Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna är blandade i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen, efter att den amerikanska KPI-inflationen backade till 4.0% i årstakt, 0.1 procentenheter under konsensusprognosen. Kronan stärks mot euron och guldpriset faller, då de amerikanska räntorna faller på minskade förväntningar om höjd styrränta idag. Bundet elpris förblir överprissatt.
Stockholmsbörsen steg under gårdagen med +0.93% för storbolagsindex OMXSPI och +0.790% för breda OMXSPI.
Den svenska kronan är stabil mot euron på 11:64 SEK men stärktes mot dollarn från 10:82 till just nu 10:69 SEK. Guldpriset backade såldes till 669:- SEK per gram.
Den svagare dollarn beror – något kontraintuitivt om man inte tänker som en valutahandlare – på att den amerikanska inflationen minskade till 4.0% i årstakt för KPI mot väntade 4.1%. Det är den lägsta amerikanska KPI-inflationen sedan början av 2021, och alltså även före Rsyslands fullskaliga invasion och illegala anfallskrig i Ukraina. Detta innebär att förväntningarna på fortsatta styrräntehöjningar i USA minskar. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kanske pausar räntehöjningarna på sitt möte idag.
Då de amerikanska korta marknadsräntorna backade igår så försvagas alltså dollarn. Dock steg de långa räntorna. Men för en valutahandlare är det räntan som styr, och de och valutaflödena sätter växelkurserna, inte prisökningarna för konsumenter. Så dollarn backar.
08:00 idag kommer det svenska inflationsbeskedet. Även svensk KPI-inflation väntas backa, men väntas förbli högre än i USA, gissningsvis driven av den svaga kronan som drar upp priserna på allt som har komponenter av import i sig. Dvs i princip allt.
Trading Economics anger att konsensusprognosen för svensk KPI är 9.4% i årstakt för maj mot 10.5% i april, eller alltså mer än dubbla den amerikanska inflationen.
I de asiatiska tidszonerna är börserna nu blandade.
ASX 200 går +0.30%, Hang Seng är oförändrad på -0.05%, KOSPI backar med -0.68%, Nikkei 225 stiger med +1.59% och Straits Times hänger på med +0.70%.
Elpriserna är tillbaka på höga nivåer. Inte skyhöga, men stabilt höga med priser runt 70 öre per kWh dagtid och 50-60 öre nattetid. Förr ansågs detta vara anmärkningsvärt höga elpriser, men numera tycker man det är billigt efter ett och ett halvt år av extrempriser.
Södra Sverige hr i SE4 dock priser runt 130 öre nu under morgonen, och ikväll stiger priset iväg till 152 öre per kWh.
Att binda sitt elpris enligt endan förblir överprissatt. Terminerna skulle ge 87 öre kommande vintern, 76 öre per kWh nästa år och 65 öre per kWh 2025, men att låsa elpriset på tre år kostar som bäst 120 öre per kWh ex moms, vilket alltså är ett rejält påslag av elhandelsbolaget. Detta avser SE3, men tydligt är att elhandelsbolagen försöker tjäna grova pengar på folks oro över elpriset. (87+76+65)/3=76 och överprissättningen av bundet elpris ser ut att vara 120/76=1.58 eller 58%. Bra marginaler för elhandelsbolagen som nog gärna vill att du binder elpriset.
Min rekommendation förblir att man inte binder elpriset och att om man har möjlighet att påverka förbrukningen över dygnet (t ex via elbil, solceller, automatisering eller alternativ uppvärmning) väljer timspotpris.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
67 kommentarer
Någon mer här som har funderat på Swedbanks reklam som de nu kör stenhårt…Vad betyder Swed i Swedbank
Jag tänker bara på när när ryssarna swishade 10tals miljoner genom Swedbank men jag hade stora problem med att betala 25 EUR fortkörningsböter och blev nästa brottsmisstänkt av dem. Men så va jag ju inte ryss heller
Hon den där Bonneson (eller vad hon nu heter) på Swedbank borde få någon utmärkelse. Hon och hennes chefskollegor kan ju sägas ha underlättat för ryssar att vara korrupta och sno från militär budget i Ryssland. Pengar som kanske var avsedda för ryska tanks snoddes och fördes över för tex fastighetsköp i London. Tror nog det är bättre för oss alla att pengarna användes till fastigheter i London än till att rusta Ryska armén.
Svindlande tanke – Swedbanks slapphet var kanske styrd av västerländsk underrättelsetjänst för att underminera ryska försvaret- eller kan sånt bara hända på film och i böcker?
Genialiskt.
Rysk penningtvätt är med i min kommande roman Ishjärta.
Great minds think alike!
Aha! Så det var därför som Swedbank sedermera fick det gigantiska uppdraget att betala ut elstödpengarna… Jag ska vara l i t e snällare mot Swedbank I fortsättningen med denna möjlighet i åtanke.
Bra artikel i AB häromdagen. Verkar som det omöjliga plötsligt blev möjligt. Öresundsverket har fått order om att återstarta och sluta demontera anläggningen, order från någon av de 360 myndigheter vi har. Blir lite intressant hur kineserna reagerar när de inte får sina prylar som de köpt. Följer detta med spänning.
Helt sjukt hur det är tillåtet att ha en sån marginal på fastpris, om SBABs funktion är att pressa bankerna så är det dags för att ett statligt alternativ ifall bolagen ska fortsätta såhär, alternativt så är det dags att starta upp en prisfixning utredning.
Marknaden styr. Är folk beredda att betala så … Förr kunde fastpris vara bra, men till dessa priser ser det inte ut så. Men det kan ju komma en utbudschock förstås.
Njae, har fast pris på el någonsin varit bättre än rörligt under någon längre tidsperiod?
Statligt alternativ finns väl, och heter Vattenfall. Vattenfalls marginaler för fastprisavtal heter i sin tur duga.
Eftersom Vattenfall är ett av de få bolag som både sysslar med produktion och handel kan man tycka att det inte är påfallande hemult.
Precis. Det var ju det som de själva påpekade. De terminssäkrar plus har egen produktion.
Så de tyckte det var bra att de hade sålt en hel del fasta avtal 2021 till 50-60 öre (ex allt annat) då det gav en förutsägbarhet i intäkterna.
Så därför är det (o)lustigt att de har 160-174 öre/kwh kommande 6mån-3år avtal ….
Få som ser att nätavgifter börjar bli löjligt dyra, om elen kostar 0,8 ell1,2 kr kWh är hanterbart, den får inte dra iväg till 3-6 kr kWh igen, men det är ocker att elbolag skor sig med så stor basis mot terminspris, rent ocker
Nänä, försök inte! Vattenfalls elhandelsbolag är helt fristående från Vattenfalls elproduktionsbolag. Det har jag från säker källa: Vattenfall.
Det skojiga är att vi redan har ett statligt ägt bolag som skulle kunna agera prispressare på marknaden, i synnerhet eftersom de dessutom äger stora delar av produktionen och tjänar grova pengar på den svenska marknaden från första öret. Men degen ska väl in.
Verkar som att årets vedinköp får vänta. Tror jag köper ett litet lass men om elpriset ligger under 3 kr är det inte lönt. Kollade Tibber och i december hade jag ett snittpris på 3 kr men det betodde på att jag stängde av elvärmen och eldade när det var som värst.
Frågan är nu om jag skall byta ut en värmepump och sätta in en till. Om nu inte någon råkar skada en reaktor förstås. Men om inte elpriset skenar i år blir det att köra värmepump. Går ju att koppla mot Tibber för att begränsa kostnaderna.
Tråkig inställning VVV,
tycker du ska investera i en vattenmantlad kakelugn istället så du kan få elda lite.
Tyvärr befinner vi oss nu i den hemska realiteten att det kostar pengar att låna. Detta innebär att investeringen i en kakelugn kostar ränta varje år vilket måste ställas mot den inbesparing man får.
Min magkänsla är just nu att en till luftvärmepump är det som gäller och det kostar bara 20-25 tusen. Och ger en acceptabel driftskostnad.
Jag spekulerar i att elpriset håller sig under 3 kronor hela vintern.
Om du har tillräckligt med förvaringsplats, så är nog veden en bättre värdebevarare än att ha kvar pengarna på vanligt bankkonto. Plus att det ger ju lite trygghet att veta att man har alternativ uppvärmning nära till hands om priserna sticker iväg igen.
Varför är elpriset högt igen?
Så mycket kan väl inte alla AC-anläggningar dra?
Uffepriser? Tycker vi borde använda lite energi från Arga Andersson för att driva någon turbin.
Mycket varmluft, men den stiger upp i himelen innan den har någon påverkan.
Låg verkningsgrad alltså.
Verkar som de valt att köra vindkraften på 1.7% av installerad effekt idag. 😊
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Men… man säger ju att det alltid blåser någonstans? Eller, uppenbarligen så blåser det om vi får ut 1,7% av installerad effekt…
Skämt åsido så verkar den förhärskande uppfattningen att med tillräckligt många vindkraftverk så skulle elförsörjningen tryckas. Problemet är att det för med sig så många andra bekymmer. Och, så finns det dagar som denna där det inte blåser tillräckligt.
Teorin är väl att vattenkraften ska ta över när det blåser dåligt, och när det blåser mera kan man spara på vattnet. Då kan man ta ut högre effekt när vattenkraften körs utan att få slut på vattnet.
Dock finns en hake; den stora vattenkraftkapaciteten finns norröver och överföringskapaciteten räcker inte till för att täcka upp bortfall av vind i söder.
jo…. Men stora delar av landet har ju inga vindkraftverk att tala om…
Det är som vanligt att störst installerad kapacitet är norr om sundsvall. Söderut råder Nimbyism och man vill ha billig el men den ska produceras nånannanstanns (därför det är rätt svårt lida med de i SE4 som lägger in veto mot allt…. De får helt enkelt skylla sig själva)
Nå, att Barsebäck gick hädan var väl p g a en annan NIMBY, nämligen danskarna. Så där kan jag lida med de boende i SE4. Om Sverige faktiskt begåvas med något nytt kärnkraftverk, får man hoppas att det placeras i det elområdet. Kanske i västra Blekinge så att danskarna får aningen mindre ont i magen.
“Med plutonium tvingar vi dansken på knä”!
Har ingen bra data, men min känsla är att typ hela juni varit helt utan nämnvärd blåst. I de delar av Europa jag vistats i.
Blåsat rätt bra i Roslagen. Men vi har ju inga vindkraftverk här
Jonas, det blåser inte => högt elpris
@MBL Det blåser ju alltid någonstans i landet, det är ju grunden till varför vi bygger massor med vindkraftsparker.
Nej, det gör det inte.
Least, nej det gör det inte som du kan se på hur mycket vindkraften producerar idag.
Däremot vill vindkraftförespråkarna gärna få alla att tro det, men då är vi inne på propaganda och inte fakta.
Den uppenbara nackdelen med vindkraft. Blåser det inte blir det ingen el från dem. Inte direkt optimalt för våra energi-intensiva företag… Sen ligger det ju en slags paradox inbäddad i elpriserna. Blåser det får vindkraftägarna dåligt betalt för sin el eftersom det blir ett rejält överskott, och blåser det inte……tja, då får de inte heller in några slantar.
Det är därför de tjatar om vätgas. Synd bara att det tar längre tid att få detta på plats än bygga ny kärnkraft 🙂
Två fel förblir två fel. Hur man än räknar.
Våra energi-intensiva företag har långa avtal, de påverkas inte av spotpriserna på samma sätt.
Just den där paradoxen gör att jag inte fattar varför någon investerar i vindkraft alls.
Som du säger så finansieras vindkraft via långa ppa-avtal upp till 30 år, alltså ett avtalat fast pris utanför börsen. Sedan finns det en efterfrågan på grön energi drivet ur lagstiftning som skapar en marknad.
Elpriset kommer vara högt i SE4 under överskådlig framtid. Syftet är att skydda industrierna längre norrut genom att inte åtgärda problemen.
Lex Löfvén.
Nä. Syftet är att SE4 områdena vill ha bidrag och stöd hellre än godkänna nya kraftverk.
Det är de som betalat in pengarna som gick tillbaka i stödpengar.
Det senaste elstödet som även SE1 och 2 fick del av är faktiskt pengar från SE3+4 som gått dit, så vem är det som är tärande?
Om elpriserna är lite högre i Skåne är väl inte så farligt?
Ni har varmare klimat och behöver inte använda lika mycket energi till uppvärmning. Dessutom är precis allt annat billigare där nere: hög befolkningstäthet gör att det finns många som kan dela på kostnaderna för sjukvård och kollektivtrafik, korta avstånd gör att man inte behöver bil eller i alla fall inte behöver åka så långt med den, nära till Danmark och Tyskland innebär fina möjligheter till billig gränshandel.
Dessutom lägger ju Skåne beslag på stora delar av det kommunala utjämningssystemets pengar, som ursprungligen var tänkta att gå till glesbygden, men nu går till kommuner med förortsproblem i stället.
Fast nu är det ju så att alla de problemen du beskriver är orsakade av Stockholm främst. Det är inte lokalpolitiker som önskade nerläggningen av Barsebäck, uteblivna kollektivtrafiksatsningar, kronraset pga den överbelånade bostadsmarknaden i Tokholm och Muteborg (dödar gränshandeln, men oj vad det är kul att ha dansk lön) och slutgiltlingen är det naturligtvis så att Malmö fått ta en oproportioneligt stor andel migranter pga EBO lagstiftning tex.
När det gäller utjämningssystemet är det bara Västra Götaland , Uppsala och Halland som är mindre bidragstagare och endast Stockholm som är nettobidragsgivare.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/kommunal-ekonomi/kommunala-utjamningssystemet/
Du har ju aldrig rätt i något du skriver så kan du inte krypa ner under en sten och vara tyst i fortsättningen, ditt lilla fascistiska krype?
Helt riktigt. En buffertzon skapad av de i Norr för att skydda resten av landet på bekostnad av de I söder.
Men känns tydligen okej att de i SE4 skall betala mer energiskatte$ än övriga landet.
Sen har någon tvingat på nerstängningar av de få kraftverk som funnits i SE4.
Vi har samma energiskatt i hela landet. Förutom vissa glesbygdskommuner som har ngt lägre pga avstånden gör att det är dyrare med elsystemet.
Lösningen är naturligtvis att näringslivet kompenseras med lägre arbetsgivaravgifter, vilket såklart betalas av de högbetalda nya industrijobben i norr.
sorry låt oss specificera det till 25% mervärdesskatt istället.
Vindkraft ger dåligt nu samt att när det blir varmt går det åt energi till att kyla
Funderat en hel del på det här med Sveriges elförsörjning, pris på el, miljö mm…
Produktion.
Generellt så är jag stor förespråkare av solceller och ser det i kombination med vattenkraft och framåt vätgaslagring som lösningen på de flesta energi/miljö utmaningar.
Sen kommer kärnkraft, värmekraft, vindkraft in som andra lösningar med respektive för och nackdelar.
Sist på listan ligger kol och oljekraft.
Konsumtion.
Prio här är privat konsumtion, sjukhus, skolor osv samt industri.
Sen finns det annan konsumtion som är lite mer tveksam tex vissa data hallar (tex Facebook mm), köp lador som säljer biligt skräp.
Sist på listan är tex Bitcoins som drar enorma mängder energi till ingen nytta. (Säker en del som är av andra åsikter här)
Problemet när man diskuterar detta eller kollar på nyetableringar av energi är att jag personligen kan rättfärdiga kolkraft om priserna är extrema som vi sett bitvis och vanligt folk får problem att klara sig eller om vi riskerar att stänga ner elnätet.
Samtidig så är det inte rätt att bygga solcells parker om elen behövs för att göda tex Facebook eller bryta Bitcoins.
Någonstans så skulle kanske trots allt hela elnätet vara statligt med fokus på och prissättning efter samhällsnytta samt miljö.
Elnätet är statligt eller privat men hårt reglerat. Tro mig, elnätsavgifterna hade varit signifikant högre utan regleringarna pga det är privata monopol från regionnäten och neråt
Småskalig elproduktion, som solceller på småhus, är samhällsekonomiskt vansinne. Dessutom ger solceller inte speciellt mycket elproduktion under vinterhalvåret då vi behöver mest energi.
Själv installerar jag solceller på hustaket av privatekonomiska skäl. Staten subventionerar både installation och drift av någon outgrundlig anledning.
Nu han jag inte kommentera innan KPI-siffrorna presenterades men en konsensus på 9.4% kändes låg då det i princip skulle behövts 0% månadsförändring för att det skulle infalla. Nu var månadsförändringen 0.32% (mest drivet av räntor och svag krona om jag läste rätt) och KPI 9.7%. För KPIF, 6.7%, var månadsförändringen 0.1%.
Att vi har högre inflation än USA beror givetvis till viss del på den svaga kronan men vi ligger även senare i cykeln. Om resten av året påminner om de senaste månadsförändringarna kommer KPI vara under 4% i slutet av året och KPIF under 2% (hitills, jan-maj 2023, är KPI 1.32% och KPIF 0.35%).
Sammantaget tror jag det blir ytterligare 1-2 räntehöjningar på, förhoppningsvis endast, 0.25% per tillfälle.
*hann* (snälla, snälla, en redigeringsfunktion…)
https://wordpress.org/plugins/simple-comment-editing/
RB behöver höja ikapp fed någorlunda, de kan inte sluta på 100-150 punkter lägre.
Ser gärna minst 0,75+0,5 förutsatt att Fed inte höjer alls.
Ska bli spännande att se vad ECB gör imorgon om Fed inte höjer idag. ECB skulle också behöva komma ikapp Fed.
Kanske skulle motivera det lite också….
Inflationen är till mycket importerad då vi är ett importland. Så för att få ner den så måste växelkursen mot USD, EUR och GBP upp.
Och det sker genom att höja räntan mer än de länderna relativt nuläget, inte nödvändigtvis till en högre ränta.
Mitt intryck är att FED är mer aggresiva (både upp och ned) så det skulle kunna bli så att vi möts genom framtida amerikanska sänkningar.
RB och Fed behöver inte nödvändigtvis mötas räntenivåmässigt, men RB måste höja mer än Fed, ECB och BoE från nuläget.
Kanske möts räntenivåerna, kanske inte.
De flesta riskbanker är mer aggressiva än vår svenska.
Tja. Det går att se på inflationen på olika sätt. Att den är svinhög nu borde vara klart för alla.
Vad man kan se så är det framför allt sjunkande energipriser som drar ner inflationen. Flera kännare har varnat för att energipriserna kan stiga mycket kraftigt till vintern. Vi hade som sagt en mild vinter senast. Ryssland fortsätter även att vräka ut olja på marknaden, men sanktionerna bör göra att deras produktion successivt trappas ner. Utöver detta bör Kina efterfråga mer olja efter deras öppnande efter covid.
Utöver detta ser man att priserna på tjänster också stiger. Detta är mycket oroande för riksbanken.
Sammantaget var det inget bra inflationsutfall, utan riksbanken måste höja räntan drastiskt. Håll i hatten, bolånetorskar!
Om inflation gör ett hopp upp som 22 och sedan stannar där som den gjort i flera månader betyder det att inflationen kommer stanna av då man alltid mäter 12 månader bakåt, dvs vi ska inte till 21 års nivå för att definition av inflation är över, att vi sedan blev fattigare och får ett antal år innan vi kompenserat är ju en helt annan sak, om inget nytt inträffar kommer den vika fort nu,
Förhoppningsvis endast 0,25 %?
Vill du ha fortsatt överskuldsättning och höga prisökningar?
Jag vill inte ha en fastighetskris á la 90-talet för att bolagen är överbelånade och inte klarar en snabb omställning till ett högre ränteläge.
Vi kommer inte få höga prisökningar.
Problemet är nu att bostadsbyggandet kommer minska kraftigt tills nya affärsmodeller finns på plats och dessutom har fastighetsbranschen i princip fått en stroke.
Inom kort kommer viktiga fastigheter köpas upp av utländska intressen. Ryska huset änyone?
Bostäder kommer alltid vara för dyra, bostadsmarknaden i USA har vänt och nu verkar det troligt att FED skippar räntehöjningen samt att China sänker sin ränta, detta kommer antagligen leda till att FED framöver sänker så inte Kina får för låg rinmimbi, det betyder att trycket på RB sjunker och kronan och Euron stärks
Fed lämnar räntan oförändrad.
Att den svenska valutan är en skvalpvaluta får vi leva med eller byta till Euro, inflation är ju över då toppen var för 12 månader sedan och inflation mäts 12 månader tillbaka, dvs vi ska inte tillbaka till 21 års nivå, att inte en enda ekonom verkar prata om det är märkligt, det innebär oxå att om bara Euro och Dollar stannar på denna nivå så ökar inte inflation genom valuta heller, att vi sedan blivit fattigare med den nya växelkursen är liksom en helt annan sak
Håller helt med. I juni 2022 t ex var månadsförändringen 1.4%, men även om priserna är oförändrade till nästa månad kommer ändå KPI vara 8.2% därför jul, aug, nov och dec förra året hade stora prisökningar som fortfarande är med i totalen.