Börserna är stiger i Asien under morgonen, men Hong Kong har fortfarande stängt på grund av nyår. Kronan stärks och elpriserna är låga idag undantaget SE4. SEB:s nya Nordic Outlook spår recession i Sverige i år och att inflationen för 2023 blir 9.1% och högre än under 2022.
Stockholmsbörsen backade måttligt under tisdagen och OMXS30 stängde på -0.38% medan OMXSPI nöjde sig med -0.32%. Kronan stärks vidare mot dollar, men drar med sig guldpriset ner till 631:- SEK per gram.
I USA backade börserna med ett oförändrat S&P-500 på -0.07% och Nasdaq 100 på -0.22%. Amerikanska långa räntor backade något.
I de asiatiska tidszonerna har fortfarande Kina stängt på grund av nyåret, inklusive Hong Kong. Övriga börser har dock öppet, men utvecklingen får väl sägas vara blandat positiv när Sydkorea och Singapore ska komma ikapp efter två dagars stängning.
ASX 200 -0.30%, KOSPI +1.34%, Nikkei 225 +0.35% och Straits Times +1.65%.
Elpriserna är mycket låga idag, så den som har timmätning kan passa på att ladda elbilen extra och köra alla hushålslmaskiner, samt buffra upp med högre värme inomhus. SE4 södraste Sverige får dock höga elpriser under dagen med 182 öre per kWh som högst och 96 öre i medel.
Men SE3 får ett högsta pris på 37 öre och medelpris på 27 öre. Dessa priser gäller även i SE1 och SE2. I natt var elpriset 5 öre per kWh i hela landet och det var då man laddade elbilen.
Har du dock vanligt rörligt elpris sparar du inget på att göra av med el idag – du betalar månadens medelpris ändå, utan de enda som sparar något är de som har timdebitering.
SEB släppte sin nya ponduspostulering Nordic Outlook igår. Man räknar med att inflationen fortsätter att stiga även om det i media tutas ut som att den faller. Skillnaden består i den verkliga inflationen KPI, det hushållen som belånat kollektiv faktiskt måste betala, medan media väljer att titta på KPIF som struntar i hushållens skulder.
SEB menar att KPI ökade med 8.4% på helåret 2022 och att KPI kommer öka ytterligare 9.1% år 2023. Och ändå ska inte lönerörelsen höja de svenska anställdas löner, utan för ett andra år på raken ge krafitga reallönesäkningar.
SEB:s prognos för löneökningar är 4.5% vilket för 2022 och 2023 innebär i runda slängar 15% försämrad köpkraft och välstånd för hushållen när man räknar in inflationen. En siffra som kommer ta över ett decennium att arbeta tillbaka givet fackens ovilja att kräva löneökningar.
Sverige hamnar också i en rejäl recession med -1.2% för BNP. Arbetslösheten stiger från 7.5% till 8.1% och fortsätter sedan uppåt 2024 till 8.5%. Ökningen av KPI minskar till 2.5% år 2024 enligt ponduspostuleringen, vilket alltså inte innebär att hushållens köpkraft ökar, utan att den fortsätter försvagas men bara med 2.5%.
Sveriges recession blir också bland de värsta i EU och orsaken är bostadsbubblan och hushållens skuldbubbla, där vi är bäst i klassen.
Bidragande till att BNP backar och endast ökar med 1.1% år 2024 är kollapsen för bostadsmarknaden och byggandet av bostäder. Man räknar med att det senare faller med 30% 2023 och 2024. Bostadspriserna ska dock fortfarande bara falla 20%.
SEB räknar med att styrräntan reporäntan höjs 0.50 procentenheter nu i februari och sedan ligger kvar där tills 2024, då den börjar sänkas för att nå 2.5% år 2024. Höjda bolåneräntor kommer alltså kvarstå året ut.
56 kommentarer
Appropå elpriset så verkar “alla” samtidigt på min arbetsplats planera och ta in offerter på solceller. De litar dock inte på att det är så lönsamt som det sägs av säljarna. Kommer ihåg att du gjorde en bra lönsamhetskalkyl här på bloggen men hittar ej men ska söka vidare.
Vet inte hur priserna utvecklat sig, förstås.
Hittade vad jag sökte, var ju inte svårt när man väl kom till ett riktigt tangentbord. “SBAB och Booli: Solceller höjer värdet på huset med installationskostnaden”.
Ska bli intressant att jämföra det med kollegornas tugg idag 6 månader senare.
Vidare anekdotiskt så verkar det vara så som förutspåddes att många leverantörer skulle gå omkull i december, de har dock börjat återuppstå nu.
Den lönsamhetskalkylen baserades bl a på att fastighetens värde steg lika mycket som eller till och med mer än kostnaden för investeringen.
Spännande om så fortfarande är fallet.
Om man tänkt sig bo kvar, tjänar man ju absolut ingenting på att värderingen ökar; tvärtom kommer vi förr eller senare att få en ny, maffig fastighetsskatt.
Håller både med och inte med, om belåningsgraden minskar pga höjd värdering så får du dels bättre lånevillkor samt har utrymme att låna upp om det skulle finnas behov för det.
Sedan när blev “lån” en intäkt?
Det är väl om du diskonterar det mot din egen död, dvs du lämnar ett dödsbo med högre skulder efter dig.
Finns absolut inget som säger att bostäder måste öka MER än KPI. Historiskt har det inte varit så.
Jag tror snarare så att lägre driftskostnader, dvs med solceller , baserat på den tvivelaktiga kalkylen minskar värdeminskningen bättre än ett nyrenoverat kök.
Att värdet ökade gällde förut, nu innebär solceller att fastighetens värde inte minskar lika mycket (förenklat resonemang förstås), i båda fallen ser jag investeringen, om den lönar sig, som en investering som gör din boendesituation mer robust, tex ska du sälja i närtid är din fastighet mer attraktiv jämfört med andra objekt, ska du bo kvar längre så innebär det att chansen ökar för att du ska ha marginal i belåningsgraden så att dels räntor (och amorteringar om man är lagd åt det hållet att man inte vill amortera så mycket) att löpande kostnader kan hållas nere, samt att det kan finnas låneutrymme om behovet uppstår.
En anekdot för varför det är bra med låneutrymme är att jag hört från kollegor som arbetat som miljöinspektörer på kommun och som underkänt avlopp och där fastighetsägaren blir förtvivlad för att de inte har 200k +/- för att gräva nytt avlopp och deras fastighet är så lågt värderad att det inte finns utrymme (glesbygdsexempel). Att ha låneutrymme är inte en bankomat men en slags säkerhet för att klara stora oförutsedda utgifter, och det finns flera sätt att skapa låneutrymme varav amortering är det bästa men även att hålla fastigheten i bra skick och med låga driftskostnader är smart enligt min mening.
Bor man i storstadsområden och har köpt de senaste 5 åren (?) så kan man nog räkna med att efterlämna sig skulder, så ser min verklighet ut i alla fall då vi inte haft något annat val.
Så aktier som stiger i värde är inte heller värt något om du inte säljer. Bra, då vet vi det.
Aktier är vanligtvis realiserbara tillgångar, medan ett hus inte är det för de flesta som bor i sitt hus. Man vill ju helst ha någonstans att bo.
Ett ökat värde på huset bör också ge ett ökat låneutrymme, men som JONHALLING påpekar ovan så är det olämpligt att använda låneutrymmet som bankomat (vilket kan ses som en slags realisering av tillgången). Bankens värdering är dessutom inte ett marknadsvärde utan ett indirekt marknadsvärde.
Ökad värdering beror i princip alltid på lägre räntor (förenklat) så som du har lån tjänar du på en högre värdering vilket ger en lägre räntekostnad. Priset på pengar styr värderingen vilket gjorde att både obligations- bostads- och aktiemarknaden visade negativ avkastning under 2022.
Kan bero på om man har kapitalet eller måste låna. Har man kapitalet så är det ett rätt bra inflationskydd med solceller.
Då priserna är högre pga ökad efterfråga så kan de nog vara smart att vänta tills efterfrågan gått ner och priserna också.
Vill alla köpa något så är det bäst att avstå eller vänta annars så köper man på prisstoppen.
Om man som jag tror att inflationen kommer gå ner snabbt under 2024.
Frågan är inte var elpriserna tar vägen framöver på vintern, när solcellerna inte ger särskilt mycket. Framför allt november-februari dvs stora delar av den sk eldningssäsongen.
Frågan är vilken intjäning du har sommartid som kan spara en buffert till vinterns elräkningar ?
Historiskt har solcellernas överskott exporterats och därmed genererat intäkter. Dessa intäkter har varit höga 2022, men 2022 har på alla sätt och vis varit ett extremt år ekonomiskt och energiförsörjningsmässigt…
Tror man det fortsätter bör man satsa på att fylla taket och exportera stort.
Nu vet jag inte hur skattereduktionen på exporterad el påverkar men jag ser framför mig hur t ex systemet med “Leverera en kWh på sommarhalvåret – få en kWh på vinterhalvåret” blir populärare.
Du menar att du sparar din el i de svenska vattenmagasinen, typ. Jag har svårt att se att någon som har bra mycket bättre resurser att bedöma marknaden skulle acceptera den affären.
Sett ur ett samhällsperspektiv skulle det vara förbjudet. Det är lika idiotiskt som förtida stängning av kärnkraft utan ersättningskraft.
Du får skatteåterbäring med 60 öre/kWh exporterad el upp till din egen förbrukning. Den är också i farozonen med de elpriser som råder.
Återigen, tror vi att elpriserna är skyhöga sommartid förbättras lönsamheten. Tror vi inte det så är kalkylen som Wilderäng redovisat.
Att någon skulle ge dig kWh gratis vintertid mot att du levererar sommartid gratis bygger på att elpriserna är högre sommartid än vintertid. Annars är det en förlustaffär och de marginaler elhandlare har innebär det snabbt konkurs.
Nja…det bygger på att du ger bort dina kwh dagtid på sommaren får tillbaks genomsnittlig kwh på vintern. De år jag kollat på så har är genomsnittligt dagtid-pris på sommaren varit högre än gensomsnittligt dygnsmedel på vintern så det har varit en bra affär för elhandlare.
Mina solceller gav tack vare priserna 2022 god utdelning och gjorde att jag inte behövde betala intill dec för förbrukningen, dessutom en logik i systemet som gör att ger solcellerna energi så förser de i första hand värmepumpen med el-eftersom en kWh egenproducerad för eget behov är den billigaste för mig i alla lägen-skattefri. Sammantaget har jag faktiskt sänkt mvåra kostnader för el under 2022-fast pris hjälper även till. Installationen av anläggningen höjer även fastighetens värde i medel med 114000 kr, vilket jag iofs inte kan få ut innan försäljning.
Som jag skriver.. 2022 är i mångt och mycket ett annorlunda år.
Så var det, dock tror jag inte att elpriserna kommer gå ner framledes, vi har en brist i södra Sverige på planerbar el, vi i Sverige får betala för andra länders lika dåliga energipolitik med vår export-som dessutom driver upp våra priser. Alla exportkablar borde vara ett eget el-område, då skulle påverkan i Sverige vara mindre. Sedan har vi Danmark som mer eller mindre är helt beroende av importen för att få stabiliteten i sitt nät, då de satsat så mycket på vind-hittar tyvärr inte igen en dansk artikel där de är oroliga över stabiliteten i sitt elnät och faller deras när så kommer SE4 påverkas.
Alla måste räkna efter sina egna förutsättningar. Bor man i nybyggt hus med uppvärmd pool under sommarhalvåret så kan man lätt ha samma eller högre elförbrukning under sommaren än vintern. Och med nybyggt hus får man dessutom ofta smart styrning av värmesystemet som sänker vinterns uppvärmningskostnad rejält. Även om elpriserna sjunker rejält igen som slipper man betala överföringsavgiften med egenproducerad el (och den lär ju knappast sänkas). Med batteri till solcellerna blir det dessutom lättare att parera timpriser samt minska överföringsavgiften ännu mer (för att få fullt ekonomiskt stöd för batteriet så behövs dessutom egentillverkning av el). Man måste själv fundera på hur man kan använda solcellerna efter sina egna förhållanden och inte gå efter någon annans standardkalkyl (precis som med allt annat här i livet).
SBAB har dessutom “grönt lån”, finns säkert fler som kör på samma sak. Vid en bättre energiklassning kan man få en anings lägre ränta. Solceller är en sådan sak som påverkar energiklassningen i positiv riktning.
Väldigt få som får sina installationer av solceller driftsatta… känner till två som installerade solceller för snart 1 år sedan och fortfarande ej fått allt levererat och driftsatt. Sedan kan de ej klaga för mycket, då priset på en likadan anläggning har gått upp till dubbla priset så de vill inte gärna få pengarna tillbaka och anläggningen nermonterad…… vilket företaget erbjudit.
Mycket goda vänner till oss fick vänta ett halvår på växelriktaren, men panelerna var på plats.
I kollegornas offerterna verkar det vara svårt att veta exakt vilken växelriktare som ingår i priset alt utanför totalpriset.
Självklart har Asien, men framförallt Kina ett jätteläge att ta marknadsandelar av världshandeln nu.
Nedstängningen är över, kol och rysk olja flödar och energin är billig.
Medan vi i Sverige knäar under självförvållad energi kris.
Hur kunde vi vara så dumma att vi stängde kärnkraftverken innan vi hade något att ersätta dom med?
Det handlar inte om nedstängning av kärnkraft utan att Sveriges elpriser numera styrs av det som händer i Europa (grovt förenklat). Vad gäller Kina och dess export kan man nästan tro att de har hemligt anställda i Sverige som ständigt lovordar Kinas solceller som bra för miljön.
Vi hade en konkurrensfördel – billig el till elintensiv industri.
Blir intressant att läsa Essitys rapport imorgon (elintensiv). De har fått trycka rejält på prishöjningar ut mot kund för att kompensera den ökade kostnadsbasen.
Nu vill Vattenfall bygga nytt på 9 år vid Ringhals, kanske vissa hos MP, C, VPK samt S* (*ja just det, de ändrade sig före valdagen och ville ha kärnkraft…), kanske får lite blodstörtning när planerbar kärnkraftsenergi dyker upp.
–
Detta är värt en tårta som Nowatt skulle säga!
–
https://www.svd.se/a/2BmBlv/vattenfall-vill-bygga-ny-karnkraft-vid-ringhals
Mitt hushåll har fortfarande ett lågt bundet avtalspris men det kommer gå ut i år. Därefter kommer vi troligen välja ett rörligt avtal. Jag funderar på att välja timmätning men är tveksam eftersom vi är en småbarnsfamilj. Det är fullt ös med matlagning, tvättmaskin, etc… varje dag när man har småbarn. Hade vi bara varit vuxna i hushållet, så hade jag inte tvekat. Är det någon som har några tips eller positiv erfarenhet av att ha timmätning med småbarn i hushållet, i elområde 4?
Har barn bor i SE3 har timpris på landet (inte i lägenheten i Gbg som vi bor i på veckorna) då vi använder bastu, tvättar etc på helgerna och på kvällar när barnen sover så sparar vi några ören per kWh på det (10-20% billigare). Nibe uplink på frånluftsvärmepumpen hjälper också.
Har man inte uplink på värmen, bastu eller elbil tror jag inte man tjänar något på timpris och kan faktiskt förlora pengar istället.
Vi har två små barn, bor i villa i SE4 och har timpris. Det fungerar bra, tvättar på helgerna och kör diskmaskin på natten. Kör även varmvatten och elbilsladdning på natten. Blockerar värmepatronen under dyra tider, laddar på varmvatten på natten eller mitt på dagen beroende på när det ska duschas. Ser inte att småbarn ska vara ett hinder för timpris? Vi lagar mat som vanligt, men gör elintensiva aktiviteter när det är billigast (bakar, kokar ris och så på helger om billigt annars skiter vi i det).
@Snålgrisen
Tack för svaret. Då har ni ganska likt oss, villa i SE4 och två barn. Småbarn i sig är väl inget hinder, är väl mest brist på tid och ork som jag syftade på. Att manuellt justera tar ju tid. Går det att automatisera så blir läget förstås annorlunda. Det var lite därför frågade om tips.
Rörligt = timpris * påslag. under hösten har påslaget varit ca 10%. Det är en hemlig formel som beror på kollektivets förbrukning.
Matlagning, disk och tvätt motsvarar ca 10% av din elförbrukning om ni har elvärme, antingen direkt eller via värmepump. Det är värme och därefter varmvatten som påverkar mest.
Du kan sänka dina kostnader genom att styra värme och varmvattenproduktion till tidsperioder med lägre elpris om du har timpris. Det kan vara så enkelt att undvika att köra dessa 06-09 och 16-21 för att ta bort en stor del.
Att bara köra dem på natten mellan 23 och 05 kanske gör att deras kapacitet inte räcker till.
Vi har fjärrvärme så det är bara hushållsel som går åt. Har alltid kört rörligt då det varit skitsummor men nu har elräkningen varit uppe i 2500 kr ett par månader för 400-430 kWh.
Är det värt att satsa på timmätning? Det jag ser vi kan flytta till billiga perioder och tider är tvätt, disk och väldigt sällan torktummling.
Torktrumlaren bör ni inte köra utan ngn form av uppsyn. Behöver ni torkttrumla? Vi slutade med det och med hängtorkning fick vi bättre inomhusklimat vintertid.
Jag tror att du kan flytta uppskattningsvis hälften av din elförbrukning till lågpristimmar. Sedan är det vad prisskillnaden blir. Historiskt har det varit runt en krona mellan dyraste och billigaste.
Det är få dagar det skiljer mer. du får titta lite på prishistoriken. Kom ihåg att 2022 är ett udda år.
Torktummling kör vi väldigt sällan nu som sagt. Har nog inte kört den sedan Oktober typ.
Det jag är lite orolig för är främst diskmaskinen. Vi har en liten 50cm (fick inte in större i 60-talsköket) och vi är 2 vuxna och 2 barn så den behöver köras nästan varje dag. Det går ju inte att vänta några dagar att köra diskmaskinen direkt – på sin höjd vänta till priset är lägre samma dygn.
Vad drar den per disk? 2kWh i Autoläge? Så kör ni högtempläget på helgerna för att skölja ut fett och skit som luktar så den saneras ordentligt.
Naturligtvis kör du den nattetid när elpriset är lägre än kl 19 när ni ätit kvällsmat. Ni måste ju leva. Kan inte äta på papptallrikar utan ni måste ha ren disk.
Ärligt talat det handlar om någon tia per dag max.
Torktummling kör vi väldigt sällan nu som sagt. Har nog inte kört den sedan Oktober typ.
Det jag är lite orolig för är främst diskmaskinen. Vi har en liten 50cm (fick inte in större i 60-talsköket) och vi är 2 vuxna och 2 barn så den behöver köras nästan varje dag. Det går ju inte att vänta några dagar att köra diskmaskinen direkt – på sin höjd vänta till priset är lägre samma dygn.
Ca 1,5-2kWh för en diskmaskincykel. Gissar att det är en hyfsat liten del av din dygnsförbrukning. Själv märker jag knapp en diskmaskinscykel på dygnsförbrukningens graf. Jag kör också timpris med småbarn men med elbil och uppkopplad flvp och har samtliga månader hamnat under löpande pris. Men kan garanterat säga att hade jag inte haft de två möjligheterna att skjuta min förbrukning så hade jag inte kört timpris. En “dum” värmepump och en fossilbil så tror jag det är i princip omöjligt att tjäna på timpris. Speciellt nu när diff på elpriset kan vara 4-5x mellan dag/natt.
Glömde nämna att de flesta lite nyare diskmaskiner går att fördröja start på. Vi sätter på den med typ 4h fördröjning innan vi går och lägger oss varje kväll. Men som sagt 2kWh är kanske inte ens 3-5% av din dygnsförbrukning? Isf är det ett väldigt mycket mindre “problem” än värme, varmvatten etc.
Om jag räknat rätt borde 1500 kWh kostade ca 3500 med nuvarande spotpris för januari. Ingen monstersumma direkt.
HEAVYART
Även jag har ett fast avtal av som går ut under året. Har rörligt på mina två andra avtal.
Har haft Tibber timmätning och det var kul i en vecka, efter det blev det bara en börda.
@Run DMC
Det är väl lite det som är min farhåga. Att man inte har tid och ork att justera sin vardag efter timpriset. Jag tycker Småbarnsperioden är slitsam ändå som den är.
Kommer få december, januari och februari på samma räkning, det blir spännande:-)
Gratulerar.
Lagrat nudlar?
Tycker antalet varsel och konkurser är på ökande?
Baserar det på informationsflödet.
Häromveckan gick ju kronofogden ut med att deras ärenden för obetalda elräkningar skenade.
Är det inte Nordea som ger ut Nordic Outlook?
Anekdotiskt givetvis, men tror inte en sekund på SEB:s prognos om att nybyggen ska sjunka med 30%. Här är det dött, helt jäkla dött. igår utannonserade lokalblaskan att 600 nybyggda lägenheter stoppas.
Påbörjade projekt löper vidare. Om ett projekt tar två år så startar normalt 33% av alla projekt varje år (år 1 + år 2 + år nolls nystartade = 3 projekt). Startas inga nya projekt minskar byggandet således med 33%. 2/3=0.66, dvs 33% ner.
SEB kanske avrundade 33% till 30% eller så startas det fortfarande några få projekt.
KPIF kan väl vara intressant för dem med bunda räntor eller inga räntor att betala (typ enbart skuldfri egen bostad).
För då är det ju det måttet som berättar hur mycket fattigare de blir.
Någon förvånad 1/?
”Enig tingsrätt friar Birgitte Bonnesen på alla punkter i penningtvättshärvan”
https://omni.se/enig-tingsratt-friar-birgitte-bonnesen-pa-alla-punkter-i-penningtvattsharvan/a/LljMA4
Någon förvånad 2/
Köpte 371 Teckningsoptioner + 1 (med inlösen i sept 2023)
I mitt tycke gravt undervärderade.
Den 372 Teckningsoptionen höjde värderingen med 11%.
Omedelbart kom varningsmeddelandet från min mäklare ! ! Om att FI ser dig minsann !
”Hej,
Efter att ha granskat din handel i (företagets namn) TO(nr) , 2023-01-25, vill vi informera dig om att denna typ av handel kan uppfattas som marknadsmissbruk. Detta enligt lagen (2016:1307) om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden. Vi uppmanar dig att sluta med denna typ av handel.
Genom att lägga små order för att köpa på hög kursnivå och därigenom försöka höja värdet på eget innehav eller att försöka vilseleda andra aktörer på marknaden att följa efter och betala mer för aktien, är ett agerande som kan anses som marknadsmanipulation. Detsamma gäller för det omvända, att med hjälp av små volymer sälja på en låg kurs för att vilseleda andra att följa efter, att byta sida och börja köpa på denna lägre nivå, är också det ett agerande som kan anses som marknadsmanipulation. Beteendet att lägga en order som först tar all volym på orderbokens första nivå och sedan genomför ett mindre avslut på nivåer längre upp eller ner i orderboken är inte heller önskvärt.
Finansinspektionen har långtgående befogenheter att utreda marknadsmissbruk och ingriper mot överträdelser av reglerna. Om Finansinspektionen bedömer att en överträdelse har skett kan de ingripa genom att exempelvis tilldela en sanktionsavgift.
https://www.fi.se/sv/publicerat/sanktioner/marknadsmissbruk/
Hör av dig om du har några frågor.”
Eh, va. Du lade en vanlig fillorder. Jösses.
“Beteendet att lägga en order som först tar all volym på orderbokens första nivå och sedan genomför ett mindre avslut på nivåer längre upp eller ner i orderboken är inte heller önskvärt.”
Så vad vill idioterna?
Var min orderläggning ej önskvärt beteende ellr marknadsmanipulation?
Jag ser dubbelt budskap, som inte beskrivs i lagtexten som det hänvisas till.