TT skriver att även Stena Line och Försvarsmakten ansluter sig till bojkotten av Mondelezkoncernens produkter. Det är fullt rimligt att Försvarsmakten som stöder Ukraina militärt inte ska stödja en koncern som finansierar Rysslands krig i Ukraina.
Till TT säger Försvarsmaktens pressekreterare:
“Det är självklart allvarligt och det är därför vi nu beslutat att inte längre ta emot leveranser av Mondelez produkter […] Det senaste året har vi stöttat Ukraina på olika sätt och det här är ytterligare ett sätt för oss att stötta dem.”
Genomförandet av att byta ut Mondelez produkter, som O’boy, Marabou och Philadelphia påbörjades redan förra veckan. Man kommer ur hållbarhetsperspektiv (och bra för skattebetalarna) använda upp det man redan köpt in.
Ögonblink är ju oavsett bättre, godare och mer praktiskt i fält som chokladdryck än O’boy.
Försvarsmakten utbildar ukrainsk trupp och har skickat stora mängder vapensystem, krigsmateriel och ammunition och det vore absurt att samtidigt fortsätta stödja en koncern som finansierar Rysslands krig i Ukraina.
Stena Line slutar också med alla inköp från Mondelez och avser fortsätta med det så länge som koncernen är aktiv i Ryssland.
Mondelez och de moraliskt flexibla ICA, Coop och Willys som hänvisar till Mondelez pressmeddelande försöker säga att ingen av Marabous produkter tillverkas i Ryssland och att det bara är vanligt folk som äter produkterna (men det finns garanterat medhavt godis hos förband som begår krigsbrott i Ukraina, fast det skriver förstås inte Mondelez), men det handlar inte om det. Det handlar om att sätta press på Mondelez att dra sig ur Ryssland. Och titta noga på tillverkningslandet för en del av Mondelez andra produkter, som kex från Belvita, Tuc och Ritz. Det kan stå Ryssland som tillverkare och genom att köpa dem stöder du således direkt Rysslands ekonomi och de kan rent av vara bakade på spannmål som Ryssland stulit från Ukraina.
Det går inte att gömma sig moraliskt bakom Mondelez pressmeddelande, och Liseberg, ICA, Willys och Coop vet mycket väl att de stöder en koncern som finansierar Rysslands krig i Ukraina genom att fortsätta sälja produkterna. Är du göteborgare tar du lämpligen Stena Line till Fredrikshavn och roar dig i Danmark istället för på Liseberg.
Mondelez har bland annat varumärkena Daim, Belvita, Freia, Cote D’Or, Basset’s, Mikla, Oreo, Philadelphia, Ritz, Toblerone och Tuc.
När Mondelez gett med sig och avvecklar verksamheten i Ryssland finns det förstås fler bolag. Målet är att inga av Västs bolag ska ha verksamhet i Ryssland för att inte göda landets ekonomi och fortsätta få krigsmaskineriet att fungera, och för att isolera ryssarna så de blir medvetna om vad världen tycker om att de aktivt eller passivt stöder folkmordet, den etniska rensningen, krisbrotten, våldtäkterna, kidnappningarna, tortyren och moden som Ryssland begår i sitt illegala anfallskrig.
Förhoppningsvis ser även andra bolag vad som kan ske och börjar preventivt avveckla sin verksamhet innan bojkotten börjar. Marabou och Mondelez är som konsumentprodukter dock relativt enkla att bojkotta och dessutom klarar man sig alldeles utmärkt utan godis. Det är t ex svårare för hushållen att bojkotta business-to-businessföretag.
49 kommentarer
Fan inte ens vingummina får man behålla. Men bara att bita ihop.
Har swishat examenspresent…
+1
Lol, du överlever. 🙂
Tvåa kanske.
Det får bli en slant till examenspresenter.
Nej, inte så många privatkonsumerar nickelmalm eller titan. T ex.
Skickade i dag till Susanne Wanegård, ansvarig för kvalite för produkter, miljö och human rights på Axfood:
Jag är både kund och aktieägare på Willys och Axfood och har därtill gjort miljörevisioner i en av era butiker. Aktieägare och kund blev jag eftersom jag såg alla förbättringar och den positiva andan som visades vid revisioner.
Jag har varit nöjd både som kund och aktieägare framtill nu. Utöver miljöarbete måste ett företag också ha etiska värderingar som är handfasta och resoluta när så behövs. Just nu behövs allas bidrag till Ukrainas hjälp.
Det handlar förstås om Mondelez och Marabou. Om Marabou inte vore ägd av Mondelez eller annat bolag som har verksamhet kvar i Ryssland, så hade vi inte hamnat i denna situation – Marabou har ju slutat försäljningen till Ryssland. Men det handlar om pengar, pengar som Marabous ägare Mondelez ger till Ryssland i form av skatt. Pengar som gör att Ryssland kan fortsätta sitt krig i Ukraina; döda barn, våldta kvinnor, bomba sjukhus, orsaka storskaliga miljökatastrofer som påverkar människor även i andra länder än Ukraina.
Mondelez är inte okunniga om protesterna i Sverige, övriga Norden och Europa. De är medvetna också om den kraft mot företaget och dess varumärken som konsumenterna har vid protester mot ett företags brist på moral.
Jag tycker att Axfood ska visa samma handlingskraft även i etiska frågor som i miljöfrågor! Sluta sälja Marabou och visa kunderna tydligt Marabous koppling till Mondelez och Rysslands skattepengar.
Jag försäkrar, både som kund och chokladälskare, att även andra kunder förstår varför detta är viktigt!
Detta gäller även de andra varumärken från Mondelez. Som en stor distributör i Sverige meddela detta till Mondelez och uppmana dem att dra bort all verksamhet från Ryssland.
Vänligen
xx
bra där!
Mycket välformulerat, precis rätt ton. Snyggt!
Bravo!
Många plus på den ++++
Artica!
Bra jobbat!
Personligen tror jag att det kommer att bli trångt vid nödutgången snart.
Inte om. Utan när?
Välskriven text. Den som hävdar att detta är komplicerat saknar moralisk kompass. Samtliga produkter är lätta att ersätta. Det finns flera chokladfabriker.
Jag förbinder Oreo och Toblerone med folkmord, ödeläggelse, miljökatastrof, dåliga värderingar. Det verkar som om det börjar fästa sig.
Väldigt bra gjort och bra formulerat!
Då jag ska åka med Stenas Kiel färja senare…bra! 🙂
Värderingstyrt företag är något som man gärna från företagsledning och styrelserum marknadsför sig med. Bla för att locka till sig morgondagens smarta ledare. Även hållbarhet står högt i kurs.
Nu skiljs agnarna från vetet. Detta handlar inte om avtal, sanktioner, skadestånd och viten. Det priset har tjejen i källaren i Butcha redan betalt med sitt liv.
Olof Palme 1972,
“Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr. —
Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk. —
Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.
Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.”
2022 och 2023 läggs ytterligare namn till den listan, Butcha, Irpin…
Historien upprepar sig och Oavsett vem som begår dessa brott handlar det om att stå upp för sina värderingar oavsett vilken politisk åsikt man har.
Snart kan Gävle, Umeå, Stockholm finnas på listan om man tycker att det inte är lönt att säga sin röst.
Nu avgörs vilka företag som i verkligheten är värderingsstyrda och vilka som enbart finns här för profit eller vår plånbok.
På en sidan har vi Mondelez, Nestlé, Unilever, Liseberg, Ica, Coop, Willys..
På sidan över värderingsstyrda företag har vi SJ, Norwegian, Stordalen/Strawberry, SAS, Stena, Försvarsmakten, Svensk Fotboll..
Varsågod och välj för vem ni vill jobba för i framtiden och vem som hjälper er i vardagens logistik.
Dina avtryck i historien är ytterst hedervärda o du kommer att bli ihågkommen LW. Du har hjälp Ukraina så mycket, direkt o indirekt. Själv får jag nöja mig med en mer tillbakadragen position på spjutskaftet.
Hatten av för bloggarjävln! 😉
Hear hear!
Bra talat!
Håller för närvarande på med en infekterad maildiskussion med ICA angående deras totala nonchalans gentemot Mondelez närvaro i Ryssland. Diskussionen är rejält blodtryckshöjande och flosklerna flödar från ICA’s håll, enskilda handlare, EU säger si och säger så.
Men när Paolo Roberto hade nyttjat en prostituerad då jäklar gick det fort från centralt håll att ta bort skiten från hyllorna. Antar att barnblod är ett acceptabelt pris att betala för ICA och för den delen alla andra såsom Liseberg, Axfood mfl.
Det förs säkert intensiva diskussioner centralt inom ICA angående svartflaggningen av Mondelez.
Som jag tror är det inte om utan när ICA slänger ut Mondelez.
Tyvärr skiter ICA och de andra kedjorna i det så länge de tror att de inte förlorar pengar på det. Det enda de är ute efter är att tjäna pengar. -Blodspengar eller inte spelar ingen rill. Behövs att det tas upp på nyheterna eller i ngn av de större tidningarna för att de eventuellt ska agera och att kunder slutar handla hos de. Enda anledningen att de tog bort Paolos produkter var att det kunde tjäna mer pengar på sina egna varumärken.
Intressant. Är ICA utan egen värderingsämne, eller kör det med utsagnet att detta gör de för kunder, producenter och leverantörer?
Låt oss granska detta.
Varje år pressar Ica sina leverantörer max på pris. Höstkanten kallas det. Man vill inte sina leverantörer väl.
Vid minsta produktionsfel sändes hela partier tillbaka. Man överför systematiskt risk.
Och kunder… Man har information om innehåll. Om pris. Om miljöpåverkan. Att avhålla kunder information om leverantörer är antagligen inte direkt omtanke om kunder. Spesielt inte när man, kanske omedvetet, aktivt stödjer krig 15 timmar med bil från Sydsverige.
Det är något förvånande att inte COOP byter chokladleverantör. Trodde de var för mig, en del av folket. Undrar varför de då väljer storkapitalet, vars handlingar leder till högre risk för mig – kunden – lägre skatt betalt i skatt til staten, dvs mindre lön till lärare och sjuksköterskor. Tänker att dessa kunderna bryr sig. Om sina barn. Våra skolor.
Och,om man som kedja bryr sig om eget kapital – det är aldrig smart att skjuta från sig kunder. Att stötta skövling av Europas kornbod. Att bli känd som någon som kanske får mutor och kickbacks så stora att man kallar en enkel sak komplicerad, så man skall slippa ta i den.
COOP framstår som märklig. Eller är man i händerna på folk som inte vill oss väl?
Jag har arbetat inom cooperationen och måste tyvärr meddela dig att de är inte ett dugg bättre än andra kedjor. Pengarna styr, och man använde åtminstone slutet 90-talet “praktikanter” dvs gratis arbetskraft som slit och slängprodukter. Praktikanterna föresvävades vagt att få fast anställning, men när praktiktiden var ute åkte dom oavsett hur duktiga de var. Sen in med ny gratis arbetskraft i form av nya praktikanter. Det var den direkta anledningen till att jag sa upp mig från cooperationen.
Bra. Är det viktigt för Ica och de andra att sälja Marabou och de andra produkterna? De tjänar väl lika mycket på de andra godismärkena kan jag tycka som då folk kommer köpa istället t.ex. Cloetta som jag uppfattar som helsvenskt.
Bra där! Jag har även kontaktat min lokala ICA-butik men även ICA på FB. Får floskler tillbaka men det är bara att ligga i. Vänlig ton men ändå bestämd och gör det persoligt även för de som kommunicerar. Även de har blod på sina fingrar.
Detta är ingen lek, vi är indirekt i krig och måste göra allt för att få stopp på vansinnet.
En helt rimlig kompromiss är att de märker uit i hyllkanten, så kan konsumenten själv välja (bort) vissa varor.
Svårt att se vilka motargumenten skulle vara mot detta.
Tallink har också anslutit sig till bojikotten
Apropå bloggarens kommentar att “Ögonblink är ju oavsett bättre” så visar en sökning att de tillverkas i Sverige av Barry Callebaut Sweden AB i Kågeröd. Enligt https://www.barry-callebaut.com/ har de kontor plus tre fabriker i Ryzzland. Enligt LeaveRussia har bolaget pausat investeringar i landet per maj 2023. Sent ska syndaren vakna. Vet inte om Ögonblink blir mitt val framöver.
Vore så enkelt för Mondelez att bara gå ut med att de skänker all vinst de gör i Ry oavkortat till Ukraina. Dock har väl multinationella bolag mängder med sätt att trolla bort vinster så att de slipper undan.
Bra att du lyfter detta bloggaren igen, det är viktigt att ta ställning och detta kommer göra skillnad! Tippar att innan midsommar så har iaf en av tre mat jättar. Gott över till den goda sidan. På tal om det kanske skulle cykla bort och köpa en Fazer blå nu.
Det är skillnad på folk och folkmord.
Paolo Roberto fastnade kvällen innan i en razzia av polisen i den särskilda operationen ”Insats torsk.”
Strax efter erkännandet beslutade livsmedelskedjan Coop att sluta sälja alla produkter under varumärket Paolos. Även byggvaruhuset K-Rauta och radiostationen Rix FM avslutade sina samarbeten med den välkända profilen, vilket flera medier har rapporterat om.
Nu har även Ica på central nivå fattat beslut om att stoppa alla inköp av varumärket Paolos, skriver Aftonbladet.
”Ica tar kraftigt avstånd från Paolos handlingar”, säger Jonas Mjöbäck på Icas pressjour till tidningen.
https://www.di.se/nyheter/ica-och-coop-stoppar-paolos-efter-sexkopet/
Intressant. Det skal vara förutsägbart för alla partners til ICA, och andra, hur man agerar vid allvarliga lagbrott. Presedens är satt. Följer man inte en stram linje blir det komplicerat.
Min gamla favorit Toblerone förknippar jag nu med folkmord, äckel, toppstyre. Skall det smitta på min butik?
Om man ger sig in i sådana här aktioner som företag så är det väldigt viktigt att man är konsekvent, annars blir det sju resor värre än om man inte hade gjort det alls. Att det var så enkelt för ICA och Coop att kasta ut Paolos artiklar men inte Mondelez är ju tämligen besvärande för dem. I det förstnämnda fallet var det ju inte heller företaget som hade gjort något klandervärt utan en privatperson det hade sitt namn efter. Vad gäller Mondelez är det ju just det företaget som väljer att handla med folkmördare.
Inte för att jag har köpt några nämnvärda mängder innan heller, men Toblerone började jag bojkotta när det stod klart att de tänkte flytta tillverkningen från Schweiz. (Och de kommer heller inte att få ha kvar Matterhorn på förpackningen.) Men det är synd, för tidigare hade jag i alla fall goda associationer till märket. Och nu blir det förstås ännu mycket värre.
”Ica tar kraftigt avstånd från Rysslands handlingar men vi gillar blodspengar så vi gör ingenting ändå. Paolo fick vi offra för att inte riskera få negativ press. Sexhandel bryr vi inte oss om egentligen, bara produkterna är billiga i inköp”
Det globala företaget Mondelez måste göra det enda rätta: lämna den ryska marknaden så snart som möjligt. Enligt KS Institute uppges Mondelez ha betalat cirka 2 miljarder kronor i skatt till den ryska staten i fjol.
Andra livsmedelstillverkare har tagit sitt ansvar såsom finländska Fazer (Dumle, Geisha och Tutti frutti med mera) som lämnat den ryska marknaden och glasstillverkaren GB som slutat att tillverka glassen Twister i Ryssland.
Cloetta (Ahlgrens bilar, Kexchoklad och Malaco med mera) är också ett företag som upphört med leveranserna till Ryssland. Arla, Orkla och Valio är exempel på livsmedelsbolag som valt att lämna landet.
Det finns ingen tid för Mondelez hyckleri när den ryska staten begår krigsbrott och brott mot mänskligheten i Ukraina. Tiden att agera är nu.
GB Glass ägs av Unilever, som är fortsatt aktiva i Ryssland.
Ursäkta att jag är tjatig, repostar denna igen. Men om vi är flera som mailar till många instanser så tror jag att det biter bättre!
Såg att TV4 gör reklam för Philadelphia ost. Skickade ett mail till info(at)TV4.se enligt nedan
“Reklam i TV4 för Mondelez varor som är ett svartlistat företag.”
“Hej, såg ett reklaminslag på TV4 om Philadelphia ost.
Detta är en produkt ägt av Mondelez som fortsätter sin produktion i Ryssland och därmed stödjer den ryska invasionen av Ukraina genom företagets skatt till Ryssland.
Tycker ni det är lämpligt att ha reklam för produkter från Mondelez i TV4 och därmed indirekt stödja Ryssland i kriget mot Ukraina?
Gör som andra företag gör och bojkotta detta företag, och förklara för dem varför ni gör det.
Bland annat SJ, SAS, Tallink, Försvarsmakten, Stena Line och många ICA-handlare har redan gjort det.
Jag hoppas att ni föregår som ett gott exempel och även går ut med varför ni bojkottar Mondelez.
Mvh “
Låt oss titta närmare på vad chiefen för Mondelez-koncernens representation i Sverige skriver i sitt kundbrev.
När det gäller orsakerna till att företagets internationella ägare inte drar sig ur Ryssland skriver hon följande:
”Om all verksamhet i Ryssland stoppas, skulle det innebära att det blir svårare för vanliga människor att få tag på lagringsstabila matvaror samt att det skapar stor osäkerhet för 3000 medarbetare och alla de bönder som är beroende av Mondelez International, en ytterligare risk är också att verksamheten överlåts till en tredje part som kan använda alla intäkterna för egna intressen.”
Mondelez riskerar alltså att skapa osäkerhet för 3000 medarbetare.
Jag skulle säga att det är Putin som skapar osäkerhet för 3000 medarbetare. Den osäkerhet man ev skulle skapa skulle förkorta fortsatta folkmord. Det ser jag som ett plus.
Och för de bönder som är beroende av Mondelez International.
Men de säger ju att de inte har något med Mondelez International att göra då det är en produktion i Sverige, svenskt bolag och svenska kunder. Varför svarar hon för Mondelez Internationals räkning? Skulle hon väl inte behöva. Kunde nöjt sig med “det är inte vår business, hör med dem”.
Använda alla intäkter för egna intressen. Menar de att de riskminimerar med att Ryska krigskassan får nöja sig med skatteintäkterna från Mondelez.
Det är ju fint tänkt. Mer klädsamt hade varit att inte medverka som finansiär till folkmord.
Det här med svenskhet verkar vara en röd tråd för alla de företag som inte visar solidaritet med Ukraina.
Vi får hoppas det inte är ett ställningstagande andra nationer tillämpar den dag då Sverige behöver hjälp. Då sätts Chocklad-direktörerna i främsta värn.
Snacket om Svensk choklad, Nej Tack. Man skäms ju hur dessa utbildade akademiker inte har lärt sig någonting. Money talks.
Värdering är knutet till ägare. In business terms Main shareholder.
Handeln med ryzzland är bara yttersta spetsen på toppen av isberget. Alla andra totalitära stater som företagen har verksamhet och handlar med. Stater som systematiskt begår brott mot mänskligheten.
Frågan jag ställer mig är varför dessa bolag verkar föredra diktaturer framför unga demokratier att göra affärer i?
Är det girigheten och profit hungern som visar sitt sanna ansikte?
Företagsledningar borde dömas för medhjälp till brottmotmänskligheten.
Många storägare, bolagsstyrelser och företagsledningar som förtjänar väldigt långa fängelse straff.
Hej ICA!
När Paolo Roberto som privatperson åkte fast för att ha köpt sex, så gick det väldigt fort för ICA att centralt sluta köpa in eller sälja de produkter som bar hans namn, trots att han bara sålt namnet till ett företag, och att företaget inte på något vis var involverat i brottet.
När Mondelez är direkt involverade i affärer med Ryssland, så har ICA inte varit lika snabba med att avveckla affärer med dem, trots att det i det här fallet är just företaget Mondelez som ägnar sig åt den tvivelaktiga verksamheten.
Jag kan i viss mån förstå att ICA inte ville förknippas med Paolo Roberto just då, men vad är det som gör att ni tycker att det är så mycket bättre att förknippas med Mondelez? Vari ligger skillnaden?
🙌
Hyllas bör Fazer, glömmas borde Mondelez.
En månad efter Rysslands krigsstart deklarerar Fazer följande.
”Vi ser ingen annan lösning än att lämna Ryssland. Rysslands attack mot Ukraina är en aggressionshandling som har tragiska konsekvenser i hela regionen. Vi har många olika intressentgrupper och allvarliga konsekvenser att beakta och har därför inte haft möjlighet att lämna landet så snabbt som vi hade önskat. Vi har arbetat utan avbrott och framskridit så fort som möjligt med beaktande av potentiella risker och hot.”, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.
“Avvecklingen kommer att ske med vederbörlig hänsyn till personal och lokal lagstiftning.
Jag förstår att många av våra lojala och högt värderade kunder samt andra intressenter har ansett att vi borde ha fattat detta beslut tidigare. Jag kan försäkra er om att detta beslut alltid var det enda alternativet men att vi inte hade möjlighet att fatta beslutet tidigare på grund av ovan nämnda orsaker” tillägger Christoph Vitzthum.”
Två olika bedömningar med olika hänsyn. Denna vattendelare syns också tydligt mellan svenska kunder till Mondelez.
Flertal företag som tex Ica, Coop, Willys använder svensk nationalitet som skäl till att avgränsa problematiken till något utanför deras intressesfär, Mondelez-koncernen som ägare.
Det är ett missbruk av svenskheten i sig som de företräder. I vårt DNA strider vi solidariskt sida vid sida för de värderingar som ligger oss nära, oavsett om det är finska vinterkriget eller i Ukraina.
Svensk choklad är det definitivt inte, det är amerikansk choklad från en koncern med fortsatt verksamhet och stöd till Ryssland som även har produktion och försäljning i Sverige till tex våra svenska lyckohjul på Gröna Lund och LiZZeberg.
Tycker Marabou förstörde sin choklad när de ändrade receptet för ca 10 år sedan. Jag pratar om vanliga standard mjölkchokladen nu. Karl Fazers blåa motsvarighet är avsevärt godare. Och som Lars säger. Ögonblick är avsevärt godare än Oboy. Ingen svår bojkott det här 🙂
Ögonblink är en klar favorit; smakar bättre (mindre socker, mer choklad) än oboy och ägs dessutom av Lantmännen.
Angående alternativ till Marabous skitchoklad så tycker jag att min lokala konfekyr, Malmö Chokladfabrik, har bra produkter. Lite dyrare men då man ändå inte ska äta för mycket choklad så tycker jag att man kan unna sig.
Är det så att Lantmännen gör Ögonblink? Det står under https://www.barry-callebaut.com/en-SE/group/brands att det tillhör Barry Callebaut, se min kommentar från 20.27 längre upp i tråden. Den listas som tillhörigt det schweiziska Barry Callebaut även i diverse distributörslistor jag hittat. Svårt att vara säker på något varumärke i dessa tider 🙁
Liseberg pausar inköpen av alla Mondelez produkter i väntan på ett extra styrelsemöte som skall hållas på fredag 16 juni där frågan skall tas upp enligt ett pressmeddelande från Liseberg.