Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen. På grund av skitväder, semestertider och sommar är det negativa elpriser i hela Sverige idag och bloggen tittar på om det ännu är värt att binda elpriset. Inflationen i det viktiga EU-landet Tyskland backade marginellt, vilket var väntat, medan Nederländernas inflation backade rejält och något mer än prognosen.
Stockholmbsbörsen var oförändrad under gårdagen med +0.01% för OMXS30 och -0.02% för OMXSPI. Den svenska kronan är rätt stabil på 10:60 SEK för USD och backar lite mer mot euron till 11:68 SEK. Även guldpriset är stabilt på 660:- SEK.
Stabilt som fan kan det hela sammanfattas med.
I USA steg dock S&P-500 med +0.90% och Nasdaq 100 med +0.87%. De långa amerikanska räntorna klev återigen uppåt efter nedrekyl i fredags, men nådde inte tidigare årshögsta från förra veckan. Google ledde FAANGS-aktierna på +2.67% och Spotify var sämst i klassen med -1.48%.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott under morgonen. I skrivande stund går ASX 200 +0.05% och oförändrat, Hang Seng rasar -1.78%, KOSPI -0.30% och Nikkei 225 går 0.26%. Även Straits Times stiger med +0.13%. Stockholmsbörsens riktning sägs vara neutral enligt terminerna.
Tyskland, ett större EU-land söder om Sverige och som anses vara viktigt för Europas ekonomi, rapporterade nyss lägre inflation där KPI föll från en årstakt om 6.4% till 6.2%, vilket var i linje med både konsensusprognosen och Treading Economics prognos.
I Nederländerna, ett lite mindre EU-land mer i linje med svensk ekonomi, backade inflationen från 5.7% i årstakt till 4.6%, medan Tradiing Economics prognos låg på 4.8%. Siffran 4.6% rapporterades dock preliminärt redan sista juli, så det är inte en enorm chock. Då var TEF:s prognos dock 4.0%.
I sammanhanget kan det ju vara värt att påtala att svensk KPI-inflation i årstakt låg på 9.3% i juni. Sedan skyller förstås Tidölaget på socialisterna och socialisterna på Tidölaget, och alla andra på Riksbanken, så var den debatten avklarad.
Man kan dock konstatera att både Tyskland och Nederländerna har en valuta som kallas euro. Det har inte Sverige.
Elpriset är negativt i hela landet hela innevara dygn, vilket beror på skitväder, semester och sommartid. Lägsta priset om -12 öre per kWh fås mellan klockan 15 och 16 i eftermiddag och som dyrast var det nu i morse med -0.1 öre per kWh mellan klockan 07 och 08.
Jag har fått några frågor om huruvida man ska bina elpriset, men det tål att upprepas att i SE3 är terminspriset för oktober – december 61 öre per kWh och i SE4 77 öre skriver Elpriser24. För 2024 är elpriset 63 öre i SE3 och 88 öre i SE4 och för 2025 är priserna 62 öre i SE3 och 83 öre i SE4. Detta är utan moms.
Lägsta bundna elpris på ett år verkar E.On erbjuda enligt Compricer nedan, och då på 99 öre per kWh ex moms. Svealands Elbolag har lägsta elpriset på två år med 108 öre ex moms och E.On hittas på 109 öre per kWh för treåriga avtal.
Som man ser ovan är det rejäla påslag ovanpå terminspriserna för att binda elpriset. Du blir helt blåst av elhandelsbolaget, som skrattar hela vägen till ledningens vinstbonus. Bloggen fortsätter själv att ha timpris på elen och betalar spotpriset, eller får snarare idag betalt för att ladda elbilen. Dock säljs 2/3 av min solkraft till terminspris så det går plus på solen ändå. Inte för att det blir så mycket solkraft just nu. Totalt ger 10 550 Wp solpaneler just nu 395 W.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
34 kommentarer
Gör som du och behåller mitt rörliga timpris och använder allt som drar ström på dagen med egentillverkad el från solcellerna!
Kör typ tre eller fyra tvättmaskiner och okynnesladdar elbilen. Ska kanske dra upp temperaturen på spabadet några grader också.
Just så! Fast har inget spabad!
Du går ju fortfarande plus på såld el ner till cirka -70 öre/kwh. Så man ska inte bruka el i onödan bara för priserna är låga. Däremot är det ett perfekt tillfälle att dra på alla hushållsapparater man ändå måste köra.
Bundet är väl alltid dyrt, fram tills det händer något. Då är det en tacksam försäkring.
Mvh Herr Band om lånen innan Räntan stack uppåt!
Binder man rätt blir det bra. Just nu talar inte terminen för att det är rätt att binda.
Kommer inte heller binda utan kör på rörligt
Passa på att binda några år till dagens minuspris. *Ironisk (men samtidigt drömmande)
Jag vet inte om binda elpriset är något, men binda växterna i stormen har jag sysslat med.
Huruvida man skall binda är ju en strikt ekonomisk avvägning
Högre förutsägbart pris mot den alternativa avkastningen?
Man för förutsätta att elhandlarna gissar bättre än en ajälv, men å andra sidan är det bara en sjäkv som har full insikt i sin egen ekonomi.
Vilka marginaler har man, hur stora smällar kan man ta?
Vill man ha förutsägbarheten och inte litar på sig själv kan man ju ägna sig åt lite mental bokföring och lägga upp ett separat elkonto dit man för över vad det bundna priset hade kostat (exempelvis 109 öre+moms/kWh för ett treårigt avtal enligt Cornus siffror ovan) och sedan behålla det obundna avtalet som vi ju vet oftast lönar sig. När de tre åren gått har man facit på kontot hur stor avans elhandelsbolaget hade fått om man bundit sitt avtal. Det blir ju som en försäkring som man betalar till sig själv.
Snyggt.
Du menar buffertkontot? 🙂
Nu för tiden kan man tom få ränta på det kontot.
Bra tips!
Exakt. Vi har timpris men avsätter 2kr/kWh året runt för elen (el+nät). Blir det något över så blir det något över.
Jag band nyligen på 122 öre inkl allt, SE3 i ett år. Jag är medveten om att jag högst sannolikt kommer betala överpris om man ser till terminerna. Men terminhandeln har ingen aning om hur kall vintern kommer bli och hur kriget kommer utveckla sig. Det finns en del pipelines och kärnkraftverk som Ryssland kan sabotera om de vill skapa energikris i Europa.
Förra vintern var inte rolig när priserna bitvis var extrema. Risken är nu att jag betalar några tusenlappar mer än rörligt, men om man tvärtom sitter på rörligt kan det istället blir tiotusentals kronor mer om man har otur.
Generellt, vad gäller om Ryssland börjar gå på europeisk energiförsörjning i EU. Dvs i praktiken en krigsförklaring med allt vad det innebär men som påverkar energitillgången?
Det behövs inte mycket för att priserna skall gå i taket, marknaden är upplagd så. Tex en olycka vid en LNG terminal gör att gaslagerpriserna i Tyskland drar iväg.
Är det Force Majoure och leverantörerna säger bara att spot pris gäller? Stäm oss, typ.
Som bekant är det skillnad på att ha rätt och få rätt.
Går det att bevisa är det en krigshandling, går det bara att göra sannolikt får väl de som bestämmer inom EU plus UK komma överens om ifall Ryssland skall råka ut för någon olycka. Det är så det fungerar med gangsters. Men ett lilltips är väl att säkerhetsbranschen kommer att få ett uppsving.
Mot Ryssland fungerar bara hårt mot hårt. Skulle man gripa folk som heter Sergej i samband med en olycka vid en LNG-terminal har vi ju ett obegränsat antal folk strax utanför EU:s gräns som gärna slåss åt oss om vi ger dem lämpliga instrument, t ex Gripen, Gungnir, och som inte blir ledsna om vi sätter upp en produktionslina i Slovakien för CV90 där vi i kvalitetshöjande syfte ber dem testköra produkten.
Varför blir det inte priskrig mellan elhandlarna om marginalerna är skyhöga? Finns det någon dold risk här som sätter priset på nuvarande nivå?
Som jag skrev, elhandlarna är nog duktigare än du och jag på att gissa elpriset framöver.
Är det verkligen så? De köper väl in el på termin d.v.s. i Lars exempel så köper de in elen för 61 öre/kWh för hösten och säljer med god marginal så de behöver inte gissa, priset är redan satt oavsett om alla kärnkraftverk rasar, vinden mojnar, det är mulet och rädda våtmarker blockerar samtliga vattenkraftverk.
Det är ju verkligen bra marginaler. Man kan ju tycka att någon borde lägga sig med 20 öre under alla andra och få tiotusentals kunder direkt.
En risk som jag kan se däremot är om det blir en riktig vargavinter och folk använder 20% mer el än normalt. Om då elhandelsföretaget har säkrat upp för 100%-110% av normal elförbrukning är risken att dom gå i konkurs när spotpriset är 5kr/kWh.
På tal om bundet eller inte, snyggt om elhandlarna kör en Enron! Man höjer upp priset på fast, de flesta vill inte betala det priset givet priset på terminerna och sen när majoriteten ligger på rörligt till vintern så bara råkar man få stopp i en, två eller fler reaktorer, dammar etc. and off we gooooooooooo!
Well played…
Ja, det har varit många lägliga stopp i O3 , förutom haveriet på R4. Fast det senare kostade runt 10 miljarder.
Någon miljard i reparationskostnader och 9-10 miljarder i lägre intäkt. Fast å andra sidan så gick nog elpriset upp 10-20 öre/kWh tack vare det. (elforsk studie som visade att stängningen av R1 och R2 ökade elpriset runt 20 öre/kWh) multiplicerat med de ca 100 TWh som handlade under tiden R4 stod still så gav det 10-20 miljarder högre intäkter.
Dock tillföll inte alla Vattenfall eftersom de är inte ensam producent så det är några som delar på kakan.
Ingen dum idé! Men det hänger på att du inte stoppar allt, du måste ju ha någonting kvar som kan producera till det höga priset. Eller förresten, det räcker att gå lång på terminerna och sedan stoppa allt.
Det är nog så som du beskriver men det scenariot bygger på att kraftproducenterna har ett olagligt samarbete. Synd att myndigheterna är svaga i denna fråga.
Hittills har inflationen i Sverige gått stadigt neråt lika fort som den steg. Men har hört rykten om att den kan ha vänt upp i juli. Nervöst inför publiceringen nästa vecka eller när det nu är.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-med-fast-ranta-kpif-och-kpif-xe/inflationstakten-enligt-kpi-och-kpif/
Månadsförändringen jun-jul 2022 var bara 0.09% för KPI och -0.16% för KPIF så det finns stor risk att inflationssiffrorna som presenteras kommer vara stigande nästa gång. Mer avgörande är förändringarna blir jul-dec, förra året var det 6.65% (KPI) och 5.18% (KPIF) under hösten.
De som inte vill ha ny vindkraft till havs lär inte behöva oroa sig!
Ingen kommer bygga något sånt. Ren förlustaffär.
Tills nästa regeringen tillträder med stöd av MP, då blir vindkraften lönsam, kärnkraften olönsam och vattenkraften låtsas man inte om att den finns.
Jag tror ärligt tala inte S kommer acceptera MP längre. Miljöpartisterna har gjort sig politiskt omöjliga. I stället för man upp med SD (ökad utvisning, fångläger i stället för fängelser, obligatoriska svenskatest för att få ut socialbidrag) och M (mer privatisering, gårdshandel av vin, inga satsningar på tåg, någon förbifart någonstans) och så regerar S i eget majestät som under den gamla betongeran på 60-talet.
Beställ mycket vapen så håller sig Metall nöjda.
Så länge det finns en riksdagsmajoritet för politiken så… Och den är inte alltför extrem pga kohandel.
Problemet är ju att S säljer gärna ut allt för makten och då finns inga heliga kor.
Jag tror ärligt talat sossarna själva internt har tröttnat på skiten och kommer tala om detta för Magdalena inför nästa val.
Kungsbacka har idag kränkts av stormen Hans vresiga humör och jag finner det nödigt att sätta på värmepumparna för att få lite värme. Bra det, de tjurade och ville inte riktigt starta men efter ett par försök gick det. Kanske får fundera på utbyte till våren men en vinter till skall de väl klara.
I alla fall firar jag det låga elpriset med att ha varmt inomhus i augusti. Alltid något gott nu när E6:an är avstängd (tur att jag kom hem i eftermiddag) och sista semesterveckan blivit totalförstörd.
Vi får glädjas åt att Sverige, som det klimatföregångsland vi är, drar vårt strå till stacken och håller nere den globala temperaturen.