Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve minskade sina planerade räntesänkningar, men bibehåll sin ponduspostulering över sitt eget agerande i år. Guldpriset slog rekord i både svenska kronor och dollar. Över 200 000 svenskar installerade privat solkraft och husbatterier för 22 miljarder SEK förra året. Till detta kommer företagsinstallationer och installationer på ekonomibyggnader, som inte kan få grönt skatteavdrag.
Stockholmsbörsen tvekade under gårdagen och OMXS30 gick -0.18% medan OMXSPI var oförändrad på -0.02%. Dock stängde Stockholmbörsen innan Federal Reserve höll låda igår. På glädjen i USA stärks den svenska kronan till 10:37 SEK mot USD och 11:34 SEK mot EUR.
Guldpriset rusade till nytt dollarrekord på 2 210 USD och till nytt svenskt rekord på som högst 737:- SEK per gram, och kostar i skrivande stund 735:- SEK. Verkar finnas en viss misstro eller inflationsförväntningar i marknaden. Guldpriset har stigit med 10% i år i svenska kronor mot 5% för Stockholmsbörsens OMXSPI.
Federal Reserve står kvar vid sin ponduspostulering att de ska sänka sin styrränta tre gånger i år, men sänker itll endast två gånger nästa år.
I media hävdas det att S&P-500 gjorde börsrekord igår, men jag ser det inte varken som stängning på -0.06% eller intradag. Även Nasdaq 100 backade med -0.05%. Möjligt att rekordet avser någon efterhandel som jag inte följer och inte har koll på.
Långa amerikanska räntor är iaf ner och tvååringen kostar nu 4.59% mot 4.73% två dagar tidigare och på samma tid har tioåringen gått från 4.34% till 4.27%.
Inom FANANGST gick Spotify bäst med +2.00% och Nvidia sämst med -1.03%.
De asiatiska tidszonerna väljer glädjen under morgonen. I skrivande stund är ASX 200 +1.12%, Hang Seng +1.87%, KOSPI +2.28%, Nikkei 225 +1.97% och Straits Times +1.30%.
Förra året byggdes över 200 000 privata solkraft- och hembatteriinstallationer rapporterar TT. Detta till en summa av 22 miljarder kronor och baserat på det gröna avdraget. Ökningen var 80% mot år 2022, trots de skenande räntorna under året. Flest installationer per capita ska skett i Hallands län, följt av Kalmar och Blekinge län.
Ärligt talat är jag förvånad. Trodde att lägre elpriser och högre räntor, samt rapporter om branschkris med osålda lager, innebar minskade antal installationer, men så var alltså inte fallet. Möjligt att många av dem beställdes under 2022 kanske?
I Sverige finns ca 2.5 miljoner villor. Om det förra året gjordes 200 000 solkraftsinstallationer och året innan 200 000/1.8=111 000 så har enbart 2022 och 2023 över 10% av landets villor installerat solkraft. Ibland syns det när var eller varannan villa i en del villaområden verkar ha solkraft.
Till detta kommer alla lantbruk, företag osv som inte får grönt avdrag. T ex får du inte grönt avdrag om du installerar på en ekonomibyggnad och förbrukar el i jordbruket.
Vill du installera solkraft kontakta Hemsol för en offert till villan, bostadsrättsföreningen, ditt företag eller ditt lantbruk (annonslänk).
Tillägg: Tydligen ska siffrorna mer vara 100 000 än 200 000 installationer förra året. Möjligen att TT blandat ihop antalet bidragstagare med antalet installationer – i de flesta fall kanske det är två ägare av villan? Installationer om 200 000:- SEK styck verkar också rimligare för att få en hyfsad anläggning.
63 kommentarer
När du tipsade om Solkraft förra gången, kontaktade jag dem för utbyggnad av min anläggning.
De svarade fort – riktigt fort. Dessvärre var entreprenörerna som hörde av sig inte riktigt on par.
Det var riktigt dyrt och någon utbyggnad var det inte tal om, de ville sälja hela anläggningar.
Det är som vanligt. Jag får göra det själv. Får väl kontakta en elektriker som gör det sista.
Hur börjar man ens när man ska bygga ut solcellerna själv? 🤔
Jag ser inga större problem. Jag vet hur mycket effekt jag kan lägga till på min växelriktare.
Det blir till att sourca celler, fästen och kabel och tillbehör. Sen är det bara att ge sig upp på taket. 😊
Förutom att det är olagligt och mycket att ha koll på så kör på! Vad kan hå fel liksom?
Warför skulle det wara olagligt? Jag utgår ifrån att elektriktern gör det som kräwer behörighet. Så inga konstigheter.
Exakt vad Elsäkerhetsverket grundar sig på när de avgör vad som är elinstallationsarbete som kräver auktorisation får du nog fråga dem om.
Att skruva fast alla panelerna på taket kan väl inte vara olagligt. Sen får en elektriker dra alla kablar.
De icke-elektriska delarna av installationen kan man naturligtvis göra själv, t.ex. montera bärskenor, göra inköp, bära upp panelerna på taket etc.
Nu var det iofs 12 år sedan jag skruvade upp panelerna, men då var det OK att dra likströmsdelen själv.
Oftast så räknas allt arbete som behörighetskrävande, ex får man ju inte lägga slang i marken själv. Utan att veta gissar jag att man heller inte får installera allt själv och sedan be en elektriker kontrollera, om man inte står under elektrikerns egenkontrollprogram.
Senast jag kollade krävs det behörighet även för att montera (skruva fast) panelerna.
Exakt The_stig.
Men varför kolla fakta när man kan sitta och gissa…
Om inte bärmaterialet för solcellerna är kritiskt för att upprätthålla elsäkerheten, tex de måste skyddsjordas krävs ingen behörighet för att installera detta.
Normala solcellspaneler är dubbelisolerade och inga delar skall jordas.
Att koppla ihop solcellspanelerna med fabriksmonterade kablar och snabbkopplingar (MC4 plugg) ÄR berhörighetskrävande , likaså ALL kanalisering , dvs dra kablar från taket NER till växelriktaren och alla kabelarbeten.
Man skall betänka att kablarna är utsatta för väder och vind och skall sitta på plats i många år utan driftstörningar eller risk för brand eller elolycka. Det måste göras rätt från början eftersom ALLA åtgärde kräver omfattande ställningsbyggande framöver uppe på taket.
Elektrikerna som utför arbetet skall arbeta under en kontrollplan som gör att de har rätt kunskaper för arbetet. Inte alla elektriker har detta. På samma sätt är de allra flesta solcellsinstallatörer inte behöriga elektriker men arbetar med montaget under företagets kontrollplan men man har såklart en ansvarig för denna som ansvarar för att alla installationer är korrekt utförda.
https://www.elsakerhetsverket.se/yrkespersoner/arbeta-med-elinstallationer/att-tanka-pa-vid-elinstallationer/installera-solcellsanlaggningar/installera-solceller-vad-galler/
Tack Rikki, ja där kom faktan. Så inga konstigheter alltså, så länge man låter behörigt folk göra det som kräver det.
Själv har jag gjort en del elarbeten, sen får man såklart ha en elektriker som godkänner. Känn motståndet, skapa lite spänning, följ inte strömmen typ
SPX stängde på ATH igår och är upp ytterligare 0.44% efter stängning (futures).
Även OMX Stockholm All-Share Cap GI gick upp igår 0.21%, där saknas det dock 3.31% till ATH från 2022-01-04.
Euro Stoxx 50 futures är upp 1.2% inför dagens öppning.
I linje för OMXS30 att nå 3000 snart. 😉
Jag tror nog TT fått det lite om
Bakfoten. Förra året installerades totalt 96 000 anläggningar förra året enligt Svensk solenergi (baserat på nätbolags uppgifter så här kan det vara lite släpande). I
början av 2023 fanns det cirka 148 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Det innebär nu att det finns ca 250 000 solcellsanläggningar i Sverige (samtliga, privat, park, företag mm)
Är det 200.000 installationer eller antal bidrag? Normalt är väl att det är 2 personer som får bidrag per installation?
Jag tycker det är väldigt synd att det inte finns stöd för mindre verksamheter, som jordbruk, att sätta upp solpaneler. Dels för att få distribuerad produktion, dels som ett stöd för glesbygd/landsbygd, dels som ett sätt att använda takytor som ändå redan finns, dels för att främja lokalt självbestämmande, även att sporra omställningen från fossilt till el även för jordbruk. Man ökar ju robustheten i hela samhället. Jordbruket har ett högt beroende av fossil energi och kan man smygstarta den övergången till elbaserat energisystem så är det nog ett klokt steg att ta. Om batterier går ner mer i pris eller det går billigare att producera vätgas så tror jag det på sikt finns ekonomiska incitament och vilja bland lantbruken att gå över till mer elbaserat energisystem.
Man skulle kunna skifta om bidraget från hushåll till lantbrukare, eftersom dom har större tak och mer utrymme för batterier så man får mer skala på det hela.
På vad sätt skulle solceller minska användningen av fossila bränslen på ett jordbruk?
När vi körde våran lilla grisproduktion användes det 150000 kWh till spannmåls hantering/foderberedning värmde lampor mm.
Det vi skulle kunnat elektrifiera var bilen. Idag finns det små lastmaskiner. Kan användas som inomgårdsmaskin.
Det som tog mycket bränsle är körningen på åkern. Batterier som krävs för att det ska fungera finns inte ännu.
Solpaneler på tak är mest en kul grej.
Det som är på väg framåt just nu är solcellsparker. Då pratas det här i grannskapet om 30- 40 hektar
Jag menade bara ifall “samhället” vill ha mer distribuerad elproduktion, så är det kanske bättre att engagera jordbrukare än privatpersoner i villa.
I Kalmar underkändes 95% av alla solcellsinstallationer efter besiktning. Undrar om Halland slår det?
Ferro, du länkar ju själv nedan till att 95 procent av installationerna i Kalmar var felaktiga. Och då var det säkert 100 procent av dem som var gjord av företag i branschen. Kanske.
Hursomhelst ger såna uppgifter inget som helst incitament att låta bli att göra det själv. Dessutom får naturligtvis elektrikern ifråga besikta jobbet innan inkoppling. Blir nog svårt att få en påskrift annars…
Karl, det incitamentet som möjligtvis skulle göra att man skall låta bli är att det inte är tillåtet.
Men jag bryr mig inte hur du gör i slutändan.
God vän installerade med en av “top tre” i storlek av företagen. De hade inte dragit åt anslutningarna i installationen mot elskåpet ordentligt så det blev varmgång med stor risk för brand
De var mer intressserade av att springa runt på sina nykunder än att åtgärda en installation som höll på att orsaka brand. Det var först när han hotade med elsäkerhetsverket och anmälan (och ringde VD) som de skickade ut en elektriker.
Så solbranschen har varit vansinnigt överhettar och belamrad med lycksökare och klåpare. Även bland de stora bolagen. Ferrorunt mumlar “gör inte saker själv. dä få man intä”. Men som det ser ut nu skulle jag helt klart se till att installationen besiktigas av en oberoende.
För övrigt brukar det alltid komma svärjiskommentarer när man påpekar att hantverkare gjort något dåligt.
I detta fallet så var det polacker/ukrainare som monterade panelerna på taket och de hade tydligen gjort ett väldigt bra jobb med samtliga moment och varit väldigt noggranna med att se till att taket återställdes.
De som kopplade in anläggningen var svenska elektriker och det var tydligen där det hade slarvats en hel del.
Så man hade undrat var vi hade varit utan våra kära gästarbetare 😉
Det är nog extremt få som klagar på att kompetent folk kommer till Sverige och arbetar och integreras i samhället.
Kanske hittar du någon loser på en parkbänk i en förort men detta är troligen en liten minoritet.
Solcellsbranchen har helt säkert dragit till en mängd totalt oseriösa företag med lika många takklättrare som inte hade kompetens att befinna sig på en byggarbetsplats. Har professionell erfaring med 6-7 olika företag i branschen från Sveriges största till den lokala elinstallatör och ju större desto värre. Såg i höstas att den största i Jönköpings län hade13 påbud från Arbetmiljöverket på olika byggen.
Som du säkert sett så har jag vid flertalet gånger tidigare nämn just vikten av en oberoende besiktningsman.
Hur du via nätet kan veta att jag mumlar har jag ingen aning om?
Det kanske vara var en härskarteknik?
Återigen så ser jag på vad bankerna faktiskt erbjuder för ränta för att tolka hur de ser på framtiden
SBAB har 4,62 nu för tre månader.
För ett år erbjuder de 4,3
Tre år 3,91
Även om man såklart ska se att det blir deras (upplånings) uppskattade snitt för perioden plus en marginal är det ändå en bra indikation. Det är alltså ingen “megasänkning” av räntan vi kommer se utan min ponduspostulering är att vi kommer ha en lägsta ränta på 3,5% (Högre för de med hög belåning eller andra risker).
Jag undrar vad som får folk att installera solceller med de sjuka priser som gäller idag parat med räntan. Om 15kWp kostade 100. 000 med allt skulle det kanske vara intressant.
Pratade med en kollega igår och han sa att hans anläggning som han haft några år är en ekonomisk katastrof. Får han igen pengarna efter 20 år har han tur.
Du måste sälja balanskraft för att kunna räkna hem en investering i solpaneler, växelriktare och batterier.
Och för balanskrsft får du inte rota batteriet så då kan man egentligen hoppa över solcellerna.
Förra året fick man det. 🙂
Kollegan måste gjort en vansinnigt dålig installation.,
Jag brukar säga att man ska göra en ordentlig kalkyl kring sin installation. ….
Men det är ju främst nyinstallation som riskerar ha en dålig kalkyl. Installerade man före kriget bröt ut har man ju haft god intjäning under de sommarmånader då elpriserna var skyhöga.
Vän installerade och driftsatte för rätt prick två år sen och han räknar med att ha 7 års återbetalningstid då första året gav så god intjäning. Även om han räknar med betydligt lägre försäljning netto så ska man inte glömma bidraget på 60öre per såld kwh som räddar kalkylen .
Med det sagt. Folk har installerat konstiga system. Där man köpt på sig alldeles för dyr/avancerad utrustning och eller har problem med skugga
Kalles inlägg nedan klargör med all tydlighet att avkastningen på börsen kraftigt överstig besparingen med solceller.
Det är nu bloggen skall tala med dubbel tunga om hur tveksamma undersökningar visar på att investeringen har en multipel i form av värdeökning på bostaden samtidigt som man pratar om BOSTADSPRISKRASCHEN.
Hur skall bloggaren ha det?
Bostaden krashar mindre med solceller på taket? En lagom svensk kompromiss?
Gissningsvis har din kollega räknat uppåt väggarna fel eller håller till i SE1/2. Jag räknade fram och tillbaka på min helt nya installation och dessutom konservativt avseende elpriserna i SE4. Mao dyrt inköp, billig försäljning. Landade trots det på 5-7 års återbetalningstid.
Vanliga enkla globalindex fonder ligger nu +30% på årsbasis och +100% på 5 år. SEK förvisso men nästan lika mycket räknat i EUR/USD. Helt galet egentligen…
Vad säger detta egentligen om våra kära monetära system? Börjar risken att sitta på sparkonto bli högre än att investera i aktier även på kortare sikt?
… och +400% på 15 år.
Tittar vi på guld, råvaror och krypto ser man liknande mönster.
Vad jag menar är att “det naturliga” är väl snarare 6-7% för aktieindex per år? Aktieindex kontra “vanliga pengar”.
Förtroendekris?
Allt är enkelt med facit i hand.
De tillgångar du nämner har rallat starkt de senaste fem åren delvis tack vare SEKetas.
Andra tillgångar som svenska fastigheter är inflationsjusterat tillbaks på nivåer som gällde 2015-2016.
Vill man verkligen sitta och gräma sig över missade chanser är Bitcoin ett av de bästa exemplen som har rallat 1987% på fem år i SEK.
Jag menar inte att backtrejda eller att gräma sig.
Bitcoim och krypto är extremfall, jag har ingen exponering mot det just nu och jag vet varför.
Jag menar mer att jag känner oroa för vår penningsystem på djupare grund. Onaturligt hög avkastning på aktieindex är någonstans symptom på det. TINA även när räntorna ligger på 4%
Riktiga investeringar då och inte pyramidspel?
att börja dravla om kryptovalutor är ju enklaste sättet att skjuta ut sig från finansiella diskussioner annars.
Bitcoin är inget dravel då det är ett vettigt alternativ i länder där valutan devalveras kraftigt.
Så ja, jag förstår vad KALLE är ute efter.
På tal om risk.
De flesta svenskar har blivit relativt fattigare sedan 2015-2016 då deras fastighet har minskat i värde inflationsjusterat.
Så det är inte alltid det lönar sig att ta risk.
Tur man köpte sin sista fastighet 2002…
Stora risken med just Bitcoin (men inte många andra kryptovalutor) är att den lite förenklat använder gammal hash-teknik som inte direkt är säker längre.
Om (när?) den knäcks eller kan bakåträknas så faller hela bitcoin ihop och blir värdelösa över en natt.
4 % ränta på kontot är ju 0.8 % realt efter 1.2 procentenheter försvinner i skatt och 2 % (eller mer) till inflationen.
Klart det blir börsen då, eller så konsumerar man pengarna. 800 kr i reell behållning på att skjuta upp 100 000 kr i konsumtion ett år får man nog få köpare på.
Vill man inte bli relativt fattigare har man i praktiken inget alternativ till att ta risk. Jag hade inte velat gå in med ett stort belopp nu, men generellt får man inte hänga upp sig på att det är galet utan oftast bara köra rätt in i kaklet om man vill vara på vinnarsidan. Bitcoin ska vi inte tala om. Man kan väl få runt 4% på ett sparkonto idag om man binder 6 månader eller så, men räntorna är på väg ned så det är väl bara en tidsfråga innan det är 2,5% eller så.
Så är det definitivt men inget nytt.
Vi har alltid haft inflation så det klassiska att ge en nyfödd 1000:- på ett sparkonto till 18 årsdagen har alltid varit en dålig idé.
Det min magkänsla säger mig när vi ser den här typen av värdeökning är just att läget för våra penningar är betydligt värre än inflationssiffrorna påvisar.
Aktier ska gå bättre än inflation över tid ja. Men vad bör anses vara “lagom mycket bättre” för att systemet ska kunna hållas i schack?
Vi planerade att sätta upp solceller i höstas men tänkte att vi för säkerhetsskull skulle kolla med kommunen. Som ren formalia.
Där blev det tvärstopp och de hänvisar till kulturskydd och ett dokument från 90-talet som inte med ett ord nämner solceller. Av förklarliga anledningar är det därför rätt tomt med anläggningar i vårt område och de som finns är mer eller mindre svartbyggen.
blir spännande med svartbyggena då de flesta kommuner använder sig av lantmäteriets flygbilder för att granska just den biten.
Speciellt när nybyggena avtar och bygglovshandläggarna har tid över…
Det kan bli en valvinnare isåfall när skitstormen träffar byggnadsnämnden istället för bygglovsaktivisterna på förvaltningen.
Av förklarliga skäl byggs det inte så mycket heller. Det här kan bli intressant.
Hörde på P1 för några dagar sedan ett inslag om “balkong-kraftverk” och hur dessa blivit väldigt populära i Tyskland.
Det var lite mindre anläggningar med växelriktare “inbyggt” med en vanlig stickpropp. En hyresgäst skulle alltså kunna ställa/hänga dessa på balkongen och sedan bara koppla in stockproppen i ett uttag.
Är inte tillräckligt insatt i elanläggningar och kunde inte lyssna på hela inslaget men som jag fattade så matades strömmen in från solcellerna direkt i elsystemet i bostaden.
Förbrukar man 700 watt och solcellerna ger 400 watt drar det alltså bara 300 watt från “nätet”.
Elsäkerhetsverket säger givetvis nej då de inte kollat på det tillräckligt men det verkar funka bra i Tyskland.
Någon som har erfarenhet av detta?
Vad skulle överhuvudtaget kunna gå fel med en sådan? 700 spänn på Allibaba?
Räkna på energiinnehållet i 10 m/s luft över ett par kvadrat decimetrar….
Vad betyder enheten “m/s” här? Normalt brukar det beteckna meter per sekund, men jag kan inte se att det skulle vara relevant för solceller.
230 V och 50mA får du nog ut och det är dödligt.
Det är Tyskland, privatpersoner skiter i säkerhet och myndigheterna under Die Grune ser genom fingrarna.
Det är livsfarligt att ha en sådan som bakmatar.
Ett kitt med solceller och allt kostar runt 10.000 verkar det som – 600 W effekt.
1 miljon såna har satts upp i Tyskland – senast jag var där så låg inte Tyskland i ruiner…
Hittade detta direkt på nätet. Kul att kunna åka till Lidl och köpa ett 🤗
https://www.google.com/gasearch?q=Lidl%20Balkonkraftwerk%20800%20Watt&source=sh/x/gs/m2/5#fpstate=ive&vld=cid:42e3f0e1,vid:LuGxrACjToQ,st:0