I både maj och juni sålde vi mer solkraft än vi köpte in, och gick plus både ekonomiskt och mätt i kWh. Detta trots att elbilen hemmaladdes. Via timdebiteringen erhölls som vanligt ett lägre elpris än månadspriset via solkraft, elbilsladdning billigt nattetid, samt automatisk prisstyrning av spabad och varmvatten. En genomgång följer.
Alla priser avrundade till hela kronor eller ören och alla procentsatser avrundade till hela procent.
Under maj köpte vi in 992 kWh el till ett snittpris om 35 öre per kWh. 1572 kWh producerades av solkraften varav 1083 kWh såldes till ett pris om 44 öre. Elbilen laddades med 402 kWh hemma. Vattenfall anger 53 öre per kWh som månadspris för maj månad i SE3 och kostnadsbesparingen via timmätningen blev därmed rekordartade 34%. Bruttoelräkningen landade på 460:- SEK för maj.
I juni köpte vi in 662 kWh elkraft till ett snittpris på 45 öre per kWh. Samtidigt producerades 1 451 Wh varav 936 kWh såldes till ett pris om 51 öre per kWh. Av total förbrukning var 222 kWh hemladdning av elbilen. Vattenfall anger 63 öre som månadspris för juni månad så via timmätningen landade kostnadsbesparingen på 19% mot att ha rörligt elavtal. Bruttoelräkningen landade på 404:- SEK inklusive moms, samtidigt som 429:- SEK sattes in att ta ut i vinter via Södra Medlemsel.
Ska man summera blev det alltså som följer:
Inköpt | Produktion | Sålt | Elbil | Netto | Netto utan elbil | |
Maj 2023 | 992 | 1572 | 1083 | 402 | -91 | -493 |
Juni 2023 | 662 | 1451 | 936 | 222 | -274 | -494 |
Intressant är att nettot utan elbil blir nästan exakt samma för både maj och juni, men det är förstås bara en siffermagisk slump.
Faktisk förbrukning blir 992+1572-1083=1 481 kWh för maj och 662+1451-936=1 177 kWh i juni, inklusive elbilsladdning.
Vi är förstås inte självförsörjande på el på helåret, då anläggningarna bara är på dryga 10 kWp, men ytterligare ca 7 kWp ska installeras på ladans nya tak och då börjar man i alla fall närma sig, särskilt om man räknar bort elbilen.
Dryga 400:- SEK i elräkning per månad är också rätt okej, när man betänker att det då ändå inkluderar laddning av elbil, gård och 190 m2 mangårdsbyggnad, med totalt 1 177 kWh till 1 481 kWh i förbrukning.
Likt förra året ser besparingarna för timmätningen ut att bli som störst sommartid, vilket är rätt självklart då man inte värmer huset, samt att solkraften i princip täcker all förbrukning under dyr dagtid. Sedan har det varit en del timmar med nollpriser eller rent av negativa priser dagtid, men enligt avtalet säljs 2/3 av elen till vinterterminpriser så det är fortfarande plus på solkraften ändå.
Sedan har inget löst sig gällande svensk kraftförsörjning, utom möjligen att gaskraftverket i Malmö ska behållas i drift och jag förväntar mig åtminstone 2021 års priser i höst.
37 kommentarer
Ser bra ut. Men kostnaden för installationen av solcellerna borde finnas med i kalkylen. De har väl en viss avskrivningstid?
Men räkna med nya rekordpriser i vinter. Är det inte vindstilla, så är det service på något/några kärnkraftverk (när det är som kallast) och sannolikt låga nivåer i vattenmagasinen också. Men håller du taket rent från snö så kommer du säkert att ha viss liten produktion även vintertid hoppas jag.
Värdet på fastigheten höjs med installationskostnaden, så de behöver inte skrivas av nej.
Solcellerna har väl en beräknad livslängd på 30 år? Så värdet av dem borde minska med åren?
Har oxå solceller.
Nej. De har en effektgaranti på 30 år. De kan hålla i 100 år om det är så.
Slipsnisse, Sveriges äldsta elnätsanslutna solanläggning producerar idag mer el än när den installerades för 38 år sedan (det har i sin tur att göra med att kringelektroniken, regulator och inverter, är effektivare idag). Men den tickar på och levererar fortfarande. Hur gamla paneler kan bli är det ingen som riktigt vet, men i princip alla tillverkare idag lovar att panelerna ska leverera minst 85% av effekten om 25 år (garantierna skiljer sig lite, men inte mycket, mellan olika tillverkare).
Länk till anläggningen:
https://www.elinstallatoren.se/2021/01/grattis-sveriges-aldsta-solceller/
👍
Riktigt bra!
Har sådan värdestegring verifierats empiriskt?
Så länge man tänkt sig att bo kvar, så är en ökning av fastighetens värde (dvs värdering) bara av ondo. Senaste årets extremt höjda taxeringsvärden bygger ju på värderingen på marknaden.
Sedan så kommer vi att få en ny, progressiv fastighetsskatt också, även om den kanske kommer att kallas för avgift.
Se https://cornucopia.se/2022/08/sbab-och-booli-solceller-hojer-vardet-pa-huset-med-isntallationskostnaden-noll-aterbetalningstid/
Enligt min mening, så kan man inte anta att en ökning av värdet på huset förkastar avskrivningen. Det är ändå en kostnad som man har och som måste betalas med riktiga pengar. Vad man får när man säljer huset är beroende av så extremt många andra orsaker som är svåra att kontrollera.
Jag kommer förmodligen att själv installera solceller på mitt hus och jag kommer nog räkna med 25 års avskrivning. I dagens läge är det förmodligen en extremt bra affär. Den skada som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har orsakat på det svenska energisystemet kommer att plåga oss många år framöver.
I dagens läge så förbrukar jag inte mer än 4,500 kWh per år, då jag eldar med pellets och inte har någon elbil. Min pelletsanläggning är extremt gammal och kommer gå sönder snart. Priset för pellets har gått upp rejält de senaste åren, på grund av Sveriges elförsörjning och att resterande Europa eldar fossil gas. Inga bidragsmiljarder till de som eldar med pellets inte, då de är så få och inte påverkar valresultatet. Att pellets inte släpper ut någon koldioxid är egalt, tycker politikerna.
När pelletsanläggningen går sönder, så kommer det med största säkerhet bli Luft-Vattenpump som köps in (om det är mest fördelaktigt). Plus solceller. Får göra mina beräkningar då.
Bra jobbat! Läste du förresten det här? https://www.tn.se/hallbarhet/29911/larmet-sverige-kan-inte-ta-emot-el-trots-stora-underskott/
Man kan få magsår för mindre.
Nätägare har väl inget insitament till att förbättra nätet när det är en enorm kassako att hålla nere tillgången på el.
Nätägarna tjänar INGET på att begränsa flödet av el till sina kunder. Tvärtom är deras intäkter beroende av hur stora investeringar de gör i sina elnät.
Däremot kan koncernbolaget Vattenfall såklart tjäna i längden på högre elpriser- .
Vilket de också misstänks för.
https://svenska.yle.fi/a/7-10034667
Bytte till timpris 1a maj.
Har solpaneler – så köper nästan bara el nattetid. I både maj och juni var i huvudsak priserna på nätterna högre än på dagtid.
Körde disk/tvätt/tork och varmvatten dagtid då elen var billugast (dvs jag hade fått dåligt betalt för den)
Köpte ca 100 kWh varje månad, och förlorade faktiskt några kronor jämfört med medelpris. Dyra nattpriser ;-(
Totalt fick vi 700 i maj, 1000 i juni.
Inkl allt utom 60-öringen. Blir bidrag till vinterns elräkningar.
Förra året kostade maj+juni 3400.
Det är bra att man iaf från politikerhåll flaggar att det inte kommer fler bidrag
Vilket kommer att likt riksbankspeak gälla tills det inte längre gäller.
Jimmie kommer nog ge direktiv till sin regering om de oisolerade skånelängorna får det för tufft. Ty tilläggsisolera och installera värmepump är mycket sämre lösning än helikopterpengar. Allra sämst lösning vet ju alla är att skne får bygga lite nya kraftverk.
Men likväl så nu när vi kommer in med tredje vintern med höga elpriser så borde folk lärt sig att spara i ladorna så att de klarar av även vintern.
Mm, det är inte skåningarna som fått bidrag.
De har fått en återbetalning. Det är SE1 och 2 som fick bidrag från de pengar som sörlänningarna betalt in.
Grundproblemet är att Stockholm har bestämt att bygga ut exportkapaciteten från Skåne maximalt men inte bygga bort flaskhalsarna inom riket. Det är så enkelt.
“I reject your reality and substitute mine”
😉
Flaskhalsen består dessutom av att man lagt ner kärnkraft i söder och således sänkt transmissionskapaciteten, så det är ju ett fullt medvetet beslut de tog. Ett medvetet sabotage.
Sabotage, förvisso, men jag tvivlar på att det var medvetet. Politiker tenderar att inte vara speciellt kunniga i fysik.
En riksdagspolitiker frågade för några år sen en panel av vetenskapsmän hur man skulle kunna bygga en evighetsmaskin.
https://www.youtube.com/watch?v=xa2Cag9OrHc
Transmissionskapaciteten i elnätet skulle ha behövt påbörjats att byggas ut för redan 25 år sedan. Istället för att satsa pengar på det valde man att hålla nere elpriset. (Utbyggnad kostar enorma summor, någonstans ska pengarna komma ifrån).
Den längre historien är att tidigare var elnätet byggt för att ha mycket mer regional kraft, det behövs en anpassning för att kunna skicka el både från norr till söder och i västlig och östlig riktning.
Det finns gott om villatomter i Skåne som kan omvandlas till mark för vindkraftverk.
Så kan alla delar av Sverige bidraga till energiförsörjningen.
Att Malmö är den största mottagaren av det kommunala utjämningsstöd som var tänkt att stödja glesbygden är väl inte heller så bra.
Vi har nyligen satt in en liknande anläggning och ett batteri. Ska utvärdera över tid men det ser riktigt bra ut.
Har sedan slutet i september 2022 en anläggning med 6kW på taket och ett batteri på 9,5kWh installerat i fritidshuset. De senaste månaderna har det varit riktigt roligt att vara “solfarmare”. Luft/vatten värmepumpen står så att inomhus temperatur inte går lägre än 15C då vi inte är där så vi har väldigt låg förbrukning i huset. 126W just nu.
Enda gångerna sedan i Maj som batteri har gått ned till 0% har varit i samband med legionellaskydd i VV.
Mina siffror:
Inköpt Produktion Sålt
April 83 863 518
Maj 9 1175 961
Juni 1,3 1171 1002
Finns det något bra ställe där man kan göra en kalkyl över att investera i solpaneler?
Frågade grannen igår om han gjort någon kalkyl före investeringen.
Nej men det känns bra att kunna ladda elbilen med solkraft.
Undrar hur många som räknar före en investering?
Ang om det är lönsamt eller inte. Det beror nog på hur man sätter ihop sin glädjekalkyl.
Då vi inte planerar sälja vårt hus i närtid är ev värdeökningen relativt ointressant. Istället har vi tittat på sänkt driftkostnad vs förlorade alternativ kapitalinkomst på pengarna som skruvades upp på taket.
Det slutade med att vi satte upp en något överdimensionerad anläggning för att ha utrymmer för en framtida elbil, samt att det blev estetiskt mest tilltalande fördelning av panelerna på taket.
– Skåne
– 12.5 kWp på inverter
– 15 kWp paneler i SV
– 11.500 kWh årsförbrukning
Observationer efter drygt ett år med solceller:
– 2.5 kW marginal mellan inverter och panelers kWp är onödigt liten. Det är ytterst sällan som invertern maxar ut och försvarar sin storlek.
– Inklusive värdet på egenanvänd el, så är anläggningen hittills återbetald med 20% på 14 månader. Mycket beroende på de galna sensommar-priserna 2022. I praktiken har vi bara betalat säkringskostnaden de senaste 12 månaderna
– Utan elbil eller batteri är det med timpris svårt att slå timpris “index” på köpt el.
– Flytta sin förbrukning till billigare timmar på dygnet är inte så enkelt om man inte har stora planerbara enheter som batteri och elbil, eller leksaker som spabad som man helt kan stänga av.
– Lite går det att minska “skadan” av att ha timpris genom att programmera frånluftsvärmepumpen. Framför allt genom att förbjuda elpatronen att köra de dyraste timmarna när det är under nollan och kompressorn inte räcker till.
Jag har haft timpris sedan december 2022. Jag har haft lägre genomsnittlig kostnad jämfört med Vattenfall i SE3 alla månader. Besparingen har legat mellan 8-16 %.
Ingen elbil, inga solceller, inga batterier. Värmer med pellets. Varmvattenberedare som går på el (och enbart är igång nattetid).
Tror jag haft lägre kostnad än Vattenfall i SE3 varje månad sedan jag började med timmätning 2018.
Om man har någon som helst planering för när man kör sina elintensiva prylar, så ska det extremt mycket till om man inte får lägre pris än gemene man som kör månadspris. Även om man inte har elbil och/eller solceller.
Det som jag skulle kunna tänka mig spelar in är om man har tonårsbarn, men om man får lite pli på dem så borde man också komma under månadspriset.
Jag har nog med saker att tänka på under dagarna för att inte vilja behöva hålla reda på elpriset varje timme.
Dessutom tycker jag om att ha bekvämligheten att köra tvättmaskinen och diskmaskinen vid behov och inte efter ett schema. Samt att kunna duscha när jag tycker att det behövs.
Elbilen vill jag sätta på laddning direkt när den kommer hem, förstås. Det är en hybrid så det är inte strikt nödvändigt att ha den ständigt laddad, men med en ren elbil skulle jag inte vilja vänta med att ladda den efter hemkomst.
Tro mig, det som går schmaläggs/planeras. Men som jag skrev vi har inte så mycket stort som är planerbart utöver värmepump och tillhörande elpatron.
Med åtta-till-fem jobb och tre barn i grundskoleålder är matlagning svårt att flytta från de dyra timmarna morgon och kväll. Tvätt och disk körs bara när vi är hemma pga brandrisk, så de kan vardagar som bäst flyttas till natten. Natten har dock de senaste månaderna ofta varit dyrare än dagen, om än billigare än morgon och kväll.
Vi har låg varmvattenanvänding då barnen som tränar nästan dagligen duschar på annat håll.
Jag tror “problemet” är att vår grundförbrukning är så pass reducerad utifrån hus och livsituation att den är svår att omfördela.
Ett tag testade jag NIBE-smart price adaptation. Vi fick ner snittpriset, men ökade strömförbrukningen med ca 30% på värmepumpen (Kompressor och elpatronen började köra som en galningar de billiga timmarna). Dessutom blev det fler kompressorstarter som kortar livslängden på värmepumpen samt och lägre verkningsgrad då den kör på högre frekvens när den väl kör. Genom att öka förbrukningen kunde jag sänka snittpriset och slå index, med konsekvens att totalkostnaden ökade.
Bra jobbat! Själv hade jag ett snittpris på 44 öre/kWh i maj och 58 öre/kWh i juni (exklusive moms, andra skatter osv.).
Jag har ingen elbil och inte några solceller. Däremot försöker jag styra saker till när elen är billig.
Jag är i SE3. Det glömde jag lägga till.
Maj och juni är lite konstiga i år.
SE1-3 har haft nästan samma spotpris, medan SE4 haft det dubbla.
“elbilsladdning billigt nattetid,” så tänkte jag också tidigare, men kom på att det kanske inte är smart att ladda bilen på natten, även om det är gratis el, jag får ju betala till Göteborg Energi:
Elöverföringsavgift 25,50 öre/kWh + Energiskatt 49,00 öre/kWh. Summa 74,50 öre/kWh
Samt till elleverantören, för el jag köper:
Inköpskostnader, avgifter handel, balanskraft 18,92 öre/kWh + Elcertifikat och Ursprungsgarantier 9,12 öre/kWh, summa 28,04 öre/kWh.
Totalt 102,54 öre/kWh även om elpriset är 0 öre/kWh
Dessutom tar ETC El Ersättning Spotpris 6,50 öre/kWh för elen jag säljer
Så under ett visst elpris, 109,04 öre/kWh, är det bättre att använda sol-elen själv, eller hur?
Så nu laddar jag elbilen när solen skiner, kör inte så mycket så det brukar räcka, samma med tvätt och tork.
Fjärrvärme för 52 öre/kWh fixar även varmvatten.
Intressant. Jag fick betala. Inte mycket, men i alla fall 62:- på senaste räkningen. Har högre produktion än dig med solceller, kör förvisso mer då jag jobbar långt hemifrån och alltid måste ladda på nätterna. Kvar då är styrningen av alla saker, så hur ser det ut för dig?
Jag fick solcellerna i våras och har inte hunnit styra om allt ännu, men har kört vattenuppvärmingen på nätterna tills nu på semestern.
Har 20 KW installerat och bor i ett dragigt gammalt hus i SE4 med två luftvärmepumpar och braskamin som uppvärmning. Har inte betalt något för min el sedan april 2022 och just nu är elbolaget skyldiga mig 4800 kr. I juni köpte jag 118 kWh och sålde 2796.
De 200K jag investerade 2020 är tveklöst den bästa investering jag gjort.