Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna fortsätter uppåt i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Dagens Nyheter avslöjar att flera svenska storbolag har fortsatt leverera till Ryssland inklusive till rysk krigsindustri, bland annat Scania, Securitas, Atlas Copco, Assa Abloy, Electrolux, Epiroc och SKF listas av Dagens Nyheter.
Stockholmsbörsen rusade under gårdagen och OMXS30 gick +2.80% medan OMXSPI gick +2.87%. Trots att kriget i Ukraina ser ut att få allt fler förgreningar genom rysk inblandning i såväl sprängningen av gasledningen i Finska Viken som terrorismen mot Israel står sig kronan och stärks rent av till 10:89 SEK för USD och 11:53 SEK för EUR. Guldpriset är stabilt på 651:- SEK per gram.
Berättelsen för dagen om rusningen på Stockholmsbörsen var de fallande amerikanska långa räntorna.
I USA steg börserna, men inte lika extremt som i Stockholm, och S&P-500 gick +0.52% medan Nasdaq 100 gick +0.56%. FAANGST hade angst och spretade med NEtflix på -3.27% och Tesla på +1.52%. De långa amerikanska räntorna lugnade ner sig och även om de fortsatt backa så är det små rörelser. 20-åringen går exempelvis från 5.03% till 5.01%.
De asiatiskat tidszonerna visar på positiv utveckling under morgonen, undantaget Singapores Straits Times som går -0.24%. Annars är ASX 200 +0.68%, Hang Seng +1.63%, KOSPI +2.18% och Nikkei 226 +0.69%.
Dagens Nyheter avslöjar att en lång rad svenska storföretag tvärt emot vad de sagt har fortsatt med leveranser till Ryssland, och det av produktkategorier som klassas som nödvändiga för den ryska krigsindustrin.
Avslöjandet baserar sig på ryska tullhandlingar som DN kommit över, med tiosiffriga HS-koder för handelsprodukter. Företagen som listas är Securitas, Atlas Copco, Assa Abloy, Electrolux Professional och SKF, och avser år 2022. Som man ser är det främst business-to-business som gjort detta, och är svåra att konsekvensutsätta som privatperson, men Assa Abloy kan man förstås skippa om man ska köpa lås och beslag som privatperson, och Electrolux har ju även produkter till privatpersoner även om det var Professional som stod för exporten. Securitas har avyttrat Verisure till kanadensiska pensionsfonder om jag inte missminner mig, så som privatperson är det nog inte aktuellt för valet av larm ändå. Tillägg: Securitas har Securitas Home riktat till privatpersoner.
Exporten verkar oftast ha skett via dotterbolag utanför EU och via exempelvis Kazakhstan. Där har ju redan finlandssvenska Yle avslöjat att det går export till Kazakhstan över finska gränsen till Ryssland, och som sedan på ryska sidan stämplas om till import till Ryssland för att på så sätt runda sanktionerna. Yles avslöjande handlade om lyxbilar, där tidigare redovisad statistik visar på att exporten till Kazakhstan från t ex Tyskland har exploderat sedan Rysslands fullskaliga invasion den 24:e februari 2022 och tillhörande sanktioner. DN:s avslöjande är nog bara toppen på isberget.
Bland exemplen ska Securitas exporterat till Alabuga, som är en särskild ekonomisk zon med särskilda skatteregler och den mest lyckade sådana inom Ryssland. Det ska finnas mycket rysk krigsindustri i zonen. Atlas Copco har via ett indiskt dotterbolag levererat till Sibur, som har kopplingar till Putinregimen och dess oligarker, och vars VD är belagd av sanktioner av EU.
Företagen försöker ducka att svara på DN:s frågor och vägrar prata i telefon, och skyller sedan via mail ifrån sig på olika vis och vill inte ställa upp på intervjuer.
Scania uppger att de blivit lurade av en kund i Kazakhstan och att de omedelbart avbrutit affärsrelationen.
Tyvärr är även jordbruksmaskinföretaget Väderstad, som gjort mycket gott för Ukraina via kaminprojektet och är en stor leverantör av jordbruksmaskiner till landet och har många anställda i Ukraina, listat som ett av bolagen som fortsatt viss export till Ryssland. I det fallet ska deras ryska team utsatts för hot och man färdiglevererade därför en tidigare beställd leverans. Man pratar åtminstone med DN på telefon, och verkar såldes ha någon form av samvete.
Huruvida några brott har begåtts kring rundandet av sanktioner är förstås inte bevisat, utan upp till det svenska rättsväsendet att reda ut. De flesta svenskar är delägare i flera av de berörda bolagen, om inte annat via sina tjänstepensioner eller fondsparande. Privatpersoner som dock skänker pengar till stöd för olika organisationer som stöder Ukraina behöver nog inte ha dåligt samvete för det. Förmodligen har du skänkt mer än du kommer få i pension via ägandet av SKF eller Atlas Copco. Annars går Swish bra.
Rimligtvis har även journalister i andra länder fått ta del av dumpen av ryskt importtulldata och vi lär få se fler avslöjanden om fusk med sanktionerna och flexibel moral vad gäller att fortsätta stödja rysk ekonomi även för andra länders företag. Degen ska in.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
37 kommentarer
Tråkigt. Men då fick man iallafall tips om vissa aktier att undvika i pensionssparandet.
Jag köper mest en global indexfond, ungefär som LYSA gör och det betyder att man får en liten del skurkar med i kompotten.
Låter som Sverige ska införa lagstiftning om kraftiga sanktioner mot företag, deras ledningar och styrande huvudägare som bryter mot bojkotter. Sanktions avgifter i klass med flera årsinkomster före skatt för personer i ledamde positioner och två siffriga procenttal av företagens omsättning globalt.
Wat? Var har du hört det?
Min personliga uppfattning
Allt hänger ju på vilken risk man kan ta, globalfonder är tryggt men jag behöver gå lite längre. Och jag hade tänkt köpa in mig på ett par av ovanstående bolag i vinter men nu får det vara… Surt!
Skulle vara svar till Rikki… Skyller på dålig telefon.
Jag är helt med i ditt resonemang. Jag litar inte på min förmåga att hitta rätt på marknaden.
Wall street är byggt på gravarna av före detta stjärnförvaltare som har haft aktiehandel som yrke.
Kapar första delen av din mening:
“Allt hänger ju på vilken risk man kan ta, …”
Hoppas verkligen DN och annan media orkar fortsätta att nöta mot dessa företag som säljer till eller har verksamhet i Ryssland.
I slutändan är det ju företagens styrelse som förhoppningsvis ska inse att de inte vill ta denna risk!
Securitas bevakar även en väldigt stor del av våra skyddsobjekt både i Sverige, Norge och Danmark. Tycker staten borde kunna kräva att upphandlade företag inte handlar med Ryssland.
Det börjar faktiskt dyka upp sådana skrivningar här och var. Lär bli vanligare 👍
Lysa AB små och mycket rödfärg. Lysa fonder AB ser lite små ut men inget rött.
Hur är ens kapital skyddat där?
Ger alla bolag en skev bild?
Några Londongrad figurer i bakgrunden, Lysa eller för den delen i allabolag. Lita inte på någon som lillfingret sa.
Ditt kapital är skyddat från förvaltarens tillgångar genom investerarskyddet som är reglerat i lag.
Om LYSA går i konkurs är deras tillgångar i LYSA AB skiljda från klientmedlen. Risken ligger mestadels på om en seriös hackerattack slår ut alla register, men då dessa är duplicerade får vi förutsätta att det finns backuper och därmed tillgångarnas tillhörigheter kan återskapas.
Det finns massor av kopplingar mellan oligarker med anknytning till Moskva och det internatioenlla kapitalet. De biljoner som dessa har stulit och placerat utomlands finns överallt. Det gäller även Putin o co tillgångar.
Alldeles riktigt, Rikkitikkitavi.
Det finns massor av ryskt kapital placerat i väst
Det hade naturligtvis i teorin gått att klämma åt detta,men inte med nuvarande lagstiftning och rättigheter juridiska och fysiska personer har i västliga demokratier.
Men det hade varit synnerligen kännbart och antingen lett till krigsavslut eller eskalering grand total.
Verisure Group som har varumärkena Verisure och Securitas Direct har aldrig funnits i Sovjetunionen eller Ryssland, och finns där inte nu heller.
Står inte heller det någonstans.
Det är kolossalt svårt , för att inte säga omöjligt ,att helt undvika rännilar av produkter som går in i Ryssland eller t ex ,som historien bevisat ( och fortsätter att bevisa) Iran.
För misär det fullständigt självklart att det importeras från f d Sovjetrepubliker. Det finns stor ryska minoriteter i samtliga dessa stater och än större minoriteter FRÅN dessa stater som arbetar och bor i Ryssland. Folk reser över gränserna dagligen i stir omfattning
Hej Perra.
Atlas Copco gör affärer via sitt dotterbolag med Kazanorgsintez. Nog borde de ha ett hum om vilka de egentligen säljer till då?
Ofta har koncernledningen bristfällig kontroll på dotterföretagens kundbas, men, visst, man tycker att åtminstone större order bör koncernledningen observera
De har inte överblick, men de har defintivt kontroll genom företagets riktlinjer och legala struktur och de regelverk de är satta att följa.
Förmodligen kommer en del personer i dotterbolagen snabbt bli arbetslösa. Jag tror det är osannolikt att den svneska ledningen har vetat om detta. Fallout är alldeles för kraftig i förhållande till vinsten.
Beklämmande…
En ekonomifråga, var i konjunkturcykeln befinner vi oss?
i en lågkonjunktur, oklart om vi nåt botten ännu
Jorden blir varmare, men varför kan man inte omvandla värmen i luft och hav till elektricitet ?
Det kan man men vi har inte tillräckligt bra metoder än.
Värmen i luft driver vindar. Värmen i hav driver strömmar och även vind+våg.
Sen gäller det bara att sätta rätt slags generatorer på rätt plats (och vid rätt tidpunkt). Easy peasy 🫠
Vindkraft.
Kan ju gå… men som KALLE skriver finns ingen bra teknik att utvinna elektricitet ur lågvärdig (=inte så varm luft t ex).
Och även om det skulle gå så gör det inte jorden kallare. Termodynamikens första huvudsats säger ju att energi varken kan skapas eller förstöras, bara omvandlas. I slutänden genererar all elproduktion värme.
Det betyder att om du utvinner el från t ex vindkraft eller vattenkraft är nettobidraget i form av värme plus/minus noll.
Så vi måste bygga ett gigantiskt batteri att lagra all energi i, utan att använda den. Låt säga vi tar oss 50 år att bygga ett batteri, t ex av saltvatten?, sen kanske 10 år art ladda upp det.
Blir det sen för kallt på jorden, så kan vi plocka ut en jämn ström av energi.
Lite som haven fungerar idag, skillnaden är att haven inte är en isoleras del av vår ekosystem.
… Jag hittar ut själv. Tack för idag.
Peace, love and understanding. 🫶
:))
Entropi. För att kunna omvandla termisk energi till elektricitet så måste det finnas värmetransport mellan ett varmare och ett kallare system. Den verkningsgrad som teoretiskt kan erhållas för att utvinna energi med en temperaturskillnad mellan två isolerade system är 1 – Tk/Tv. Temperatur mätt i kelvin. Är det varma systemet luften och luften är 30 grader C så är det ca 302 K. Är det kalla systemet havet under termoklin så är det 4 grader året om, vilket är ca 276 K. Alltså kan en verkningsgrad på 8,6% erhållas i teorin. I praktiken är det svårt att närma sig denna verkningsgrad när temperaturskillnaden är så låg. OTEC, som fungerar så och finns på testanläggningsnivå, har normalt en verkningsgrad på några procent. D.v.s. du kan få 1 MW om du pumpar ned 30 MW värme i havet. Konsekvenserna av att göra detta på stor skala är inte helt utforskade, du kanske skulle kunna frigöra metan från metanis eller skada ekosystem genom att pumpa ned för mycket värme på olämplig plats t.ex.
Bolagen på DNs lista kallades “storbolag”. AriVislanda är nog med god marginal det minsta bolaget på listan och kan nog inte klassas storbolag med sina 159 miljoner i omsättning (enligt allabolag.se). Som smålänning blir man dock nyfiken på mer detaljer.
Någon som vet något mer om AriVislandas ryska affärer? Att slutleverera en påbörjad order kan ju vara en mycket stor del av omsättningen och därmed överlevnaden för ett bolag.
Hej,
Det finns en sökbar databas jag har tillgång till. AriVislanda har inte levererat något sedan den 24 december. Det förefaller vara reservdelar till ett sågverk. Datan jag har sträcker sig fram till juli i år.
De ska ha levererat för 50 miljoner mellan juni och dec 2022, enligt DN. Enligt VDn (på dn.se): ”Det handlade om sista leveranser av kompletterande material/reservdelar för att kunna avsluta affärsrelationen med Ilim Timber under ordnade former.”
Tyskland bränner inte bara 11 000 ton brunkol per timme.
Utan:
”vart tredje tyskt bolag nu överväger att flytta delar av sin verksamhet till andra länder. Vidare anser sex av tio företagsledare att de saknar tillit till den tyska energipolitiken”
Dyster läsning som liknar Sveriges utmaning med framtida energibehovet.
https://www.tn.se/hallbarhet/32355/energifiaskot-nu-vill-tyska-foretag-lamna-kommer-tyvarr-paverka-sverige/
Det här liknar inte alls Sveriges framtid energipolitiskt, vi är ju en stor energiexportör till att börja med.
Det fanns en annan intresserad artikel på sajten:
https://www.tn.se/utrikes/32381/gasexperten-lackan-i-finland-kan-fa-stora-konsekvenser-far-inte-handa-i-sverige/
Jag har följt med intresse gaslednings-problemet (sabotaget?) under Finska viken. Finland har ju en gasterminal i Ingå, kopplad till gasledningen, för att Estland m fl ska få naturgas. Man har hyrt gasfartyget “Exemplar”, som är en flytande LNG-terminal och gasregasifieringsanläggning, och ägs av amerikanska Excelerate Energy. Fartyget har en kapacitet på omkring 151 000 kubikmeter gas, vilket motsvarar omkring 68 000 ton LNG.
Jag läste nyss på en annan finsk sajt, att det finns en oro att Ryssland kan angripa även gasterminalen i Ingå.
Finland är beroende av importerad naturgas eftersom landet inte har egna reserver eller egen produktion. Naturgasens andel av all energianvändning i Finland är cirka fem procent. Naturgas behövs huvudsakligen för industriella processer, samproduktion av el och värme samt för trafik och transport. Estland är kanske mer beroende av gasen än Finland?
Hej,
Jag har inte tillgång till Dagens Nyheter så vet inte riktigt vilken vinkel artikeln har. Ryssland tillhör ju en kategori länder tillsammans med Turkiet och Indien som säljer sin tulldata till flera olika bolag som sammanställer all denna data och säljer paketerat och sökbart ner till 10 siffrig HS-kod till den som betalar. Inkluderat undertecknad. Dock sträcker sig ju den datan fram till och med juli i år. Gillar man inte att arbeta i den plattformen går det att ladda ner en Excelfil med dom datapunkterna.