Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
De breda börsuppgångarna från gårdagen fortsätter i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Den amerikanska inflationen landade något lägre än enligt prognoserna, men flera svenska så kallade experter menar att det kommer dröja för svensk del innan inflationen normaliseras och räntor kan sänkas. Den svenska kronan rusar dock.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 gick +0.72% och OMXSPI +1.12%. Guldpriset hittas på 652:- SEK per gram efter att den svenska kronan tokrusat under gårdagen. Dollarn kostar nu 10:37 SEK och euron 11:55. Jag kan inte påminna mig om när kronan rusat så kraftigt senast och detta då från rekordsvaga nivåer för bara några dagar sedan.
Ska jag ponduspostulera så handlar det om låg amerikansk inflation, som kom in på 3.0% mot prognosticerade 3.1%, och kan jämföras med svenska inflationsprognoser om 9.1% när siffrorna släpps i morgon. Det verkar kanske kontraintuitivt att dollarn faller och kronan stärks på lägre amerikans inflation, men svaret är valutamarknaderna och räntorna. De amerikanska långa räntorna föll och det är dessa som styr valutaflödena. Internationella valutahandlare bor och lever inte i respektive länder, och berörs alltså inte av KPI. KPI kan på sin höjd påverka gränshandeln exempelvis Sverige – Norge, men har ingen påverkan på valutamarknaderna. Så räntan är det som styr, även om den normalt dras upp av inflationen.
Den amerikanska tioåringen föll till 3.86% efter att i fredags varit på 4.06% och tvååringen är nu nere på 4.72% efter att i torsdags varit på 4.99%. De korta räntorna påverkades dock inte nämnvärt, men man förväntar sig på lite sikt nu att USA sänker räntorna, vilket stärker kronan för man väntar sig inte svenska räntesänkningar.
Svenska ekonomer menar att Riksbanken kommer fortsätta höja. Nordeas chefsekonom säger till Dagens Industri att det stora problemet är den svaga kronan och väntar sig ytterligare två räntehöjningar. En ekonom från SEB menar hos SvD att det krävs en lågkonjunktur för att svensk inflation ska backa och att det blir som djupast runt årsskiftet och att det normalt leder till högre arbetslöshet, “men de flesta behöver nog inte märka det”. Som tidigare sagt är Riksbankens mål att krossa den svenska ekonomin för att få ner inflationen.
Svensk inflation ska alltså ta sin tid att få ner och vi kommer om dessa experter har rätt alltså inte få se några svenska räntesänkningar på länge.
Men det innebär rimligtvis att svenska kronan kommer stärkas, om det nu inte redan prisades in igår.
I USA gick S&P-500 +0.74% och Nasdaq 100 +1.24%. Facebook ledde FAANGST med +3.70%.
Uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen.
ASX 200 går +1.63%, Hang Seng +2.54%, KOSPI +0.87%, Nikkei 225 +1.39% och Straits Times +1.79%.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
45 kommentarer
“Krossa den svenska ekonomin”
Lol.
+1 på den.
Bra sammanfattning för övrigt.
Instämmer.
Ett evigt klagomål har ju varit att Riksbanken höjer räntan för långsamt. För närvarande har vi lägre ränta än omvärlden så att då eventuella räntesäkningar kommer senare i Sverige är ganska naturligt.
Vi är ännu inte inne i den utlovade lågkonjunkturen och arbetslösheten sjunker. Vi låg efter USA i inflationsuppgången och nedgången kommer också senare här men inflation sjunker. Stärkt valuta lär hjälpa till nedåt förutsatt att den är bestående.
Jo, vi har lågkonjunktur. BNP tillväxten är förväntad vara negativ under 2023.
Arbetslösheten har inte ökat vilkwt påstås bero på att det är svårt att hitta rätt personal.
Byggindustrin har börjat varsla dock.
Enligt tumregeldefinitionen för mild lågkonjunktur (recession), två efterföljande kvartal med fallande BNP, så är vi inte där ännu. Dock är nog faktisk BNP lägre än den potentiella så med det måttet är vi i lågkonjunktur. Jag skall inte argumentera för mycket mot dig om det. Min poäng är att läget är mycket bättre än det utlovats, framförallt på denna blogg.
Håller med helt och hållet.
Not terrible, not great.
Jag tror USA snart lyfter uppåt vilket också kan vara positivt ur ett presidentvalsperspektiv då Magadårarnas narrativ att USA skänker bort allt till nazister i Ukraina och EU inte stämmer.
Och en president som vinner ett krig bör väl ha goda chanser till omval? Även om han inte lär sitta andra perioden ut.
Kan inte demokraterna hitta en vettig kandidat som inte är tokvänster(m amerikanska mått) och som går hem i stugorna?
Biden börjar faktiskt bli för gammal.
Transportministern Pete Buttigieg gör ett bra intryck i de klipp jag sett och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom samt Michigans guvernör Gretchen Whitmer verkar lovande. De är dock material för 2028, 2024 är det ganska säkert Biden som gäller.
Han får helt enkelt äga sin ålder och göra som Reagan gjorde under sin återvalskampanj 1984 när åldern började bli ett ämne.
Reagan sa t ex: “I will not make age an issue of this campaign. I am not going to exploit, for political purposes, my opponent’s youth and inexperience.”
Finns normalt sett sunda kandidater i bägge lagen i primärvalen, men de sunda tenderas inte vara med i media, eller rentav stängas av från media, och har klen chans därmed.
Därefter har vi superdelegater, iaf i Demokraterna, som säkrar att ingen oönskad tar hem valet.
Eventuellt, som det pratas en del om, att podcast och annat växer snabbt och förutsätts vara något en kandidat ställer upp på. Då får folk en chans att faktiskt veta vad de röstar på. Sitter en person och babblar 100 timmar i olika podcasts kommer det fram en del.
Alltid intressant att spekulera lite, om man får vara lite direkt då så tror jag inte på Buttigieg eftersom han är homosexuell vilket är svårsmält för stora delar av de moderata mittenväljarna i demokraterna och definitivt för de religiösa demokratiska väljarna. Newson, tveksamt, funkar nog i Kalifornien men det finns gott om demokrater som inte gillar hans position på 2:a tillägget.
Gretchen, ja kanske, men hon har det största handikappet av alla i amerikansk inrikespolitik – hon är en hon! Men kanske…
@RIKKITIKKITAVI,
Magadårarna bryr sig väl inte om fakta?
@HEASM66,
Ronald Reagan var något av ett retoriskt geni. Han gjorde sällan bort sig offentligt på liknande sätt som Biden kan göra med konstiga felsägningar (det senaste var att Ukraina kommer att bli NATOs 32:a medlem).
Jag tror också att Biden kommer att ställa upp till omval, men jag tror att Demokraterna skulle ha en bättre chans att behålla presidentposten med en annan kandidat. Jag har dock inget bra förslag för tillfället.
Och JMs vd går ut med att det måste vara slut på räntehöjningarna…
Kanske om de inte byggt så vansinnigt dyrt skulle de inte dödat sin marknad?
Det är inte bara 30 åriga doktorandstudenter (eller vad hen nu var) som inte räknat med stigande räntor i sina kalkyler.
Alla, från kommunens tjänsthjon som arbetar med att lägga ut mark till bostadsutvecklare till småbutiker som säljer diverse inredningskrafs och byggbolag och allt annat däremellan har gjort det.
Nu har dessutom kostnadsökningar på material slagit stenhårt.
Det sista som behövs nu är en massa statliga bidrag för att subventionera branschen.
Om det klagas visar det väl bara att räntehöjningarna fungerar.
Ja, det var liksom meningen.
Börjar Fed sänka så kommer ECB sänka, sänker dessa två så kommer RB sänka, att inflationen sjunker är ju inte konstigt, toppen på frakter, energi, spannmål och metaller var för ett år sedan, det är från denna nivå vi nu räknar 12 månader tillbaka, var vi var innan ingår inte i definitionen av inflation, att våra pengar sedan tappat värde är en helt annan sak
Tack.
Blir lite nojjig när jag läser valutaflöden osv.
Det finns inga valutaflöden förutom möjligen USD.
Det handlar bara om tillgång och efterfrågan.
Är det en obalans så justeras valutakurserna och börjar korta räntor spela roll.
USD är ett särspel då det är en reserv valuta och det plus eurodollar har sina egna tillgång och efterfrågefrågor.
Nu vänder förmodligen USD då run vändning i räntekurvan i USA kommer att medföra större efterfråga på emerging market valutor och därför en sjunkande USD.
Men valutaflöden är ett ord man ska undvika ta i mun eller skriva i text.
Byggbranschen behöver ju hitta en hållbar affärsmodell. Man kan inte komma springande och säga att det är hemskt.
Om resten av europa kunnat sälja på att ägarna till byggföretagen tog risken (och vinsten) kanske det skulle kunna gå i Serige med.
Men istället har vi haft en bostadsproduktion på samma sätt som i Kina.
Även där har man köpt på ritning och kommunerna har finansierat en stor del av sina egna investeringsbehov på att sälja mark.
Ja rentutav finns det ju svenska kommuner som finansierade sin löpande verksamhet på att sälja mark. Hej Danderyd.
Det är bara konstatera att vi har det för bra. Det är nog rimligt att räkna med att den där bolåneräntan kommer ligga på 7% om ett år. Och att räntorna som vi hade före 2009 kraschen (5-6%) är där kostnaden för pengar ska ligga.
När amerikanerna sänker räntan så stärks kronan, på vilket följer att vår i stor utsträckning importbaserade inflation sjunker. Simsalabim.
Sannolikt sjunker inflationen, insatsvarorna har ju vänt.
Sannolikt höjer dårarna räntan mer ändå pga track record är att de alltid gör fel.
Då stiger sannolikt kronan pga att de andra sänker.
Sannolikt sjunker inflationen om andra länders inflation sjunker – världsmarknaden sätter priset.
Under tiden fortsätter ICA-arvtagaren att bygga sin kåk i närheten med ca 10 permanent placerade byggarbetare. Pågått fyra är nu. 10 x 600 sek/h x 168 h/mån x 11 mån x 4 år =44,5 mille i enbart arbetskostnad. Di rike di kan. Fortfarande.
Låter dumt att lägga så mycket pengar på en bostad (om det nu är enbart en sådan); det är ju svårt att vara i mer än ett rum åt gången, även om man har det gott ställt.
Men det är ju hans pengar, så det är hans val. Bättre att han får använda sina pengar som han vill än att sossarna skall beslagta dem och ge dem i mutor/bidrag till röstboskapen.
När jag läste makrokurserna och vi tittade på sambandet ränta/inflation så var eftersläpningen mellan ränteförändringar och påverkan på inflationen via efterfrågan 18 månader. Samtidigt så visar KPI/KPIF på inflationen 12 månader bakåt. Att använda dagens inflationssiffror för att med räntan påverka inflationen riskerar alltså att hamna upp till 30 månader fel i en konjunkturcykel. Däremot så har räntepolitiken effekt på valutakursen som ha en kortare ledtid till priserna. Men frågan är om det inte är effektivare att använda öppna-marknads-aktioner för att stärka kronan.
Krascha ekonomin med extrem inflation, eller krascha ekonomin med höga räntor. Det är ett roligt val som Riksbanken har att göra.
Ja, såklart en svår balansgång. Jag är inne på att de ska höja ytterligare 50 eller 25 punkter, och sedan stoppa helt tills vidare. och analysera och utvärdera effekten på lång sikt.
+1
På tok för lite.
De borde höjt 75 senast och 75 till i sept.
Grejen är att RB har färre möten per år än ECB så gör de som nu senast och höjer lika mycket som senaste ECB-höjningen så halkar de efter. RB höjde 25 efter att ECB höjt 25+25.
Och som importland så fortsätter vi då importera inflation.
Så minst 100 punkter till i år är vad som behövs. 125 skulle inte skada.
Håller helt med.
Vi är fortfarande långt ifrån ett normalt ränteläge.
Av vilken anledning skall räntan höjas mer om inflation redan viker och valutan stärks?
En för låg ränta leder till felallokeringar i ekonomin, både för individer och för företag.
En av de grundläggande egenskaperna hos pengar är att de skall kunna lagra värde över tid. En negativ realränta gör att denna egenskap inte fungerar.
Om inflationen sjunker till målet på 2% så har vi inte längre negativ realränta.
Inflationen har varit negativ under mer än ett år nu; du kanske menar KPI-förändringar.
Direkt när förändringstakten i KPI-index sjunker så börjar vänstern gasta om att räntorna måste sänkas. Penningpolitik skall inte bedrivas så kortsiktigt, utan det kräver långsiktig trovärdighet. I och med att Riksbankens förtroendekapital inte är så stort just nu, för att uttrycka det milt, är det nödvändigt att ta i rejält för att återskapa det.
En långsiktigt stabil och positiv realränta säkerställer att pengar inte felinvesteras i egentligen olönsamma projekt, liksom att det ger medborgarna en bättre kontroll över sin egen finansiella planering.
Vi hade faktiskt kunnat klara oss helt utan en politiskt bestämd styrränta och låta marknaderna sköta det själva, med den sidoeffekten att vi helt sluppit konjunkturcykler, och då alltid haft en positiv realränta. Staten må fungera som garant för betalningsmedlet, men det är inte nödvändigt att politiker som gärna strax vill bli omvalda (det är alltid strax!) skall bestämma priset på pengar.
Det är klart att jag använder det allmänna definitionen på inflation och inte din hemsnickrade. Resten är som vanligt fascistiskt svammel från din sida.
Den definitionen jag använder är den vetenskapliga definitionen inom nationalekonomi. Är det något som är hemsnickrat så är det väl olika former av KPI-index, som alla kan modifieras till att visa vad man vill att de skall visa.
Din definition på fascism verkar vara att allt som du inte håller med om är fascism och alla som säger mot dig är fascister. Lustigt hur invektiven kommer fram när argumenten tryter.
Jag trodde i min enfald att ståndpunkten att släppa priset på pengar fritt är mer åt det libertarianska hållet. Mindre stat och mer frihet är allt annat än fascism.
Jag bedömer det som att vi är i ett läge där vi måste gå försiktigt framåt. En alltför stor höjning kan utlösa oönskade effekter. Därför höj lite till, och utvärdera. Vi befinner oss på obanad mark, och måste sansa oss.
Orsak och verkan, höga räntor är för att motverka hög inflation. Den stora faran är om det kommer någon populist och lovar stora skattesänkningar eller höga bidrag eller något annat som ger mer i plånböckerna. Lätt att få röster när folk har det tufft.
Att svenska livsmedel steg mer än hos våra grannar är inte konstigt, vi har importerat billig mat i 30 år medans våra grannar i Norden värnat sin livssituation, de har haft dyrare mat men i % steg det inte lika mycket som här när import blev
dyrt pga av torka, pandemi, felparkerad båt i Suez, krig i europaskornbod, skenande energi och fallande kronkurs, dvs att ha en egen livsmedelsförörjning är en försäkring på samma vis som ett militärt försvar, oftast kostar det lite, men vid kris ovärderligt
Ligger nog en del i detta.
Ok då blir det fånigt att lägga 100- 150 miljarder om året på försvar men vi inte har egna livsmedel om det krisar, att staten,kommuner och landsting hellre importerar än köper svenska råvaror är rent skamligt och rent säkerhetsmässigt rent förkastligt, köper man inte i fredstid finns inget vid kris heller
Aha, du tänker på det att Sverige drog erfarenhet efter första världskriget , det nödvändiga i att ha beredskaplager. Byggde upp en stor verksamhet runt detta som hjälpte Sverige att klara sig genom andra världskriget. Svenska Lagerhus lades sedan ner av våra kloka politiker år 2001
Men man får ha flera tankar i huvudet, Nato har en väldigt stor civilförsvarsplanering som det inte talats mycket om, jag känner inte till detaljerna men det finns nog åtaganden som styr Sverige åt rätt håll där också.
Man kan ju i viss mån kompensera för detta genom att se till att ha ett lager hemma själv av det viktigaste av såväl livsmedel som andra produkter, samt att ha möjlighet och förmåga att själv producera, lagra och konservera.
“I viss mån” är nyckelord i sammanhanget. Odlings- och preppingmöjligheterna variera en hel del mellan olika medborgare, så det är nog lämpligt att staten tar tag i den här beredskapsbiten.
Med det sagt så är det ändå lämpligt att den som kan odla egen mat och långtidslagra egna förnödenheter också gör det.
Medelpris, villor, 3 mån i Riket, 2,8 miljoner. 15% av 2,8 miljoner är 420 000. Köper du med 85% belåning så behöver du alltså låna 2 380 000 kr.
Snitträntan nu är över 5% men låt oss säga att du förhandlar dig till 4,7% i ränta. Räntekostnaden är 9 321 kr i månaden. Till det kommer amortering och driftskostnader.
Ingen fara på torpet i allmänhet, men jag tror det börjar göra _rejält ont_ för många medelklass-stockholmare nu för snittpriset på villorna i Stockholms län är 4 miljoner. Lägg till varsel inom bygg och IT på det.
Det är väl ett övergående fenomen; när väl förnekelsefasen släppt och insikt om att vi under lång tid kommer att vara på väg bort från konstlat låga räntor mot ett normaltillstånd, så kommer bostadspriserna att rätta sig efter det.
Visst, vissa spekulanter kommer att förlora kapital, men lika många kommer att ha möjlighet att köpa bostad till rimligare priser. Alltid när man spekulerar med kapital finns en risk, så det är helt naturligt.
Bättre att vi sätter stopp för tulipanomanin nu och inte ännu senare; det här hade lätt kunnat undvikas.
Som jag har skrivit tidigare så har räntan och kursen av SEK väldigt lite med varandra. Globala ekonomi styr och RB kan man avveckla (onödigt kostnad). Däremot politiska reformer skulle kunna ha större påverkan på ekonomi och kursen av SEK än RB.
Man skulle kunna öka både produktion och underlätta för små företag, få i ordning bostadsmarknaden, vård, skola , försvaret.
Tyvärr så har vi inga politiker, inga ledare , ingen plan. Därför har vi problem, riksdagen se ut som sandlåda och har varit det i minst 15 år.
Kronan fortsätter att stärkas även idag. Bara denna vecka är kronförstärkningen 5% mot dollarn och 3.5% mot euron.
Kan vara en tillfällig effekt om Riksbanken börjat sälja av utländsk valuta, vilket man flaggat för.