Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna faller i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen och de amerikanska långa räntorna stiger, medan guldpriset vänt upp, medan kronan stärkts något. Höga elpriser är tillbaka efter en period av lågpris. Detaljhandeln ökar både i pengar mätt och i volym, vilket är ett positivt konjunkturtecken.
Stockholmsbörsen gick -0.53% för storbolagsindex OMXS30 och -0.44% för breda OMXSPI. Den svenska kronan har stärkts marginellt till 10:60 SEK för dollarn och 11:49 SEK för euron, men tappar lite nu under morgonen. Guldpriset ligger på 803:- SEK per gram och hittas alltså återigen över 800:-.
I USA stiger de långa marknadsräntorna till sina högsta nivåer sedan början av maj. Prognosen för Riksbankens agerande i juni är just nu enligt Trading Economics att reporäntan lämnas orörd på 3.75% och i USA verkar man också resigerat och räknar inte med räntesänkningar förrän kanske mot slutet av året. Om alls.
De amerikanska börserna steg något igår efter att ha varit stängda på måndagen. S&P-500 var oförändrad på +0.02% men Nasdaq 100 gick +0.32%. Inom FANANGST steg alla aktier utom som sig bör Felon Muskovitj Tesla, som backade -1.39%.
I de asiatiska tidszonerna faller börserna nu och i skrivande stung går ASX 200 -1.08%, Hang Seng -1.48%, KOSPI -1.33%, Nikkei 225 -0.53% och Straits Times -0.08%.
Svensk Handel har fortfarande inte klarat av att publicera Handelsbarometern men istället skriver SCB att detaljhandeln ökade med 0.3% i april, kalender- och säsonsjusterat. Dagligvaruhandeln (=matbutiker) ökade med 0.8% oräknat Systembolaget. Jämfört med för ett år sedan har försäljningsvolymen ökat med 0.5%
I fasta priser utan kalenderkorrigering ökade handeln med 1.1% i volym och med löpande priser (=inflation) med 2.7%. Mycket av konsumentprisinflationen ligger alltså på annat än det man handlar i butik.
Positivt konjunkturtecken iaf, även om glaset förstås alltid är halvtomt för detaljhandeln. Nästa steg är väl att man beklagar sig över arbetskraftsbrist, om 3 … 2 …
Elpriserna är tillbaka och elen kostar som högst oskattat, omomsat och onätat 157 öre per kWh i södra Sveriges SE4 och 87 öre per kWh i SE3. Högsta priset i norr med SE1 och SE2 blir dock 9 öre. Elpriserna under natten är dock i princip noll, liksom mellan klockan 13 och klockan 15, vilket kunde motiverat timstyrning av elförbrukningen dit, om det inte vore för nätbolagens införande av effekttaxa, så då kan man lika gärna låsa elpriset och fläska på maximalt och skita i några ören hit eller dit över dygnet för om man vill maxförbruka när elen är gratis så straffas man av nätbolagen.
Bra dock för oss med solkraft. Effekttaxan handlar än så länge om uttag så man kan med fördel använda maximalt med el när solen lyser och man likt idag bara får fyra öre betalt för elen mellan 13 och 15. Även bra med de stora prisvariationerna under morgonen med elpriesr på över en krona per kWh i SE4 och 80 öre för oss i SE3 och som har våra solpaneler riktade mot morgonsolen i öster.
Kör visserligen tvättmaskin nu, men matar ändå ut 10 kW på elnätet så här på morgonen. Det är ju bara stötvis som tvätt drar mycket energi när själva vattnet värms upp. Det samma gäller diskmaskin. Däremellan är det bara lite pumpar och en snurrande elmotor som drar. Vilket gör att tjafs från nätbolagen om att flytta effekttoppar per timme genom att tvätta eller diska på olika tider är ny. Små spikar på 2 kW från diskmaskin eller tvättmaskin under några minuter påverkar inte nämnvärt. Effekttaxorna slår i princip bara mot elbilsägare, då elbilar laddar konstant i flera timmar, och inte stötvis.
Det ser för övrigt ut som att vi blir nettoproducenter i maj månad. Vi har producerat 1 996 kWh än så länge, förbrukat 1 512 kWh inklusive elbilsladdning, köpt in 921 kWh och sålt 1 405 kWh. Då var det ändå strul med för höga spänningar ett tag och produktionen kunde varit några 100 kWh högre.
Vill du skaffa solkraft kontakta Hemsol, så ska du få in en eller flera offerter till villan, företaget, lantbruket eller bostadsrättsföreningen (annonslänk).
Vad beror då de höga elpriserna på? Ska jag ponduspostulera så blåser det väl inte, samt att kärnkraftreaktorer behöver stängas ner för underhåll sommaritd och därmed inte kan kompensera för dåligt med vind. Fast ni vet, nedlagd kärnkraft ger inte högre elpris, det är bara när de stängs ner tillfälligt för underhåll som priset går upp. Stänger man ner dem permanent stiger inte priset. Det har Miljöpartiet lärt mig. Och elpriset stiger inte när det inte blåser, men det faller när det blåser. Också Miljöpartiet.
En koll på facit visar mycket riktigt att endast 5.5% av Sveriges elproduktion kommer från vind just nu.
43 kommentarer
Har västerläge på mina solpaneler, 10,5 kWp. Köpt 307 kWh och sålt 1498 kWh hittills under maj. Så klagar inte!
Ingen elbil gissar jag.
Svarade tidigare men fick en svart sida med vit text, typ html-kod…
Nej, har ingen elbil, nästa blir en. Kör just nu en snål bensinare. Är pensionär så har svårt att få låna pengar så försöker spara till en bra elbil.
Snyggt och ansvarsfullt.
God morgon! Vill bara komma med lite mothugg på detta:
“Effekttaxorna slår i princip bara mot elbilsägare, då elbilar laddar konstant i flera timmar, och inte stötvis.”
Nej, de slår rätt bra mot alla matlagare också. De flesta laddar elbilen på natten men likväl är det vid frukost och middag som vi har de största effekttopparna och högsta timpriserna, generellt. Detta speglas bra i hur produktionen ser ut hos “kontrollrummet” hos SVK också, kl 07:00 och 19:00 igår var vattenproduktionen dubbelt så hög som på natten.
Det är dessutom rätt lätt att dra ner effekten på elbilsladdningen så att förutom vid flera dagar i sträck med långresor så behöver inte elbilsladdningen dra särskikt hög effekt, men spisen är svårare att smeta ut över flera timmars förbrukning.
Jag har en easee charge lite laddare som verkar låst på 3 fas, så kan inte på nåt vis minska laddaeffekten eller få den att ladda långsammare 🙁
MG ZS Ev elbil.
Den är lastbalanserad så enda sättet att få ned laddeffekten är att bränna mer effekt i resten av huset..
Har 4-6 toppar per månad, när jag laddar bilen.. Bor i Linköping, så detta är surt.
https://help.easee.com/sv/easee-charge-lite/Adjust-the-Charging-Power-7870
“Din operatör tillåter inte att denna inställning ändras”
What. Snacka med din installatör?
“Din operatör”?
Hyr du en elbilsladdare av en operatör?
En elbilsladdare är förvisso inte gratis, men det föll mig aldrig in att inte köpa och äga en. Funderade faktiskt inte ens på om det gick att hyra/leasa en elbilsladdare.
Vart med om liknande fast med växelriktare till solcellerna, den behövde konfigureras och installtören kunde inte ge mig access till den specifika appen för då fick jag access till alla deras installationer. För att strö salt i såren skulle de ha +/- 2500kr för att komma ut och göra det åt mig, efter mycket om och men samt lång telefonköer så lyckades jag få rättigheten till den appen men blev tvungen att ta bort dem som installatörer hos tillverkaren av växelriktaren innan det gick. Inlåsningsfaktorn gällande de här sakerna är otrolig.
Scenariot ovan var då trots fullt ägande av anläggningen utan finansiering
Då lyfter vi fram laddare Easee Change Lite som ett dåligt köp utifrån nuvarande regelverk!
Njae. Vi tillstår att RUATHA har en dålig installatör som inte gett honom access till laddboxen.
EASE går attbåde lastbalansera och styra via appen i steg om 1A åt gången.
Nu har jag förvisso ingen elbil men bastar (el-aggregat) 3-5 dagar i veckan.
Har provat alla möjliga abonnemang och över vintern har jag bundit på 60 öre exklusive (SE3).
Min erfarenhet är att tim-mätning ökar kWh-uttaget vilket göra att “vinsten” i lägre elpris äts upp av skatt på merförbrukningen i KWh.
Timmätning påverkar givetvis inte mängden el som förbrukas.
Jo det gör det faktiskt ur uppvärmningssynpunkt om du kör luft eller luft-vatten och optimerar efter tim-priset.
Men du kan naturligtvis ha en helt annan erfarenhet.
I mitt fall är det så på två abonnemang (kallare på natten = högre förbrukning när elpriset är lågt).
Nu kommer jag som sagt inte att köra tim-mätning över vintern (kör månad i skrivande stund) vilket kommer att resultera i en lägre förbrukning.
Nu är du inne på om man har timpris. Det är inte samma sak som timmätning, men det förutsätter att man har timmätning.
Det du menar är att om man kör optimering mot timpris så ökar ens effektuttag, inte energiuttag (dvs förbrukning), right?
Ursäkta otydligheten.
Min totalförbrukning gick upp med timpris då jag körde anläggningarna hårdare under natten än under dagen (förenklat drar luftpumpar mer energi ju kallare det är ute och det har varit kallare under natten än under dagen).
Numera justerar jag inte anläggningarna efter elpriset och vilket gör att jag betalar ett högre månadspris än timpris men denna förlust i elpris vägs upp av en lägre förbrukning.
Att jag kommer att gå över till fast pris över vintern 60 öre oskattat är en hedge.
Det har jag inte ens tänkt på, hur COP-värdet korrelerar dumt med elpriset. Tack för insikten!
Matlagning drar typ 2 kW. Och det bara när ugnen värms upp. I övrigt är underhållsvärmen inte särskilt mycket och lagar du mat bara i en halvtimme blir det bara 1 kW på timförbrukningen.
Njae. Många spisar går på trefas då enfas inte räcker och tittar jag på vår förbrukning så har vi i princip alltid våra effekt-peakar när vi lagar middag, t.ex igår så gick det åt 2,5kWh kl 20-21 och 0,84kWh kl 19-20 (ja det blev lite sent igår pga orsaker). Vi har ingen elbil så det är matlagningen som ger oss våra effekttoppar och de kostar riktiga pengar. Som högst nu i maj så blev det 4,3kWh kl 18-19 den 9/5.
Obs då att de flesta dagar lagar man INTE mat så att huset förbrukar 4,3kWh, men det spelar ingen roll, effekttaxan utgår från de tre högsta förbrukningstimmarna under månaden.
Trots ett ganska dåligt utbud av elbilar så verkar det som att Volvo har sålt fler elbilar i Sverige Januari – April 2024 än Tesla enligt https://mobilitysweden.se/statistik/databas-nyregistreringar om än med en liten marginal. (Nyregistreringar)
Volvo – 5374 st
Tesla – 5360 st
Modeller:
Tesla Model Y – 4421 st
Volvo XC40 – 2231 st
Volvo EX30 – 2042 st
Volvo C40 – 978 st
Tesla Model 3 – 883 st
Ja, Riksbanken håller oförändrat även i juni. Finns inte på kartan att de sänker i juni.
XC40 är dock hybrid, så borde inte vara med på den listan. Men alla gör väl allt de kan för att påvisa hur mycket deras favoritmärke faktiskt säljer lika bra/bättre än Tesla eller rena elbilar etc.
XC40 finns både som hybrid och elbil och det är givetvis bara de rena elbilarna som räknas med i siffran.
Jag svarade inte på Wofser. Otroligt.
Har man tryckt en gång på “Svara” på understa kommentaren (det senaste) så är det nästan omöjligt att se skillnad på om man svarar på en kommentar eller om man skapar en ny kommentar för blogginlägget.
Du är förlåten. 🙂
Tack 🙂 Jag skrev på “LÄMNA EN KOMMENTAR”, och svarade inte på det du skrev. Därför lite märkligt.
10,5kwP anläggning, 8 graders taklutning mot SV. Producerat 1540kWh, förbrukning 1300, sålt 1060, köpt 823. Dock har vi två elbilar.
Ni som skaffar solceller för ni har köpt elbil, hur tänker ni där när ni laddar på natten och solcellerna producerar på natten och ni har inget batteri?
Speciellt som vi kommer se låga elpriser dagtidvinst, producerar era solceller så producerar Tyskland extremt mycket, Polen börjar dessutom komma igång.
Det kommer bara förstärkas framöver.
Så hur skall man tjäna pengar utan att vara en bidragsdiare?
Jag har reviderat min kalkyl och utan skattereduktionen går det inte ihop längre om inte priserna sjunker väldigt mycket.
Det finns såklart en sweetspot under ett par timmar på dygnet, och vid ett antal veckor per år.
Men vill jag riska 200 lakan kan jag nog hitta något på börsen.
0% ränta på att skaffa solceller (0,22% effektiv), det är många dagar där elpriset är högt även dagtid, släng på 60öre skattereduktion som gör att även om det rena elpriset i sig kanske är på 0öre så tjänar du ändå några tior en solig dag med en normalstor anläggning, som kompenserar elbilens kostnad på natten. Släng på ett 5-10kwh batteri och du kan undvika pristopparna än mer.
Sedan så visst, 60öre skattereduktionen kommer väl eventuellt försvinna någongång (Även fast den bör vara kvar; varför ska jag betala moms på elen jag köper, när jag inte får moms på elen jag säljer?), men det är ändå skönt att producera sin egen el/minimera hur mycket man behöver betala.
Staten bör naturligtvis få moms även på elen du säljer, så 60-öringen kan tas bort. Är ju orimligt att sponsra överproduktion. När elpriset är 0 så ska man ju inte ge 60 öre till de som producerar mer el, tvärtom.
Effekttaxa är i princip meningslöst mot privatkunder. Den enda elförbrukningen av betydelse är elbil, uppvärmning, varmvatten.
Varmvatten är väldigt lite i sammanhanget (men lätt att styra, påverkas dock av när man behöver duscha).
Kvar blir elbil och uppvärmning.
Har man ingen elbil är alltså i princip uppvärmningen det enda du kan styra på.
Då går moderna uppvärmningssystem som bergvärme/frånluftsvärmepump fetbort alternativt får man spendera halva sin fritid med att korrekt mikrostyra sin värme (vilken påverkan detta får på totalförbrukningen är oklar) och i många fall kanske det inte ens går för att moderna system styr på utomhusvärme och prognos för att komma före en köldspik.
Kvar blir elbil och omoderna uppvärmningssystem och då handlar det om att ta fram täckena och frysa för att motverka effekttoppar.
Dessa effekttoppar för uppvärmningen bör dock nästan alltid ske nattetid. Precis som elbilsladsningen.
Så vad är det för förbrukning man vill styra bort från peakarna hos privatkunder?
Det finns ju ett ganska enkelt sätt att styra om värmesystemet. Köp ett 20 kWh batteri. Ladda det när elen är billig. Värm huset när elen är dyr.
Enda nackdelen är att det går på runt 50k + installation…
Ja, det är i princip bara elbil som man kan påverka med. Effekttaxa är direkt riktat mot elbilsägare.
Då får vi tacka vindkraften, när elpriset är lågt.
Hemsol verkar praktiskt, tyckte jag förra veckan när man blev lite inspirerad att kolla priser på batterier (solpaneler har jag redan). Upp till fyra offerter med minimal ansträngning lät riktigt bra.
Jag skrev ett fejkat telefonnummer i kontaktrutan eftersom man inte kunde lämna det tomt, samt skrev i rutan för övriga upplysningar att det var ett icke-fungerande telefonnummer eftersom jag enbart ville bli kontaktad via email.
Häromdagen kom ett svar från Hemsol om att samtliga av deras partners kräver att få kontakta en potentiell kund via telefon.
OK, då letar jag själv istället. Sorry, Hemsol, men era partners verkar inte vara helt seriösa.
man blev -> jag blev
Jag avskyr telefonsäljare, särskilt då min huvudsakliga lediga tid är vardagar efter 22. Och de tar en j-kla tid i anspråk av en. Så jag är likadan, kräver de telefonkontakt får det vara.
Alla som jag tagit offert från på solceller har fixat det via mail. Märkligt då om inte Hemsols leverantörer klarar det.