Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna inleder veckan blandat i de asiatiska tidszonerna, samtidigt som oljepriset stiger. Idag är det slut med gratiselen i Sverige och extrema elpriser är tillbaka med höstens ankomst och frostnätter. Och ett litet offentliggörande sist i artikeln.
Stockholmsbörsen backade förra veckan. Storbolagsindex OMXS30 gick -0.07% medan breda OMXSPI gick -0.46%. Kronan har dock fallit tillbaka från sina rekordsvaga nivåer som bekant och kostar 11:60 SEK för en euro och 10:99 SEK för en dollar. Guldpriset är upp nu under morgonen och kostar 654:- SEK per gram, förmodligen av samma anledningar som oljepriserna stiger 3-4%, dvs helgens terrorismangrepp mot Israel.
I USA gick börserna plus på veckan, vilket dock balanseras ut av starkare krona. S&P-500 gick +0.48% och Nasdaq 100 +1.75%. I princip hela uppgången kom med fredagens upprekyl. Bäst inom FAANGST gick Google med +5.14%, följt av Facebooks +5.07%. Amazon var sämst i klassen med +0.66%.
De längsta amerikanska räntorna firade nya rekord i fredags och 30-åringen ligger nu på årshögsta 4.95%, 20-åringen återigen på 5.13%. Tioåringen orkar dock bara till 4.78% och är inte på rekordet 4.81%. Inte heller tvååringen orkar upp till tidigare 5.15% utan hittas på 5.08%. Vi får se hur helgens utveckling påverkar.
Mina portföljer hos Lysa, både privat (reklamlänk) och för bolaget via kapitalförsäkring (reklamlänk), backade -0.89% på veckan sammanräknat både börsutvecklingen, obligationsmarknaderna med sina 20% i portföljen, och kronans utveckling.
Under morgonen går börserna i de asiatiska tidszonerna blandat. ASX 200 +0.23%, HAng Seng +1.58%, KOSPI +0.21%, Nikkei 225 -0.26% och Straits Times -0.14%.
De senaste veckornas gratisel för oss med timdebitering är nu över med höstens ankomst och de första frostnätterna, komplett med rutskrapande av bilarna. Elpriset var gratis i natt, men i skrivande stund går elen på 130 öre per kWh ex elnät, skatter, elhandlarpåslag och mums på detta.
För både elhandelsområdena SE3 och SE4 med ca 90% av landets befolkning snittar priset idag på 101 öre, maxar på extrema 257 öre och faller sedan tillbaka till 12 öre efter 23-tiden i kväll. Förmodligen blir elbilsladdningen gratis igen i natt.
I det så kallade Norrland med SE1 och SE2 blir maxpriset 17 öre per kWh och medelpriset 13 öre.
De senaste årens elpriser är alltså tillbaka efter en parentes i september. Detta ger lite försmak för vad som ska gälla i vinter, men vi kan väl gissa att regeringen “inte såg det komma”.
Solkraften har dock redan kickat igång här och lär väl ta en del av smällen idag. Men det får nog också bli årets första kamineldning i dag. Givet 40 öre per kWh för veden så är det någonstans runt 60 öre per kWh som det blir lönsamt att elda istället för att köra värmepump. Detta oräknat att man dessutom får betalt för såld el som inte går till värmepumparna.
Beräkningen på detta baserar sig på en värmeeffekt på 3x för värmepumpen, vedpris på 500:- SEK per m3s, vilket är ca 1 000 kWh netto vid 85% verkningsgrad på kaminen och fin ved, och alltså 40 öre per kWh oskattat. Skattad el kostar 1.25*(60+39+24)=154 öre per kWh, eller mer än 3x 50 öre, och därmed är kaminvärmen mer lönsam vid 60 öre. Samtidigt får man 60+60+3=123 öre för såld el, som inte går till uppvärmning vilket ger ännu större skillnad på kamineldningen jämfört med att värma med värmepump. Detta gäller dock inte senare under hösten och vintern när solkraften sällan bidrar särskilt mycket.
Vill du ta in fyra offerter på solkraft till din villa, bostadsrättsförening, företag eller organisation så kan du vända dig till Hemsol för att gratis få in offerter från leverantörer anpassade till dina förutsättningar och typ av installation.
Med timdebitering och hemautomatiseringen via HomeAssistant så är nu både spabad och varmvatten avstängt över dagen. Temperaturen är uppe över noll grader, vilket annars är en förutsättning för att spabadet ska stängas av. I övrigt är temperaturen i maskinhallen också sänkt till tolv grader istället för de 14 eller 16 som gäller ananrs vid lägre elpriser. Och elbilen laddades i princip gratis i natt.
I övrigt har Företagarna i Mark nominerat mig till årets företagare i Marks Kommun. En presentationsfilm med författarjäveln finns på Facebook. Naturligtvis ska och kommer jag inte vinna, utan den vinsten bör gå till Alexandra Borg, som drivit Blommigt & Prickigt utanför grannbyn Hyssna sedan evigheter och nu även bykrogen Folkes här hemma i Sätila.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
84 kommentarer
Även om du inte tycker att du bör vinna priset som årets företagare i Marks kommun så får man ändå gratulera till nomineringen. Bra jobbat!
Tack, det var snällt skrivet.
Det var en attans fin vy tillsammans med gärdesgården, lite skillnad mot Götet vid Järntorget en morgon.
Grattis!
Grattis!
Angående elpriser så sa Andersson i går att S under flera års tid velat bygga ny kärnkraft. Om historieförfalskningen fortsätter i tangentens riktning så kommer vi snart få höra att S lät bygga sju nya reaktorer mellan 2014-2022.
Läs 1984. Afrika har alltid varit våra vänner. Eller om det var Asien.
Så länge de går med på en energiövernskommelse som utesluter mp så kan de väl få säga vad de vill.
Nja, det funkar inte att ha politiker som ljuger om såna saker i en demokrati.
Att så gott som alla politiker överskattar både sina egna förmågor och sina motståndares tillkortakommanden får man räkna med, men det som S nu håller på med är av samma magnitud som Kremls lögner.
Det är verkligen magstarkt att ljuga väljarna rakt upp i ansiktet. Men sådan är Socialdemokraten, vår tids Peskov.
Jag kan inte se att Magdalena Andersson i sitt ovan citerade uttalande skule fara med någon större osanning!
Frågan i sig är komplex och efter att ha följt den i snart ett halvt sekel och speciellt då med avseende på socialdemokraternas inställning i frågan, detta eftersom jag är socialdemokrat och samtidigt anhängare av kärnkraft, inser jag att ett ja kan vara ett nej och ett nej kan vara ett kanske och ett kanske kan vara ett överlämnande av beslut om utförande till marknadskrafterna.
Det där förstod jag precis ingenting av. Ja kan vara nej och nej kan vara kanske… det hela blir aningen svårt att ta ställning till som väljare när jag som sådan försöker rösta på en ansats som gäller minst i fyra år.
Tror du dimman lättar och jag ser ljuset om jag går med i Socialdemokraterna?
KARLXII: Som svar på din avslutande fråga Nej! … Samt att gällande ifrågavarande ansats så är nog den förväntade giltighetstiden minst minimum fyrtio år för att vara överhuvudtaget tänkbar. Det senare dock ingenting som förväntas väljarna tvunget ta ställning till … men däremot den marknad som förväntas ta beslut om investeringar.
Jag tycker att det är pinsamt uppenbar osanning, men jag kan självklart släppa den åsikten om jag blir överbevisad.
Finns det något uttalande, något kongressbeslut, någon riksdagsmotion eller dylikt, innan valåret 2022, som visar att S faktiskt drivit linjen att ny kärnkraft ska byggas? Det finns nämligen gott om uttalanden, kongressbeslut, samt voteringar i riksdagen där S drivit just linjen om att ingen ny kärnkraft ska byggas och att reaktorer ska avvecklas i förtid. Och framförallt finns det gott om exempel där de hånar andra partier som velat bygga ny kärnkraft.
ANONYM 10:22: Alltsedan Löfvens tillträde som partiordförande 2012 uppfattar jag partiets ställningstagande i frågan som därvid uttrycktes av Löfven som : …-“…hög tid att släppa gamla tiders reflexmässiga kärnkraftsmotstånd”.
Att ett sådant ställningstagande tar tid och energi att implementera i en organsiation av det statsbärande partiets storlek och med dess naturligt inneboende meningsmotsättningar kan ses som en självklarhet.
2016 års blocköverskridande energiöverenskommelse, som dock övergavs 2019 av M och KD, där målet sattes som förnybar energi till 2040 – men utan att kärnkraften för den skull avvecklades, utan att dess framtid bestämdes av marknaden.
Magdalena Anderssons ovan citerade uttalande ser jag alltså har stöd i den politiska verklighet som varit rådande i ett decennium.
Inte ens Andersson själv har ju förespråkat utbyggd kärnkraft i flera år. Vi minns som sagt hennes uttalande på S-kongressen 2021 där hon klart och tydligt sa att ingen ny kärnkraft ska byggas.
Som jag sa tidigare så finns det gott om den typen av konkreta exempel som är väldigt tydliga och inte kan tolkas på mer än ett sätt. Du hänvisar till ett uttalande av Löfvén som sannolikt innebär att Löfvén personligen inte var någon motståndare, men att han skulle ha partiet med sig eller att det skulle styrka Anderssons uttalande i går om att partiet i flera år velat bygga ut kärnkraften är en felaktig slutsats enligt mig. Jag ser väldigt lite som tyder på att så skulle vara fallet.
Vi har även detta: https://www.svd.se/a/dwPxWX/annika-strandhall-varnar-for-nytt-fukushima
Notera där att Strandhäll motsätter sig partiets nyliga omsvängning i frågan, en omsvängning som skedde inför valet 2022 när höga elpriser blev ett påtagligt problem för många väljare.
Angående att det tar tid att förankra en kursändring i en större organisation så kan man konstatera att det bara tog några månader (eller veckor?) för S att ändra sig om Nato, ett beslut som förändrar avsevärt mycket mer än vad en justering av energipolitiken gör.
ANONYM 11:25: Tack för replik! För att ta det framifrån och bakåt så till att börja med så hade Magdalena Andersson fram till för i dagarna två år sedan ingen egentlig anledning att diskutera kärnkraft eftersom hon fram till dess agerade som Finansminister. Att Andersson därefter vid tillträde som partiordförande uttalade sig i ämnet var både förväntat och nödvändigt och kan sese som en spegling av inom partiet rådande majoritetsuppfattning där dock i hennes uttalande bör tilläggas att argumenten även innehöll företagsekonomiska aspekter som ej går att förbise.
Strandhälls uttalanden i den länkade artikeln i SD har jag ej möjlighet läsa och avstår därför att direkt kommentera annat än att jag uppfattar hennes ställningstaganden som representerande att där fortfarande finns åsiktsskillnader i frågan inom S.
Slutligen då rörande NATO och den diskussionen inom och utom partiet de senast gångna 73 åren så har ämnet diskuterats både på längden och tvären här i Cornucopias kommentarsfält under år som gått och särskilt senast gångna 1½ åren och jag landar i ståndpunkten att ett ja kan vara ett nej och detta nej kan vara ett kanske och detta kanske blir avhängigt vad som händer i omvärlden … och denna omvärld har ju den retfulla egenskap att tid till annan förändras. Därvid hade ju Orwell, som Wilderäng härovan konstaterar, detta fullständigt klart för sig.
Det jag kan konstatera efter denna diskussion är att jag hade blivit fullkomligt vansinnig om jag jobbat inom en organisation där ett Ja kan betyda ett Nej och vice versa 🙂
Självklart får man ändra sig. Att aldrig ompröva sina ståndpunkter är en form av fundamentalism, men om man ändrar sig bör man berätta att man ändrar sig och förklara varför man ändrar sig. Det är inte hederligt att ändra sig lite halvt i smyg och sedan försöka gaslighta alla andra genom att påstå att den nya ståndpunkten minsann är den som alltid gällt.
ANONYM 14:14: Jag har full förståelse för din åsikt gällande att jobba inom en organsiation på det sätt du inledningsvis beskriver. Därefter sker en omfattande reservation mot detta i inledningen nästa stycke!
Däremot kan jag inte instämma i att det som skett skett på så sätt som du beskriver i din avslutande mening.
“Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Den sanna vishet liknar diamanten.” 😊
Esaias Tegner
Citatet ovan kan generellt gälla samtliga partier, och inte endast socialdemokrater.
OBSERVER: För mig inga som helst problem i detta. Jag är fullständigt medveten om att någonting som på partinivå är glasklart för att kommuniceras till allmänheten, d.v.s. icke-partimedlemmar, kan behöva formuleras på varjehanda sätt. Jag hyser nämligen ingen större tilltro till den intellektuella kapaciteten och än mindre beredskapen att ta till sig budskap inom de stigande förväntningarnas missnöje hos stora delar av valmanskåren.
Om man söker någon slags mer hållbar sanning så finner man den icke i partipolitiken. Då måste man söka djupare. Men nöjer man sig med relativa sanningar så går det bra med valfritt parti.
Du kommer inte att förstå vad jag pratar om förrän när (dvs. om) du överger partipolitiken. Då börjar en ny resa.
OBSERVER: Jag har påbörjat och därtill genomfört samt även slutfört många resor av varierande slag. Politiken och däri inräknat partipolitik endast en av dessa resor.
Det är bra. Vi har alla olika resor och vägar att beträda. Jag reser och förundras över vad jag får se …
Frågan är inte alls komplex.
Tvärtom är den ganska beräkningsbar men så länge S är beroende av MPs stöd kommer man inte titta på vsd det kostar.
Vill man ha mycket förnybart måste man säkerställa exportkapacitet dvs integrera den inre marknaden.
RIKKITIKKITAVI: Komplexitet står inte i motsatsställning till beräkningsbarhet. Detta dock inte att förväxlas med beräkningsbarhet hos Kaos. … Jag använder begreppet Komplexitet i dess vedertagna vetenskapliga definition som skild från Kaosbegreppet.
p.s. Jag har ägnat dessa begrepp en och annan tanke alltsedan James Gleicks kioskvältare Kaos hamnade i bokhyllan för cirka 35 år sedan.
Mao Chiefen så det du säger är att vi inte skall lyssna till vad Partiet säger, utan rösta på Partiet för att de är Socialdemokrater.
RIKKITIKKITAVI: Nej det säger jag inte! Ni får göra precis vad ni vill utifrån era åsikter och ställningstaganden. För egen del tar jag hänsyn både till vad partiet säger och vad det gör och inser att man inte alltid kan sätta likhetstecken däremellan. … Om partiet dessutom anerkänner sig till Socialdemokratin som bärande idé så ser jag inte det som någon belastning utan snarare tvärtom.
Det är klart att hon säger så nu, men så länge som hon envisas med att vilja regera på ett underlag av (mp) och (v) så kommer inget att ändras. Snart kommer vi att få höra hur (s) har varit för ett Natomedlemskap sedan 1949.
JOJJE: Ja faktiskt! … Det är väl ingen större hemlighet för den som har tankeförmågan intakt att Sveriges förhållande till NATO i realiteten varit av den art som du nämner. … Detta då som en övning i konsten att låta ett nej vara ett ja och ett ja vara ett kanske och ett kanske att överlämnas om inte till marknadskrafterna så dock till den rådande verkligheten … och den har ju en viss förmåga att förändras över tid!
Rådande verklighets förmåga att förändras över tid kan måhända också appliceras på din förmodan om eventuellt framtida regeringsunderlag.
”De första hundra dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige.”
//
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (m)
Whataboutism.
Finns det några indikationer på att energipriserna har ökat i fler länder pga avbrottet i den Finsk-Estniska gasledningen?
Vet ej. Finland har samma elpris som södra Sverige just nu och Baltikum har högre elpriser.
Gasen till Finland används inte i så stor utsträckning för elproduktion. Det är till petrokemisk industri och andra industriella förbrukare i huvudsak som råvara eller högvärdig energikälla.
I teorin minskar användningen i Finland pga brist vilket snarare sänker gaspriserna på kontinenten genom ökad tillgång och därmed elpriserna men den effekten är nog ytterst marginell så länge vi är beroende av slumpmässig vindkraft.
https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2023-10-09_maklarna_saljarna_har_for_hoga_forvantningar.html
” Att säljarna inte vill göra affär på den prisnivå som spekulanterna är beredda att betala förklarar
den rekordlåga omsättningen på bostadsmarknaden och det stora utbudet av bostäder.
Mäklarna tror också att utbudet kommer att öka ytterligare vilket kan vara ett tecken på att de
inte tror att säljarna kommer sänka sina förväntningar i närtid”
Underligt mäklarna sa ju att avsluten ökat ?
” Oro i Stockholms byggbransch: ”Börjar likna 90-talet”
https://www.dn.se/ekonomi/oro-i-stockholms-byggbransch-borjar-likna-90-talet/
Tur vi har bostadsbristen den löser ändå alla problem
Spelar ingen roll om du är arbetslös
Eller räntan är på 6%
Alla måste ju bo, känns så skönt och tryggt att veta 😉
Blir spännande som sagt att se hur länge mäklarna orkar hålla ut innan de förstår att måste få säljarna att anpassa sig för att tjäna sina pengar
Det finns mycket nybyggt tycker jag som cyklar mycket i storstockholm. Men mycket står tomt, särskilt kontorsfastigheter som planerats för många år sedan när efterfrågan var bättre. Åk till Nacka Strand och kolla. Folk jobbar hemifrån och det har varit en downsizingtrend länge på kontorssidan. HSB har lämnat sitt gamla fina huvudkontor med reliefer och allt på Fleminggatan. Byggt för 300 anställda? Nu jobbar väl 30 på HSB?
Artikeln från DN – länk ovan – är märkligt innehållslös. 600 000 står i bostadskö för en hyresrätt sägs det och situationen är “ansträngd”. Vad som menas med ansträngd får man spekulera kring. Men dyra byggen, svaga hushåll och höga räntor är ingen bra kombination. Då kan man säga det.
Att jobba hemifrån är “det nya svarta”. Pandemin visade att många av oss kontorsslavar i stort sett bara behöver elström och internet, samt att det ger bättre livskvalitet att slippa lägga tid och pengar på att resa till/från ett kontor. Vem saknar kontorslandskapet? Inte jag!
Vårt relativt nya kontorskomplex byggs om för att bli “mer flexibelt” och vi får officiellt jobba mer hemifrån än före pandemin – tur det, om alla plötsligt dök upp skulle inte skrivborden räcka till.
En riktigt god nyhet från förra veckan som verkar gått många förbi är att vi ska få en ny elledning som stärker utbytet med Finland:
https://www.nyteknik.se/energi/nu-knyts-elnaten-i-sverige-och-finland-narmare-varandra-ny-elledning-byggs/4199165
Det fick åtminstone mina mungipor att vinklas…uppåt 😊 kommer ta ner elpriserna och stärka oss beredskapsmässigt. Hurra!
Och grattis till Hr Bloggaren, såklart!
Det kommer väl snarare leda till högre priser i norra Sverige? Den befintliga ledningen i norra Sverige har väl matat typ netto från Sverige till Finland varje sedan den invigdes, tillskillnad från den vid Forsmark som bara gör det 360 dagar per år…
Finland är ju helt beroende av importerad el.
Vindstilla idag i södra Sverige, blåsigare resten av veckan med lite mildare väder, får se om det påverkar priset likt förra veckan.
Mildare väder lär nog påverka en del, och att vinden påverkar när vi har en så stor andel vindberoende kraftproduktion är ju som förväntat. Men att uppvärmningsbehovet är större i Sverige på vintern än på sommaren är nog ett faktum som kommer att kvarstå under överskådlig tid.
Snart ska ni se att MP pratar om hur förutseende och klimatanpassande de var när de drev på för vindkraft. Klimatförändringarna ger mildare vintrar ger lägre elpriser! Ni hörde det här först?
Haha ja vi får se hur de vänder detta till sin fördel!
Jäkla kaos när det ena dagen är gratis och andra kostar skjortan.
Tills vidare hoppas vi på en mild och blåsig vinter!
Vända skjortan efter vinden? Tja så kan man väl säga. Om inte rocken spelar roll.
Troligen. Vindkraften stod för närmare 50% av produktionen i helgen, vilket drev priserna mot noll. Just nu står den för 6,3% och är avtagande.
Vi har ett vinddrivet elpris, det är bara att konstatera.
Måste vara festligt att äga vindkraft – när man äntligen kan producera något får man inte betalt…
Haha ja, sen säljer de väl mot certifikat eller vad det är?
Ville bara säga att jag älskar uttrycket “mums” i samband med elpriset, oavsett om det var oavsiktligt, en avsiktlig felskrivning eller en avsiktlig rättskrivning. Även om det nog skulle bli tjatigt om det var varje dag. 🙂
Sällar mig också till skaran som gratulerar Herr Bloggaren till nomineringen.
Tack för ordet.
Det är ju en skönare värme från vedeldning, så det kanske är värt några extra ören.
Bra för ventilationen av huset också.
Det luftflöde en välinställd, modern och godkänd kamin behöver är inte tillräckligt för att ventilera ett hus.
Med en öppen spis får du ventilation, men så har den så låg verkningsgrad att du tom kan tappa mer energi än veden tillför sett över tis om man inte är noga med att stänga spjäll efter eldning osv.
Däremot gör ett varmare inneklimat ett hus som har självdrag, eller är allmänt otätt såsom ett äldre trähus får mer självdrag.
Du räknar COP och SCOP på värmepumpen som tar värme utifrån (från uteluften). Jag funderar på om vedeldning blir mer ekonomiskt om man har värmeåtervinning i ventilationen hemma såkallad FTX eller liknande finns massa olika system små och stora. Har man exempelvis frånluftsvärmepump så återvinns värmen från kaminen till att värma varmvatten.
Med ett COP på 3 i värmeåtervinning så återvinns varje KW värme i veden 3 gånger. Alltså borde veden bli billigare redan vid 20 öre KWh. Eller tänker jag fel?
Du tänker inte fel. Frånluftsvärmepump med golvvärme och vedkamin är en svårslagen kombination. Gör även att du enkelt får tappvarmvatten av veden utan vattenmantlad kamin. Släng på solkraft så är du hemma. Kräver dock ett modernt hus.
Exakt min setup. Sen bor jag i Södra Roslagen så slipper Stockholmspriset på ved trots att jag bor Stockholmsnära då hela Roslagen sprutar ur sig ved från vår till höst. Man får riktigt bra priser om man är villig att såga och klyva själv och köper stock på vårkanten. Då kan man vara lite kräsen också så man plockar russinen ur kakan avseende vedkvalitet (världens sämsta talesätt för russin i kakor är vidrigt).
Där kom det väntade.
Att elproducenterna inte längre stilla sittande nöjer sig med negativa elpriser. Lite oväntat att de drog ned på den långsammaste regleringen, Kärnkraft. Logiskt sett borde vattenkraften varit det som skulle dragits ned.
Vi skrev lite om fyllnadsgraden i magasinen och den är faktiskt oväntat nog lägre än normalt.
Men visst är prissättningen galen? Och ovanpå det är överföringsavgifterna högst i områdena med högst elpris.
https://ei.se/download/18.3d4a511a188bd9ee136476c/1687264724543/L%C3%A4get-p%C3%A5-elmarknaden-vecka-24-2023.pdf
Den rapporten är lite gammal, från vecka 24, kommer en ny rapport varje tisdag tror jag.
Här finns aktuella rapporter:
https://ei.se/om-oss/nyheter/laget-pa-elmarknaden
Har aldrig gillat användandet av veckonr (även om det är praktiskt).
Det som störde mig i går när jag läste rätt veckorapport var att SE4 betalade 20,3 mot närmast lägre SE3 4,09 g (EUR/MWh).
V 24 är väl midsommar ungefär? Nu vet ni hur vilse i tiden jag är 😉
Håller med ang veckonummer… Det är väl bara helsvenska organisationer och skolor som använder det?
För oss som inte befinner oss i den tillvaron är det svårt att hålla koll på.
Bättre att likt anglosaxerna säga typ “Veckan med (måndagen) 9e oktober”. Så att alla fattar vad man pratar om.
Håller helt med om veckonummer, ett otyg som borde förbjudas.
Min favorithemsida:
https://vecka.nu
@HOMSAN TOFT
Ligger även i min länksamling. Bredvid länkarna till matsedlar för närliggande kaloriförsäljare. Det är helt obegripligt att matställen som vänder sig till slutkund kör veckonummer.
Kalle och En annan kalle och Homsan//
Kan bara hålla med.
Och vecka.nu är en räddare i nöden.
Fyllnadsgraden är på medelnivå tack vare den extrema tillrinningen augusti och framåt
https://www.energiforetagen.se/4a7fa9/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf
All svensk kärnkraft har reglerat ner i helgen och då tar det tid att reglera upp igen, tittar på man på SVKs hemsida ser man att de börjat tuffa uppåt. Men det tar tid och därför tjänar man gott om pengar.
Även om marginalproduktionskostnaden för kärnkraft är låg för att gå från 70 till 100% kan intäkterna öka dramatiskt med lite tajtare elmarknad. Medelproduktionskostnaden ligger i storleksordning 25-30 öre per kWh idag.
Men det är baserat på alla kostnader och full produktionsvolym.
Vattenkraften drar också ner men det finns vattendomar som sätter gränsen för hur lågt den får gå. Lite vatten behövs i älvarna. Det har också studerats och det går att få ut mer kapacitet men kräver i princip torrlagda älvar i perioder.
Sorry, fel länk:
https://www.energiforetagen.se/4a7bdc/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-magasinslage-sverige-veckorapport39.pdf
Vattenmagasinsvärden syns tydligast här:
https://hydro-reservoir.nordpoolgroup.com/rescontent/sweden/rescontent.cgi
https://hydro-reservoir.nordpoolgroup.com/rescontent/norway/rescontent.cgi
Notera att energiinnehållet i Norska magasin är nästan 3 ggr större än i Svenska.
Sen är även den Norska elmarknaden dysfunktionell med sin stora export och den mycket stora möjligheten att dra ner produktionen.
Framför allt har Norge stora interna flaskhalsar och utnyttjar svenska elnätet. Men OL3 i drift har det tagit bort mycket av pressen på svenska elsystemet främst norr om Stockholm.
En annan skillnad är att Norge har ett statligt nätbolag och ett i princip statligt elproduktionsbolag, och intäkterna för det senare från främst elmarknaden går in som subventioner till elkunder.
Norge har fördelen med enhetligare elproduktion (läs vattenkraft). Enligt min mening är en kaskad olika elproduktionssätt förödande för logistiskt effektiv produktion. Om gamla monopolbolaget Vattenfall fortsatt ägt och styrt elproduktionen hade den balanserats bättre utan en mängd ”bidrag”. Först subventioneras både vindkraft och solpaneler. I nästa skede inses att det kan bli överproduktion vid blåst eller sol. I värsta fall bägge samtidigt på sommaren. Då inrättas ny bidrag in. Betalning för att inte producera el.
Förklara gärna för mig hur 2 bidrag med helt olika syften i slutändan kan ge billigast möjliga produkt.
Om vi likt Norge hade haft kvar monopolet hade Vattenfall kunnat styra över produktionen fortlöpande till billigaste produktionen.
Tack för anmärkningen att vattenkraft måste ha ett minsta flöde.
Solpanelsivern hade jag föredragit på kommersiella byggnader, parkeringsplatser, varför ska vi stå oskyddade ute på perrongen i regn och blåst i väntan på tåget? 500 m perrong som med vertikala paneler kunde gett skydd på 3 sidor. Om jag inte minns helt fel drivs tågen med el dessutom, så inga långa anslutningsledningar behövs.
Dubbelspår = ca 6m för spåret + ca 3 m perrong på vardera sidan ca12 m brett x 1000.
En takyta på12 000 kvm. Rätt stora solcellsparker som banverket ”slösar” bort.
Angående att Socialdemokraterna numera alltid gillat kärnkraft.
Magdalena Anderssons installationstal på Socialdemokraternas partikongress 5 november 2021:
“Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen.
Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?”
– – –
[ https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2021-11-05-magdalena-anderssons-installationstal-pa-socialdemokraternas-partikongress-5-november-2021 ]
Då är det tur att våra superministrar Bettan, Ebba och Romina slåss om att få bli svensk borgerlighets kärnkraftspionjär.
Skulle knappast kalla någon av dessa för någon av mina favoriter, men rent sakligt har den nuvarande regeringen gjort mer än vad som uträttades av företrädarna under 2014-2022 (även om det är långt till nya driftklara atomreaktorer).
Jag skulle nog våga påstå att företrädarna fick mer uträttat, men dessvärre i motsatt riktning med avveckling som följd.
FLASKGORDON: 5e november 2021 rådde en verklighet … 24e februari 2022 rådde en annan verklighet.
Detta faktum och dess konsekvenser, av vilka många var av internationell art, ledde till omprövning av diverse tidigare ställningstaganden.
Detta förändrar dock inte i sig behovet att snabba på elektrifieringen eller det faktum att byggande av ny kärnkraft är dyr och sannolikt kommer att leda till höga el.priser.
Att lägga märke till dock att det förutsättes att det är Marknaden som skall stå för investeringar och byggande av den tänkta kärnkraften och inte Stat eller Kommun/Region.
Samma sakförhållanden som rådde 2021 rådde även 2022, eller gick att förutspå. Rysslands ambitioner var tydliga och uttalade, och det sedan en längre tid tillbaka.
Tycker du att socialdemokraterna tydligt har förklarat varför kärnkraft var dåligt november 2021 men bra mars 2022?
Uppenbarligen går det att bygga kärnkraft, eftersom det görs runt om i världen. Jag minns inte just nu om det är 50 eller 100 anläggningar under uppförande runt om i världen, men det kan knappast vara omöjligt och/eller orimligt dyrt att bygga ny kärnkraft i enbart Sverige.
FLASKGORDON: Det förhållande som rådde november 2021 var inte samma förhållande som rådde februari 2022 och de ställningstaganden som gjordes november 2021 gjordes på den verklighet som rådde då … inte på den verklighet som kom att råda efter februari 2022 … Detta gäller i de flesta delar såväl i Sverige som i jämförbara länder i övriga Europa … Kristallkula att skåda framtiden existerar ej!
Socialdemokraterna förklarar kontinuerligt varför de intager vissa ståndpunkter och varför de vid vissa tillfällen ändrar dessa ståndpunkter … Så har varit fallet så länge jag kan minnas partiet och det är numera cirka 55 år så är fallet.
Ditt avslutande påstående är ju vad politiken handlar om för tillfället och i slutänden, vad politiska överenskommelser än må göras, så blir det marknadskrafterna som har sista ordet huruvida det skall bli några investeringar eller ej!
Vi väntar fortfarande på fjärrvärmeinstallation, Länsstyrelsen tar sin runda tid att ge tillstånd över arkeologisk mark eller vad det nu heter. 37 öre per kwh och sen går ju elnätsräkningen ned rejält pga. lägre förbrukning så det känns attraktivt även om elpriserna är låga.
Tänkte installera en öppen spis nu lagom till vintern men eftersom det är allt som måste göras var det för svårt att pussla ihop – alla verkar ha fulla kalendrar så det får bli till nästa år, vi var ute i god tid men omöjligt.
37 öre per kwh på fjärrvärme?
Det låter lågt.
Själv betalar jag 4600 kr per år i “rör-avgift” – dvs den fasta kostnaden.
Sedan tillkommer förbrukningen:
530 kr/MWh på sommarhalvåret.
784 kr/MWh på vinterhalvåret.
Rörande elpriserna så samvarierar de väldigt väl med vindstyrkan söderöver.
En fråga från en som typ sitter på 2 stolar med tanke på yrket.
Vad är ett “bra” elpris? Med tanke på alla parter. Förbrukaren, tillverkaren och de som äger ledningarna.
40-50 öre/kwh stabilt spotpris så går alla hem glada. Nätägaren tar ju ut de avgift de får.
En värmefaktor på 3 låter ganska låg, men värmefaktorn varierar ju också med utetemperaturen. För att optimera kombinationen av LLVP och vedeldning bör man veta vad värmefaktorn är vid olika temperaturer. Jag brukar höfta lite och vedeldar när det blir “för kallt” ute. När utetemperaturen passerar intervallet [5,10] °C börjar jag elda.
Vi har “rörligt” pris, inte timpris, bör nog tilläggas.