Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna fortsätter falla i de asiatiska tidszonerna och inget verkar stoppa fallen på börserna världen runt. Däremot har kronfallet tillfälligt tagit en paus på bottennivåerna. Sysselsättningen fortsatte att öka under andra kvartalet rapporterar SCB, trots allt prat om destruktiv inflation och höga räntor samt lågkonjunktur. Även arbetstiderna ökade, och långtidsarbetslösheten fortsatte att minska.
Stockholmsbörsen fortsatte backa och OMXS30 gick -1.19% medan OMXSPI gick -1.41%. Kronraset har tagit en tillfällig paus vid tidigare bottennotering, som kanske kan antas vara ett stödområde. Euron är kvar på 11:89 SEK och dollarn ligger på 10:93 SEK. Guldpriset är stabilt på 665:- SEK per gram.
I USA lugnade ränterörelserna ner sig lite. 10-åringen steg två hundrandelars procentenheter till nytt årshögsta på 4.30% och tvååringen backade tre hundradelars procentenheter till 4.94%.
Backade gjorde också S&P-500 som gick -1.55% och Nasdaq 100 hängde på med -1.08%. Facebook ledde med -3.13% tävlingen mot botten för FAANGST-aktierna.
I de asiatiska tidszonerna fortsatte rasen, undantaget Australiens ASX 200 som är oförändrad på +0.03%.
Annars gick Hang Seng -1.55%, KOSPI -0.70%, Nikkei 225 -0.73% och Straits Times -0.66%.
Det anses väl allmänt att Stockholmsbörsen kommer öppna nedåt idag fredag.
SCB rapporterar att den svenska sysselsättningen fortsatte öka under andra kvartalet, dvs den EU-gemensamma definitionen av sysselsättning som inte är något svenskt påhitt. I faktiska siffror ökade antalet sysselsatta med 86 000 till 5 315 000 personer och säsongsjusterat ökade också antalet sysselsatta. Lägst sysselsättningsgrad hittas hos ungdomar i åldern 15 – 24 år, dör färstås många studerar.
Fler i jobb trots allt prat om lågkonjunktur och att både inflation och höga räntor skulle krossa svensk ekonomi.
Så fort man pratar om sysselsättning så kommer diverse svärjisar och ylar om att man räknas som sysselsatt om man jobbar en enda timme per vecka, men det är som tidigare redovisat extremt få vuxna icke-pensionärer som ens jobbar mindre än 20 timmar per vecka. För arbetsgivare är det extremt mycket administration att bara ha inne en anställd någon enskild timme, utan de som jobbar mindre än 20 timmar per vecka är främst pensionärer och ungdomar, t ex vid sidan om studierna. När jag tittade på siffrorna 2019 jobbade 97% av alla i åldern 25 -64 år minst 20 timmar i veckan och i åldern 45 – 54 år hela 99% av de sysselsatta.
Då invänder någon direkt men det var ju 2019.
Så låt oss titta på SCB:s statistik för juni månad 2023. Av 5 393 500 sysselsatta (=som jobbar) jobbde 206 500 personer färre timmar än 20 i veckan. Eller 3.8%. Detta för åldern 15 – 74 år. Det är ner från 5.3% i maj, så både andel och antal som jobbar färre än 20 timmar i veckan har minskat.
I övrigt kvarstår tidigare mönster, dvs att arbetstid under 20 timmar är vanligast bland de få under 24 år och över 65 år som är sysselsatta. I åldern 25 – 64 år jobbar 97.9% mer än 20 timmar i veckan nu i juni.
Men låt inte fakta störa dina känslor som det heter. Det är för jävligt i alla fall.
Av de 217 300 i åldern 15 – 19 år som är sysselsatta jobbar 18% färre än 20 timmar i veckan och av 408 000 sysselsatta i åldern 20 – 24 jobbar 11.2% färre timmar än 20 i veckan i juni. Som bekant är det vanligare att ungdomar jobbar på deltidsjobb som instegsjobb eller vid sidan av studierna. För ungdomar är dock sommaren avvikande, då många går upp i heltidsarbete från att jobbat deltid under terminen. Sysselsättningen bland ungdomar ökade också med ca 82 000 i juni jämfört med maj, och då särskilt heltiderna.
Arbetstiderna ökade alltså i juni och som man ser jämfört med artikeln från 2019 så har andelen av de sysselsatta som jobbar minst 20 timmar i veckan i åldern 25 – 64 år ökat från avrundade 97% till avrundade 98%.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
106 kommentarer
Lägre reallöner ökar sysselsättningen och arbetade timmar, med den oönskade bieffekten att ekonomin fortsätter att gå ganska bra.
Texten från ”Den ena handen vet vad den andre gör” har aldrig känts mer aktuella än dessa tider.
Och till och med betala mindre i lön än priset för mat och hyra (inflation + fackavtalen)
För staten skjuter gärna till, om levnadsomkostnaderna blivit alltför dyra (ränteavdrag och elstöd)
+800
Vad man än har för inställning till texten så är version med Ebba och Thåström av en helt annan klass än originalet.
Min spaning är som bloggarens men att det istället går att finna rejäla pengaproblem hos föreningar. Då pratar vi inte om Djurgården, AIK eller Mjällby utan de som har namn mer av Knutshögs Ridklubb eller Elfshult Fotbollsklubb. Där har kostnaderna skenat och är svårt att kompensera med antingen utökad verksamhet, höjda avgifter eller höjd ersättning från kommunerna.
Så det kan vara en liten indikation om du går på ditt barns idrottsförenings årsmöte.
och det är väldigt synd för är det någonstans löner och bonusar behöver kompenseras radikalt nedåt så är det inom den s.k. elitidrotten. Jag skriver den s.k. eftersom jag för min själ inte kan förstå hur svensk fotboll kan ens betala löner med tanke på att ett av landets, förmodade, bästa lag åker på däng i något kval av ett amatörgäng från Färöarna med, vad jag förstått, en svensk elektriker som målvakt som egentligen hade lagt av!
Här kunde jag nästan damma av min gamla konsultkostym och köra ett klassisk konsultjobb där slutklämmen “the return on your invested capital does not correlate with the average return of your competitors on the market” är så given att den är mer given än Amen som slutord i söndagsbönen.
Är väl bara att kolla på UEFA etc de kommer väl tvåa av mest korrupta organisationer endast slaget av Kreml.
Men oavsett om man inte märkt av inflationen, gå på ditt barns idrottsföreningsårsmöte. Där om inte förr hittar man verkningarna av inflationen.
Nja, det är nog inget nytt under solen inom elitfotbollen, det var längesen svenska lag nådde resultat (och varför det är så är tämligen komplext fråga, men 51 %-regeln bidrar, helt klart). Visst, Häcken torskade mot ett gäng från Färöarna (som även i senare matcher har levererat resultat, så så risiga var de nog inte).
Men Häcken tvålade sen till ett litauiskt gäng och fick som tack 30-40m + att de sålt spelare för ca 100 m. Så de klarar sig nog alldeles fint (speciellt mtp att de har Gothia Cup som kassa-ko). Så du kan nog hänga in konsult-kostymen åtminstone vad det gäller Häcken 😊
I övrigt skulle jag säga att den svenska elit-fotbollen mår ganska väl, mycket publik, stort intresse (= tv-intäkter) och allmänt omtyckt liga, dock står vi oss ju inte så väl internationellt. Men gör det så mkt? Den globala topp-fotbollen är ju girighetens högborg och fullkomligt genom-korrupt/-vidrig. Tror många är tacksamma för den svenska, måttligt bra, men relativt renhåriga Allsvenskan. Oavsett hur det går mot icke-svenska lag.
Den ideellt drivna bredd-fotbollen är ett annat kapitel, varför ovan skribent nämner att kostnader ökat så markant där förstår jag inte riktigt, men kanske jag missat något (jag är involverad i 2-3 föreningar men har inte märkt nån direkt skillnad).
Problemet många klubbar skapar för sig själva är att dom vill vara så proffsiga. Det ska vara splittnya mål, topprenoverad klubbstuga, grässmatta handklippt med sax osv. Saker barnen i bryr sig om alls, och som inte tycks behövas i tex Brasilien för att producera duktiga spelare.
Ja poäng där… Vi föräldrar har försökt hålla föreningarnas huvud ovanför vattnet med att pracka på farmor,farfar,fastrar, morfoföräldrar …. med kakor, underkläder, T-shirts, blommor.
Det enda vi hittills inte prackat på dem är s**leksaker. Men det kommer då alla föreningar säljer samma sak och föreningarna behöver deversifiera marknaden som mor och farföräldrar utgör
(Är deversifiera marknaden korrekt i detta sammanhang? )
Diversifiera – sprida (minimera) sina risker kan man förenklat säga att det betyder. I din ovan beskrivna kontext betyder det sannolikt att man med s**leksakerna hittar ett nytt marknadssegment att sälja till alternativt tar upp väldigt intressanta diskussioner med hela släkten närvarande nästa högtidsmiddag 😀
Tack 🙂
Det är långt ifrån bara svärjisar som ylar över sysselsättningsstatistiken.
Även helt vardagliga moderater ’förvånas’, ’tvivlar’ eller sorterar (EU)statistiken som genomruttet sossig.
Man kunde tänka sig att Tidölaget skulle slå sig för bröstet över statistiken, gud ska veta att de är i behov av en framgång större än namnbytet på dansblanketten.
Men, när det kommer till kritan är det trots allt viktigast att framställa lutheranerna ett av världens flitigaste folk som arbetsskygga.
Den som vill läsa om hur incitamenten i socialförsäkringarna ser ut i den så kallade verkligheten kan läsa denna artikelserie av Michael Kallin, gammal Bildt-medarbetare, i det stockkonservativa magasinet Kvartal.
https://kvartal.se/medverkande/micael-kallin/
Det är positiva siffror, men det är ändå rätt många som S har tillåtit komma till Sverige för att få framtida röster. Men i takt med att nyanlända utbildar sig och får jobb och börjar betala skatt så minskar röstbasen för S i rask takt så sifforna är rakt av positiva!
S skall Pasokifieras.
Invandringstourettes.
🥱
“Invandringstourettes”
Ja, det är extremt viktigt att vi inte pratar om hur migration påverkar Sverige, och vad gapet i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda (från somliga delar av världen) beror på.
Rikki konstaterar ju att invandrarna kommer i arbete.
Gott så.
Jag har inte någon statistik på det på säkert 5+ år så ingen aning hur talen ser ut idag.
Senaste gången jag läste statistik på scb om det tror jag det var 25% efter 8 år och 34% efter 15 år med heltidssysselsättning för de som får flyktingstatus, så klart de drar upp genomsnittet väldigt mycket när man lumpar dem samman med de som arbetskraftinvandrar.
Sen är väl inte att de ska bidra huvudtanken kring att man har den politiken man har heller utan för att hjälpa folk, formen man gör det i kan man ju dock såklart diskutera men att man talar om samma sak.
Faktaresistens hos S.
Fin snuttefilt.
Har du med den på jobbet?
Du är en vänsteridiot uppenbarligen.
Det är inte vänstertourette att konstatera att många invandrare som kommit senaste åren saknar utbildningar och färdigheter för att vara gångbara på svenska arbetsmarknaden men det har genom löpande utbildningsåtgärder fått arbete.
Men vill man inte disktuera detta, såsom S som tradition inte vill diskutera sina tillkortakommanden utan skyller på ALLA andra, där du är ett perfekt exempel på S-väljare utan egen tankeförmåga som röstar som pappa , farfar och farfarsfar bara för att så blir det som det blir.
Har aldrig röstat S till riksdag, landsting eller kommun.
Minns att jag såg nya sysselsättningssiffror angående utrikes födda häromdagen på text-tv. Om jag inte minns fel hade andelen som är sysselsatta ökat till i år….73%. Från att ha varit ca 68% för 5 år sedan. (Med reservation för demens och allmän virrighet) 😀
Sveriges totala sysselsättningsgrad är enligt gårdagens data 70.2%, så om andelen utrikes födda som är sysselsatta är 73% så är de mer sysselsatta än infödda. Kan förstås bero på åldersfördelningen, dvs att det inte finns så stor andel utrikesfödda pensionärer utan att en större del är i arbetsför ålder.
“Under andra kvartalet 2023 var andelen sysselsatta bland inrikes födda i åldern 20–64 år 86,1 procent, icke säsongrensat.
[…]
Bland utrikes födda uppgick sysselsättningsgraden till 75,6 procent, en ökning med 3,1 procentenheter.”
[ https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/arbetskraftsundersokningar/arbetskraftsundersokningarna-aku/pong/statistiknyhet/arbetskraftsundersokningarna-aku-andra-kvartalet-2023/ ]
Så missförståndet var nog att 70,2% är för hela befolkningen (alla åldrar), och 73% (som anges av Labbibia) för ett visst åldersintervall.
Tack.
Men för vissa är det ’FörDjävLIgT änDå’.
Det är väl allt gott att arbetsmarknaden inte kraschar, inget blir väl speciellt lycklig av det men det vore smakligt om RB någon gång kunde göra skäl för stålarna och faktiskt lyckas med en enda sak! Som t.ex. att få ordning på inflationen som är deras uttryckliga och enda(?) uppgift.
Det enda som kan få ordning på inflationen är kraftigt förstärkt kronkurs mot USD och EUR.
Och det enda som kraftigt kan förstärka kronkursen är betydande räntehöjningar av RB. 100 punkter i sept och 50 eller 75 till senare i år.
Själv tycker jag de borde ta i lite, 1% är ju ingenting. Kör de en höjning till typ 34% i september och upp till 50% i november så kommer vi stärka kronkursen rejält och ta hand om inflationen.
Mmmm… Men nu var jag lite mer seriös än så. Man ska vara seriös. 😉
Go morgon! Ja det går väl egentligen ganska bra för att gå dåligt? Hur sen börsen går behöver inte alltid stämma ( i perioder) med övrig ekonomi. Börsen är ju lite som en religion, ju fler som tror på den ( att den ska gå upp) dess bättre går den och visa versa .
Är förresten i Simrishamn sista fotot är taget? Känner igen det på något vis.
Ja, jävlar i det! Visst är det i Simrishamn.
Jävligt likt åtminstone. Sätter mina pengar på Simrishamn.
Storgatan i Simrishamn, ja.
https://www.di.se/analys/darfor-ar-stockholmsborsen-plotsligt-iskall/
”Utländska ägare verkar ha tröttnat på det ständiga kronraset. Nu flyr de Stockholmsbörsen – och det syns tydligt i årets avkastning jämfört med USA och Europa”
Under 2021 och 2022 har 400 miljarder kronor lämnat stockholmsbörsen, satt i relation är svenska placerares nettosparande i aktier i 2023 79 miljarder kronor. I jämförelse till stockholmbörsen som gått upp under 3% i år har S&P 500 gått upp 13.5%.
Blir inga roliga siffror när man lägger det samman med inflationen på kronan och nedgången i bostadspriser i inhemsk valuta.
Vad bra då får vi högre utdelning för aktierna vi köper. Eller köper ni bara för att sälja till greater fool?
Va? Hur menar du?
Värderingen på börsen påverkar inte resultatet. En lägre värdering innebär alltså indirekt en högre direkavkastning.
Jo men någons enskilda avkastning styrs ju av köppriset då aktierna köptes, inte vad de står i vid utdelningsdagen.
Om aktierna ägs under lång tid och det är ett riktigt företag som tjänar pengar och inte bara en scam så tjänar man pengarna på utdelningen, inte den slutgiltiga försäljningen. Säg att du köpte tex folkaktien Handelsbanken ca år 2000 för typ 30 spänn. Idag är utdelningen 5,5 per aktie. Pengarna du köpte den för har du snabbt igen idag. Visst kan du sälja dom för 90 kr styck idag, men varför? Bättre att köpa fler istället och glädja sig åt att priserna sjunker.
Sant.
Ytterligare en anledning till varför kronan måste stärkas och det snabbt.
A (poor) man ’s got to do
What à man ’s got do:
Keep Calm and Carry On
Läste nu lite diskussion om att investera i guld istället för aktier från tråden igår och hur aktier går mycket bättre i genomsnitt.
Absolut att aktier går bättre och det är ingen mening att lägga sig 100% i guld långsiktigt men det är väl inte så man ska investera i guld heller. Det var en studie för ett antal år sedan jag läste som jämförde två portföljer med en generation eller två i tidsperspektiv, en med 100% indexfond (minns ej om det var USA eller global) och en med 80% indexfond och 20% i guld.
Det visade sig att portföljen med guld i sig presterade bättre över tid även om guld avkastar mindre än aktier och det kan jag absolut tro på. Då i en sådan portfölj ska du vikta om en gång i året och då under kriser som idag brukar börsen gå ned samtidigt som guldet går upp, så om du hade omviktat idag hade du köpt aktier på rea och sålt guld till överpris och sedan göra samma sak igen vart 8~10 år.
Jag tror absolut att investera lite i guld kan vara en bra idé om man inte aktivt investerar, är väl kanske lite därför att det är ett bra alternativ och ej stimulerar ekonomin som det kan vara lite jobbigt kundmässigt och skattemässigt att köpa mängder med det i jämförelse med investeringssparkonto.
Till bloggarens siffror kan läggas att det i nuläget finns runt 100 000 personer som är inne i någon av de former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder som innebär att man går till ett arbete (det finns ju utbildningsinsatser också av olika slag). Den största andelen har lönebidrag och liknande upplägg där Arbetsförmedlingen betalar en viss andel av lönen.
Samhall verkar ha runt 20 000 anställda. Jag är osäker på om de ingår i gruppen om 100 000 ovan eller inte. Men det spelar eg. inte någon stor roll – det viktiga är att även denna grupp bara utgör en mindre andel av kategorin “Sysselsatta”.
Du menar som ROT, RUT, energibidragen, 12% moms på restauranger och mat, 6% moms på kultur och andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder? Eller lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar och pensionärer?
Det finns väldigt många åtgärder som stimulerar till arbete. En del betalas ut, andra är avdrag. ROT och RUT betalas ju ut av staten och innebär att staten betalar en del av ROT- och RUT-arbetarnas löner.
Japp. Jag inkluderar också alla arbetstimmar på konsultbolag som till minst 80% lever på fakturor till stat, region och kommun.
Allvarligt talat så är ju gränsen precis som du antyder om jag förstår dig rätt helt flytande mellan “riktiga” jobb och “inte riktiga”. Samhall verkar t.ex. sälja mycket städtjänster till butiker. Den som tycker att det inte är “riktiga” jobb kan ju fundera på hur det skulle vara att besöka affären i fråga efter ett par veckor utan städning.
Sen finns ju alltid diskussionen om i vad mån (på olika vis) subventionerade anställningar tränger undan jobb som betalas helt av kunderna/arbetsgivaren. Det lär vara att slå in öppna dörrar här att konstatera att subventioner alltid “stör” en marknad på olika vis. Men jag är övertygad om att dessa system som helhet innebär ett plus i svensk ekonomi.
SVT tex är ett exempel på störning av marknaden. Många lokala tidningar har svårt att klara sig när SVT skriver av deras artiklar och publicerar gratis.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/drivmedelspriserna-lyfter-dieseln-40-ore-upp
Diesel upp, upp, upp.
Många kurrande små magar och hostande dieslar blir det.
I Ebbas Sverige.
Det är DIG hon är ute efter.
Kan du inte sluta ljuga?
24:66/L.
Är det officiellt att det är Folkpartiet som stretar emot? Eller var det bara så att det tar ett tag för administrationen i en demokrati att ändra reduktionsplikten? Nästa år blir det väl lite billigare?
Hur som helst sjukt svagt att inte bensinen kostar 12 kr vid pumpen dagen efter regeringstillträdet. Hade varit en väldigt pedagogisk poäng ifall dom lyckats med det.
Intressant att så många rödgröna väljare plötsligt svängt och tycker att det är viktigt med billigt bränsle, när åsikten tidigare varit att det måste bli mycket dyrare att tanka.
Inte riktat mot någon specifik person här, utan bara ett konstaterande från min sida. Många vänsterväljare i min bekantskapskrets jämrar sig nu över höga bränslepriser trots att deras partier under årtionden jobbat stenhårt för att just få upp priserna på drivmedel.
Ju mer och dyrare skulder desto mer måste vi erbjudas att arbeta.
För arbetslinjen är skuldsättning positivt och motiverande😀
Antal arbetade timmar per sysselsatt var 1444, år 2021. Full arbetstid 40 timmar per vecka är 2080 timmar. Det vill säga 31% av den möjliga arbetstiden jobbas det inte, i genomsnitt.
Inte helt fantastiskt i ett bidragssamhälle där icke-arbetade timmar som regel betalas av någon som jobbar trots att det värker och är jobbigt.
Vad är arbetad timme i sammanhanget? Räknas fulltid studier som 40 arbetade timmar i veckan eller 0 t.ex.?
Med tanke på hur många som sitter och kommenterar här på kontorstid är jag också väldigt nyfiken på vad en arbetad timme egentligen är.
Touché! 🙂
Mike drop.
Stämmer bra på mig😊
En fakturerad timme är en arbetad timme 😉
Det är inte produktivt att sitta och kötta 8h i streck i en kontorsstol. Jag tar ungefär 10 min per timme där jag tar en liten promenix runt på kontoret och kollar läget och slappnar av mentalt. Blir otroligt mycket mer produktiv då.
Vad är bra och vad är dåligt? Många väljer fullt medvetet att jobba deltid pga av orsaker (t ex barn, sjuka föräldrar eller att man prioriterar fritid). Att den möjligheten finns kan man se som en fördel i ett välfärdssamhälle. Måttstocken kanske inte behöver vara att man jobbar i saltgruvan under dygnets ljusa timmar för att sova de resterande timmarna.
40 * 52 = 2080. Men de flesta är inte som bloggaren utan jobbar mindre än 52 veckor om året, pga semester och helger. Mer rimligt är 40 timmar i 45 veckor, dvs 1800 timmar.
Min heltid är på 1980 timmar tror jag…
Det varierar mellan åren, men runt 2000 timmar är ett arbetsår.
Nu kommer jag väl svära i kyrkan här.
Men historiskt har vi ju gått från 12h till 10h och sen till 8h arbetsdagar.
Nu med AI som tar över fler och fler arbetsuppgifter så borde vi kanske gå ner till 6h.
Jag har jobbat heltid (skrivbordsjobb) i 18år och tycker att det skulle vara skönt att få mer ledighet. Och folk som har fysiskt krävande jobb har ju ännu mer att vinna på det.
Jobbar du 8h på ett skrivbordsjobb så har du fel arbetsgivare. Gäller att hitta de som skiter i hur mycket eller lite du jobbar och sen ha lagom med arbetsuppgifter för att det ska gå att göra på 6h.
Den om 6 timmars arbetsdag har väl MP snackat om att införa i årtionden, konstigt att det aldrig blivit av trots att de suttit i flera regeringar..
Gnäll åsido finns det väl inga hinder att jobba mindre om man vill det så länge arbetsgivaren är enig, tror morsan som ska i pension strax jobbar 82 eller 88%. Bara att man får ta det onda med det goda att man får lote mindre betalt då.
Men som MBL säger att det bästa är att ha en arbetsgivare som betalar dig för vad du utför inte din tid men säkert ofta lite svårt att administrera, särskilt för fysiska och servicejobb.
> men säkert ofta lite svårt att administrera, särskilt för fysiska och servicejobb.
För den typen av jobb ja.
Men syftade på kontorsarbete eftersom det var vad Jonas tog upp. Där blir det mindre administration (ingen flextid, övertidsbetalt osv som ska administreras) men kräver mer tillit åt båda hållen.
Sänkta reallöner leder automatiskt till högre efterfrågan på arbetskraft och högre sysselsättning. Smällen på arbetsmarknaden kommer när vi fått ner inflationen men fortfarande har kvar höga räntor.
Sysselsättningsgraden borde ju påverkas positivt av befolkningspyramiden i Sverige.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/befolkningspyramid-for-sverige/
Stor del i spannet 30-34, sjunkande i ålder 20-24 som är nya på arbetsmarknaden.
En sjunkande invandring senaste åren, där de som kommit nu (gissningsvis) börjar etablera sig på arbetsmarknaden mer och mer.
Sysselsättningsgraden lär förbättras kommande 10 åren när färre unga kommer ut på arbetsmarknaden, brist på arbetskraft lär snart uppstå.
Det är redan brist på arbetskraft i vissa branscher.
Sen finns det andra branscher där arbetsgivare klagar över att det är svårt att anställa, men faktum är att de bara betalar för dåligt. Betala då i en lite vidare mening och inte bara pengar även om det är den största biten men också arbetsmiljö, osv.
En reflektion över börsen.
Det ser inte så ljust ut för OMXS30, tidigare tyckte jag 3000-nivån låg i korten men nu undrar jag om vi inte snarare ska till 1700.
Appropå allt möjligt…
Politiker skall ju vara lekmän. Helt klart är att svenska politiker i sanning tagit till sig ordet “lek” med tanke på alla infantila debatter och smutskastningar, “whataboutism” och bortförklaringar som kommer farande i massmedia.
Gud – Skänk oss en statsman (eller kvinna) som kan stå stadigt förankrad i att inse värdet av en fungerande energiförsörjning, värdet av en stabil valuta, värdet av en fungerande skola, insikten om ett starkt försvar och att hantera de som inte inser att ett samhällskontrakt är något som gäller åt båda hållen.
Amen.
Kan rekommendera ledaren av Jörgen Huitfeldt i dagens DN på samma tema.
Eller ja, man ska vara beredd på att bli mer uppgiven eller arg på sakernas tillstånd när man läser den.
Lite roligt som jag tänkte nämna som vi diskuterade i ekonomitråden tidigare i veckan.
Det diskuteras om avsaknaden av elstöd och att del av grunden i det var att regeringen gör andra satsningar som till exempel bidrag för energieffektiviseringar för bostad.
Då min mamma har ordnat bergvärme för sin bostad kollade jag upp reglerna och gav henne vidare informationen. Tydligen hade hon sedan kontaktat företaget som ordnat det åt henne för några dagar sedan och de visste inte ens om lagändringen.
Så nu ville de ha hand om ansöknaden och efterforska och ordna allt, tyckte det bara var lite roligt att påvisa att det kan delas information här som sedan droppat vidare och fått ett storföretag i rullning.
Är ju fantastiskt för dem också om bidraget visar sig inte alltför svårt att få då de plötsligt kan marknadsföra till potentiella kunder att de kan få 15-20% av kostnaden tillbaka, håller tummarna!
Euron nu 11,93..
Det finns ingen anledning för regeringen att, likt t ex Spanien, föra en inflationsdämpande politik.
Ingen alls.
Jag instämmer med MBL om att växelkursen är det väsentliga just nu.
Har du en kontakt i RB’s direktion också som du kan påpeka detta för?
Man kan ju alltid chansa 🙂
Jag kan förresten komma med en liten anekdot.
Precis som bloggaren var jag i södra Frankrike härom veckan.
De har naturligtvis också haft inflation så jämfört med när jag var där förra året så var det mesta dyrare nu. Ca 10% dyrare i EUR. Men då växelkursen gått åt h-vete så fick man slå på ytterligare dryga 10% eller mer.
Multiplicera allt du köper/beställer med 12…
Lunch, medioker burgare på medioker restaurang, 300 kr exkl dryck.
Fiskrätt på fiskrestaurang på stranden, närmare 400 kr exkl dryck.
Kötträtt och man börjar närma sig 500 kr exkl dryck.
🙁
Och det var inte direkt michelinkrogar vi pratar om utan turistställen.
Oxfilé (rejäl bit) och pommes på bistro: 20 euro.
Men då var det ingen sås, och inte ens en persiljekvist till.
Vilken del av Frankrike pratar du då?
Roche-Guyon, så väst längs med Seine, en liten bit från Paris.
… dvs en liten by, prisad för sin skönhet.
Rommel hade HQ i slottet där.
Dollarn touchade just 11,00. Men den har ju stått högre. Euron däremot fortsätter mot nya toppnoteringar. Snart över 12…
Detta är den stora resetten. Befolkningen har under lång tid tvingats in i skuldslaveri genom gränslös kreditexpansion varpå man knäcker befolkningen med räntesläggan.
Alla jobbar heltid, är massivt skuldsatta och har knappt råd med vardagen.
Tvingats in i? Jag har valt att vara skuldfri och har inte upplevt någon som helst press på att belåna mig förutom från webbshoppar som har kreditköp som förvalt alternativ.
Sant. Narrativet som hamras in nu är att ingen rår för att man skuldsatt sig, eftersom man måste ju ha någonstans att bo. Vi som lever skuldfritt kommer väl att få stå för kalaset som vanligt.
Åhh… Kan vi vänta oss statligt finansierat räntestöd precis som elstödet?
Beräknat på skulden och snitträntor och inte faktisk räntekostnad så klart.
*Börjar räkna på hur mycket jag kan casha in*
Nej ingen ironi alls här. Eller ja, lite kanske. 😉
Ja, det kan finansieras tex genom att låsa allas bankkonton i tre dagar. Under tiden tar man 50% i engångsskatt på alla tillgodohavanden över 50 000 SEK. Engångsskatt kan ju iofs tas flera gånger vid behov.
Ungefär gjorde man väl i Grekland eller var det nu var, funkar så länge det finns begränsat med åtkomliga kontanter.
Det blir rättvist, ta från snålisarna och ge till slösisarna som vet hur pengar spenderas.
Största incitamentet till befolkningsökning för storföretag/politiker är nog inte pensionspyramiden man har byggt eller att ha fler konsumenter, men att ha fler man kan lägga del av skuldbördan på och fortsätta skapa mer pengar i ekonomin genom federalreserverna.
Ehhh va?
Har du direköversatt det där från amerikansk engelska?
Riksbank och federalreserv är ju inte en ordagrant översättning så använde det inte men hade kunnat säga centralbankerna istället.
Tillbaka på jobbet den här veckan också och har gått från att sova till 11 till att gå upp vid 6.20 så nu blir grammatiken lite som svenska politiken, av tvivelaktig kvalitet.
Ok. Men just nu har vi väl krympande pengamängd?
Är det inte relevant att även titta på hur stor andel som har subventionerade sysselsättningar? Andelen subventionerade sysselsättningar dubblerades från 30 000 till 64 000 mellan 2010 och 2018.
https://arbetsformedlingen.se/download/18.4fb667a1169bfd2c0a6998c/1556093713666/subventionerade-anstallningar-en-oversikt.pdf
Det vore även intressant att veta hur hur stor kostnaden för staten för ränteavdragen kommer att öka med. Kan någon se tidölaget gå fram med skattehöjningar? Nä, tveksamt eller hur. Så skattelättnader för de med högst löner och mindre pengar till kommunerna. Som i sin tur kommer att behöva varsla i skola, vård och omsorg och gå på knäna med ökad börda för försörjningsstöd mm. Staten kommer helt enkelt att skicka de ökade kostnaderna vidare.
Men det byggs nog inga barrikader för det, folk har nog fullt upp med att samla blåbär och svamp för att överleva vinterns mödor med elräkningar och ännu högre räntekostnader.
De har knappast någon förhoppning om att bli omvalda?
Så bättre att tvinga igenom sina dogmer, kosta vad det kosta vill.
Givetvis måste en regering i detta läge ha en mycket stram budget, allt annat ökar inflationen. Nästa regering kommer tvingas vara lika stram med utgifter och reformer av samma skäl.
Var kan man läsa om kommande skattesänkningar eller är det konspirationsteorier?
Är det verkligen regeringen som beslutar om kommuner och regioners skattenivåer?
Bra i alla fall att bloggaren inte jämför EU-siffrorna med andra EU-länder. Sponsrade jobb etc kan vi förstå i vår egen statistik men när vi jämförs blir siffrorna orimligt bra i förhållande till andra pga att vi jobbar längre och eftersom kvinnor med yngre barn och kvinnor oavsett barn jobbar mycket mer och jobbar också i äldre åldersgrupper som gör våra siffror svåra att jämföra. Och drar upp siffror i förhållande till andra länder och döljer problem. Jag är 75:a och min mamma jobbade heltid i 48 år. Det har noll av mina EU-vänners mammor gjort. Inte EU-vänner med mammor som är 20 år yngre heller. Knappt deras pappor heller för den delen. Så nog är många arbetssamma. Hon hade dåligt samvete igår när en ambulans kom när hon svimmade pga belastning för samhället.
Inflationen väntas (som tidigast) att vara tillbaka på Riksbankens mål om 2 procent under mitten av 2024. Är det för optimistiskt, eller vad tror ni?