Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Breda börsras under gårdagen följs av att börserna i de asiatiska tidszonerna faller nu under torsdagsmorgonen. Pådrivande är nya amerikanska årshögsta på obligationsmarknaden och en svagare krona drar även upp guldet till tidigare rekordnivåer. Tesla missar sin kvartalsrapport och landar sämre än konsensusprognsoerna, och varnar för att de höga räntorna drabbar bilförsäljningen relativt sett.
Stockholmsbörsen backade vidare med -1.41% för OMXSPI och -1.28% för OMXS30. Den svenska kronan försvagas återigen till över elvakronorsgränsen mot dollarn till 11:03, trots Riksbankens försök att valutasäkra valutareserven, och till 11:62 mot EUR. Guldpriset hittas nu på 691:- SEK eller tidigare rekordnivå från i september.
I USA blev det nya årshögsta för de långa räntorna. 30-åringen nådde 5.00%, 20-åringen 5.20%, tioåringen 4.91%, sjuåringen 4.95%, 5-åringen 4.92%, treåringen 5.03% medan den symboliskt viktiga tvååringen ligger kvar på sitt rekord om 5.19%. Allt detta sänker förstås börserna då avkastningskraven på aktier stiger när man kan få allt attraktivare fixed income från statsobligationer. Kan ju tilläggas att USA:s KPI-inflation är på 3.7%, så man har alltså positiva realräntor på obligationerna.
De korta amerikanska räntorna ligger dock stabilt.
De amerikanska börserna deltar i de breda nedgångarna och S&P-500 gick -1.34% och Nasdaq 100 -1.41%. Samtliga FAANGST rasade med Spotify i täten på -5.35%, men både Netflix och Tesla rapporterade och steg respektive föll i den så kallade efterhandeln.
Tesla ökade sin bilförsäljningförsäljning jämfört med tredje kvartalet förra året, men backade från andra kvartalet. Däremot minskade man sin rörelsemarginal rejält från 17.2% tredje kvartalet förra året till 7.6% i år. Totalt sett så svek man marknadens förväntningar.
Tesla skriver att man på grund av de höga räntorna fokuserar på utveckling och Musk ska sagt att de höga räntorna gör att kunderna trots Teslas prissänkningar inte upplever att bilarna blivit billigare. Att man sänkt priserna var för att rädda efterfrågan.
Elbilar byter som bekant bränslekostnad och servicekostnad (i fallet Tesla som inte har service, andra elbilstillverkare fortsätter köra obligatorisk service för att inte göra sina licensverkstäder griniga) mot kapitalkostnad. Bilarna har billigare energi och effektivare motorer, men kostar mer vilket gör dem känsliga för räntan. Bloggen har tidigare väckt frågan om elbilarna kan konkurrera när räntorna sticker iväg, men åren med permanenta krisräntor gjorde åtminstone att elbilsrevolutionen kunde ta fart och nå kritisk massa.
Musk uppger också att man inte längre är säkra på etableringen av en ny fabrik i Mexiko. Cybertruck är försenad på grund av svårigheter att få lönsam volymproduktion på missfostret.
Tesla är dock fortfarande lönsamma med positivt kassaflöde, men värderingen är enligt MarketScreener p/e 86 på årets väntade resultat och 57x på nästa år, så det är värderingar som kräver extrem tillväxt för att kunna motiveras.
Börserna i de asiatiska tidszonerna faller i bredd nu under morgonen.
ASX 200 går -1.36%, Hang Seng går -2.12%, KOSPI -1.94%, Nikkei -1.84% och Straits Times -1.24%.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
32 kommentarer
God morgon 😀
Höga räntor och dyrare mat. Dyrare att leva och resa på vintersemester. Fler måste stanna hemma. Men hur ser det ut i andra länder? Har även holländare och amerikaner råd att resa till till exempel Thailand i vinter? Jag misstänker att det är en press neråt på resor och konsumtion även i andra länder.
Har dom inte råd att åka till Thailand kan de ju alltid åka till Sverige. Här räcker deras pengar längre!
Jag kan jämföra med Danmark där jag har viss insikt i läget och kan bekräfta att danskarna överlag har en bättre levnadsstandard och köpkraft än svenskarna.
Danskarna och Tyskarna har även räddat handeln här nere i SV Skåne. Det är inte bara godis och läsk de handlar. Troligen var det rätt lyckat att köra fast växelkurs mot Euron.
Varför någon skulle åka till Thailand, en militärdiktatur som exploaterar barn och kvinnor i en omfattande sexindustri.
Just därför?
Det är verkligen en skrämmande anledning men jag tror tyvärr du har en poäng.
Löneökningen sattes igår efter grov försening. 3,58%. Omöjligt att vara annat än besviken så får väl se sig om för en ny arbetsplats inom kort ifall arbetsmarknaden tillåter det.
Arbetsgivaren räknar väl med att det är svårt hitta alternativ.
Det börjar nog bli i vart fall…
Innan jag drog vidare ut i den vilda världen hade vi ett lönesamtal och alla chefer hade fått instruktion att säga att löneökningen aldrig haft som syfte att klå inflationen och att vi skulle vara tacksamma för en femhundring mer i månaden för det var ett kvitto på att vi värderades högt i organisationen.
I sak är det ju inte fel, lönejustering ska inte ha som mål att hantera inflation utan vara en adekvat ersättning för ett utbyte mellan insats och förbrukning mellan arbetstagare och arbetsgivare. Ett dumt exempel skulle ju vara att jag tror knappats att manuella televäxeloperatörer har haft en inflationssäkrad löneutveckling sista åren. Å andra sidan så säger man ju indirekt till sin personal att “vi tänker fan inte kompensera er utan håll käften, se glada ut och se till att generera värde till ägarna nu för dom ska ha sin inflationssäkring på avkastningen”.
Sen ska man komma ihåg att man alltid knyter upp sina nyckelresurser så dom har garanterat fått så dom är nöjda.
Jag tillhörde nyckelresurserna 😀
Jag tvivlade inte för en sekund och bara att gratulera 😀
Men är du nöjd? 😉
Inte det minsta men lämnade väl också Sverige i samma veva 😀
Ja borde ligga på 7,58%.
Det är nog svårt att få igenom större generella löneökningar – märket är SATT!!
https://www.lag-avtal.se/nyheter/industrimarket-klart-74-procent-pa-tva-ar/2019520
Vill man ha mer får man byta eller begära löneökning UTANFÖR lönerevisionen.
Om någon kräver mer än vad avtalet/potten ger så blir det ju lätt för arbetsgivaren att bara säga att de inte har råd och potten är vad den är – dvs de säger “Om du ska få mer – vem ska då få mindre?”
Det enda man kan trösta sig med är att de högre löneökningarna förmodligen kommer ligga kvar flera år – även efter inflationen sjunkit tillbaka till det önskade 2,0%.
Är det sista något att vara glad över? Det är bättre för Sveriges konkurrenskraft om reallönerna sjunker på längre sikt, relativt andra länder.
Jag är övertygad om att det ser ut på liknande sätt runt om i Europa/världen.
De generella löneökningarna sackar efter vid en snabb inflationsökning.
Om inte Sverige är attraktivt lönemässigt tappar man folk.
Hörde på nyheterna hur industrin i norr har svårt att rekrytera ingenjörer när de har 20% högre lön i Stockholm..
Svårt att förstå att företagen inte kopplat ännu.
Verksamheter som främst är kompetensdrivna i den meningen att det är personalen som är resursen har en tendens att hamna där det finns personal.
De som är berornde av personal men även fysiska attribut, tex subventionerad el eller råvarutillgången får det tufft om det inte upplevs som oattraktivt att flytta dit, givet der finns alternativ.
Som jag har förstått det är det mycket yngre som flyttar upp till Skellefteå mm för att bygga batterier. Blir intressant att titta på Tinder där uppe 🙂
Det heter ju arbetsMARKNAD av en anledning. Utbud och efterfrågan ger pris.
Företag som säger “vi kan inte rekrytera” menar egentligen “vi vill inte betala vad det kostar”. Gäller även offentlig sektor.
Ja det finns kanske ett fåtal specialistpositioner som är sådana att utbudet är noll och då och enbart då kan det stämma.
Känns ju logiskt ändå att folk ska ha 20% extra i lön för att behöva flytta till Stockholm!
Vad som är bra för “Sverige” är ju ett ganska luddigt koncept. Vad kommer individerna se för positivt som kompenserar för det allmänt sämre löneläget?
” Det är bättre för Sveriges konkurrenskraft om reallönerna sjunker på längre sikt, relativt andra länder.”
Det beror väl på vad man menar med konkurrenskraft. Ju högre upp vi kommer i kompetens/lönetrappan desto mindre jobb krävs för att uppnå välstånd. Sjunker relativlönerna för mycket så förlorar vi kompetens och tappar i konkurrenskraft.
Så låg lön= hög konkurrenskraft är förmodligen bara sant i låglönebranscher eller diktaturer där kompetensen inte kan flytta ur landet.
Verkar mer som att företagen fördelar jobb förenliga med löneläget i respektive land. Därmed hamnar mer kvalificerade jobb/avdelningar i USA osv. Annars måste internationella “kollegor” låtsas vara jämlika i organisationen trots väldigt skilda löner. Folk vill heller inte flytta till låglöneländer.
Ja, testa och se. Kanske hittar du en arbetsgivare som värderar din kompetens högre? Skadar ju inte att undersöka saken.
Nu är det utmärkt läge att försöka gå ner lite i tid. Dvs säga upp dig lite grann!
Är ni fyra som går ner till 75% så har man förlorat en anställd som kan vara hopplös att ersätta.
Lite mer fritid är inte så dumt om man har intressen av annat än sitt arbete och vi ska ju hålla allt fler år till pensionen.
Win win arbetsgivaren behåller dig som anställd till sämre lön och du vinner mer egen tid.😀👍
Problemet är väl att många ( t ex jag) skulle klara av att göra mitt arbete på kortare tid om jag slappade mindre. Så att gå ned till 75% tid, men kanske behöva utföra samma sak, och bara få 75% lön, nej.
Shhhh, Måsfågel på det 🙂
Tvingades vid årsskiftet gå från 80% till heltid efter någon ny policy på företaget där de ville minska antalet deltidsanställda. Jag satte mig på tvären och fick igenom att jag skulle få lite högre lön och rätt att arbeta hemmifrån en dag i veckan. Så nu gör jag ungefär lika mycket arbete men med 30% mer lön. Win-win. Har dock inte längre moralisk rätt att känna mig ledig på min “lediga dag”..