Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol och Kjell & Co.
Börserna faller i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Som följd av lägre inflation och alla rent seekers önskan om sänkta räntor så de kan tjäna mer pengar utan att tillföra värde faller den svenska kronan kraftigt på tron om sänkta styrräntor från Riksbanken. Elpriserna är extrema idag med det som meterologiskt kallas svinkallt samtidigt som vindkraften knappt ger någon el. Och vi har uppmätt rekordkyla hemma.
Stockholmsbörsen backade förstås igår med -0.66% för storbolagsindex OMXS30 och OMXSPI gick ännu sämre på -1.09%. Svenska aktiesparares köpkraft minskade ytterligare på att den svenska kronan rasar på den sänkta inflationen, vilket gör att olika rent seekers – t ex banker och andra som bara ska skära emellan utan att skapa värde – gått ut och ropat om räntesänkningar från Riksbanken så de själva kan tjäna mer pengar. Och sänkt ränta försvagar kronan. Euron ligger nu på 11:32 SEK och dollarn på 10:37, ett tapp för kronan på över 4% sedan årsskiftet. Till saken hör att t ex ECB uttalat sig om att de inte ser räntesänkningar i år. Guldpriset drar förstås och den gula metallen kostar nu 683:- SEK per gram.
Bidragande till fallande svensk börs kan vara att förväntningar på svagare krona via räntesänkningar gör att utländska investerare säljer av och plockar hem pengarna.
I USA var börserna däremot oförändrade och S&P-500 gick +0.08% medan Nasdaq 100 gick +0.07%. Inom FAANGST föll Tesla med -3.67% och var som sig bör sämst i klassen medan det allt meningslösare, ointressanta och oanvändbara sociala reklamsajten Facebook för en gångs skull fick ligga på topp med +1.30%.
I de asiatiska tidszonerna backar börserna. I skrivande stund säger mina tickers -1.09% för ASX 200, -2.03% för Hang Seng, -1.12% för KOSPI, -0.79% för Nikkei 225 och -0.41% för Straits Times. Jag vet inte om det faktum att Putin-lakejerna hos de teokratiska fundamentalisterna i Iran bombat Irak med ballistiska robotar har med saken att göra, men inte osannolikt.
Det är rimligt att både Huthipiraterna och Irans agerande sker med Kremls fingrar i syltburken, för att distrahera både resurser och uppmärksamhet bort från Rysslands illegala anfallskrig och krigsbrott i Ukraina, likt när man fick Hamas att mörda tusentalet israeler för att starta ett fullt krig där. Huthipiraterna ska för övrigt även fortsatt anfalla fartyg i Röda Havet och kryssningsrobotuppläxningen verkar inte gett önskad effekt. Det kan ses som en del av ett pågående världskrig, då kriget nu sker på flera kontinenter, även om de ryska allianserna är under bordet och inte öppna som under VK2. Dock kan ukrainska angrepp mot ryska baser i östra Ryssland dock ses som Asien, och därmed världskrig oavsett enligt definitionen kopplade krigshandlingar på minst två kontinenter.
Alla elpriser exkluisve moms, Tidölagets höjda elskatt och elnätavgifter.
Elpriserna är idag extrema igen och i skrivande stund ger vindkraften på 2556 MW endast 11% av kraftförsörjningen, medan kärnkraften trots Socialdemokraternas och Miljöpartiets nedläggningar ger 6 308 MW och vattenkraften 12 318 MW. Sverige importerar motsvarande de två nedlagda reaktorerna i Ringhals 1 612 MW, framför allt från brunkolets Polen och Tyskland som i skrivande stund ger oss 1 202 MW.
Lägsta pris i natt var 87 öre per kWh och snittpriset i norra rikshalvan ochhos 10% av befolkningen blir 109 öre, med 122 öre i dagtida snittpris och 145 öre som högst. För södra rikshalvans 90% av befolkningen blir det dock extremt. Hösta priset blir 311 öre per kWh just nu vid 08 – 09 på morgonen, medelpriset 157 öre, och dagtida medelpris på 206 öre.
Det ska dock bli sol, så det lär bli en bra och mycket lönsam dag för oss med solceller, men allt är relativt. Det är ändå vinter, med för vår del skuggning av träd under morgonen och is på panelerna på grund av kylan så kanske någonstans runt 7-8% av den kraftproduktion som ges under sommarhalvåret. Vill du ta in offerter på solkraft till villan, jordbruket, företaget eller bostadsrättsföreningen kontakta Hemsol för att få in en eller flera offerter från olika leverantörer (annonslänk).
Vi har rekordkallt här hemma just nu.
-18.4º C på vägmätaren är nog det kallaste någonsin sedan jag skaffade den och husmätaren på norrsidan av huset ligger på -17.2º C. Tidigare köldrekord sedan jag skaffade Netatmoväderstationen (annonslänk) där var -16.5º C år 2016, så det är nytt uppmätt köldrekord. Mätarna på berget och vid vägen är Hues rörelsevakter (annonslänk), som är fantastiska termometrar med i mitt fall upp till 100 m räckvidd via ZigBee och med batterier som håller flera år. Dock är ju dessa molntjänstfria, så man måste spara datat själv, vilket jag inte gör för att inte sänka Home Assistant via en överfylld databas, så långtida historik saknas i fallet Hue-mätarna. Netatmo är istället molntjänstbaserade, så historiken finns, men de kräver Internet för att fungera.
Jag tror dock det var kallare runt 2010, men då hade jag inga väderstationer som var uppkopplade. En Oregon Scientific fanns, men den gick bara att koppla till Windows och var av bristande kvalitet. Netatmon har dock tuggat på i snart tio år, så bra grejer trots att det är franska IT-system. Även CO2-mätare på inomhusgivarna, vilket är unikt, men annars hade jag valt Hues inomhus rörelsedetektorer (annonslänk) för inomhustemperatur idag, även om de är dyra. Ett alternativ är Shellys mätare (annonslänk), men då får man inte rörelsevakt på köpet. Shelly har även mätare med e-Inkskärm (annonslänk) som därmed också visuellt visar temperatur och luftfuktighet. Optimalt hade varit både skärm, mätare och rörelsevakt i ett.
Tillägg: Solen är inte uppe än och värmer, så nu är nya rekordet -17.3º C.
Tillägg 2: Och där gick fibern ner pga installationsarbete idag, nu kopplade Unifi automagiskt över till Starlink.
Tillägg 3: -17.5º nytt rekord.
Tillägg 4: Började sälja el för en stund sedan, även om husets solkraft knappt ger något – typ 200 W av ovanstående – och ladan bara ligger på 20%. Nu en stund efter skärmdumpen är försäljningen uppe på 400 W.
101 kommentarer
Tidigt i morse hördes och kändes (!) en dov knall. Funderade på om det var en köldknäpp tills nyheterna rapporterade om att det varit en liten jordbävning utanför Norges SV kust.
Onödigt kallt är det oavsett.
Här i en kommun nordost om Stockholm är det “bara” -16 just nu. Ska bli soligt, tyvärr med 10 cm snö på solpanelerna så lär inte bli något tillskott därifrån.
Ha en fin dag alla!
Elpriserna kommer aldrig bli låga igen. Vi har läst nyheterna om att ny kärnkraft kostar över 1kr/kWh.
Och vindkraften bygger på integrerad elmarknad med Europa så glöm alla basindustrier i norr. Det är bara en tidsfråga innan det byggs en exportledning till kontinenten fast denna gången från Elprisområde 1+2.
Vi har haft en svinkall natt med minus 12 och koltrastarna kastade sig över mig när jag kom ut med frukosten.
Men mildväder är på gång och om en vecka är det + 5 , regn och rusk fast det tar sig inte norr om Småland verkar det som
För att förtydliga. Ponera vi hade tagit bort 6000MW kärnkraft. Då skulle vi behövt ca 30000MW vindkraft för att producera de 6000MW el.
Det är en väldigt stor mängd vindkraft, som kommer kosta mer att installera än de 6000 MW kärnkraft.
Då säger någon vätgas. Då säger jag, show me the money. Det finns inga bra analyser av vad det kostar, men en försiktig bedömning är flera hundra miljarder för några dagars lagring.
Då säger en annan flexibel elanvändning. Visst säger ja, stänger du av värmen idag?
Elpriser på 3-4 ggr det sedavanliga förra vintern minskade förbrukningen 10%.
Då säger någon flexibel elbilsladdning- då säger jag shure, då har vi samma situation som idag. Sans planerbar produktion.
Grundproblemet är att elmarknaden bara handlas på energi, och kostnaderna för att få den energin levererad inte prissätts på den marknaden utan ligger vid sidan av och göms därför i debatten.
Ett knep i debatten är att använda årsproduktionen och påstå att det finns ett överskott, det man med avsikt utlämnar är det självklara att på sommaren behövs förstås inte speciellt mycket energi. Just nu importera Sverige en effekt motsvarande 2 kärnreaktorer.
Man kan alltid argumentera vilken upplösning man skall ha, men så långt jag har samlat statistik (2015) har Sverige bara importerat el under en månad, 44 GWh i juni 2016. Skulle man bryta ned det på veckor istället kan jag tänka mig att det finns någon enskild ytterligare vecka som vi nettoimporterat men det är väldigt ovanligt.
Att vi har möjlighet att stötta med import ser jag som en av styrkorna med en gemensam europeisk elmarknad. Alternativet vore annars att varje enskild land överinvesterar för att klara sin maxtimme, avtal där storkonsumenter avstår konsumtion vid maxbelastning eller i värsta fall rullande strömavbrott.
Det är helt ointressant om man bryter ner det på något längre än sekunder.
Problemet är att alla länder vi är ihopkopplade med ingår i samma vädersystem, har samma temperaturer och har sina höglasttimmar ungefär samtidigt.
Vi hade allt vi behöver innan vi började lägga ner kärnkraft, inte konstigare än så.
Ett alternativt sätt att beskriva “stötta med import” på är att länder kan strunta i att fixa sina egna problem och istället parasitera på länder som sköter sig. Typ Danmark och Tyskland.
Jag trodde i min enfald att merkantilismen som teori dog ut någon gång på 1800-talet, men tydligen lever den vidare och frodas som om att det skulle vara framgångsrikt här bland kommentatorerna.
Vi bör givetvis vara självförsörjande på allt från bananer, vin eller vad som helst. Komparativa fördelar är bara hokus pokus och inget som genererar välstånd.
Äpplen och päron. Du jämför handelsvaror med infrastruktur. Men visst, vi kan ju exempelvis outsourca polisen till den som bjuder lägst. Det finns säkert någon klan i Göteborgsområdet som klarar av att ta över lokalt åtminstone. Och fängelseplatser i Bulgarien är ju billigare, bara kör. Komparativa fördelar innebär ju att den som är billigast förser hela marknaden om man fullföljer. Vi kanske kan få ett ännu bättre bud från ryssen? De kanske tar emot gratis numera?
Min månadsbudget spricker om det inte blir mildväder även i Stockholm nästa vecka och prognosen verkar vara på min sida.
Priserna sätts inte av produktionskostnaden, utan av tillgång och efterfrågan i ett auktionsförfarande. Vindkraftskramarna hävdar ju att vindkraften kostar 20 öre, men ändå betalar vi just nu 310 öre.
Vindkraften kostar möjligen 20 eller 25 öre/kWh om
1) markintrånget är gratis
2) kalkylräntan är extremt låg
3) samhällskostnader för flexibel elanvändning eller kostnader för leverans av el är exkluderade från produktionskostnaden
4) man inte uppdaterat kalkylerna utifrån kostnadsökningarna
https://www.dn.se/ekonomi/kinaagd-vindkraftspark-med-miljardskulder-beviljas-foretagsrekonstruktion/
Hur de kan gå back när det kostar 25öre/kWh att producera begriper jag inte?
Men så är jag inte vänsterbliven.
Noterade bara när jag såg bilden i DN vilken infrastruktur som krävs för att hålla igång de där snurrorna (vilket inte verkar gå så bra). Ingen vettig människa kan kalla det där fossilfritt/klimatsmart osv..
Produktionskostnaden påverkar självklart priset. Det påverkar inte dagspriserna från nuvarande anläggningar men på längre sikt byggs ingen ny kraftproduktion om den inte får täckning för sina produktionskostnader. När det sedan blir brist på elkraft kommer priserna stiga och ny kraftproduktion byggs tills det finns en jämnvikt på marknaden. Under en begränsad tid kan det finnas obalanser där producenter blöder pengar eller en tid där producenterna gör övervinster men i första fallet kommer produktion att falla ifrån och i det andra fallet ny produktion tillföras. Det är lite så marknadsekonomi fungerar och är ganska grundläggande ekonomisk teori.
Problemet är att detta bromsar övergången från CO2 baserad energiförbrukning.
Problemet är att alternativet med statligt ägande och 5-åriga planer med detaljerade produktionsmål har visat sig vara ganska dåligt sätt att allokera resursutnyttjandet i ett samhälle.
Ok vad är alternativet då?
Mitt alternativ är en marknadslösning, ungefär som den vi har, med stabila regler vad gäller beskattning av sådana saker som CO2, kärnkraftens effektskatter, och så vidare. Det vill säga nuvarande lösning kompletterad med en blocköverskridande energiöverenskommelse som garanterar stabila investeringsvillkor för framtiden. En regering, som den nuvarande, som samlar ca 22% i opinionen för närvarande (varav två partier inte ens når upp till riksdagsspärren) kan inte diktera villkoren för marknaden på ett trovärdigt sätt då alla inser att villkoren troligtvis ändras om några år.
Vad är ditt alternativ?
Mitt alternativ är att inte S får regeringsställning och vara beroende av V, MP, C igen.
Problemet är att det inte kommer ske oavsett .
Alltså kommer vi inte ha några stabila överenskommelser. Tyvärr är det rätt kört.
Jag föreslår dessutom att staten skall investera i CO2 fri energi eftersom det inte kommer ske i den takt som krävs annars.
En annan aspekt är att du inte nämner stabiliteten i elnätet. Det betyder att marknaden måste inkludera denna komponenten också eftersom vi annars har en reglerad komponent också som står för en stor del av kostnaden.
Du är förblindad av ditt hat mot S. Finns det en blocköverskridande energiöverenskommelse så är frågan borta från agendan och S äv inte beroende av varken V, Mp eller C.
Vad finns det för förhinder att elnätsstabilitet ingår i en energiöverenskommelse och prissätts på marknaden?
Nej, jag hatar inte S.
Däremot litar jag inte på fem öre för att de har annat än sitt eget intresse av makt för ögonen. Vi ser ju hur de beter sig med ren desinformation i media, och bla hur sådana som du sprider ren desinformation om deras politiska motståndare.
De är beredda att göra precis vad som helst för att få sitta i regeringsställning.
Det främsta hindret för elnätsstabilitet på marknaden är för att det vänder upp och ner på väldigt mycket och det är nog därför det inte finns med som en parameter. Vi såg ju vad som hände med Markbygden som inte kunde hantera variationerna i ett ogynnsamt läge.
Jag håller med om att marknadsekonomin är att föredra före planekonomi, men planekonomin fungerande beviserligen fram till avregleringen.
Marknaden kommer inte lösa de problem vi ser med effektstabilitet.
Har du exempel på desinformation jag spridit, eller klassar du allt som du inte håller med om som desinformation?
Rent tekniskt är det M och Kd som hoppat av den överenskommelse som fanns. Man kan självklart hävda att den var så dålig att den inte var värd att ha men det normala då är att man omförhandlar det som finns istället för att bryta den.
Vad det gäller att göra vad som helst för regeringsställning så är det svårt att toppa Ulf Kristersson då han till och med är beredd kompromissa med sin övertygelse till den milda grad att han säljer ut förintelseöverlevare för regeringsmakten.
Energiöverenskommelsen är omförhandlad.
Du påstår att regeringen vill bygga ny kärnkraft på 100 dagar. Svantesson skrev ett tweet om att de skulle göra så när hon självklart vill påbörja processen med att driva det i den riktningen.
Du har påstått att regeringen fördärvat Sveriges NATO ansökan.
De flesta tillspetsade inlägg du skriver syftar som ren desinformation.
Diskussionen handlar inte om de klapphattar som sitter i regering nu, utan om huruvida alternativet är bättre? Vilket det inte är , beviserligen eftersom de placerat oss i nuvarande situation.
(energi, säkerhetspolitik, migration osv osv)
Så frågan är , vågar man lita på S igen?
Felformulering ang. energiöverenskommelsen:
Den är bruten, men har ersatts. Det jag inte förstår varför den skall vara skriven i sten om den nu var dålig? Uppenbarligen saknades det politisk majoritet för denna.
Det kommer aldrig finnas en majoritet som håller för evigt.
Man kan gnabbas hur mycket som helst om rätt och fel, desinformation eller inte. Säkert plockar man nån politisk poäng emellanåt.
Det kommer dock inte lösa problemet.
Som det ser ut nu så kommer elsystemet följa samma bana som så mycket annat.
Man måste slå i rock bottom innan det blir ändring och där är vi inte ännu.
Men när det händer, då finns det ingen hejd på hur mycket pengar man kan kasta på problemet.
Det ena partiet efter det andra kommer försöka överträffa varandra.
Ledordet kommer vara stabilitet och produktionen som då ska byggas kommer vara gas.
Det går snabbast, är förhållandevis billigt och inget som man lovat sina barn att inte bygga eller förinteleseöverlevare eller den siste mohikanen.
Du borde lära dig att hålla isär fakta och åsikter.
Det du anser har ersatt energiöverenskommelsen från 2016 är inte blocköverskridande och därför i stort sett värdelös. Den kan givetvis tillsammans med den tidigare användas som utgångspunkt för en ny bred överenskommelse som bör hålla i flera decennier. Men att nuvarande regering dikterar en inriktning när de endast har stöd av ca 22% av befolkningen är mer att se som politik än som någon lösning som investeringar kommer att förlita sig på.
“…blocköverskridande energiöverenskommelse som garanterar stabila investeringsvillkor för framtiden.”
Och där gick den regnbågsfärgade enhörningen in i debatten. Jag har inget förtroende för att våra politiker skulle klara något sådant med mindre än kontrakt undertecknade i eget blod och med drakoniska personliga eller partikonsekvenser för kontraktsbrott.
Pentivarg, vad är ditt alternativ?
Kanske avskaffa demokratin och låta Jimmie bli diktator på livstid?
Jag har inget. Och söker inget alternativ heller, jag håller med Winston. Jag tror bara att våra politiker inte är vuxna nog att genomföra det. Och jag har definitivt inget till övers för Jimmie. I mina ögon är han potentiellt mer opålitlig än MA & co. För tillfället är han en nyttig idiot som måste hållas under noggrann uppsikt.
Förr kunde jag hitta politik att vara för. Nu är det mest en fråga om vilken politik man är minst motståndare till. Min politiska färg är grå. Betonggrå.
Jag var med i en studie över var de olika kraftslagen kostade och det var innan valet av kraftslag blev en politisk fråga. Studien visade att vattenkraften kostade 15 öre/kWh, kärnkraft 25 öre/kWh, solenergi 55 öre/kWh, vindkraft 150 öre/kWh och vågenergi 500 öre/kWh. Det som hänt sedan dess är nog att kärnkraft blivit lite dyrare och solcellerna blivit lite billigare.
Vad ingick i kostnadskalkylen i den studien? Senast idag skriver Omni att produktionskostnaden för vindkraft är runt 35 öre per kWh (om jag minns rätt). Blir ju nyfiken på hur det kan skilja så mycket.
– 22 norr om Göteborg imorse, jag kommer inte ihåg när/om vi senast hade lika kallt.
Hur klarar ni er i Göteborg. Ni har ju inga vinterkläder i den staden. GoreTex är ju inte varmt.
Ha Ha 😀 Det är förstås kallt men vi får se framemot när det åter regnar på tvären och GoreTexen kommer till mer nytta.
“Snett underifrån” säger man väl? 🙂
Med underställ från woolpower klarar man det mesta 😉
Kylan har ramlat ner över västra Skandinavien. Märkligt nog är det bara enstaka minusgrader i Ryssland som minus 3 i Moskva. Ett lågtryck nära Ladoga ger varmluft över Ryssland och kalluft över Skandinavien.
Minus 28 här. Krispigt. Glad över att har bergvärme. Och obegränsat med ved. Katterna ville inte gå ut.
Apropå sek kursen, då hjälper inte ens stödköpen eller om det var sälja utländsk valutareserv som de skulle hålla på med i ett halvår eller så. Det skrevs om det under hösten. Klart utan dem kanske ännu värre då för sek.
Kan någon socialdemokrat vänligen förklara vad de egentligen trodde skulle hända efter alls nedlagda reaktorer?
Var målet att skapa energifattigdom och därmed öka beroendet av bidrag, något som bidragdpartiet S är solklart bäst på att dela ut?
Målet är att avveckla välstånd, välfärd och det moderna Sverige, så kallad grön omställning. Utsläppen, jobben, välståndet och välfärden ska hamna i något annat land istället.
Målet för socialdemokraterna är alltid att säkra makten. Om en nödvändig vasall som Miljöpartiet kräver blodsoffer får det bli så.
Dock riskerar sossarna nu att skadas av detta så därför håller de nu på att skriva om historien. Snart var det moderaternas lakejer Wallenbergarna som marscherade in i Ringhals och stängde av reaktorerna.
Sossarna tog en chansning på att några reaktorer inte skulle påverka elpriset så mycket men så kom invasionen och rysk gas stängdes av och detta omkullkastade planerna.
Never ever trust a
klingonsocialdemokrat!Klingon? Var det inte ferengi talesättet handlade om?
Makten framförallt gäller väl alla partier? Varför hacka särskilt på S för den delen? Skulle ju vara konstigt om de INTE ville ha makten?
Du menar att MP skulle vara beredda att acceptera ny kärnkraft och kraftigt ökade koldioxidutsläpp om det gav dem regeringsmakten?
Eller att V skulle acceptera att all statlig egendom säljs ut till privata aktörer och att Sverige bidrar med trupp för att hjälpa Isræl ge Hamæs bonk, om det gav V regeringsmakten?
Tillåt mig tvivla.
Självklart hade de gjort det – om de på allvar trodde att det skulle ge specifikt DEM makten (inte som bråkiga bihang åt S då alltså).
MP: “Kraftigt ökade CO2 utsläpp är ju inte bra såklart… men tänk så många våtmarker vi kan anlägga nu när det är vi som styr!”
V: “Ingen statligt ägd egendom är ju såklart inte bra… men tänk så mycket extra pengar vi kan lägga på våra favoritbidrag nu!”
lol! Ja kanske, men jag tror i alla fall inte det.
En annan fråga: Om MP skulle acceptera det, tror ni då att de likt S skulle hävda att de alltid varit för ny kärnkraft och ökande koldioxidutsläpp, och sedan ägna stor möda åt att skrubba sina sociala medier och dylikt från allt som antyder motsatsen?
Nu har ju varken MP eller V i närheten av det stöd för att kunna släppa på sina principer helt, men titta på nuvarande regering och försök hävda att de inte släppt helt på sina principer för att kunna ta makten.
Jag hävdar att de inte släppt några av sina kärnprinciper. Vilka skulle det vara i så fall?
SD-tourettes undanbedes.
“Those are my principles, and if you don’t like them… Well, I have others.”
Ulf Kristersson har vissa likheter med Groucho Marx.
Man ska heller inte blanda ihop kompromissande med att kasta principer överbord.
Kompromisser är både bra och nödvändiga i bland.
Om man ägnar sig åt skamlös historierevisionism och gaslighting där man hävdar att den nya principen minsann alltid gällt så är det inte kompromissande utan ett exempel på att kasta sina principer överbord, om någon undrar.
@Heasm66:
“Och det blir inga ansökningar om nå’t medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering. Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sån process. Det kan jag garantera alla.”
Tja, uppenbarligen har PH ännu större likheter med den gode Groucho. Det där var tydligt en ny princip per mening.
Pentivarg, du är alltså motståndare till att Sverige går med i Nato?
Lägg inte ord i min mun! Jag har varit för NATO och ett svenskt medlemskap sedan kalla krigets dagar. Jag såg med egna ögon DDR och BRD samt länder i öst redan som mycket ung, med början sommaren -68. Ja, det jag såg formade mig politiskt.
Du fick blott ett tydligt exempel på det du tog upp. Om PH haft någon skam i kroppen hade han gjort offentlig avbön och bett om ursäkt på japanskt manér. Med all önskvärd tydlighet har han inte det och gjorde inte det. Uppenbarligen en man med väldigt många Grouchoprinciper.
Ja det är ju liksom lite det politiska partier sysslar med – Makt.
VILLAVOLVOVOVVE: re 08:48 … Första stycket alldeles korrekt uppfattat. Det kallas realpolitik. … Andra stycket lämpligast att besvara med att det äger viss riktighet eftersom Sverige är Socialdemokrati och Socialdemokrati är Sverige (tro inte annat!) och segraren skriver alltid historien! … Tredje stycket ett konstaterande att Sverige står inte isolerat i världshändelserna, oavsett hur mycket vissa önskar att så vore fallet.
På en presskonferens snart nära dig kommer Strandhäll presentera en utredning där S kommit fram till att de blev duperade av MP, C men framförallt SD. Vindkraftvar inte så fantastiskt som nämnda partier påstod men nu har man ångrat sig och allt är frid och fröjd igen.
S kommer göra allt i sin makt för att bygga nya reaktorer och att de röstar nej i kärnkraftsomröstningar och måste samarbeta med ett kärnkraftshatande parti är bara petitesser.
Inte sosse men svarar ändå. Någon plan tror jag inte att det fanns, men som flera tidigare skrivit så är makten viktigast för S, även om priset är högt. Lyssnade på ett anförande av huvudarkitekten bakom det mesta eländet i Sverige häromåret, Göran Persson. Ni vet, han som tog in Mp i värmen. Han skanderade ut hur eländigt det är med alla dessa tillståndsprocesser för gruvindustrin, vilken tid o kraft det tar osv. Någon självkritik för huvudansvaret för just den frågan, det hade han inte.
Själv röstade jag faktiskt på S under och före Perssons tid. Nu med facit i hand skäms jag en smula, men jag gläds samtidigt åt att jag är kapabel att nå insikt och ändra mig.
Även ansvarig för att flytta över skolan till kommunerna, icke att förglömma. Samt den största slakten av försvarets fredsorganisation sedan 1926. Reinfeldts insats på området var bara nådaskottet. Hans foto skulle kunna vara illustration av uppslagsordet Peters princip.
S trodde att de skulle få inneha statsministerposten och leda en regering efter valet 2014, vilket lyckades. Vad de behöver göra för att komma dit är egalt. Det är det övergripande målet.
Att det kostade vårt energisystem är collateral damage. S har ju alltid varit för kärnkraft som de nyss sade.
Något som är ännu värre, men pratas för lite om, är att de inte bara såg till att reaktorer lades ner. De stoppade också Projekt Svea vilket kommer drabba oss i decennier framåt och lamslå vår industri på samma sätt som för Tyskland.
“Mycket lönsam dag” är väl ändå att ta i lite, vi pratar om ett par tjugor på sin höjd kanske?
-16 i Kungsbacka kl 5 i morse ett par kilometer från havet. Avnjuter just nu 400 öre per kWh.
2022 hade Svenska Kraftnät över 80 miljarder i överskott, en del av överdebiteringen återbetalades i form av elstöd. Nu ska det inte vara något mer elstöd så vad händer med de överskott som byggts upp under året?
Nya kraftledningar.
Överskottet 2022 kom till stor del från stora prisskillnader mellan elområden, inom landet och gentemot omvärlden. Under 2023 har det inte varit lika stora skillnader och därför har inte överskottet varit lika stort. Dessutom, som Rikki säger, är överskottet tänkt att användas till att öka överföringskapacitet mellan områden för att få ned prisskillnaderna.
Överskott är just ett överskott eftersom Svenska Kraftnät har ett tak på hur mycket de får använda för att investera, minns inte exakt men ca 10 miljarder årligen. Min gissning är att det hamnar i statsbudgeten och då borde det betraktas som en skatt.
Du gissar fel. Det räknas inte in i statsbudgeten.
Så då fonderas överskottet?
Det fonderas hos Riksgälden och får användas till , i fallande prioritering
1) Bygga bort flaskhalsar
2) Motköp
3) Elstöd
2) och 3) är undantag.
Tilläggas bör också att det infördes ett tak på kapacitetsavgifterna för 2023 som gjorde att de minskade.
SVK insåg att de inte kunde använda alla avgifterna till att bygga ut överföringskapaciteten av flera skäl, bla skulle elpriserna i norr slå ut all basindustri när vi fick en elpriszon. Och fler elstöd var inte rimligt baserat på lägre elpriser och att den europeiska tillsynsmyndigheten inte skulle godkänna detta.
En annan parameter är att en del av flaskhalsarna har faktiskt försvunnit så Elprisområde 1+2 har fortfarande lägre elpriser än 3+4 men är något lägre.
Såg nu att vi skrev ungefär samtidigt i samma ämne.
Trots alla miljarder så vill mycket ha mer av kunderna.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/8J2nbG/elberedskapsavgiften-ska-hojas-med-130-procent
Elberedskapsavgiften sänktes för ett par år sedan pga den hade stora överskott och SVK inte skött beredskapen.
Dessa överskott är nu avbetade och det nya säkerhetsläget har gjort att underskottet är ca 100 MSEK/år på totalt 200MSEK budget.
Det är inte samma budget som kapacitetsavgifterna.
https://www.elsakerhetsverket.se/fragor-och-svar/arkiv-fragor/Elsakerhetsavgift-elberedskapsavgift-och-natovervakningsavgift/
Hade SVK använt kapacitetsavgifterna till sitt primära område hade vi inte haft låga elpriser i SE1+2 utan samma som i Tyskland och Danmark.
natovervakningsavgift…
NATO
Vad i helskotta är det?
Så kopplades saker ihop i mitt huvud under ett par sekunder 🙂
USA börsen var stängd igår. Martin Luther King Day. Så siffrorna ovan är från i fredags
-18 ute på landsbygden i Småland, hemarbete idag så dags att tända en brasa och lyssna på Pinne for Sverige av Freddy Kalas eller någonting för att öka motivationen i pinnkampen
För mig är ett världskrig ett krig mellan två stormakter och jag ser inte att något krig mellan USA och Kina är i antågande.
Oh, burn. Någon får ge Putin brännskadeplåster.
Då har vi alltså ett världskrig nu enligt din definition. Skönt med ännu en som är med på banan. Men du får se över dina glasögon, för Kina och USA befinner sig på rak kollisionskurs.
Ett världskrig pågår redan mellan diktaturer och demokratier, ett antal medlöpare tittar på och inväntar utfallet, ekonomi, energi och livsmedel är några av de olika vapen som används utanför de militära konflikterna, Puck Futin gör sitt bästa för att elda på alla härdar han kan med hjälp av sina friendly nations Iran, Kina, NK etc.
Ser framför mig kommande idrottsevenemang där RY i Sotji 2026 arrangerar friendly winter games med NK,Kina, Venezuela, Belarus och några till som deltagare, pallplats garanterad för moskoviterna.
Marcus Oscarsson kommenterade på sin sajt försvarsexperten Fabian Hoffmans åsikt om kriget mellan Ryssland och Nato:
Enligt Hoffmanns bedömning skulle Ryssland agera annorlunda i ett krig med Nato jämfört med kriget i Ukraina.
Den ryska doktrinen föreslår att Ryssland skulle försöka tvinga Nato att underkasta sig genom att tidigt signalera att man har förmågan att tillfoga enorm skada. Detta skulle i första hand innebära långdistans-anfall mot kritisk civil infrastruktur i europeiska Nato-länder.
En iakttagelse är att Svenska Kraftnäts prognoser de publicerar i Kontrollrummet ligger 600-1000MW under aktuell förbrukning när det är riktigt kallt.
På sistone har det varit så, historiskt har jag inte koll på. Det kan man ju undra över varför det är så.
I mitt tycke är det ganska mycket i felprognos, typ ett “kärnkraftverk”. Om det är ändrade konsumtionsmönster eller något annat skulle vara intressant att veta.
Kanske för låga elpriser trots allt?
SE4 har enligt Electricity Maps en kolintensitet för närvarande på 462 gCO₂eq/kWh. Tack Miljöpartiet. Jättetack.
Gällande rörelsedetektorer och hemlarm så kan jag rekommendera ukrainska Ajax! Mycket bra grejer!
Det var bättre förr. Jag tillhör generation Y och har bara sett Sverige bli sämre under min livstid.
Kom an bara.
Jag håller inte riktigt med dig. Det är mycket som har blivit bättre under samtliga regeringar vi har haft skall tilläggas.
Frågan är hur mycket som blivit bättre tack vare förd politik, och hur mycket som blivit bättre tack vare teknisk utveckling och annat som primärt kommit från privata företag.
Rent krasst så var jag bättre förr, jag har peakat😩.
Det var inte bättre förr, men självupptagenheten och offermentaliteten idag saknar motstycke.
Ja hjärnan är fantastiskt och väldigt effektiv när det kommer till att glömma dåliga saker och kolla tillbaka på saker med färgade glasögon. På samma sätt som det på sina håll var bättre förr så var det också otroligt mycket sämre, aldrig förstått den här besattheten med att det skulle ha varit så mycket bättre förr och att det är så dåligt nu
Kronan försvagas för att inflationen i världen sjunker för sakta och att det blir färre räntesänkningar än experterna hoppats på. Sveriges ekonomi kräver låga räntor för att må bra.
Förstärkningen kommer inte förrän en finansministern öppnar upp det finanspolitiska ramverket.
Jag tror att HA har förbättrat funktionen för långtidslagring av data nu, så att det ska vara mindre resurskrävande.
Annars finns ju lösning med t ex InfluxDB för långtidsdata, jag satte själv upp en sån häromåret och det är ganska kul att gå tillbaka t ex och kolla frekvensmätningen från SolarEdge-växelriktaren vid stora händelser i elnätet. Grafana är ju då fint för visualiseringen.
Inte haft tid att ta tag i detta. Låg prio.
SVTs atomklyvarhatare Johan Zachrisson har gjort ännu ett opartiskt inslag om priset på ny kärnkraftsel. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/karnkraften-kan-bli-nara-dubbelt-sa-dyr-som-regeringen-trott
Inväntar mer seriös rapportering innan jag har någon åsikt i frågan.