Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Co och Hemsol.
Energiåtgången för Starlink har visat sig vara ca en kilowatttimme per dygn, men det går att minska detta genom inbyggda timerfunktioner eller potentiellt via hemhautomatisering. Och så har jag använt Starlinks Outdoor Holemaker (obskyr popkulturell referens för er som är gamla nog för att lyssnat/sett på Hasse & Tage) för att ta hål för kabeln och permanent installation av systemet på hustaket.
Elpriset sticker iväg igen nu ikväll inför arbetsveckans start och blir återigen skyhögt under dagen i morgon, så det kan vara ett bra tillfälle att redovisa energiåtgången för Starlink, som mättes med en Shelly Plus Plug S från Kjell & Co.
Energiåtgången pendlar mellan ca 37 W och 60 W, med enskilda toppar uppåt 75 – 80 W. Vid omstart av systemet från viloläge blir det en tillfällig spik upp nästan 100 W när antennen ska riktas in igen från förvaringsläget. Man ska komma ihåg att det är viktigt att ställa in förvaringsläge vid flyttning av systemet, då det finns risk att det tar skada när man bryter strömmen annars.
Senaste 24 timmarna har systemet dragit 1.04 kWh, vilket ger en snitteffekt på 43.3 W.
För lite proportioner så drog mitt normala nätverk 2.02 kWh det senaste dygnet för de viktigaste delarna som innefattar fiberroutern, brandvägg, nätverkskontroller, två switchar, en wifibas från Unifi, en MacMini-server och lite annan utrustning, som samtliga hänger på två UPS:ar. Starlinksystemet ger ju router, brandvägg och wifibas, vilka via Unifi nog drar ungefär det samma om man ska snåla ner till endast det.
Så det är ingen anmärkningsvärd energiåtgång egentligen. Problemet uppstår främst för mobila applikationer i husbilar, camping och ombord på privatsegelbåtar. Det går ovanpå det antagligen att fulhacka fram en liten besparing i att köra direkt på likström, men det förverkar förstås garantin. Annars har ju en växelriktare ombord också vissa energiförluster, ofta 5-10%.
I preppingcaset att fiberförbindelsen eller svenska Internet i stor omfattning sänks så är inte energiåtgången något problem, eftersom strömmen finns ändå. I fallet att både ström och sedan efter några timmar fibern går ner, så behövs ändå reservkraft då UPS:arna bara kör någon timme. Så egentligen inte heller något problem, då reservkraften finns både i form av batterier på underhållsladdning och tillhörande växelriktare, reservkraftverk med tillhörande bränsle (kanske värt en separat artikel någon gång, då lösningen inte är helt konventionell), samt via bilarnas batterier. T ex går det att driva en <120 W växelriktare via Teslans 12V-uttag, som räcker för att driva Starlink i typ 100 dagar vid full laddning av bilen.
Men ska man ha Starlink ombord på en båt så bör man nog planera för 50 W i snitt. Den marina sex gånger så dyra varianten drar antagligen mer ström också, eftersom dess phased array kan prata i fler riktningar samtidigt.
Energiåtgången här var utan vintertida snösmältning.
Det finns dock en viloschemamöjlighet i Starlink, som exempelvis är standardinställd på 00:00 – 04:00 om den aktiveras. Tyvärr verkar det bara finnas ett tidsintervall. Ett alternativ kan förstås vara att manuellt sätta den i viloläge när man gör annat.
Home Assistant har för övrigt en Starlink-integration, där man genom att ställa in den i förvaringsläge kan spara energi, t ex automatiskt när man lämnar hemmet eller när man sover. För egen del kan jag dock inte köra integrationen (än) då Unifi inte släpper igenom trafik ens via manuella routingtabeller när man har Starlink konfigurerad som automatisk Internetbackup. Det fungerar dock när backupen kör. Jag funderar på att låta den MacMini som kör Home Assistant köra Starlinks wifi, vilket borde lösa problemet via lite routingtabeller, samtidigt som allt annat körs via det lokala gigabitnätet.
Jag skaffade faktiskt Starlinks Cable Routing Kit för att göra den fasta insatllationen och genomgången genom väggen. Kan tyckas rätt banalt, då det i princip är två borrar, men var faktiskt rätt smart och kritiskt. Särskilt viktigt var genomföraren i vilken man kunde klämman in Starlinks mycket grovt tilltagna vattentäta hane, för att lyckas föra den genom väggen. Det hade inte gått annars. Och den smala riktborren kommer jag använda fler gånger – väldigt bra att ha en smal dito för sådan här håltagning, och det kommer användas för ethernetkablar framöver. Annars var den enda borren av avsedd längd jag hade för grov för att agera riktborr åt centrumborrens håltagning på varje sida.
Genomföraren släppte kabeln på första försöket, då motståndet mot isoleringen i väggen var för stor, men på andra försöket gick det. Tror för övrigt att genomföraren även kommer fungera med ethernetkablar givet lite tejp. Bra-att-ha-pryl helt enkelt.
Sedan får man med tätningslock, silikon och lite kabelklämmor också. Centrumborren går in i den allmänna samlingen av verktyg.
Då det var nya delen av huset från 2001 så är väggarna enkla klassiska cc 600-reglar så med en regeldetektor från Kjell var det en smal sak att hitta reglarna och veta var man inte skulle borra (de gamla väggarna i huset från 1840 är ca 10 cm tjocka grovtimmerväggar, tilläggsisolerade på utsidan, och lite på insidan och lite bökigare att borra i). Naturligtvis fanns det en regel i hörnet, men frågan var ju om husväggen gick jämnt upp och om man börjat eller slutat regla i det hörnet annars. Visade sig att man börjat där och cc 600 gällde. Regeldetektorn i metall- och elsökningsläge används också för att säkerställa att jag inte skulle borra i någon el, utan hålet sattes intill det gamla bortmonterade telefonuttaget i biblioteket.
Så här efteråt slår det mig att jag kunde dragit in kabeln i det tomma uttaget och borrat rakt genom den vägen istället. Hade varit lite snyggare kanske. Några kabelklämmor är inte spikade än, eftersom kabeln kommer matas ut ett antal meter för att få upp allt på taket.
I skrivande stund gick elpriset från 21 öre per kWh i hela Sverige till 123 öre per kWh för SE3 och SE4 när klockan passerade 17. Elen maxar på 150 öre här nere i södra rikshalvan mellan klockan 19 och 20 ikväll. Imorgon ligger priset dagtid över 100 öre mellan klockan 05 och 22, för att toppa på 209 öre per kWh mellan 19 och 20 när alla ska laga middag. Ett mindre problem med elpriserna dagitd för oss som har solceller och nattetid är priset under 30 öre.
Vill du för övrigt ta tag i den där solcellsinstallationen nu under hösten, så du har anläggningen på plats till våren när solen är tillbaka så kan du ta in offerter från seriösa solcellsbolag via Hemsol.
19 kommentarer
Det krävs mer än lite fulhack för att köra maritima starlink på 12/24V. Strömförsörjningsdonet är till synes hermetiskt tillslutet, förmodligen för att vara så vattentätt som möjligt.
Angående kontakterna så är det kanske inte en jättefiffig lösning med designade kontakter. Krävde lite framåtlutad beslutsamhet att få igenom även den mindre änden igenom små genomföringar utan att mosa sönder allt. Även om det var en båt modell jättestor så vill man inte ta upp för stora hål.
Hål i båt är dumt om det kan undvikas, men ja storleken på donet är ju definitivt ett problem vid permanent installation på båt.
Däcksgenomföringar är inget konstig på båtar. Det har man en bunt. Hur stor är kontakten? Lösningar som cableport tar kontakter upp till 49 mm och kablar upp till 12 mm utan problem, vilket brukar vara generöst.
https://www.yourvismawebsite.com/liljas-bilinredningar—elvabro-ab/cableport
Kontakten är väl ca 2 cm antar jag.
Starlink funkar bra. Men går man på batterier och solpaneler är det inte den bästa lösningen…
Det beror förstås på.
Du måste använda policy based routing för att åstadkomma det du vill när wan2 är konfigurerat som fail-over.
inget man löser via GUI på Unify burkar
Inget jag kommer prioritera känner jag. Däremot att routa från specifikt Home Assistant via wifit torde vara hanterbart.
Någon skrev häromåret, att det är dumt att skräpa ner rymden, när det finns fiber på land!
Mobila användare typ skogsmaskiner, som ska lämna produktionsrapporter, är beroende av mobilt system,med delad radio. Sommarstugor som ligger avsides är beroende av mobil radio och där har dubbelriktade rymdbaserade system typ Tooway, varit bra! Hade själv Tooway i 4 år. Gick bra ända tills snöras sabbade antennen. Med Tooway räcker det med en sattellit och inte 4 000 som Starlink! Starlink är väl dyrt för ett normalt hushåll, om man vill ha kapacitet, jämfört med fiber.
Hur är prestanda med Tooway? Det är lite längre mellan satellit och markstation än med Starlink.
Någon skrev häromåret, att det är dumt att skräpa ner rymden, när det finns fiber på land!
Mobila användare typ skogsmaskiner, som ska lämna produktionsrapporter, är beroende av mobilt system,med delad radio. Sommarstugor som ligger avsides är beroende av mobil radio och där har dubbelriktade rymdbaserade system typ Tooway, varit bra! Hade själv Tooway i 4 år. Gick bra ända tills snöras sabbade antennen. Med Tooway räcker det med en sattellit och inte 4 000 som Starlink! Starlink är väl dyrt för ett normalt hushåll, om man vill ha kapacitet, jämfört med fiber.
Det finns tillfällen då man vill komma åt sitt hus när man är på resande fot eller att det skall fortsätta att kommunicera med olika tjänster för att hemautomationssystem skall fungera optimalt. Att stänga ner Starlink när man är på resande fot är nog inte så lyckat, däremot så borde det gå att få till så att det startar upp när internet går ner och vise versa.
Naturligtvis. Gick inte in på den problematiken. Typexemplet är ju övervakningskameror som man definitivt vill ha igång just när man inte är hemma.
Fantastiskt att du mätt upp energiförbrukningen! 1kWh är faktiskt inte så farligt för så lång tid. En bil och/eller solceller samt en vettig sinusinverter löser försörjningen på ett bra sätt.
Kul att du är igång! Med tanke på det “försämrade omvärldsläget” så känns Starlink som en hygienfaktor. Faktum är att Starlinken har räddat några konsulttimmar vid avbrott.
Jag fick det dock inte att fungera tillräckligt bra utan att köra bryggat/by-pass läge utan Starlinkens egna wi-fi aktiverat. Numera fungerar dock appen över “molnet” så att man kan övervaka uppkopplingen på distans.
För att slippa dra igång Hondan vid snöstorm så är Delta Pro:n riktigt bra. Räcker att ladda en gång per dygn och när man ändå laddar så kan man passa på att köra airfryer etc och laga mat.
I dag hade jag nog övervägt att köpa EcoFlow SmartGenerator och kört den på gas (med en seriös installation gjord av gasolinstallatör) för att slippa problemet med att rotera bränsle. Två gasflaskor räcker skapligt länge och har ingen hållbarhetsproblem. Beredskapsbensinen verkar tyvärr ha blivit kortlivad.
Hondan är för övrigt nyservad, något som är lätt att glömma annars.
Har också en Ecoflow som första steg.
I övrigt testade jag härom sistens och alla tjänster jag använder inklusive hemautomatisering fungerade utan bryggat läge. I sämsta fall om någon tjänst inte fungerar får det väl bli VPN.
“Holemaker”?
Vad är det? Något elektroniskt?
Ja, det var ju Gösta Ekmans gissning i sketchen med Lena Nyman i leksaksaffären. Klassiker.
Är man tekniskt lagd är det alltid sista utvägen när man ska förklara hur något funkar och man inte har nån aning.
“Det är något elektroniskt”
Hade Hasse & Tage en annan variant?