problemet. Distributionstransformatorer som går i mättnad också.
Sen behöver inte blixten slå ned i en ledning heller för att det ska bli problem. Är strängarna fel förlagda så är det inte bra när blixten även slår ner i backen.
2500 i månaden räcker inte på långa vägar, bor sen 2019 i en dam från 1963. Gediget betonghus med 40cm betong som mellanbjälklag, så det får även duga som bunker när Ryssen anfaller.
Kanske lite eftersatt underhåll i just mitt hus, men vi har väl utslaget lagt 8 000kr per månad i rent underhåll sen vi flyttade in. Kyl/Frys, torktumlare, tvättmaskin, värmepanna (bergvärme), solpaneler, renoveringar av ytskick, el, vattenledningar, trädgård, staket. Gör allt jag kan göra själv och har turen att ha snickarkompisar med tillgång till varenda verktyg som finns och kan inhämta kompetensen jag själv saknar… Men dyrt är det. Hoppas komma över en tröskel snart när kostnaden minskar, måste bara byta 33% av alla fönster först, och riva ut det sista järnrören till vattenledningar som är igenkorkade, och när det är klart flytta en köksvägg för att utöka boytan med 10kvm och få ett ordentligt kök som inte är Ikea :).
Långsiktig plan är utbyggnad av boytan med 70kvm för att få ordentlig föräldradel med master bedroom med tillhörande större badrum så att huset kan passa även när man är lite äldre och slipper springa i trappor (bor i Sveriges minsta 4-våningshus)
Glömde nämna att all el måste konverteras till jord också, huga.
Du måste inte jorda allt.
Jordfelsbrytaren fungerar ändå.
Men det är bra, då många apparater kräver jord.
Väldigt få apparater behöver jord idag. Det mesta är dubbelisolerat. Att jorda hela huset är en lyx och tillför inte så mycket säkerhet.
Tack för input, tyvärr få uttag per rum enligt gammal standard, och många uttag som glappar när kontakt sätts i, så uttagen har ändå passerat sin livslängd och när bytet sker så blir det jord och kanske lite spårfräsning för fler uttag per rum… Men tar det varsamt, rum för rum när ytskick byts ut 🙂
2500+ ser jag mer som för ett hus som är i gott och modern skick till att börja med. Du verkar köpt “något för den händige”.
Det var inte så det lät hos mäklaren ^^, jaja. bra läge för att samla tång iaf 😉
Huset är i det stora hela mycket bra, tyvärr saknade tidigare ägare kunskap men renoverade iaf, så ytskicken var väldigt fina, men dålig kvalité och uruselt underarbete… Tänker bo i huset tills någon bär ut mig, så det får ta sin lilla tid.
40cm betong som mellanbjälklag är en dröm, även för någon som Cresson Kearny.
Helt klart bättre än FMs ordergivning “ATOMBOMB HÖGER, CYKEL VÄNSTER” (för att indikera att cykeln ska läggas i vänster dike då atombomben kommer från höger, cykeln läggs över dig som skydd) 🙂
En torktumlares livslängd beror mycket på vad som körs i det. Håriga djur som har textil på sig tenderar att slamma igen det mesta.
Är man någorlunda händig och inte rädd för vassa stansade plåtkanter, kan en torktumlare skruvas isär och vissa filter och kanaler där luft passeras rengöras på riktigt. Torktiden förkortas och energi sparas, att förlita sig på tillverkarnas rekommendationer att gulla med luddfiltren räcker inte om det finns håriga bestar i hushållet.
Det har vi inte tänkt på. Dalmatiners hårstrån har hullingar, som greppar tag i alla andra textilier. Jag fick förut mycket konstiga frågor på jobbet, om jag sov tillsammans med min hund i samma säng. Det räckte inte med klädborste.
Jag ska testa min andra genomspolning av luftkanalerna när jag får tid senare i sommar. På min modell får man demontera topplåt samt sidostycken. Koppla loss knappsatsen och ta loss frontpanel. Lyfta bort trumman från rem och kullager.
Men sedan kom jag åt bra att spola ut gröjs. Jag hittade en östeuropeisk video (polsk, eller möjligen rysk) där de svor och monterade isär min modell. Kan vara värt att söka på Youtube, om nu inte saker filtreras bort för hårt i dessa tider. 🙁
Enligt utsago så sker ju större solstormar i klassen X3-X5 vart 11:e I cykel. Så höll ungen i 18år så har den klarat förre toppen.
Mest solstorm blir det under 2025, dvs också goda möjligheter för norrsken.
På landet står en frys, som innan fanns i hemmet där man växte upp, det är ett stort, tungt och med ett köldmedium som får Tjernobyl att framstå som riskfritt – men… föräldrarna införskaffade denna frys 1973… Varje gång jag kommer till landet så förvånas jag över att den fortfarande fungerar, en intressant sak som jag funnit (under dess fåtal förflyttningar-för den väger…) är avsiktligt monterade tyngder av metall i bottenplåten. Den är tyst och kompressorn bara går och har gjort så nu i 51 år.
I jämförelse med mitt hus byggt 2005 där allt utom spishäll bytts så är detta helt otroligt, Spisen/ugnen på landet är ju vedeldad från slutet av 1800-den spelar nog i en egen division…
En freon-frys? Vi har också en sådan kvar, den snabbaste och uthålligaste frysen av alla. Den följde med när jag köpte fastigheten.
Freonfrysar kan stå i ouppvärmda utrymmen, och där arbetar de stabilt med att frysa ned sitt innehåll och samtidigt värmer de upp din källare eller garaget. Försök få en modern frys med annat (visserligen miljögodkänt) köldmedia att fungera med rumstemperatur under 8+
Bra lista i bloggposten att ta hänsyn till. Nått jag saknar i listan är värmepump (av alla de slag man kan tänkas ha). Lite svårbedömt hur länge FTX systemet håller och vad det kostar att installera ett nytt när det blir dags dock tycker jag själv.
Cornu, du har som 70-talist långt kvar till pension, egentligen, och ditt personliga kosläpp, med 52 veckors semester varje år och början av din dödrensning. Men dina böcker har väl redan dragit in nog med stålar… Jag önskar att jag också hade en lada till allt gammalt bråte som jag har samlat på mig.
Vi köpte ett dödsbo, huset byggt 1969. Vissa ytskikt gjorda men det handlar om tidigt 90-tal. Tak omlagt 1999. Badrum var original. Så köp hus, se pengarna rulla ut från kontot 😀
Skämt åsido, vi har lite sparade medel för oförutsedda utgifter samt månadssparar löpande för annat vi vill göra.
Vi köpte ett dödsbo, huset byggt 1969. Vissa ytskikt gjorda men det handlar om tidigt 90-tal. Tak omlagt 1999. Badrum var original. Så köp hus, se pengarna rulla ut från kontot 😀
Skämt åsido, vi har lite sparade medel för oförutsedda utgifter samt månadssparar löpande för annat vi vill göra.
Många kylskåp, många tvättmaskiner, ganska många hus, inte så många bilar har det blivit under åren. Dock inte någon egentlig ekonomisk plan sedan vi som unga lade matpengar i en burk på diskbänken. Jag kallar det inte att sticka huvudet i sanden. Det har fungerar väl med en buffert på ett par månadslöner. Kanske för att ingen av oss har varit någon big spender.
Jag försökte hitta någon Geografi- eller Samhällskunskapsbok från 70- tal för att se hur DDR-vinklade de egentligen var. Men hittade inget on-line. Kunde vara intressant.
För övrigt håller 3 av 4 Husqvarna kyl o frys från 1984 fortfarande. Och spisen. Men den ser nyare ut
Mikron är en Philips Cooktronic M710. Vet inte exakt hur gammal den är – 80-talet någon gång så vitt jag minns. Den är stor till omfånget, har enbart mekaniska vridreglage för effekt och tid, och tuffar på. Programmen för automatisk uppvärmning består av en på ovansidan tryckt remsa med rekommenderad effekt och tid för vissa mängder av olika matvaror.
Visserligen inte helt jämn uppvärmning, men kör man på lägre effekt och lite längre tid brukar det bli bra i alla fall till slut. Så länge den fungerar ser jag egentligen inga som helst skäl att pensionera den, även om jag stundtals tänkt tanken, främst av utrymmesskäl.
Nu bor ju jag i hyresrätt, men annars så skulle jag nog tänkt att man fonderar för inre underhåll och amorterar för yttre typ.. Skulle inte ha något problem att ta ett lån för att lägga om taket tex. Det ger också en rimlig ide om amorteringstakt
På prispallen:
Guld – Upowarm frånluftvärmepump, 38 år.
Fick tokspel efter strömavbrott i våras.
Silver – Cylinda bänkdiskmaskin, 27 år.
Dog av läckage som knäckte elektroniken. Skulle visserligen gått att reparera, men till högre pris än en ny Bosch.
Brons – två omgångar Cylinda tvätt och tork som vardera gick 15-20 år.
Efter det satsade vi på Miele tvätt o tork som ju skulle vara det bästa.
Tvättmaskinen aspirerar nu på en jumboplats.
Efter knappt tre år läcker den ut tvättmedel från de s k TwinDose-patronerna så det dyra tvättmedlet tar slut i förtid. Har just lokaliserat problemet till tvättmedelspatronernas anslutning till maskinen. Antingen har en O-ring gett upp, ellet så beror det på att tvättmedelspatronerna har modifierats sedan en tid tillbaka. Viket som, verkar trångt o bökigt att komma åt.
Och garantin har ju gått ut, förstås.